pelaguu.blogspot.com

perjantai 28. huhtikuuta 2017

Hauskaa Wappua!

Meillä leivottiin ja paistettiin tänään munkkeja. Sitten vähän maistettiinkin jo siman kera! Hyviä olivat.


Toivottelenkin jo kaikille

keväistä vappuviikonloppua ja hauskaa vappua! 
Toivotaan, että muualla suomessa pääsee jo vappupiknille, meillä ei vielä sovi haaveillakaan, ehkä sitten juhannuksena. Eli lumitilanteessa ei muutosta.  ♥:llä Pelaguu

maanantai 24. huhtikuuta 2017

Ruudun takaa -haaste

Bongasin Facebookin Puutarha ja piha -ryhmästä seuraavanlaisen haasteen. Haasteessa on tarkoitus ottaa 4 kuvaa, 4:ään ilmansuuntaan (pohjoinen, etelä, itä, länsi) omasta ikkunasta omalle pihalle ja puutarhaan tämän hetkisestä tilanteesta. Mitään säästelemättä, mitään kaihtamatta. Oli siellä sitten risukkoa, tai kovin ruman näköistä niin se ei haittaa, uskallusta näyttää se ehkä harmaakin puoli tai sitten ei. Siis yksi kuva per ilmansuunta. Mutta jos ei ole mahdollista ottaa kuvaa eri ilmansuuntiin, sitten kuva 4:stä eri ikkunanäkymästä. Voit kertoa kuvissasi, jos haluat, että mistä kohtaa pihaa ne on otettu tai mihin ilmansuuntaan. Ja nyt ajattelin sen tuoda tänne blogimaailmaan, ellei jo sitten täällä kierrä tälläinen. Haasteen nimi voi olla myös 4 kuvaa ikkunasta tai vastaavaa. Enkä tiedä onko tämä yhtään hyvä haaste, mutta kokeilen. :D Haaste jaetaan lopuksi 2-4 bloggaajalle.

Tällä hetkellähän siellä ruudun toisella puolella voi näyttää vielä aika kehnolta, mutta kun aikaa menee niin saattaa tulla hyviäkin kuvia.

Tässä minun osallistumiseni haasteeseen.
Meillä ei ole oikeastaan ikkunaa pohjoiseen, joten jätän sen pois.Etelään päin kuvattu keittiön ikkunasta.
Tästä tykkään katsella tulppaanipenkkiä aamuisin ja miksei iltaisinkin syönnin yhteydessä,
nyt vain on vielä aika tavalla lunta, kun kevään eteneminen on lakannut.Itään päin tai melkein. :) 
Tästä terassinäkymästä onkin täällä blogissani kuvia.
Nyt se vain on vielä aika ankea.Vielä yksi kuva etelään päin, kun tosiaan pojoiseen päin ei oikeastaan ole ikkunoita meillä,
niin laitan vielä yhden kuvan ja tämä on olohuoneen ikkunasta. Olohuoneen ikkuna on samaan
suuntaan kuin keittiön ikkuna. Tässä näkymä kohti suoraan tulppanipenkkiin.Länteen päin. Tätä kutsun sivupihaksi, sivupiha ei periaatteessa ole ilmeisesti
meidän pihaa, en tiedä siitä, mutta siinä en kasvata mitään. Asumme siis 
rivitalon päätyasunnossa ja sivupihan kautta kuljemme takapihalle. Takapihamme ja sivupihan kautta kulkevat muutkin muiden viereisten asuntojen asukkaat.
Kuva on toimistohuoneen ikkunasta.
Kuvassa myös meijän hieno, "esittelykelpoinen" moottorikelkkavaja. :D
Haastaan lopuksi seuraavat blogit ottamaan kuvia omasta pihasta ikkunan takaa:


Otatte haasteen vastaan jos siltä tuntuu, en pahastu, jos ette ole kiinnostuneita. Kun tämä on tälläinen aivan uusi idea, etten tiedä onko tämä hyvä, mutta kokeilemme. :) Kuka lähtee mukaan? Jos innostuit, ota haaste vastaan! Ja jos en sinua nyt haastanut, niin voit ottaa haasteen tästä vapaasti mukaasi. Olisi kyllä mukavaa nähdä miltä kenenkin puutarhassa näyttää ikkunanäkymästä, se miten sitä itse monesti katsellaan sisältä käsin.

Hyvää uutta viikkoa kaikille!

torstai 20. huhtikuuta 2017

SM -alppihiihtoa Sallatunturissa

Maaliskuun lopussa järjestettiin Sallatunturissa aikuisten sekä toisina päivinä nuorten alppihiihdon 80 -vuotis juhlakisat, lajina siis pujottelu. Mekin käytiin kattomassa yhtenä päivänä, päivänä jolloin kemijärveläinen Merle Soppela laski jäähyväislaskunsa ja uransa viimeisen pujottelukisan. Merle lopetti uransa loukkaantumisen vuoksi eikä voi enää sen vuosi jatkaa. En muista kuka voitti, mutta Merle se ei ollut. Sää suosi niin laskijoita kuin muuta kisakansaa. Paikalla oli myös kioski, josta sai ostaa vohveleita ja kahvia. Sallatunturin pujottelukisat ovat pitkälti Sallan Karhujen talkootyönä pystyttämät kisat. Kisoissa oli myös muun maalaisiakin laskioita, aikuistenkisat olivat myös samalla FIS-kisat.

Se mikä meistä oli erikoista oli se, että kilpailijat ja yleisö olivat samalla alueella, yleisölle ei ollut erikseen mitään ns. "katsomoa" rajattu. Varmaan se on erilaista sitten suuremmissa kisoissa, että yleisölle on oma alue mistä katsoa kisoja.

Kisarinnettä
Merle Soppela Ylen haastattelussa

Huomatkaa aika kätevä termospulloteline vyötäröllä.Sallatunturin laskettelukeskuksen maskottikin pyörähti kisapaikalla
Salla hiihdon alkukoti - ensimmäiset kisat 80-vuotta sitten rajan taakse jääneillä Sallatuntureilla (linkki juttuun kisojen historiasta)

Toivottelen jo kaikille hyvää ja aurinkoista viikonloppua! Toivottavasti ilmat suosii puutarhatyön tekijöitä viherpeukaloita ja retkeilijöitä.

tiistai 18. huhtikuuta 2017

Pääsiäisen herkut ja kuulumiset

Pääsiäispyhät menivät melko vaihtelevassa säässä. Meinasi tulla tekemisen puute, kun ei päässyt oikein ulkoilemaan ja liikkumaan luonnossa, kun säät olivat mitä olivat. Vaikka olisihan sitä ollut tekemistä, mutta piti päästä luontoon liikkumaan ja niiden suunnitelmien ehdoilla mentiin ja aina aamulla katsottiin sää ja aina joutui pettymään, mutta sitten ei osanut oikein muutakaan alkaa tekemään. Mutta mitä jos joskus olis vaan, eikä aina tarvis olla tekemistä? Hmm. 

Niitä säitä oli sitten laidasta laitaan yhden päivän aikana. Aivan kuin olisi napista painettu kun yht'äkkiä alkoi sataa lunta ja taas yhtä nopeasti aurinko saatto vilahtaa, mutta enimmäkseen oli lumisajetta, mutta ei se kuitenkaan maahan asti jääny, kuin sen yhen kahen päivän osalta, eikä silloinkaan paljon vaikka kokoajan se satoi ja sankasta. Eli lumenmäärä ei ole juurikaan lisääntynyt, eikä se ole siitä vielä lähtenyt sulamaankaan. Nyt tuntuu, että kevät on jämähtänyt paikalleen ja ollaan vähän jälessä kevään tulossa. Yöllä on pakkasta ja päivällä kylmä tuuli, päivälläkään ei juuri kerkeä plussan puolelle, lumet on ja pysyy. Loppuviikolle lupasi lauhempaa, jospa lumet saisivat sitten vähän ainakin kyytiä ja kevät edistyisi. Mutta onhan siinä hyvätki puolensa, että kevät antaa odottaa, pääsee vielä pilkille!

Yhen, korjaan kaks kertaa käytiin pilkillä pääsiäisen aikana, ja ne ovat ekat kerrat pilkillä tälle talavelle. Ei ole ehtiny käymään. Mutta silti on saatu kevät-ahavan ja auringon punaamat posket ja nenänpää. Ulkona on siis oltu, muttei pääsiäisenä. Muuta retkeilyä pääsiäisenä ei sitten käytykään kuin pilkillä, siitä toisesta pilkkireissusta teen ihan oman postauksen aikanaan. Niin ja keväthangethan meillä on, ainakin vielä hetken. Yhtenä iltana käytiin pääsiäisen aikana iltapilkillä Märkäjärvellä, kun aurinko paisto illasta, muttei se lämmittänyt enää yhtään, eikä se ollu koko päivänä paistanu kunnolla, kun lunta vain oli satanu. Sanovat ja kyläläiset käyvät siinä pilkillä, että siitä saa kalaa, muuta me ei saatu mitään, jätettiin kalat järveen muille, eikä jaksettu kauaa ollakaan lopulta, kun oli niin kylmä viima, vaikka aurinko paisto. Märkäjärvi on aivan Sallan ydinkeskustan tuntumassa, minä olen aina mieltänyt sen hieman likaiseksi järveksi ja ettei se kovin puhdas olisi, ja että siinä oli kaiken maailman romua, mutta kai se ihan puhdas on. Olen joskus aiemminkin siitä järvestä tänne kirjottanu että, märkä tarkoittaa mätää tai juurikin likaista ja ennen vanhaa Märkäjärven rannoille nousi kuolleita kaloja.


Märkäjärveltä kylälle päin, kuvassa oikealla Sallan kirkko.
Siinä meijän perhe Märkäjärvellä pilkillä. Kaksi varjona, yksi ihan omana ittenään.
Ja potkuri. :DTämä ei ole mikään kaunein kuva, mutta halusin laittaa sen kuitenkin tänne, kun jääpuikot oli lapsena ihan parhaita leikkikaluja, niillä oli mukava leikkiä. Niitä on muodostunut nyt tämän kevät-talven aikana meijänkin räystään alle.Kevättä se tekee, hiljalleen. Moottorikelkkareitin, kesällä pururadan, siltaa näkyy jo hieman. 
Tämän voisinkin ottaa kevätseurantakuvaksi ja saatan laittaa tämän kuvan
aina tänne kun jotain merkittävää lumen liikkeissä tapahtuu.Kotipolulla. 
Lumi ei ole pahemmin ehtinyt kertyä tänä talvena puihin.Pääsiäisenä meillä myös herkuteltiin. Tein maapähkinävoisuklaakakkua, jota on vieläkin jäljellä, tehtiin myös suolaisia herkkuja, kuten savuporolevitettä, suolakalaa ja päivällisenä meillä oli poron paistia ja perunoita salaatilla. Suklaakakun ohje täältä. Jos aiemmin tein supersuklaisia muffineja, niin tämä kakku ei hävinnyt suklaisuudessaan muffineille, päinvastoin. Tässä ei ole ollenkaan käytetty vehnäjauhoja, mutta suklaata senkin edestä ja on kyllä tuhti kakku siinä mielessä, ei ehkä ollut kuitenkaan minun mieleeni, vaan kyllä sitä tietenki söi.
Pinnalle tein ohjeesta poiketen mangolastuja. Mangolastuja saa kuorimaveitsen avulla.Tämän pääsiäistoivotuskuvan laitan vielä tänne kun halusin kertoa ja jäi kertomatta näistä uusista ihanista pääsiäiskoristeista. Lopulta sitten tosiaan löysin niitä narsissejakin lähimarketista sen kolmen tarjouksen, aivan viime tipassa torstaina.Tämän ihanan, suloisen pupun kotiutin muistaakseni Prismasta. Nämä tiput ovat äitini virkaamia ja niiden ohje löytyy muistaakseni täältä.

 Miten teidän pääsiäinen meni, pääsittekö ulkoilemaan? Liikuitteko luonnossa?

 Hyvää huhtikuista aurinkoista viikkoa kaikille!

torstai 13. huhtikuuta 2017

Hyvää Pääsiäistä!

Rentouttavaa, aurinkoista ja iloista pääsiäiseen aikaa kaikille!

♥:llä Pelaguu

tiistai 11. huhtikuuta 2017

Karhulammen laavulla

Viime viikon keskiviikkona käytiin taas Sallan Sallatunturin laskettelukeskuksen mäkien alla olevalla Karhulammen laavulla paistelemassa makkaraa. Olen joskus ennenkin siitä postauksissani maininnut, nyt ajattelin esitellä paikan ehkä hieman tarkemmin, vaikka näitä kuvia on pyörinytkin varmaan täällä postauksissani. Siitä on tullut meille vakipaikka, jos haluaa helposti saavuttaa paikan, jossa voi paistaa makkaraa ja nauttia eväistä "luonnon keskellä", samalla voi seurata laskettelijoiden menoa. Rinteeseen en tohi ite mennä, ei minun polvilla ja taidoilla ja aika kallistakin se on. Tämä Karhulammen laavu on helposti saavutettavissa myös siis laskettelijoille. Sallatunturissa on myös pulkkamäki, josta saa kunnon vauhdit ja lasten rinne sekä siellä on myös opettelurinne ja opetusta. Sallatunturin laskettelukeskus on tunnettu rauhallisena lapsikohteena, jos haluaa biletystä niin sitten kannattaa suunnata aivan muualle. Toki Sallatunturistakin löytyy illanviettoon baareja ja a'la carte ravintoloita. Mutta hivenen rauhallisempaa meno on täällä.

Viime keskiviikon pääagendana minulla oli kuitenkin Sallatunturiin mennessä bloggaajatapaaminen/lukijatreffit ja siitä oli tarkoitus kertoa, teille tässä postauksessa. Mutta kun pääsimme perille, virittelimme makkaranpaistotulia ja odottelimme sen pari tuntia, niin bloggaaja ei koskaan saapunut paikalle kenen kanssa meillä oli tapaaminen. Olimme sopineet tapaamiseen kellonajan, emme olleet vaihtaneet puhelinnumeroita ja sitten jälkikäteen ajattelin, että olisi pitänyt. Meillä molemmilla oli tiukka aikataulu ja tämä bloggaaja kenen kanssa meillä oli tapaaminen hänellä oli aamusta palaveri ja päivällä muutama tunti aikaa ennen kuin iltapäivällä oli taas hänellä töihin meno. Päivällä hän aikoi käydä rinteessä laskettelemassa ja ennenkuin hän menisi rinteeseen kävisi meitä moikkaamassa Karhulammen laavulla, kuten olimme sopineet. Laitoin sähköpostissa hänelle ajan milloin voisimme tavata ja että olemme tunnin verran laavulla, mutta odotimme kuitenkin lopulta sen pari tuntia. Hän ei siis koskaan tullut moikkaamaan. Harmittahan se minua, kun bloggaaja ei koskaan tullut sitten paikalle. Olisin halunnut kysellä mm. bloggaamisesta, hän kai tekee sitä ihan ammatikseen. Niin ja kun puhuin bloggaajatapaamisesta, niin tällä tapaamisellä meitä olisi ollut vain kaksi, minä ja hän. Hän oli työreissulla Sallassa ja hän kyseli blogissaan maaliskuun alussa halukkaita lukijatreffeille Sallaan, kun hän tulee taas huhtikuussa käymään. No minä innostuin siitä ja laitoin hänelle ensin sähköpostia, viestittelimme ja sovimme tapaamisesta Karhulammen laavulle. Mutta lopulta sitten kävi näin, ettemme sitten koskaan tavanneetkaan. Mieleeni jäi sekin ajatus, että hän on saattanut käydä laavulla sitten kun ehdimme lähteä jo pois.. Valitettavasti meillä ei kai sitten aikataulut natsanneet yhteen. Ehkäpä voimme tavata vielä joskus, ehkä kesällä. Kannustan kyllä tulemaan kaikkia kesällä tai syksyllä Sallaan. Sallan luonto on mitä parhain ja puhtain ja täällä on paljon nähtävääkin, vaikka ei ehkä heti niin ajattelisi. Meillä on täällä ainakin yksi matkailuyritys, joka esimerkiksi tarjoaa kanoottiretkiä, minäkin olen ollut "koskea" laskemassa kanootilla kerran täällä Sallan Oulangassa.


Karhulammen laavu

Karhulammen laavulle tullaan kesällä siltaa pitkin, se on lammen päällä.
Karhulampi on tekolampi.
Takana liiteri ja sen takana Holiday clubin Hotelli Revontuli ja kylpylä.Kodan suulta kuvattu rinteeseen päin. Kuvassa hissit ja opettelurinne.
Sekä varaamo- ja kahvilarakennus.Kodalta rinteeseen päin. Oikealla pulkkamäki, siitä vähän vasemmalle lasten rinne.Liiteri
Välissä ja pois lähtiissä aurinkokin paistoi.
Kokonaiskuvaa Karhulampi keskellä, laavu kuvassa oikealla. Lasten opettelurinne kuvassa äärivasemmalla. Hiihtoladut lähtevät myös mm. tästä. Melkeinpä siis aivan majoituspaikan kulmalta lähtee ladut ja rinteet ovat saavutettavissa ym. palvelut.
Tuolla tunturin päällä me käytiin vasta taannoin moottorikelkalla.Ulkoreiteille ja hiihtoladuille pääsee siis aivan melkein mäen alta.
Oikealla kuvassa Ihmekota. Ihmekota on pieni matkamuistomyymälä.
Vasemmalla Karhulammen laavu.
Poikettiin myös Sallan liikuntakeskuksessa, joka sijaitsee myös siis Sallatunturikeskuksessa, katsomassa Sallan sota- ja jälleenrakennusajanmuseon rakentamaa pop-up-näyttelyä Sallan hiihtohistoriasta. Näyttely jatkuu Sallan sota- ja jälleenrakennusajanmuseolla.
Blogini synttäriarvonnan palkinnot on postitettu ja toivottavasti ne ovat myös saapuneet voittajilleen! Tämä postaus ei ole tehty yhteistyössä minkään organisaation kanssa. Se on myös nyt pääsiäsviikko. Vielä kun löytäisin narsisseja kaupasta, niin olisin onnellinen ja olisi mukavaa keltaista ja keväistä väriä pirtissä! Kumman aikaisin oli tänä vuonna narsisseja kaupassa myynnissä, kolmen tarjouksiakin, jonka ajattelin ostaa, nyt kun menin kauppaan viikonloppuna, että ostan niitä, niin tarjousta ei enää ollut eikä kukkia ja pääsiäinen on vasta nyt. Jäänköhän tänä vuonna ilman pääsiäisnarskuja?! Toivottavasti niitä olisi vielä torstaina kaupoissa.. Mukavaa pääsiäisen odotusta!

tiistai 4. huhtikuuta 2017

Arvonta suoritettu ja voittaja on..

Nyt on blogini 5-vuotis synttärien kunniaksi järjestämäni arvontakin sitten suoritettu ja voittajat lokattu. Onnettarena toimi mieheni, kiitos hälle avusta ja virallisena valvojana toimi meijän kohta 9 v. koiramme Roosa!
Tein ihan vanhan aikaisen leikkaa, sekoita ja nosta arvonnan. Tulostin ensin kaikki kommentit arvontapostauksesta ja sitten luin vielä kertaalleen läpi kaikki kommentit ja leikkelin ne arpalippusiksi ja niille kaksi arpalippua, jotka olivat kommentoineet, että kaksi arpaa ja linkittäneet kuvan omaan blogiin. Sitten laitettiin kaikki kommenttilappuset yhteen kulhoon ja mies nosti sieltä ensin "pääpalkinnon" voittajan (eli villasukkapaketti) ja sen jälkeen vielä arvottiin toinen palkinto (eli kynttilä ja poron papanat). Jään vielä mitettimään, kun haluaisin antaa extrapalkinnonkin, kommentille jonka kesäkukkaistutuksen toteuttaisin ensi kesänä tai jonka ehdotus jäi erityisesti mieleeni, mutta itseasiassa toinen näistä alkuperäisistä voittajaksi arvotuista kommenteista on se, joka olisi saanut extrapalkinnon niin käyn vielä myöhemmin läpi, että saako vielä joku extrapalkinnon.

Paljon tuli hyviä vastauksia ja toteutuskelpoisia ideoita! Paljon myös sellaisia uusiakin kasveja, joista en ole kuullut tai sellaisia joissa voisin haastaa itseni. Ahkeraliisaa ja perinteisiä kukkia ehdotettiin paljon, minulla vaan tahtoo olla, että en saa ahkeraliisastakaan kunnolla tuuheaa, lannoitan, mutta istutuksessa varmaan vikaa. Kerran vein mummilleni äitienpäiväksi hortensan, istutin sen eri ruukkuun, hortensa kuoli, mummini sanoi että oli vääränlainen ruukku, pieni se ei kyllä ollut.. 

Kiitos kaikista kommenteista ja osallistumisesta arvontaan. Osallistumiskommentteja tuli yhteensä 27, joista osalla siis kaksi arpaa.


Ja sitten niihin voittajiin... Tättärättätäää!!!! Paljon onnea..

"Pääpalkinnon" voittaja on..
Navettapiika ja

toisen palkinnon saa Tuulikki
Paljon onnea vielä voittajille!

Olen laittanut voittajille sähköpostia.

maanantai 3. huhtikuuta 2017

Arvonta on päättynyt!

Hei vaan kaikille! Blogini 5-vuotis synttäriarvontaan on nyt päättynyt. Tai ollut jo päätöksissä koko viikonlopun, mutta muut harrastukset pitävät mukavan kiireisinä. Kaikki tuon perjantai illan klo 24 jälkeen tulleet kommentit eivät osallistu arvontaan! Todennäköisesti yritän arpoa palkinnot huomenna ja mikäli en tavoita voittajia, arvon uudestaan.
Palaan asiaan pikimmiten! Ihanaa huhtikuuta ja uutta viikkoa kaikille!