pelaguu.blogspot.com

tiistai 29. toukokuuta 2012

Lunta, räntää ja rakeita

Katson jälleen ikkunasta ulos. Näen koivun vihertävän, se on jo hiirenkorvalla. Isolla. Sataa lunta, räntää ja rakeita. Kaikkea tätä on ollu tämä päivä. Hyvä ikkunan pesu päivä.. Ei ole oikein hyvä porkkanan kylvöpäiväkään.
On toki tässä välissä ollut mukavia lämpöisiäkin päiviä. Olen saanut huomata, että aika pessimisti olen. Se on perus luonteenpiirteeni.

Pari päivää takaperin, mullostin kukkapenkkiä ja siivosin takapihaa, haravoin ja laitoin kesää.
Mullostin sen vuorenkilpipenkin ja vein kasvihuoneen ulos. Tosin siitä en halua kuvaa tänne vielä laittaa, laitan sitten kun olen saanut sen hienoksi ja lopullisesti valmiiksi. Vaikka mikäänhän ei ole ikinä valmis ja työ ei tekemällä lopu.

Vuorenkilvet. Hmm, ehkä se siitä vankistuu ja alkaa näyttää paremmalta. Eipäilen vähän että onkohan tämä kukkivaa sorttia olenkaan.
Näille on tainut käydä vain venymisreaktio, ehkä hieman honteloita. Vaikka lannoitetta olen laittanut.

Ei, se ei ole ensi lumi.

Vielä en uskalla viedä miljoonakelloja, päärynämeloneja ulos, on sen verran viileää.
Tänään kateuksissani katsoin naapurin penkkiä.. Ehkä en sittenkään ole peruspuutarhuri. Kateus, suomalaisen perisynti. (pienellä silmäniskulla höystettynä) Joskus olisi itsellekin hyvä muistuttaa, että ei se elämä niin vakavaa tarvitse olla.

Joka päivä mietin, mitä tänään tai huomenna tai sitä seuraavana päivänä blogiini kirjoittaisin. On mukava istahtaa hetkeksi ja ottaa omaa aikaa. Purkaa ajatuksiaan. Jatkan ajattelemista, sitä en taida lopettaa koskaan.

tiistai 22. toukokuuta 2012

Kevät on päivän lähempänä

On kylmä, jopa melkein talvinen, kevät päivä. Siis keväthän nyt jo on! Lähes kaikki lumet ovat sulanneet. Nurmikko ei viherrä, mutta olemme siis hetken lähempänä.. kesää!

Ohoh, ihmetellä saa. Jotain viikko sitten päivitin kuvan hyvin lumisesta takapihasta. Nyt voisin päivittää uuden kuvan, hyvin sulanneesta takapihasta. Kävin siis viikonloppuna Kostamossa kyläseuran tapahtumassa (Kemijärvellä), ja sielläkin sai kuulla ja hytistä vielä kylmyydestä, että kun kevät tulee meille, se tulee kertarytinällä. No niinhän tuo taitaa olla. Olen nähnyt kuvia tulvista. Täällä ne on nyt tätä hetkeä. Tulvahuippu alkaa olla käsillä. Ei kuitenkaan tässä meidän kunnassa, lähimpään kalaisaan veteenkin on pitkä matka. Eikä taideta rikkoa tulvaennätyksiä, mutta on korkeamalla kuin esimerkiksi vuosi sitten.
Vaikka päivällä on jo melko lämmin, yöpakkasia toki vielä on.

Pohdinkin joskus että, appilassa Posiolla kalaisia vesiä on silmän kantamattomiin ja niitä on joka puolella, käänsit pääsi minne vain siellä on jokia ja järviä. Asuinpaikkakunnallani niitä on melkein yhden käden sormissa.

Jos innostuisin nyt sitä puutarhaa möyrimään jo pikkuhiljaa, laitan kuviakin. Nurmikko ei vielä viherrä, mutta keisarinkruunu näyttää jo nousevan ja lehti on hiirenkorvalla. On kova tuuli ja kylmä, niin mielummin olenkin sitten sisällä ja katson prinsessa Estellen kastejuhlaa. Ja jee, pian saapuvat mesimarjan taimet, pääsen niistäkin sitten nauttimaan.
 
Kevät kyllä kovasti yrittää puskea, mutta vielä on niin kylmää, että kovasti saa yrittääkin.

 
Ja voi huomata myös, että myyriä ei ole! Liekkö turhaan ostin Koivutisleetä..
Vuosi takaperin lumen alta paljastui hiirien ja myyrien onkaloita, koloja, reittejä.. Nyt ei mitään. Tai jonkin verran, mutta nurmikolla on huomattavan paljon vähemmän reittejä kuin viime vuonna.
Mutta metsäkanalintuja on paljon. Luinkin artikkelin, jossa kerrottiin että metsäkanalintu ja petolintujen kanta kasvaa kun on hyvä myyrävuosi. Pöllöjä oli viime vuonna paljon. Tai voiko puhua hyvästä myyrävuodesta, kun myyrät eivät välttämättä ole hyviä. No ainakin on luonnon kiertokulkua.

On kuulunut myös jo joutsenien ja kurkien laulantaa. Vesilinnut ovat tulleet jäänreunaan. Kurkiaurankin olen nähnyt.

Tein ToukoTöminä -tapahtumaan asetelman pioneista, koivun oksista ja sammaleesta.

Keisarinkruunu puskee jo tulemaan!

Raparperi alkaa näkyä!

Kyllä täällä jo vihertää.

tiistai 15. toukokuuta 2012

Rakkaudesta kotikontuun

Myöhäinen kevät
Kävimme viikonloppuna kotipaikassani, siellä pellot alkavat olla jo sulia. Ja metsissä pälviä. Kotipaikkani on tästä n.21 km pohjoiseen. Oli niin kiireinen viikonloppu, etten ehtinyt ottaa kuvia, vaikka aikomuksena oli.
Joten hieman kuva-antia lähempää asuntoamme.


Kenkä odottaa istutuksiaan.


Ajattelin, että kun vuosi vuodelta tämä vuorenkilpipenkki kuihtuu ja kuihtuu, otan vuorenkilvet pois ja laitan uusia juurtumaan. Tänä vuonna suunnittelen siihen jonkin kauniin kesäkukkaistutuksen ja siivoan penkin, näyttää niin roisilta.

Oli mukava jo kävellä pihalla, kun viileä tuuli puhalsi hiuksissa, eikä tarvinut toppatakkia lähteäkseen ulos.

Koiran kanssa aamulenkillä näin jo "naapurin" pihalla, joitain kukan nuppuja pilkottavan.

Kuten kaverini sanoi: "Mikä on tämä vuodenaika, kun eilen tarvitsi talvitakkia aamulla, päivällä satoi vettä ja tänään on lämmin kevät päivä ja ensimmäiset kukkivat kukat ovat löytyneet! Lunta on siis vielä maassa ja pipokin pysyy päässä. Ja meillä on melkein jo yötön yökin!"

lauantai 12. toukokuuta 2012

Jotain puutarhastakin - Projekti kasvihuone

Jotain puutarhastakin.
Olen suunnitellut tässä takapihalle uutta ilmettä tulevaksi kesäksi ja se sai nyt täydennystä. Kasvihuoneen!!
On kulunut melkein kuukausi kun istutin miljoonakellon ja päärynämelonin taimet. Ja kyllä nyt näyttää että ovat kasvaneet, mutta hitaasti..
Paljoa ei voi vielä puutarhasta päivittää, kun kinoksia on vielä kovasti takapihalla. Onhan se vähän turhauttavaa odottaa, kun suomen kesä on muutenkin niin lyhyt ja nyt se kyllä lyhenee entisestään, kun kesä antaa odottaa. En siis ole päässyt vielä myllämään puutarhaani, takapihalle. Toisaalta tiedän mikä siellä ensimmäisenä odottaa, koiran kakkojen siivous talven jäljiltä.
Etupihaa sen sijaan pääsi jo vähän rapsuttelemaan. Yleensäkin tahtoo olla, että takapihalta sulaa lumet meillä hitaammin ja siellä on yleensä paljonkin sitä lunta.
Toivotaan, että kesä jatkuu sitten toisesta päästä ja saisimme nauttia ihanasta ja lämpimästä kesästä.
Niin ja ensi viikolla, sunnutaina olenkin sitten ToukoTöminöissä Kylä- ja Nuorisoseurantalolla Kostamossa. Tervetuloa!

Miljoonakellot.

Takapiha ja takapihan koira. Kovin on vielä ankeaa.

Kasvihuone. Näyttää kovin rujolta.  Mutta hyvä siitä vielä tulee! :)

tiistai 8. toukokuuta 2012

Runo puutarha

Ajattelin nyt elvyttää tätä "ikiaikaista" joskus taakse jäänyttä runojen kirjoittelua. Yhdistän siis sopivia kuvia luonnosta ja runoja. Kaikki kuvat ovat omiani sekä runot. Nautinnollista vierailua runo puutarhassa.


Lähteellä

Se soljuu kuin
pieni puro vehreässä metsäässä.
Se antaa voimaa jatkaa matkaa,
jatkaa elämää.
Se antaa elämän.
8.5.2012
maanantai 7. toukokuuta 2012

Haaveet, juoru ja Phlox

Jatkan haaveilujani..

Haaveet, jouru ja Phlox. Eivätkö ne jotenkin sovi somasti yhteen. Ajattelin asioita syvällisesti, joskus liiankin.. No. Mietin, että kun haaveilen huvilasta, tai ei sen huvilakaan tarvitse olla, kesämökki olisi ihan kiva, mitä voisin sisustaa, aivan puhtaalta pöydältä aloittaa, ettei siellä olisi mitään vanhaa. Tai vanhaa joo varastosta, mitä voisi hyödyntää. Se ei olisi romanttinen vaikka joo sekin viehättää, mutta ei saisi olla yltiö romanttinen, en pitäisi myöskään liian modernista. Haaveilen siis sisustamisesta, siitä tykkäisin.
Olisikohan se haaveideni huvila, jotain tätä luokkaa. Erakkomaja Walesista
http://www.asuntokuume.fi/walesilaismies-rakensi-hobittikodin-3000-punnalla/

Ehkäpä blogini nimi pitäisi olla 'Haaveiden puutarha'. Mikään ei toteudu, mutta paljon on tytöllä haaveita.

Ja arvatkaa mistä muusta haaveilen? Omasta hevoisesta. Iän kaiken.. Ihailen suomen hevosen komeutta, siinä on jotakin niin alkukantaista. Ja mistä tämä nyt tuli sitten tähän väliin mieleen, tulin ostaneeksi EcoKoivu -tisle Paarmaöljyä messuilta ja miksi.. Ajattelin kokeilla koiralle. Kuulemma käy. Onkohan vaan niin tujua, että meijän reppana kestää. On ainakin melkoset tervan hajut. Haistelin nimittäin illalla, että mikä täällä haisee, niinkuin meidän vaatteet haisis savulle, no ne koivutislee pullothan ne lopulta oli.

Haavekupla poksahti juuri, pesukone ilmoitti, että tule ripusta pyykit..

Oulun kesäpihamessuilta sai kyllä taas ideoita ja ihastettavaltaa! Kiitos kivalle porukalle, kivasta viikonlopusta.


Kerron myös, että juoru kukkii. En ole ikinä kuullut tai tiennyt, että jouru kukkii, olen luullut ettei se kuki. Niinpä se vain oli pukannut kauniit pienet valkoiset kukat.

Juoru kukkii.

Ja tuo soma pieni, suloinen Phlox. Löysin puutarhamyymälästä, uuden tuttavuudeen, pieni kukkaisen Pholxisin eli Leimun.  Tarkemmin Pholx 'Emerald Cushion Blue' eli Sammalleimu. Eli ei nyt mikään niin outokaan. Olenhan kuullutkin tuosta ja lienee löytyykö myös Pihakutsujen valikoimasta. Muistuttaa hieman lobeliaa, tai se minulla tulee mieleen.

Leimut (Phlox) on suku sinilatvakasvien (Polemoniaceae) heimossa. Sukuun kuuluvat lajit ovat perennoja tai yksivuotisia monimuotoisia ruohovartisia kasveja. Useita sukuun kuuluvia lajeja ja risteymiä viljellään koristekasveina ja niistä on jalostettu runsaasti lajikkeita.
(wikipedia)

Phlox 'Emerald Cushion Blue' Auringon paahteessa viihtyvä ikivihreä, mattomainen kasvi, jolla on pienet neulasmaiset, tiheät lehdet. Kukinta-aikana touko-kesäkuussa koko kasvusto peittyy kukista. Sopii maapeittäjäksi aurinkoiseen rinteeseen tai kivikkokasviryhmään. Kukat vaaleansiniset. korkeus 10 cm
(paratiisin taimitarha)

Olen myös pohdiskellut että kirjoitetaanko kukkien nimet isolla? Hmm..

Ja kyllä nyt kuitenkin näyttää että miljoonakellon taimet ja päärynämelonin taimet ovat alkaneet kasvaa. Saa nähdä mitä niistä tulee.

Oikeastaan haluaisin vielä mainita, olen niin uusi blogi maailmassa, että en tiedä ihan tarkkaa blogietikettiä. Mutta seuraan ja tykkään seuraata ainakin Salainen puutarha -blogia sekä Piha maalla -blogia. :)

Muistoja..

"Muistojen polulla, jos kulkisin tänään. Sulkisin silmäni, näkisin hyvää.."
Joskus aikoinaan tuli paljonkin kuvattua luontoa ja kuljettua luonnossa.. on se vähän jäänyt. Sekä kirjoittaa runoja, on sekin sittemin jäänyt vähemmälle. Kuvia Rovaniemen ajoilta.

"Mitä kaikkea ihanaa "uutta"
metsästä löytää voi
silmät auki kun kulkee
ja varpaisiin katselee.
On löytynyt vanha lusikka
kaiverruksin, hopeaako lie?
Ja puun juurakoita
kantoja lahonneita.
Mitä kaikkea vielä niillä?
Ei, kun pihaan kanna
ja uusi elämä anna."
Katkelma Eija Heinon ajatelmasta Uusi elämä


Pidä siis silmäsi auki, kamerasi mukana ja jaa kaikki kaunis luontoäidin muovaama meidän iloksemme.


"Ylpeyteni". Päättötyönä tekemäni suihkulähdeallas kotikonnuillani. 2007