pelaguu.blogspot.com

perjantai 27. syyskuuta 2013

Estellaa ja muita neitejä istuttamassa

Syystöitä on tehty taas pihassa ja puutarhassa. Sekä kukkasipuleita istutettu. Ja lopulta tämäkin postaus jakautui kahtia.. Tästä olisi kuvien kanssa tullut muuten niin pitkä postaus, että ensin tulppaani hehkutusta, sitten muita syystöitä. :)

Ilmat viileni kuin kertaheitolla, ihanan lämpimän jakson jälkeen. Tuuli on ollut hyinen ja paikoin on tullut jo luntakin, meillä ei vielä. Sain odottamani kukkasipulilähetyksen ja pääsin istuttamaan niitä heti. Yleensä kun tuo tahtoo vähän venyä.. Mutta nyt vähän tuo lumen tulo kai sai vipinää kinttuihin ja sain tehtyä kiireisimmät hommat pois alta. Katsotaan nyt kun en sitten kuitenkaan saanut 'Global desireeta', lähettivät ilmeisesti tilalle 'Exotic emperor' -tulppaanin. Näistä se ei ole kuitenkaan suosikkini ja ihmettelinkin vähän tuota väriä.. niinhän se vain oli väärä, mutta ne ovat nyt maassa ja asialle voi mittään. Katsotaan mitä niistä tulee. Kaikista eniten tykkään kuitenkin 'Estellasta' ja siltä odotan eniten, jo kukinnakin puolesta. Tulppaanit ovat leikkonakin yksi suosikeistani ja on mukava kuitenkin kokeilla kasvattaa niitä itsekin. Joka kevät on saatava leikkotulppaaneja. Ne tuovat kevään.Havainnekuva istutuksista. En jättänyt siis sipuleita noin näkösälle pintaan. :D

Kukkasipuleja oli sen verran paljon, että ne melkein täyttivätkin koko penkin. Saattoivat nuo vähän tulla liian likkekkäin toisiaan, mutta sittenhän sen näkee miten lähtee, kun en oikein usko, että tuo maakaan on ihan parasta A-luokkaa, kun on niin tiivis. Ensin jo siinä vähän mietin, että jätän osan laittamatta ja laitan vaikka arvontaan tai lahjoitan pois, mutta kaikki pääsivät kuitenkin uusiin multiin ja kasvua odottelemaan. Saa nähä miten lähtevät vai lähtevätkö ollenkaan, on nimittäin taas niitä myyrän näköisiä otuksia ollut liikenteessä, päästäisiäkö ne lienevät. Täytyy varmaan ottaa järeämmät aseet käyttöön ja yrittää muistaa laittaa ja testata koivutisleetä, olisiko siitä mitään tehoa ja laittaa sitä näin syksyllä kukkapenkin ympärille.

Penkin oikeaan yläkulmaan siirsin ukkolaukat, saa nähdä tykkäävätkö kyttyrää siirrosta ja löysinkö edes kaikkia. Kevättähtien sipuleita en enää löytänyt. Nämä olivat siis aiemmin mansikoiden takana, jossa niissäkin riittäis touhua.. Jätin penkin vasempaan ylänurkkaan tilaa gladioluksille, jotka istutan siihen sitten keväällä, niitä muuten en ole vielä raskinut nostaa pois kellariin talvehtimaan. Miten sinä talvetat gladiolukset? Ilmavasti, hiekassa, ruukussa niiden omassa mullassaan..? Mitä käytännössä tarkoittaa tuo ilmavasti? Jostain nettisivustolta luin talvetuksesta. Tarkoittaako se sitä, että ilman mitään multia ja hiekkoja, sipulit paljaana kellariin? Hyvä minä puutarhuri taas hyppää esiin.. :/ kauheaa tietolaaria en omista pihapuutarhuroinnista, olenhan viljelypuolen puutarhuri. ;) Keväällä jatkuu myös kukkapenkin reunustus kivillä. Nyt jäi vähän kesken, kun sopivan kokoiset kivet loppu kesken. :)

Istutuskartta/muistilista itsellekin miten tulppukset tulivat:
'Estella Rijnveld' on penkin vasemmassa laidassa. Keskelle tuli 'Exotic Emperor'. Oikealle tuli 'Up Pink' ja penkin alalaitaan lähes säännölliseen riviin Kurdin tulppaani. Muistaakseni kutakuinkin näin se piti olla. Sitten jännässä nähään keväällä miten ne lopulta on. Tulppaanit istutin kaikki penkin alalaitan.

Tiesitkö, että 'Estella Rjinveld' on Torhtori de Molin kehittämä ja hänen vaimonsa mukaan nimetty. Se on eräs parhaista papukaijatulppaaneista, kukkii myöhään ja sen kauniin vadelmanpunaisissa, sulkamaisissa terälehdissä on valkoisia liekkikuvioita. Ihanaa!! <3 Näistä täytyy muistaa kukinnan mentyä ja terälehtien lakastuttua leikata siemenkota pois. Lajike nimettiin Hollannissa vuonna 1962. Tekstin lainasin lähes suoraan Estella sipulipakkauksesta.

10 kommenttia:

 1. Sinulla on tiedossa kaunista kukkaloistoa kevääksi. Tiheä istutus on aina näyttävä ja myöhemminhän sipuleita voi jakaa, jos tulee kertakaikkisen ahdasta. Olen joskus lisännyt karkeaa soraa sipulipenkin pohjalle, jos multa on savipitoista ja kosteaa. Sipulit eivät pääse näin tehden niin herkästi mätänemään. Myyrät ovat hankalia veitikoita puutarhassa ja vesimyyrät etenkin, joille kelpaa lähes kaikki kasvit puutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä! Kumpa olisin äkännyt tuon silloin kun tein penkkiä.. noin muutenkinhan se sora ois varmaan ihan hyvä. Vastaisuuden varalle hyvä vinkki. :)

   Poista
 2. Kyllä on keväällä kaunista, kun olet jaksanut noin mahtavan määrän sipuleita istuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en tiedä, ei kait tuossa nyt niin hirveästi. Rajallinen piha, rajalliset mahdollisuudet tehdä.

   Poista
 3. Minä en ole vielä istuttanut, ehkä huomenna;)

  VastaaPoista
 4. No siinähän on tulppaanipenkkiä vähäks aikaa ;) Mun sipulit on vielä kaikki istuttamatta... joskos ens viikolla?! Nyt sain yrityksen osalta hommat päätökseen kutakuinki, saa keskittyä omaan pihaan vähäks aikaa.
  Hienoja nuo papukaijatulppaanit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän ne ovat. Tässä kyllä riittää varmasti tekemistä.

   Poista
 5. Kaunista kukkaloistoa tiedossa sulla! Nuo "rosoreunaiset" lajikkeet ovat ihan huippu kauniita.

  VastaaPoista
 6. Mullakin olisi tuolla sipuleita odottelemassa maahan pääsyä.
  Pitäisi tässä vaan kaivaa hieman nurmikkoa pois alta, jotta vanha penkki saisi lisää leveyttä...
  Viime vuonna maahan upposi sata sipulia, nyt vain parikymmentä.
  On ne vaan niin kauniita :)

  VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥