pelaguu.blogspot.com

torstai 24. lokakuuta 2013

Talvi on tullut!

Tämän talven ekat lumityöt on tehty. Kasvit ja puutarha uinuvat talviuntaan, karhutkin vetäytyvät jo mailleen. Ilma lauhtui jonkin verran ja sehän tiesi sitä, että lunta alkaa sadella, märkää se olikin. Eilisen päivän sateli, nyt näyttää poutaantuneen, mutta on pilvistä. Nyt se lumimäärä jo varmaan ylittää sen kriittisen 1cm:n rajankin. Luulen kuitenkin, että vielä emme saaneet pysyvää lunta. Mutta onhan se lumikin ihan kivaa, kun osaa asennoitua siihen oikein.. On aika ihanaa kun lumi narskuu jalkojen alla, on vaikea tarpoa ja rämpiä lumen läpi, mutta saapahan kuntoilua.. edes vähän.. Ilma kirkastuu, raikastuu, posket punottaa, ja naamaa kipristelee mukavasti! On siis talvi! Viikonloppuna siirrymme virallisesti talviaikaan. Kelloja nimittäin käännetään tunti taaksepäin. Mitä muuta ihanaa voisit talvesta keksiä? Millä sanoin talvea voisikaan kuvailla?

 ❄

Aamuhämärissä kävimme jälleen koiran kanssa lenkillä. Mukana kamera ja paljon intoa kuvata TALVEA!! Pian ei ole enää asiaa pururadalle, oli jo lunta tullut sen verran että sai jo vähän tarpoakin.. koira ainakin..

                            ❄                                                                                       ❄

Olen myös miettinyt, kirjoitanko blogia talvella? Oletteko te? Jättääkö blogi uinumaan talveksi vai keksiäkö tikusta asiaa? Olen kuitenkin ehkä tullut siihen tulokseen, että kun jo nytkin tuntuu tulevan asiaa jo melkein siitä tikustakin, niin samahan se on kattoa miten talvi menee ja kirjotella fiiliksen mukaan. Voihan se toki olla, että hieman hiljenee.. Mutta ehkä talvella olisi enemmän aikaa kirjoittaa. Tiiä häntä. Nyt on kuitenkin tänä syksynä melko tihiäänkin tullut kirjoiteltua. Mistä kirjoittaa? Sitähän ei tiiä ennen kuin se aihe tule sitten kohalle. Jäämme odottamaan mitä talvi tuo tulleessaan. Toivottavasti mukavia asioita! Mukavaa, jos Sinäkin jaksat olla lukemassa blogiani. Mielestäni, kommentit ovat bloggaamisen suola.

 ❄                                                        ❄                                                 ❄                                              ❄

Mukavaa talven odotusta Sinulle! 

 
"Jotain mätää tässä hommassa on, kun kokoajan pitää pysähellä ja muka poseerata. Jos nyt vain jatkettais sitä matkaa.."

Talvi tuli

Talvi tuli valkein varpain,
huulin huurteisin.
Vilun viitta hartioilla,
hiuksin hileisin.
Peitti pellot nietoksilla,
järvenselät jäällä.
Pupuperhe puikkelehti
talviturkit päällä.

Talvi nuuski nurkkapielet,
puhalteli pihamaihin.
Kasvatteli kaikkialle
hyisen harmaan kaihin.
Ristiin rastiin pienet jäljet
hangen poikki kulki.
Kylmä ilma ulkosalla
melkein hengityksen sulki.

- Seija Silvennoinen

tiistai 22. lokakuuta 2013

Kesää pakettiin - talvi saa tulla..

Kylläpä se talvi toki jo taitaa olla, on niin lumista ja talvista. Kesä meni kohisten ja syksy vielä nopeampaa.. Viimeisiä pihan syyssiivoiluja tein vielä viime viikon lopulla pikapikaa, kun uudet seinänaapurit olivat vähän avittaneet, kysymättä, ja leikanneet pihatatarin kukkavarret pois ja roskiin, vielä saatan ottaa pelaguut talvettumaan, kun sitäkin nyt aattelin kokeilla.. Lunta maassa, maa jäässä.. Enhän suinkaan ole myöhässä. :) Nopsaan siinä sitten päätin ottaa gladioluksetkin talteen, jäisestä maasta tosin, toivottavasti eivät tykänneet kyttyrää. Kiireisen syksyn johdosta kaikki on jäänyt vähän retuperälle, mutta kylläpä ne nyt kutakuinkin on tehty, lukuunottamatta tosiaan niitä pelargonioita. Koivutisleetä vois vielä kokeilla laittaa uuden sipulipenkin ympärille, se kyllä aina tuppaa unohtumaan, myyriä aattelin sillä karkottaa, niitä tosin ei ole nyt juurikaan näkynyt ja liekkö tuolla vaikutustakaan.

Kirjoittelin aiemmin niistä pihapuiden kaadosta pihaltamme ja saimme nyt luvan ottaa niistä tulleita oksia omaan käyttöön, joten rapsin sitten niitäkin koristeiksi ja kukkapenkien peitoksi.
Gladiolukset siis lähtivät nyt talvetukseen kellariin. Koskaan ennen en ole niitä talvettanut ja etsin kovasti niistä tietoa netistä, juurikaan mitään löytämättä. Lähinnä hain sitä, että talvetetaanko ne paljaina vai hiekassa vai mullassa. Leikataanko kuihtuneet, jota ne minulla eivät kirjaimellisesti olleet, olivat vihreät, varret pois jne. Tästä taisin jo aiemminkin hieman kirjoitella.. Mutta nyt kun en sitten löytänyt niistä mitään järkevää tarvitsemaani tietoa, niin ajattelin ohjeistaa kuvien kera, miten minä sen tein.


Näin talvetat gladiolukset eli miekkaliljat:
Gladioluksien sipulit nostetaan syksyllä maasta ja laitetaan sanomalehden päälle kuivumaan. Kuivattelun jälkeen, puhdistin juuret mullasta, toki en kaikkia ja laitoin sipulit pieneen hiekkamäärän ja ämpäriin ne talvettumaan ja sitten ämpäri vain kellariin ja odotellaan uutta kesää.


maanantai 21. lokakuuta 2013

Yksi kaunis aamu - Another beautiful day.

On kuulemma olemassa määritelmä, että jos lumen syvyys on 1cm on ensilumi satanut.

Viikonloppuna kävimme mieheni kotipaikkakunnalla ja siellä saimme todistaa sekä sitä, että lunta oli enemmän kuin meillä ja myös kun neljää poroa pelastettiin heikoilta jäiltä.

 Kävimme nuotiolla paistattelemassa makkaroita ja retkeilemässä. Nuotiolla oli muitakin ihmisiä, jotka ruokkivat kuukkeleita leivänpaloilla. Kolme kuukkelia pörräsi nuotiopaikalla leivänmurun toivossa. Yritin niitä kuvatakin, mutta ainoa julkaisukelpoinen kuva on näistä kahdesta eksyneestä.Oliko lienee hirvikoira ajannut reppanoita, mutta seitsemää poroa koira oli ajattanut pitkin jään pintaa, kunnes neljä niistä vajosi ja loput pääsivät ilmeisesti kuivalle maalle. Palolaitoksen miehet sekä pintasukeltajat olivat tulleet auttamaan poroja hyisestä vedestä. Porot räpiköivät vedessä arviolta 4-5 tuntia, kunnes sukeltajat saivat porot nousemaan jään pintaan, puistelivat enimpiä vesiä turkistaan ja matka sai jatkua. Poron karva on ontto ja paksu rasvakerros suojaa ilmeisesti pahimmalta kylmettymiseltä. Se on tehty selvitymään tiukissani olosuhteista. Jäänpinta on vielä hyvin ohut, mutta keskempää jää kesti, jopa näitä pelastusmiehiä ja rannemmasta jää on vielä heikompaa. Silti en suosittele kyllä vielä kokeilemaan jäätä kuinka tuo kestäis, veikkaan että ei kovin hyvin. Tarina ei kerro miten koiralle kävi, mutta luulen, että jäi rantaan kun oli saanut ajatettua porot jäälle. Mieheni kotipaikkakunnalle on tästä n. 123km etelään.


Seuraavat kuvat ovat otettu tänä aamuna läheiseltä lammen rannalta lenkkipolun varrelta. Viikonlopun aikana on jonkin verran tuiskuttanut lunta. Voit verrata kuvia viime viikon pakkasaamuun tästä.

Pettävällä jäällä - Suvi Teräsniska
 
Luvanneet on rakastaa,
he täällä toinen toistaan,
vaikka polku pimeyteen,
joskus kuljettaa,
silti vielä loistaa usko tiehen yhteiseen..
Riittäisikö täällä
pettävällä jäällä,
yksi jonka kanssa, ei yksinäinen oo
riittääkö se täällä, pettävällä jäällä?
Matkallaan, he suojan saa,
pienistä hetkistä toisiaan vasten,
korkeuteen, huokailee,
varjele tiet tämän maan orpo lasten..

Read more: http://artists.letssingit.com/yo-lyrics-pettavalla-jaalla-563p1s8#ixzz2iLuHLAmB
LetsSingIt - Your favorite Music Community

perjantai 18. lokakuuta 2013

Pakkasaamu -13

Eilen oli ensimmäinen kovempi pakkasaamu. Lunta ei ollut maassa, joten sehän teki myös kosteudellaan sen, että veti maan melko kuuraan. Sanovat, että Sallatunturin lumetuksen vaikutukset näkyisivät myös tässä kirkonkylän tuntumassa. Siitäköhän tuo hentoinen jäähile osittain johtui. Tästä meiltä näkyy tunturiin ja tunturi näyttää jo hyvinkin lumiselta. Linnuntietä tästä meiltä tunturiin on vajaa 8km.

Aamutuimaan lähdimme koiran kanssa jälleen aamulenkille, joka aamuiseen tapaamme ja kamerakin pääsi myös ulkoilemaan. Koiruli oli vain välissä vähän eri mieltä kuvaamisesta. " Eikös nyt jo jatkettais matkaa ", kuului aika ajoin narun päästä ja pitkäveteiset ja turhan monet pysähdykset saivat hänet kiukustumaan ja remmirähinä oli valmis. Mutta loppu hyvin kaikki hyvin. Kuvat kutakuinkin onnistuivat ja koirakin sai ansaitsemansa lenkin.

Aurinkokin pilkahteli kylmän kuulaassa ja kauniissa pakkasaamussa. Paikallinen maakuntalehti tiesi kertoa, että kylmintä toissa yönä oli ollut meijän kirkolla, -15, meillä oli -13 aamusella. Nyt ilma on taas sataisen utuinenkin, viime yönä on satanut hentosen kerroksen lunta.

Suosittelen katsomaan kuvat isompina. Paina ensimmäistä kuvaa ja "slideshow" alkaa. Saat kokonaiskäsityksen tunnelmasta ja tunnelma on ihan eri kuin kuvat vain pötkönä sivulla.

Lenkkipolun varrelta.
Katse kohti Sallatunturia.
 Kasvit hytisevät jo kylmissään, hentosen huurteen peittäminä. Vaivaiskoivuja, koivuja, pajunlehtiä, siankärsämöitä.. heleä sointi on valmis. Kesä on virallisesti ohi, pelkkä muisto vain.Oikein kuulee kuinka viimeisetkin puiden lehdet vavisevat kylmissään pienen huurrepeitteen alla. Kävimme myös kuvailemassa läheisen lammen rannalla. Lammen pinta oli jo jäässä.


Pajun kukintoja..

keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Arvontaa ja ongelmia bloggerissa..

Onko muilla ilmennyt ongelmaa tuossa sivupalkissa, kun laittaa uuden gadgetin esim. kuvan, tekstin.. kirjoitan siihen myös tekstiä ja yritän julkaista sen, ja kun painaa tallenna, niin se ei julkaise sitä ja näin kai pitäisi tapahtua, että julkaisee sen samalla. Alalaidassa vilahtaa teksti javascpirtistä.. Onko jotenkin kytköksissä Javaan? Yritin myös toisella selaimella, ei auttanut. Javakin pitäis olla kunnossa. Joten nyt kun se ei toimi, laitan tämän Dreams and marsmallowas blogin arvontamainoksen nyt sitten tähän väliaikaisesti. Minulla ei ole siis arvontaa, ainakaan vielä.. ;p Odotan sille sopivaa hetkeä.

Dreams and marshmallows 

blogissa on arvonta su 20.10.2013 23:59 asti!

(arvonnassa oman valinnan mukaan

 S-ryhmän lahjakortti tai lahjakortti H&M:lle)


Lisää ensilumenkuvia eiliseltä, hieman pohjoisempaa, lähempänä Tuntsaa. Kuvat otettu pikapikaa kännykameralla, pahoittelen huonoa kuvanlaatua. :) Meillä ei tässä kirkonkylän tuntumassa ole lunta, kun nousee hieman pohjoisemmas, sieltä löytyi vielä jonkinverran.maanantai 14. lokakuuta 2013

Ensilunta (?) - ruskan sävyissä..

Tänä aamuna maahan satoi lunta. Otin kameran ja lähdin ulos, luontoon ja pihalle kuvailemaan juuri maahan satanutta (ensi)lunta. Maanpinta on jäässä, pakkasta on -0. Yöllä on ollut -2.5. Tuntuu kylmältä, kaivan talvitakin päälle ja lähdemme koiran kanssa aamulenkille. Lunta on satanut vain hennosti, juurikaan ei maa peity, mutta ilma kirkastuu kummasti.. eikä ole enää harmaata vesituhnua. Liekkö se sitten ensilumi? Luulenpa, että vielä se muutamana kerran ehtii rätkästä lunta, ennen kuin jää maahan. Kovasti ois vielä pihalla töitä, mutta kun maa on jäässä ja hijas sytytys sekä kiireinen syksy haittaa vähän harrastuksia. :) Kesä on vain taakse jäänyt haikea muisto.

Maaruskaa näkyy vielä jonkin verran varvuissa, kun hakemalla hakee. Koivun ja haavanlehdet ovat pudonneet, viimeisetkin lehdet putosivat puista kun syysmyrsky niitä riepotteli. Ruska oli meillä hyvin vaisu ja se meni kyllä taas hujauksessa ohi, että sitä ei sitten ehtinyt oikein kuvaillakaan.

Toissa yönä kova myrskytuuli riepotteli maaseutuamme. Vahinkoiltakaan ei vältytty, paikoin olimme taas pahassa sähkömotissa, mutta onneksi ei ollut talvipakkanen kuten viimeksi. Meilläpäin ei tullut ihan niin suuria tuulen aiheuttamia vahinkoja, mutta lähikunnissa oli toista. Onneksi korjaustyöt on aloitettu ja suurin osa taitanee jo saaneet sähkötkin koteihinsa.

Kuvat ovat ehkä hieman sekavasti, mutta bloggeri sotkee enkä saa niitä nyt sen kummemmin, värikylläisyyttäkin niistä löytyy. Aloitetaan ensin hieman tylsemmillä puutarhakuvilla ja sitten luontokuvia..


Tunnistatteko kasvin? Pensasmainen. Pihassa kasvaa ei luonnossa, tosin ei minun pihassa. Ainokainen, joka on vielä säilyttänyt lehtensä.