pelaguu.blogspot.com

tiistai 22. lokakuuta 2013

Kesää pakettiin - talvi saa tulla..

Kylläpä se talvi toki jo taitaa olla, on niin lumista ja talvista. Kesä meni kohisten ja syksy vielä nopeampaa.. Viimeisiä pihan syyssiivoiluja tein vielä viime viikon lopulla pikapikaa, kun uudet seinänaapurit olivat vähän avittaneet, kysymättä, ja leikanneet pihatatarin kukkavarret pois ja roskiin, vielä saatan ottaa pelaguut talvettumaan, kun sitäkin nyt aattelin kokeilla.. Lunta maassa, maa jäässä.. Enhän suinkaan ole myöhässä. :) Nopsaan siinä sitten päätin ottaa gladioluksetkin talteen, jäisestä maasta tosin, toivottavasti eivät tykänneet kyttyrää. Kiireisen syksyn johdosta kaikki on jäänyt vähän retuperälle, mutta kylläpä ne nyt kutakuinkin on tehty, lukuunottamatta tosiaan niitä pelargonioita. Koivutisleetä vois vielä kokeilla laittaa uuden sipulipenkin ympärille, se kyllä aina tuppaa unohtumaan, myyriä aattelin sillä karkottaa, niitä tosin ei ole nyt juurikaan näkynyt ja liekkö tuolla vaikutustakaan.

Kirjoittelin aiemmin niistä pihapuiden kaadosta pihaltamme ja saimme nyt luvan ottaa niistä tulleita oksia omaan käyttöön, joten rapsin sitten niitäkin koristeiksi ja kukkapenkien peitoksi.
Gladiolukset siis lähtivät nyt talvetukseen kellariin. Koskaan ennen en ole niitä talvettanut ja etsin kovasti niistä tietoa netistä, juurikaan mitään löytämättä. Lähinnä hain sitä, että talvetetaanko ne paljaina vai hiekassa vai mullassa. Leikataanko kuihtuneet, jota ne minulla eivät kirjaimellisesti olleet, olivat vihreät, varret pois jne. Tästä taisin jo aiemminkin hieman kirjoitella.. Mutta nyt kun en sitten löytänyt niistä mitään järkevää tarvitsemaani tietoa, niin ajattelin ohjeistaa kuvien kera, miten minä sen tein.


Näin talvetat gladiolukset eli miekkaliljat:
Gladioluksien sipulit nostetaan syksyllä maasta ja laitetaan sanomalehden päälle kuivumaan. Kuivattelun jälkeen, puhdistin juuret mullasta, toki en kaikkia ja laitoin sipulit pieneen hiekkamäärän ja ämpäriin ne talvettumaan ja sitten ämpäri vain kellariin ja odotellaan uutta kesää.


6 kommenttia:

 1. Sinä onnellinen on omistat kellarin. Sitä tarvisisin, vaan kun sitä ei nyt ole. Olen pohtinut miten saan puksipuun talvehtimaan. Viime talven se säilyi hyvin entisen kotimme varastossa, jossa oli pari lämpöastetta koko ajan. Nyt se on vielä ruukussa pihalla, ja multa on jäässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei. Toivottavasti saat pelastettua puksipuun. No itseasiasssa lainaan vanhempieni kellaria. :-)

   Poista
 2. Kellari olisi kiva, sinne saisi mehut ja hillotkin säilöön. Nyt on pakko pakastaa kaikki, kun ei ne muuten talvea säily.

  Koskakohan tänne tulee lumi. Meillä on vielä kaikki syksyn pihatyöt tekemättä. Porkkanat ja perunatkin vielä maassa. :D Perjantaina on onneksi vapaapäivä, voisi yrittää keritä pihaa laittamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. O'ou, sinä alat jo kohta olla myöhässä pottujesi kanssa! :) Kiireesti ylös. Täällä se on jo totaalisen myöhäistä.

   Poista
 3. Näyttää hyvältä gladioluksien talvettaminen, varmasti säilyvät. Meillä lämpeni tänään, saan vielä pussissa olevat narsissit maahan, mutta keli ei silti ole kovin häävi, tuulee ja satelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onneksi ehkä onnistuin. :) Ehkei se nyt ole kuitenkaan rakettitiedettä. Meilläkin lämpeni, tosin se aiheittu sen että alkoi lunta satamaan ja sitä tulikin ihan reippaasti että lumitöihin on lähettävä.

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥