pelaguu.blogspot.com

perjantai 29. kesäkuuta 2012

Sadepäivien pikkuhyvää

Voi mahtava mitä ihania blogeja taas löysinkään. Näitä on aina kiva ihastella ja jos niistä saisi ideoita. Etsin nyt ohjetta jonkinlaisille mökki- tai kotitossuille. Ihastuin jonkin verran Bosnian tossuihin ja siihen malliin. Itsehän näitä tietysti en osaisi kutoa, mutta aina löytyy joku, jolta ne voi pyytää lahjaksi. :) Näin kaupassa eräänlaiset tossu tai sukatko olivat. Mutta se malli oli kiva ja nyt harmittelen kun en ostanut, joten ohjetta etsimään. Enään ei jaksa kauppaan lähteä yksien tossujen takia, koska se sijaitsee n. 1h ajo matkan päässä. :) Lankaa sentään löytyy meidänkin lähikaupasta.

Näin kylminä n. +3'C päivinä on hyvä kölliä sisällä, leipoa tai shoppailla uusia kankaita. Nyt paistaa jo aurinko ja lämpenee!

Kirjoittelin hollantilaisen Hollannissa asuvan kaverini kanssa pari päivää sitten, hänkin meinasi, että sielläkin on oikein syksyisen tuntuinen ilma ja no ilmastohan siellä on muutenkin kuin Englannissa, mutta kylläpä tuo oli yhtä koleaa kuin täällä meillä kotosuomessa.

Vaikka joskus itselleni lupasin, etten osta ommeltavia kankaita tai verhoja, niistä ei tule tehtyä mitään. No ostin kuitenkin eilen kassillisen kankaita, kangaskaupan alesta. Ihan mikään tosi hyvä tai mitenkään hyväkään ompelia en ole, mutta jospa niistä jotain taion. Parin kangaspalan sinne jättämistä harmittelen vieläkin. Kun pussiin sai tunkea niin paljon kangasta kuin kassi kestää ja sitten en kuitenkaan niin tehnyt, vaikka johan tuossa on nokko. Niin ja se minun höpötys viikko tai kuukausipäivityksistä taitaa kariutua. Nytkin istun koneella ja kirjoitan, vaikka pitäisi siivota. :) Noh, niinhän siinä yleensä käy.

Sadepäivänä pari päivää takaperin leipasin mansikka-raparperipiirakan. Ohjeen löysin Onnelasta. Kiitos tästä ja hyvistä havainnekuvista. Vaniljakastikkeen kera maistuu ihan kesälle. Vielä tosin viime vuoden marjoista ja raparpereistä.
Vielä ennen paistamista, mutta hyvän näköinen myös paistamisen jälkeen.

Nämä blogit kannattaa katsoa. Kiitos Vartahilla ja Käsinväkerrettyjä -blogeille! Piristitte päivää. :)
Ja kannattaapi katsoa myös Tintinluomukset.

Toisaalta minä etsin vielä blogia, jossa olisi myös selvät ohjeet mukana. Jos sellaiseen satut törmäämään, raapustahan kommenttia.

Ja eikö kuulukin pieni askartelu, ompeleminen, leivonta ja kaikki pikkuhyvä näpertely olennaisena osana puutarhan laittoon? Sadepäivien pikkuhyvää.
Omenapuu kukkii.

torstai 21. kesäkuuta 2012

+7'C lämmintä ja pohjoistuuli

Kylmää on ja lähestymme keskikesän juhlaa, mittumaaria..
Vierailimme männä viikolla Helsingissä ja kävimme ihastelemassa Suomenlinnan kesää, siellä lämpöä riitti. Mutta mikä minut melkein yllätti Suomenlinnassa ei ollut juuri kukkaistutuksia, niitä emme saaneet kovin paljoa ihastella.
Suomenlinnassa asuu 850 ja työskentelee 400 henkeä ympärivuotisesti. Eikä siellä ole linnaa. Se on linnoitus, jossa vanha henki herää. Silloin sattui olemaan reissumme ainoa aurinkoinen ja lämmin ilma.

Ja nyt kun saavuimme kotiin, on kylmä ja pohjoistuuli.

No, päätin silti suunnistaa ulos ja tein katsauksen mitä on muutamien reissupäivien aikana tapahtunut puutarhassa, kera kameran.
Porkkanat ovat itäneet harson alla mukavasti. Löysin kaikkia ihanuuksia villipuutarhasta. Kylvin muutamia vuosia sitten sinne erilaisia kukkia, ja ihan en ole varma ovat kaikki alkaneet kasvaa siellä, luulen että ei, mutta innolla nyt odotan mitä sieltä alkaa näkyä. Ja huomasin kuinka tarpeellinen tämä blogi nyt oikeastaan on. En juurikaan pidä oikea päiväkirjaa, nyt voin pitää tänne "puutarhakalenteria" ja katsoa täältä myöhemmin, mitä mihinkin tuli istutettua. Oivallista bloggailua ja säästä huolimatta mukavaa mittumaaria!


Porkkanat ovat itäneet.
Metsäinen puutarha. Istutin miljoonakellon taimet ulos, osa tässä ruskeassa ruukussa. Kovin oli hentoiset juurit, mitä lie sitten olin tehnyt väärin. Ja löysin kuin löysinkin kukkapenkistä kadonneet poimulehdet tästä, ne ovat kuvassa vasemmalla ruukusta alaspäin, vaikka ne eivät tässä näykkään. Ja lähinnä nyt tuon ruukunkin tuohon vain nakkasin. Ja oikealla ruukun vieressä kasvi, jota mietin onko rikkaruoho vai oikea kukka.. Onkos se ruiskaunokki? Se onkin niin surkuhupaisa kun alan jotain kysyä, että mikä on, muistan sen heti. :) Mutta vahvistuksia asialle saa heittää. Kun joskus tässä pihalla on ollut ruiskaunokkiakin, en nyt muista miten se on sinne tullut, vai oliko jo tänne muuttaessa. Mutta ihan kaunishan se on. Ja nyt yritän muistaa että se on sitten tuolla. :)
 
Naapurin piha ja oma piha. :) Kylvin tuohon pihatatarien eteen, aukkoon, lupiinia, löysin vanhoja siemeniä kaapista, nyt odottelen, että ne alkaa kasvaa, vielä ei näkynyt mitään.

Raparperit. Mielestäni, näyttävät kuvassa suuremmilta kuin onkaan.

Kasvihuonekin alkaa näyttää kasvihuoneelta. Ylhäällä mesimarjat, keskellä päärynämelonit ja alhaalla pitäisi kasvaa mesimarjan kolmas taimi sekä kylvin vielä sinkkiruukkuun lehtisalaattia.

Villimetsäpuutarhasta löysin myös ihastuttavia valkea-lilaraita kukkaisia kasveja. Hyvin pieni ja siro, hento kasvi. Mutta niemeä tällekin tuttavuudelle haeskelen. Lehti on alla kuvassa, näin luulen ja on hieman sydämen muotoinen.


Neilikka kukkii.

Ja eihän ne nyt aina näytä niin hyviltä kuvissa, kuin livenä. :) No, vuorenkilvet uudistin ja saniaisetkin ovat reissun aikana kasvaneet. Siirsin alkukesästä vuorenkilpien ja saniaisten taakse, tyhjään koloon, unikoja, ovat hieman siitä kärsineet. (vaikka tästä kuvasta sitä ei näe, ovat niin pieniä)

Metsäinen puutarha. Siirsin etupihalta (edellinen kuva) alkukesästä saniaiset ja vuorenkilvet villipenkkiin takapihalle, nakkasin ne vain sinne, että kasvavat jos kasvavat, niin nyt ne ainakin ovat ihan kivasti lähteneet kasvuun. Saniainen sopii hyvin metsäiseen puutarhaan.

Kevätvuohenjuuri kukkii.

Kevätkaihonkukka.
Suomenlinnan kesä, Helsinki 6/2012

Ostin vielä tänään etupihalle vaaleanpunaista kesäleimua, ja ne istuttelen illanpäälle. Huomenna mittumaarin viettoon!

maanantai 11. kesäkuuta 2012

Viidakko pesuhuoneessa

Otin nyt asiaksi hoitaa ötökät pois kasveista (toivottavasti ei liian myöhään..). Muistan, kun lapsena äiti vei viherkasvit pesuhuoneeseen, virutteli ne vedellä puhtaiksi. Ja pesuhuone muuttui kuin hetkessä viidakoksi niistä monista viherkasveista.

Porkkanat on kylvetty, vielä muutama kesäkukka ja kasvi odottaa istutustaan. Vielä pelkään halla öitä ja jos ei ole kotona aina laittamassa harsoa, on parempi vähän odotella. Silti voin todeta, että kesä on saapunut meillekin! Vielä on ollut viileitä päiviä. Nyt alkaa olla ensimmäiset lämpimät päivät.


Löysin aivan ihanan, inspiroivan ja niin minun näköisen kirjan kirjastosta pari päivää sitten että melkein on pakko saada se itsellekin. Siitä insipiroiduin myös muuttamaan blogini ulkonäköä, joka on tosin vielä työnalla. :)

Miten voikin olla kirja, jota rakastaa niin paljon että, sitä ei malta laskea kädestään ja siihen palaa aina yhä uudelleen ja uudelleen.

Tämä kesä tahtoo olla niin kiireistä aikaa, että ei ehdi blogia päivittää. Mutta jos pyrkisi viikko- tai vähintäänkin kuukausipäivityksiin. :)

Rattoisaa ja lämmintä kesää!


Kuvat: Raija Puukko, Marjo Koivumäki; Sisusta risusta


Maisemia ihailemassa. Sallatunturi.


lauantai 2. kesäkuuta 2012

Terveisiä rantteelta!

Olen ollut nyt muutaman päivän halkorantteella. Jo ensi talveksi taloa lämmittämään.

Yritän etsiä tietoa päärynämelonin (jälemmin pepino) kasvatuksesta, aika huonoin tuloksin. Kyllähän sitä tietysti saa ihmetellä, että mihin sitä on taas ryhtynyt. Näin kokeilu luontoisesti aloitin tätä melonia kokeilemaan ja saa nähä mitä siitä tulee. Nyt ovat aika honteloita, eikä vielä uskalla viedä ulos kun on vielä niin kylmää. Mietin, että minkälaiseen astiaan ne voisi nyt istuttaa? Todennäkoisesti kestäisi jo istuttaa isompaan. Tarvivatko tukikepin (yksi hontelo alkaa jo kaatua)? Vieläkö hontelot kasvit selviävät? Luinkin jostain, että kasvatetaan tomaatiin tapaan. Olisi tietysti kiva kuulla kasvatuskokemuksia pepinosta.
Eli periaatteessa mikä on seuraava vaihe kun kasvi on kasvanut ohi sirkkalehti vaiheen.

Iiks, pepinoissa parissa kasvissa näkyy jotain vaaleita täpliä? On tässä työn alla, että ruiskutan ne mäntysuopaliuoksella. Voimakkampaa myrkkyä en uskalla käyttää, koska onhan kyseessä syötävä marjainen kasvi. Ja nyt luin, että se voisi olla mosaiikkivirus.
  • Pidä mahdollisimman eristettyinä saastuneet ja terveet kasvustot. Sulje yhteys viljelyosastojen välillä.
  • Työntekijät eivät työskentele eri viljelyosastoissa saman päivän aikana. - Lainaus sivulta www.evira.fi 
Mutta periaatteessa se kuvan lehti ei kyllä näyttänyt samalta, kuin mitä ne täplät tai pisteet on. En saa niistä nyt kunnon kuvaan tähän.

Tässä kuvassa ehkä hieman näkyy niitä pisteitä vasemman puoleisella alimmalla lehdellä.
No sellaista pohdiskelin blogissani tänään.

Ja nyt tietysti olisi hyvä laittaa se koivun lehden kuvakin tänne, mutta aina kun on hyvä tilanne, kamera ei ole mukana. Olen kuullut käen kukkuvan ja pääskyset ovat tulleet!