pelaguu.blogspot.com

lauantai 29. joulukuuta 2012

Joulua on..

Reissussa rähjääntyneet ovat palaneet takaisin kotikonnuille! Ajattelin vielä vähän kera kuvien juhlistaa tätä joulunaikaa ja kertoa kuvin reissustamme. Äkkiä meni aika ja touhua riitti joka päivälle, niin kylmän mökin lämmityksestä aina joulusaunaan, lahjapaperien rapinaan ja runsaaseen jouluaterian syöntiin. Yllätykseksemme mökki oli mennessämme kylmä, ja ensimmäisenä oli alettava myös lumitöihin. Hyr! Mökissä toki oli sähköt ja kaikki vimpstaakit, mutta mökinhuoltajalla oli jäänyt hommat puoli tiehen. Noo, ehkä sen kuitenkin pelasti lämmin joulusauna, paljon kinkkua ja suklaatia ja runsas joulubuffet Rukan ravintolassa. Kuusamon, Rukalla, jossa joulun vietimme, oli paljon enemmän lunta kuin meillä, tykkyä puissa ja kaunis aattoaamun pakkanen värjäsi taivaankannen, eri punaisen ja sinisen sävyin.

Joulukuusta meillä ei tänä vuonna ollut. Joten päätin laittaa kuitenkin vähän kuusen tuoksua sisälle pirttiin, kuusenoksia maljakkoon siis. Mökissä ne vielä tuoksuivat hyvälle, mutta kotiin päästyämme melko ätläkkä haju meidät jo kotiovella pysäytti. Luulin sen aluksi johtuvan hyasintistä, joka oli jäänyt kotiin. Mutta eipä kai. No ensin lensi ulos hyasintti, sitten lähti kuusenoksat ja nyt tilalla on koivunoksia, risuja. Loppupäätelmäni on että kaikki nämä haisivat yhdessä jo ihan liian pahalta, ja saivat siis lähteä.

Sanotaanko, että kaikenkaikkiaan vähän erilainen joulu oli!

Mukava olla kotona! <3

Lumipitsiä.
Nuutipukkiko se jo lienee, odottelee sisälle pääsyä portin pielessä.

lauantai 22. joulukuuta 2012

22., 23. ja 24. luukku Jouluaatto lähenee

Jouluaatto lähenee ja riennämme matkaan..


"Pukki ovella kolkuttaa, joko jo kohta sisään tulla saa.."

Tähän tuli oikein luukku pläjäys. Kaikki viimeiset luukkupäivät samassa. Ja niinpä se vain saatiin joulukalenterikin päätökseen. Mutta arvontahan jatkuu normaalisti.
Vielä viime hetken jouluvalmistelut ovat käynnissä, ennen kuin automme starttaa kohti ns. joulupakoa. Missäpä sitä pakoon pääsis, muutakuin jonneki kanariaan lähtemällä. Mutta näin tällä kertaa, kanarialle emme tosin ole menossa, ihan lähelle vain.

Hiljennymme joulun viettoon ja lähdemme joulun viettoon muille maille. Toivotan kaikille lukijoilleni,

Lämmintä ja rauhallista joulua,

 

onnea tulevalle vuodelle 2012! Hiljaa kuuntelen,
kunnes kuulen sen:
äänen äänettömän
hiljaisuuden.

Vaivun tunnelmaan,
koen uudestaan
kiireettömän rauhan
joulun maan.Arvonta jatkuu normaalisti aina tammikuun loppuun saakka.


<3 Pelaguu

perjantai 21. joulukuuta 2012

21. Sypressin vihreyttä, hyasintin tuoksua.. sitäkö joulu on..

Joulu lähenee ja samalla joulukalenteri loppuaan. Tähän postaukseen olisin halunnut laittaa vielä yhden kattauksen joulukukista ja asetelmista ja joulun tunnelmasta. Mutta ihan en saanut hyasinttiä sellaiseen ruukkuun kuin halusin, mutta ei se mitään. Näinkin on ihan kiva!

Sitä mietin, että miksi kauppoihin tulee joulukukat vasta jouluviikolla? Tai meille ainakin. Ne voisi tulla aikaisemmin niistä voisi nauttia myös aikaisemmin ja pidempään. Hyasintit ovat vielä niin nupulla, että ehtinnevätkö avautumaan jouluksi. Mutta kappas, tänä aamuna ne punersivat jo.

Kerrankin on mukava kokea onnistumisen iloa. Tulin valtavan hyvälle mielelle, kun mielestäni onnistuin. Toki olen tehnyt kaikenlaisia asetelmia, askarteluja, mutta nyt olen tyytyväinen hyvään lopputulokseen, sypressi-asetelman suhteen.

Partyliten Apteekkari-somiste sai uuden käyttötarkoituksen. Alku joulusta tein somisteeseen kävyistä ja valoista asetelman (muistatte aiemmista päivityksestä kuvan siitä). Nyt purin sen ja laitoin siihen alkuviikosta ostamani sypressiruukkuasetelman, pohjan peitoksi käpyjä ja ne valot. Kiva, tykkään!Tänään 21.12.2012 vietämme myös talvipäivänseisausta, jolloin on vuoden lyhin päivä ja pisin yö. Huomisesta alkaen päivä on jälleen hetken pidempi ja olemme lähempänä kesää ja kevättä. On myös Tuomaan päivä. Miten se sananlasku taas kuuluikaan: "Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuuti pois sen viepi."
Vanhan jouluperinteen mukaisesti joulu alkoi Tuomaanpäivästä 21.12. Tällöin aloitettiin jo hiljentyminen joulua varten, ja kaikki suuremmat työt lopetettiin.

Rauha


Mitä on nää tuoksut mun ympärilläin?
Mitä on tämä hiljaisuus?
Mitä tietävi rauha mun sydämessäin,
tää suuri ja outo ja uus?

Minä kuulen, kuink' kukkaset kasvavat
ja metsässä puhuvat puut.
Minä luulen, nyt kypsyvät unelmat
ja toivot ja tou'ot muut.

Kaikk' on niin hiljaa mun ympärilläin,
kaikk' on niin hellää ja hyvää.
Kukat suuret mun aukeevat sydämessäin
ja tuoksuvat rauhaa syvää.

Eino Leino

torstai 20. joulukuuta 2012

20. Joulu(n)ikkunat - Lumihiutaleet

Bongailin yhden kivan jouluikkunan tai siihen suuntaa menevän ainakin, onko se sitten se joulun ikkuna. Ihan meidän pienestä kotikunnasta. Paikallisen osuuskunnan käsityömyymälän ikkuna henkii mielestäni kotoista vanhanajan oloa ja tunnelmaa. Himmeli ikkunassa, kynttelikkö jono.. No joo, se näytti itseasiassa paikanpäällä paremmalta. ;) Löytyypä meiltä jopa joulukauppakin. Ja museon joulukauppaankin olisi ollut mukava ehtiä, mutta kiirettä ja ihan oikeaa kiirettä on ollut. Äskettäin tuli ihan pieni hetkoinen, jolloin piti ihan miettiä, että mitä sitä nyt tekisi. Noo, joulusaunan olisi voinut pessä, mutta empä pese. :) Touhua on siis riittänyt ja ihan mukavakin niin, ei käy aika pitkäksi.


Pienessä kunnassa on voimaa!

Koti-ikkuna näyttää tältä. Tein muutamia lumihiutaleita ikkunaan. Ohje ainakin löytyy Strömsön Yle.fi:n sivuilta. Vielä vähän on kesken, onhan niissä väkertäminen. Koskaan en ole oikein osannut tehdä lumihiutaleita. Ja nyt sitten sabluunan kanssa niitä väkerrän.Ihan vaikka kuvahaasteena voisin tähän heittää, että minkälaisia jouluikkunoita tai joulun ikkunoita sinä olet bongaillut? Pistetään vaikka siihenkin jonkilainen palkinto, jos haluat osallistua, niin nappaa haaste tästä ja ilmoita siitä myös minulle täällä.

keskiviikko 19. joulukuuta 2012

19. Perennahankinnat - katsaus tulevaan kesään

Mitenhän sitä näin talven keskelle osaa ajatukset siirtää kesään? No kesää on kiva muistella talven pakkasissa. Toivottavasti ei edes tule kovin paukkupakkasia. Lunta nyt varmaan on vielä vähemmän kuin helsingissä. Varvut paikoin saattaa näkyä. Muistan että joskus penskana on tarvottu paljon enemmissäkin lumissa tai ei niin nuorenakaan. Joku talvi takaperin ja viime keväänäkin oli mökilläkin melkopaljon lunta. Ja sinnehän on aina aukaistava tie, jos menee talvella ja siellä on myös ulkoWC, joten ei ole talvikäyttöinen mökki kyseessä. Sielläkin olisi kyllä työmaata. Mutta, joo. Ensi kesän perennahankintoja tässä mietin. Syksyllähän istutin jo ne kukkasipulit maisemoimaan pihaa. Metsä on melko lähellä pihaa ja se on hyvin tiheää, hoitoa kaipaisi, mutta sepäs ei oo meijän murhe. :) Niin, jotenkin tämä tunnelma ei nyt yhtään istu tähän joulun keskelle että ensikesän kukka valintoja jo murehin, yleensä kun niin ison ressin siitäkin saa kehitettyä. No siis, kuitenkin ainakin ukonhattuparat saavat lähteä keväällä. Syksyllä jo sitä suunnittelin, mutta jäi jonku hyvän syyn takia, penkkiä taisin siinä analysoida että parempi jättää kevääseen. Pihatatarit siihen jää, osa pitää hävittää, mitenhän niillekin pärjäisi. Ja poimulehti, se pitäisi elvyttää hengiin, se on kaunis ja pidän kaikista niistä kukista joissa vesipisarat jää helmeilelään lehdille ja kas, siitäpä virisikin ajatus, tehdä kokonaan penkki pelkille sellaisille kukille. Eli ruusujuurta hankkimaan ja sitten ainakin poimulehteä.. Lyhtykukka oli ainakin yksi mitä olen haaveillut nyt ehkä kokeilevani, tai ehkä se menee niihin erikoisien kokeilujen listaan ja villiniittyyn tulee lupiinia ja ja ja.. Haavekupla poksahti.

Kodin kuvalehden puutarha -liitteestä löysin aika mielenkiintoisia TSN Gallupin tekemiä tutkimuksia. Paljonko me oikeasti kulutetaan rahaa perennoihin ja muihin puutarhatuotteisiin?

Puutarhaliiton mukaan puutarhatuotteisiin käytetään nykyään kaksi kertaa enemmän rahaa kuin runsaat kymmenen vuotta sitten. Palstaviljelijät kuluttavat jopa neljä kertaa enemmän.

Vuonna 2010 puutarhatuotteita osti:
* 1,8 milj. taloutta
* 594 milj. eurolla
Kotitaloudet käytti keskimäärin 330 euroa.

Toissa vuoden kylmä kevät ja helteinen kesä vähensivät Puutarhaliiton mukaan hiukan kotipuutarhurien intoa ostaa taimia ym.

Näin kotipuutarhurit kuluttivat eurojaan 2010


Miksi sitten ostetaan eniten juuri taimia? Kun perennojahan voisi itse lisätä pistokkaista ja siemenistä. Onko se että halutaan kokoajan jotain uutta ja virkistävää.

Lainaukset: Kodin kuvalehti puutarhassa 3/2013
TNS Gallup Elintarviketieto

Ihan mielenkiintoisia tilastoja. Minkä arvelette itse olevan syy että luvut jakautuvat näin? Miksi ostamme esim. eniten valmiita taimia.
Ajatelkaapa minkälainen hyvä tilaisuus olisi ollut Pihakutsuillakin, tilastojen valossa.

Joko sinulla on ensikesän perennahankinnat selvillä?

tiistai 18. joulukuuta 2012

18. luukku Heijastimet heilumaan

Mitä kummaa lumessa? Nämä jäljet meitä eilen ihmetytti lumessa, takapihalla. Meidän koira asustelee (lähinnä käy tarpeillaan) takapihalla ja sinne on ilmeisesti yön tai päivän aikana ilmestynyt jokin erikoinen raahausjälki. Ja melko monesti muinakin vuosina on katsottu takapihan jälkiä, että monenlaista elukkaa siellä liikkuu. Jos ei ole poro, niin sitten on jänis tai orava tai irtokoira. Mutta jotku jälet niin kummastuttaa. Mutta olisiko teistä viisaamista apua. Mikä, raahausjälkeä muistuttava tai paksuhäntäinen otus tästä on kulkenut? Tuskin täällä majavia on. = O Olisiko sitten kärppä tai vastaava tai ketulla on roikkunut häntä.. tai se koira on ajattanut sitä kettua ja saanut sen hännän nolostumaan. :)

Aamuhämärissä. Vasemmalla ihmisen jäljet (eivät liity tapahtuneeseen), siitä oikealle, muiden jälkien keskellä, ovat sen irtokoiran jäljet ja aivan täällä kuvassa oikealla on tämä jälki joka meitä kummastuttaa. Meijän koira ei pääse tuonne asti. Ja tämä raahausjälkeä muistuttava jälki jatkui ojan yli, mutta kapeampana. Mikä ihmeen sopuli tai hiiri/myyrä invaasio meille on muuttanut? Kääksis!


Ja erityisen tärkeää minusta on tämä asia! Ja näitä ei ole koskaan liikaa, ei ikuna! Niitä näkee hyvin vähän.

Muista heijastimet! =)maanantai 17. joulukuuta 2012

17. luukku Ihan itse tehdyt joulumakeiset

Kiirettä pitää. Joulukiireiden takia meinaa vähän tämän päivän päivityskin viivästyä. Sehän on jo jouluviikko ja aatelkaa 17.pvä ja luukku! Eihän sitä joulua tai joulun odottamista ole kuitenkaan kuin vain kolme viikkoa. Leipasin tänään vielä yhden satsin joulutorttuja. Viikonloppuna tehtiin joulumakeisia. Ja mitä vielä ois tekemättä.. Vaikka ja mitä ja paljon!! Mutta kun tästä joulusta en aikonu ottaa ressiä.. Niin herkästi kun sen kuumeenkin kai sitten pukkaa. No yksi syy voi olla myös kuusi. Kuusta ei meille tänä jouluna hankita. Enkä sitä niin oikein kaipaakaan. Mutta kuitenkin tuntuu, kun lähdemme pois kotoa jouluksi, mökkeilemään, että kyllä sinne mökkiinkin pitäisi himpun verran jotain jouluista kehittää. Olen myös miettinyt vaihtoehtoa joulukuusen tilalle. Mitä sinä ehdottaisit? Muovikuusesta en nyt niin välttämättä perusta. Tänään näin kaupassa ison sypressin. Siinäpä ehkä voisi olla hyvä vaihtoehto tai iso tuija. No, yksi tuija olisikin, mutta se on kuihtunut.. Entä joko teidän huushollissa on tehty joulusiivous? Entä joululeivonnaisten laita? Tai muut joulunherkut? Pitäisi kehittää joku hyvä suklaakakun ohje kera vadelmien jouluaaton pöytään ja jokin jälkiruoka. Mutta kuitenkin minä ihan innolla oottan viikonloppua ja että pääsee "huokasemaan" ja valmiiksi katetun joulupöydän ääreen. Joitain joululahjojakin on ostamatta ja ne hankitaan siis vasta viime tipassa. Ollaan ihan hiiskumatta, kun eihän niitä joululahjoja pitänyt tänä vuonna ostaa... ;)

Hmm, alan pikkuhiljaa huolestua. Kun teen aina kauppaan lunttilapun siis kauppalistan, mitä pitää ostaa ja nyt tänään jo toisen kerran olen unohtanut ostaa jotain tavaraa mitä siinä luki, nyt unohin puurohiutaleita, vaikka maitohyllyllä sitä mietin että niitä piti ja luin lappuakin. Ja viime kerralla unohin roskapussit ja ne oli lapulla myös. Eikö sitä lappua lue, tai luin kyllä, mutta mutta.. mikä hitsin joulupaniikki tämä nyt on.

Joulutortut on kyllä ehdoton. Niitä on leivottu jo ainakin kolme satsia ellei enemmänkin. Lisäksi nyt tänä jouluna sain jotain aivan kummaa kuulla.. Se oli musiikkia korvilleni. Mieheni aikoi tehdä makeisia! Huomasi päivän lehdestä ohjeen ja (minun pienellä avustuksella) hän niitä sitten teki. Osti aineksetkin ihan itse! Tässäpä teille ohjetta ja kuvia näistä ihunaisista makeisista. Suosikkini olivat ehkä nuo fudget tai kansanomaisemmin "toffeet". Toffeita niistä taisi enemmän tulla. Ei jaksettu (tai mieheni jaksanut..) puolta tuntia keittää kinuskimassaa. Joka olisi ehkä pitänyt tehdä. Nämä ohjeet ovat Pirkka -lehdestä. Että, jos teille sellainen tulee, näette ne myös sieltä. Pirkan fudge ohjeessa tosin lukee että valmistus kestää alle 30minuuttia, mutta silloin se massa jää kyllä liian löysäksi. Keitä vähintään puoli tuntia tai kokeilemalla löydät parhaan tuntuman tekemiseen.

**** Fudget ****

1tlk (2dl) vispikermaa
2 dl sokeria
2 rkl siirappia
50 g voita

Halutessasi:
1 pkt maitosuklaata tai jotain muuta makusuklaata (esim, pähkinäsuklaa)
1 ja puoli dl Maun mukaan marjoja (karpaloita), rusinoita jne.

1. Mittaa kerma, sokeri ja siirappi kattilaan. Kuumenna, kunnes kiehahtaa.
2. Lisää voi.
3. Anna seoksen saeta kinuskimaiseksi. Voit testata tipauttamalla seosta pari pisaraa kylmään veteen. Jos pisarat jähmettyy, seos on valmista.
4. Halutessasi voit rouhi sekaan suklaa. Anna suklaan sulaa sekaan. Lisää myös loput mausteet.
5. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun astiaan. (ei liian isoon)
6. Anna fudgen jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä kohmettumaan jääkaappiin. Leikkaa levy pieniksi paloiksi. Säilytä palat jääkaapissa.

Fudget pelkästä kinuskista. Päällä on joissakin jonkin verran pähkinä-suklaarouhetta.


**** Tryffelit ****

2 levyä suklaata
3/4 osaa vispikermaa

Pinnalle:
n. puoli dl kaakaojauhetta, tummaa
n. 100 g suklaata
tai kookoshiutaleita

1. Kuumenna kerma kiehumispisteeseen. Nosta kattila pois liedeltä.
2. Lisää paloiteltu suklaa ja anna liueta muutama minuutti. Sekoita tasaiseksi massaksi. Peitä ja siirrä jähmettymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
3. Ota tryffelimassasta lusikan avulla nokareita ja pyörittele palloiksi.
4. Koristele halutessasi. Kaakaojauheella, kookoshiutaleilla jne.
5. Suklaan sulattaminen:
Paloittele suklaa, sulata mikrossa tai vesihauteessa tai liedellä miedossa lämmössä. Kasta jähmettyneet pallot kuorrutukseen.

lauantai 15. joulukuuta 2012

15. ja 16. luukku Lättähattu ja myyjäiset

Olin siis 8. joulukuuta rajakievarissa (ent. kotiseututalo, joka siirrettiin nykyiselle paikalleen viime syksynä. Sotamuseon ja junaradan viereen.) joulumyyjäisissä myymässä käsitöitä. Niihin tekemiini käsitöihin liittyen tässä onkin tullut jonkin verran päivityksiä.
Ja tässä lupaamani päivitys itse myyjäisistä.

Vilskettä ja vipinää riitti aina silloin kun Lättähattu pysähtyi laiturilleen ja otti uudet matkustajat kyytiin ja jätti edelliset pois. Aika vetonaulahan tuo oli, lättä nimittäin. Paljon kaikkea jouluista oli myytävänä, sukkia, lapasia, joulunleivonnaisia jne. Kauppa kävi kiitettävästi. Ja sellainenkin ikävä sattui että myyjäispöydästäni ei ole sitten kuvaa, kaikkeen muuhun jouluiseen ja itse lättään on teidän tyytyminen.

Jo ennenkuin juna saapui, oli ensimmäiset pojan kossikat junaradalla kirmaamassa. Eräs mies sitten malttamattomia odottajia ohjeisti, että: "kun näkyy kolme valoa, sitten se lättäjuna tulee."

Odotellessa lättää ehti nauttia rakotulista ja nuotion lämpimästä loisteesta.

Ja sieltähän se lättä lopulta saapuikin.


Junarata kulkee lähellä maantietä, joten auton valot
aina silloin tällöin hämäsivät. Olihan se juhlallinen ja historiallinen hetki. Lättähattu vieraili viimeisen kerran Sallassa, ennen lopullista radan sulkemista. Tämä ratahan on lopettanut toimintansa tai viimeinen juna siitä on mennyt 2010. Ja minusta tuntuu, että rata on suljettu jo aiemmin, mutta muistan kyllä aikoja vielä kun siitä se puujuna kulki. Viimeinen puujuna meni siis 2010, sen jälkeen VR päätti lopettaa silloiset puukuljetukset. Radan viimeisiä käyttäjiä olivat kuntotarkastajat, PORHA:n museojunien ajot ja muutamat puukuljetukset.


Lättä kievarin ikkunasta kuvattuna.

Historiaa:

1950-luvulle tultaessa oli Suomen linja-autoliikenne elpynyt sodan jäljiltä, ja se uhkasi rautatieliikenteen asemaa paikallisliikenteesä. Vastatakseen paremmin linja-autoliikenteen aiheuttamaan kilpailuun, 1952 Valtionrautatiet tilasi Valmetilta seitsemän kiskobussia, joille se antoi sarjatunnuksen Dm6

Pian Dm6-sarjan jälkeen Valtionrautatiet tilasi Valmetilta lisää lähes samanlaisia kiskobusseja, jotka saivat sarjatunnuksen Dm7. Dm6-sarjan käyttökokemusten perusteella Dm7-sarjaan tehtiin joitakin muutoksia. Suurin ero oli pyörän läpimitan kasvattaminen lähes 20 senttimetrillä. Dm7-moottorivaunuja valmistettiin vuosina 1955–1963 yhteensä 197 kappaletta (nrot 4020–4216) ja erilaisia liitevaunuja lähes saman verran. Kolme moottorivaunua (nrot 4145–4147) muutettiin kiitotavaran kuljetukseen sopiviksi DmG 7 -moottorivaunuiksi. Dm7-sarjan suuremman pyöräkoon takia ne olivat myös hieman korkeampia kuin Dm6-sarja, minkä takia niiden yhteen kytkeminen ei aluksi onnistunut. Niinpä Dm6-sarjan kiskobusseja korotettiin niin, että niiden kytkimet saatiin samalle tasolle Dm7-sarjan kanssa.

Nämä Lättähatut valmisti Valmet Oy Lentokonetehdas Tampereella. Lättähattu-nimitys on peräisin 1950-luvun puolivälin nuorisomuodista. Valtionrautateitten järjestämän nimikilpailun voitti nimiehdotus Sinikko, joka ei kuitenkaan vakiintunut kiskobussin nimitykseksi.

Dm6- ja Dm7-sarjat huolehtivat lähes koko maan paikallisliikenteestä korvaten suurelta osin höyryveturivetoiset junat. Ne oli sijoitettu kaikille suurimmille varikoille. 1960-luvulla kuitenkin kiskobussien käyttö väheni sähköistyksen edetessä ja paikallisliikenteen vähentämisen takia.

Matkustajien lisäksi lätät kuljettivat kaikenlaista tavaraa ja postia. Moottorivaunuissa oli tilaa vain matkustajille, mutta moottorittomia lättiä käytettiin myös muuhun käyttöön. Junissa oli monesti myös tilat vangeille, mutta ravintolavaunuja ei ollut. Kiskoautoliikeenne alkoi Oulusta, josta se levisi nopeasti ympäri maata. 

Viimeiset Lättähatut poistuivat säännöllisestä matkustajaliikenteestä vuonna 1988. Sittemmin ne siirtyivät museoon ja tilausliikenteen käyttöön.

http://personal.inet.fi/koti/pertti.itkonen/latat50.htm
www.wikipedia.fi

Juna jatkoi vielä Sallan asemalta matkaa ennen paluutaan Ouluun takaisin museoon. Lättäjuna soitti merkiksi pillejään ja konduktööri huusi ovelta: " Juna lähtee." "Pois sieltä oven välistä, juna lähtee."

Väkeä Sallan asemalla Lättähatun kyytiä odottamassa.


Sellaista vanhan-ajan ja 60. luvun tunnelmaa lättä viimeisellä Sallan matkallaan henki. Junan vierailu toi monta hyvää ja hauskaakin muistoa vanhojen ihmisten mieleen, kuinka sitä ennen ajettiin lätällä.


Ja sinne se lättä meni, perävalot vilkkuen. Hyvää matkaa lättä ja tervetuloa jälleen uudestaan.Lisää tietoja, Sallan radasta, museosta ja lättähatusta:
http://www.sallawiki.fi/wiki/Sallan_rata
http://www.lapinmuseot.fi/salla/sallankotiseututalo.html
http://loma.salla.fi/fi/eramaa/kayntikohteet-_nahtavyydet/sota-ja_jalleenrakennus_museo/
http://lustiag.pp.fi/Kelot_ja_tervakset.pdf

Ja tähän lättähattuun vielä pienenä lisäyksenä, että se oli lähtenyt meillepäin kello neljä aamuyöllä Oulusta ja oli meillä siinä puolenpäivän aikaan. Matkanvarreltakin oli ollut kyytin tulijoita. Parhaimmat jotka olivat myöhästyneet edelliseltä asemalta, olivat ne ajaneet junan kiinni autollaan ja hypäneet kyytiin seuraavalla asemalla. Lättähattuun mahtuu n. kokoonpanosta riippuen 56-158 henkeä. Ja täysi istumapaikka valmius taisi tällä lätän viimeiselle matkalla, meillepäin olla. Koska juna oli ollut täpösen täynnä meille saapuessaan ja siitä jatkaessaan vielä matkaa kohti venäjän rajaa, lätässä olivat myös seisomapaikat olleet käytössä.

Ja hei kaikki Joululaulu arvailuun osallistuneet! Oletteko minuun jollain tapaa yhteydessä. En nyt sattumoisin löydä mistään sitä kohtaa mistä teille voi lähettää s.postia. Eli Tiina, Marietta ja Beata56.

perjantai 14. joulukuuta 2012

14. Joululaululuukku


Toistaiseksi viimeinen joululaululuukku. Tämän kappaleen löytyminen meinasi olla hankalaa. Hankalaa siinä mielessä että ei osaa päättää minkä kaikista niistä monista kivoista joulunkappaleista tähän valitsisi.

*********************************************************************************
Tunnista joululaulu

" Orhi puistaa harjaa,
taivaan tähtikarjaa
kuuhut kirkas yössä paimentaa.
Juokse, hepo, juokse
kotimökin luokse!
siellä lämmin liesi odottaa. "Ihan kivasti on tullut kommentteja ja jos vielä tähän saadaa oikea arvaus, niin eiköhän laiteta kaikille jotain kivaa tulemaan. :)

 Kommentoi ja arvaa oikein, olet mukana arvonnassa!

********************************************************************************

Tänään Perjantaina 14.12

Kokkola                                             Salla
Aurinko nousee klo 10.12                   Aurinko nousee klo 10.59
Aurinko laskee klo 14.37                    Aurinko laskee klo 13.06
Päivän pituus 4 tuntia 25 minuuttia       Päivän pituus 2 tuntia 6 minuuttia

Utsjoki
Aurinko ei nouse ollenkaan

vantaaweather.info


Raahe-Kokkola väliltä 10.12.2012

Lapin kaamos. Sinisiä hetkiä. Kemijärvi 13.12.2012


Tässä alkuviikosta pohjanmaalla reissatessa näki ehkä vielä jonkin pienen auringon pilkahduksen. Tai se nousi vielä sen verran korkealle, että näkyi.

Muoks* 15.12.2012
Oikea vastaus:
Rekiretki

Ja nykyaikanahan se rekiretki taitaa taittua enemmänkin autolla. Kuten meilläkin ja melko usein. Joten tämä lienee sopi tähän aika hyvin.

keskiviikko 12. joulukuuta 2012

12.ja 13. Joulukukat ja jouluasetelmat

Mitähän sitä tänään kirjoittaisi? Tänä maagisena päivänä. 12.12.12. Ihan normijuttuja aattelin tehä, ei ole mitään erityistä tiedossa. Mutta tässä nyt mietin, että jaksanko tänään mitään erityistä kirjoittaa tänne, kun huomennakin olen (jälleen) reissun päällä, niin täytyy nyt ilmeisesti laittaa tähän kaksi luukku, huomisen ja tämän päivän. Käytiin myös alkuviikosta reissun päällä ja se nyt vielä sitten vähän verottaa ja väsyttää.

Näitäkin siis tein myyjäisiin. Jouluisia kukka-asetelmia. Vielä ei kovin paljoa löytynyt meidänkään lähimarketista joulukukkia, kai tulevat lähempänä joulua. Kun meillähän täällä ei sitä kukkakauppaa enään ole, joten marketin kukkiin on tyydyttävä ja minusta ne ovat ihan.. hyviäkin välissä. Kun markettipäälikkönä on kuitenkin hienon omenapuutarhan omaava ja puutarhaharrastuksesta kiinnostunut ihminen, niin kyllä se varmasti jollain tapaa näkyy valikoimassa ja yleensä sitten kesällä onkin vähän isommat ns. puutarhapäivät ja sieltä saa omenantaimia sun muita kukkia ja kasveja. Hyvä näinkin.

Asetelmiin löysin kaupasta joulutähtiä ja näitä olin näihin tarkoittanutkin. Lisäksi sammalta ja muutamia koristeita. Aika kiva idea minusta on repiä vanhasta kangaspalasta (tai uudemmastakin) suikale ja tehdä siitä asetelmaan rusetti. Voit repiä sen palan myös vanhasta flanellipaidasta, muistoja muistoja..Yksi kiva joulunkukka on myös amaryllis. Mielestäni amarylliksen kukkavarren voi leikata myös sellaisenaan vietäväksi tai maljakkoon. On varmasti kaunis niinkin.

Mikä on sinun lempijoulukukkaksi ja mikä uusi trendi tai kukka sinusta sopisi myös jouluun?

Kommentoi, olet mukana arvonnassa!!

tiistai 11. joulukuuta 2012

11. luukku Joululaululuukku

11. luukku - Kolmas joululaululuukku


Arvaa allaoleva tuttu joululaulu!

****************************************************************************
* Joululaululuukku - tunnista kappale *

" Aitat ja puodit tarkastain
lukkoja koittaa nytkyin-
lehmät ne lehdoista näkee vain
unta kahleissa kytkyin;
suitset ja siimat ei selkään soi
ruunan, mi myöskin unelmoi
torkkuen vasten seinää;
haassa se puree heinää."


 Arvaukset kommenttina.
****************************************************************************

Seuranamme Pähkinähakki.
Kokosin joululaululuukkuihin itselle tärkeitä ja rakkaimpia joululauluja tai niihin kuuluvia esittäjiä. Niitä ovat myös mm. varpunen jouluaamuna, sydämeeni joulun teen jne.

Ja kerkesinkin nyt päivittämään tänne lisää tarinaa, joten toivottavasti nyt huomaatte tämän ja saataisi nyt kuitenki sitä joulutavaraa liikkeelle, pois minun käsistä. Eiköstä jookosta! Arvailemaan, olet mukana arvonnassa!

Jos vain pääsen koneelle jatkamaan kalenterin päivityksiä, niin vielä olisi ainakin yksi joululaululuukku tulossa, kun ensimmäinen oli niin vaikea, että siihen ei löytynyt vastausta. Ja huomena sitten mahollisesti olis juttua joulumyyjäisistä ja lättähatusta!

Muoks* 12.12.12
Oikea vastaus on:
Tonttu

maanantai 10. joulukuuta 2012

10. luukku Ähky ja puhku - pipityynyt

Ei, eivät ne ole Ähky ja Puhku -pipityynyjä vaan siis ihan tavallisia kaurajyväpusseja, joita kutsutaan pipityynyiksi, kolotukseen ja muuhun vaivaan. Niitäkin tein muutamia joulumyyjäisiin.

Ja jotenkin tulee niin ähky ja puhku, kun yht'äkkiä askartelee tai ompelee ihan monen kuun tarpeiksi, vaikka ei siltikään paljoa, mutta itelle paljon kun yleensä ei ihan hirveesti tee ja parin viikon aikana ollu semmoset askartelurykäsyt myyjäisiin että huh.. ja ihan viime tipassa vasta hoksii sitten että tonnehan mä meen.. myymään.. sitä ja tätä ja tuota ja kaikkia ei ehi tehä, kun tulee ähky ja puhku. Että siitä se ähky ja puhku tuleepi.

Ja olenhan ollut ennenkin myyjäisissä myymässä ja Avonin konsulttina ja pihaneuvojana sitä on tullu tehtyä enemmältikin. Pidän ihan siitä hommasta, on ihan mulle luotu kyllä semmonen myymishomma.. paitsi riippuu vähän asiasta ja kaupasta. :D No sepä siitä!

Palatakseni näihin jyväpusseihin..

Tämäkinhän taitaa olla jo aika vanhahko keksintö, klassiko siis jo.

Tein pusseista kaksin kertaisia. Siis sisuspussin jyville ja irotettavan, pestävän päällisen, johon kuva on painettu silityskuvilla. Kooltaan nämä ovat noin 15x14cm. Mukavan pieniä, pieneen kolhuun ja jomotukseen. Kangas on puuvillaa.


Muoks* 11.12.2012
Kaikki pipityynyt eivät myyjäisissä menneet, joten niitä on vielä ja kaikenlaisilla kuvioilla. 10e kappale +postikulut! Päällinen on pestävä, 40´C.

perjantai 7. joulukuuta 2012

8. ja 9. luukku Jean Sibeliuksen päivä

8. ja 9. luukku ja toinen joululaululuukku


Tänään olisi siis tarkoitus suunnata rajakievarin (ent. kotiseututalo) joulumyyjäisiin myymään käsitöitä ja omia askartelujuttuja. Sinne on siis tullut nyt väkerrettyä jos jonkinlaista. Eli käsitöiden parissa on menneet nämä pari viikkoa, kun matti myöhäiset hoksiin vasta sitten että jaap, vielä oli olisi pöytäpaikkoja vapaana. Myyjäisissä on tullut kierreltyä myymässä ennenkin, ihan pappia kyydissä ns. ei olla. Kerronpa miten siellä sitten meni. Lättähatukin aikoi tulla vierailemaan. Toivottavasti ehdimmä nähä sen, ennen kuin junarata suljetaan kokonaan.

Tänään 8.12 vietämme myös Jean Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivää. Tämä lienee aivan uusi liputuspäivä suomalaisessa kalenterissamme, tai ennen en ole sitä vain hoksinut tai niin kiinnittänyt huomiota.

" Suomalaisen musiikin päivää vietetään säveltäjämestari Jean Sibeliuksen syntymäpäivänä 8.12. Päivä on ollut liputuspäivä vuodesta 2011 lähtien.
lainaus http://www.musiccouncil.fi/ "
Melko uusi juttu siis.

" Kansallissäveltäjämme Johan Christian Julius "Jean" Sibelius syntyi 8. joulukuuta 1865 Hämeenlinnassa ja kuoli 20. syyskuuta 1957 Ainolassa.

Sibeliuksen perheelle joulu Ainolassa oli tärkeä juhla. Joulu oli aikaa, jolloin leikittiin ja laulettiin, kun muulloin talossa vallitsi hiljaisuus ja rauha. Erilaisten jouluperinteiden mukana Ainolassa tietenkin musiikilla oli tärkeä sijansa. Joululaulujakin laulettiin, vaikka Ainolassa yleensä soitettiin enemmän, kuin laulettiin. Sibeliuksen itsensä säveltämistä joululauluista Aino Sibelius säesti aina laulun "En etsi valtaa, loistoa" - säveltäjämestari itse säesti muut joululaulut. "

www.tunturisusi.com/joulu/sibelius.htm

 ****************************************************************************
* Joululaululuukku - tunnista kappale *

Mikä tunnettu Jean Sibeliuksen säveltämä joululaulu?

" Oi käykää, ystävät, laulamaan
Kun joulu, joulu on meillä
Se tuttu ystävä vanhastaan
On tänne poikennut matkoillaan
Ja viipyy hetkisen meillä "


Vastaukset kommenttina, kiitos!

****************************************************************************

Tässä kuva punaisesta komeetasta. Jossain tuolla taivaalla sen pitäisi näkyä. Kuvassa se näkyy kirkkaana viivana, zoomatessa sen huomaa. Hyvin vaikea erottaa.


Ps: Kommentoi, olet mukana arvonnassa!

Muoks* 12.12.12
Oikea vastaus on:
On hanget korkeat nietokset. 

Lämmin henkinen tarina, "On hanget korkeat nietokset" kappaleen säveltämisestä ja synnystä
Lainaus tunturisusi.com
 
"On hanget korkeat, nietokset", laulun sanat on kirjoittanut haminalainen kansakoulunopettaja Vilkku (Wilkku) Joukahainen. Sen on säveltänyt Jean Sibelius. Ei ole tiedossa, miten Sibelius sai sanat haltuunsa. Joukahainen ei itse ole niitä tarjonnut Sibeliukselle. Sibelius on mitä varmimmin löytänyt sanat jostakin julkaisusta. Siihen aikaan ilmestyi paljon erilaisten seurojen ja yhdistysten julkaisuja.

Joululaulun "On hanget korkeat, nietokset" Sibelius sävelsi perheen asuessa Keravalla. Aino-äiti opetti laulun salaa tyttärilleen, jotka lauloivat sen jouluaattona yllätyslahjana papalle, kuten lapset isäänsä kutsuivat.
Ainolan joulut olivat hyvin lämminhenkisiä ja iloisia ja riemua täynnä olevia juhlia.

Joululaulujen voidaan sanoa avaavan ja päättävän Jean Sibeliuksen työn säveltäjänä. Joululaulujen merkitystä tekijälleen kuvaa se, että hän teki sovituksia kahteen läheisimpään joululauluunsa, "En etsi valtaa loistoa" ja "On hanget korkeat, nietokset" - vielä niinkin myöhään, kuin vuosina 1935 ja 1942. Ja kun Sibeliuksen varsinainen säveltäjäntyö oli jo päättynyt vuosikymmeniä aiemmin vuonna 1954, hän sovitteli näitä joululaulujaan vielä tällöin, 88-vuotiaana."

7. luukku Sammalkuuset

Myyjäisiin tein pari sammalkuusta. Ja jos eivät mee, jäävät itselle. Kauniita ja mukavia ovat!

Tarvitset:
Styrox-kartio tai oasis-kartio
Sammalta
Liimaa
Kultalankaa
Helmiä tai muita marjakoristeita

Lopulta sain sitä sammaltakin kun vähän ehti maa käydä sulana ja oli pälviä, niin että sammalta sai ja lisätarpeita tilasinkin sitten myös. Jäkälälle kävi niin ikävästi että kissat pissi niihin, joten jäi sekin. Onneksi ehdin saada vielä sammalia.

Tein sammalkuuset kartion malliseen styrox-pohjaan, voi käyttää myös oasis-sientä. Liimasin sammaleen kartion pintaan. Aluksi laiton liimaa yhdelle kartion sivulle ja liimasin ohuita sammalmattoja kartion pintaan. Ja sitten toinen sivu. Kunnes koko alue oli sammalta täynnä. Nätiksi koristeeksi lisäsin, joka mielestäni myös jonkin verran kiinnittää sammalta tai tavallaan sitoo tiukemmin kartion pintaan sammaleen, kultalankaa. Häihin ostamille valkoisille rautalankahelmille löytyi myös oiva käyttökohde.

Ja niin näissäkin kuin noissa sytykeruusuissa, tekemällä löytää sen parhaimman tavan ja tuntuman näihin. Tehessä huomaa kyllä miten kannattaa tehä jnp.

keskiviikko 5. joulukuuta 2012

6. luukku Hyvää itsenäisyyspäivää!

Hyvää itsenäisyyspäivää!


Suomi itsenäistyi 6.12.1917.

Vuodesta 1957 lähtien Helsingin Tähtitorninmäellä on joka vuosi itsenäisyyspäivän aamuna klo 9 järjestetty juhlallinen lipunnosto, jonka yhteydessä pidetään puheita ja esitetään kuorolaulua.

Itsenäisyyspäivän vastaanotto on alkanut Tasavallan presidentti Carl Johan Ståhlbergin aikana. Viime sotien aikana ei vastaanottoa järjestetty. Linnan juhlia ei myöskään järjestetty vuonna 1981, silloisen presidentin Urho Kekkosen sairauden takia.

Eilen olimme jälleen tien päällä. Oli kipakka pakkaspäivä, -26´C. Itsenäisyyspäivän aatto. Vastaan tuli polttoöljyrekka, "koteihin lämpöä viemässä", ajattelin. Myöhemmin päivällä näimme kuulaan pakkaspäivän taivaalla tähtipölyä. En tiedä miksi sitä kutsuisin, tähdenlento, komeetta.. Se oli noin 5cm pitkä, punainen ja liikkui nopeasti. Pian se jo katosi näkyvistämme.

Jos joku tietää tästä ihmeellisestä valoilmiöstä, olen innokas kuulemaan siitä lisää. Kuvankin siitä otin. Kuvassa se vain näkyy niin kaukana, että se näkyy vain kirkkaana viivana.

Tänään hiljennymme juhlimaan suomen itsenäistymistä.

Marraskuinen pakkaspäivä.

tiistai 4. joulukuuta 2012

5. luukku - Ensimmäinen joululaululuukku

Nyt kaikki laulamaan!! Arvaa alla oleva joululaulu!****************************************************************************
* Joululaululuukku - tunnista kappale *

"Huurtuu saunan ikkuna, eikö käydä hangessa?
Tehdään lumeen tonttu, niinkuin joulutonttu, öljylampun valossa.

Hangen pakkanen on niin polttavaa, ihon pinta kartan punaisen saa.
Tehdään lumeen tonttu, niinkuin joulutonttu, öljylampun valossa."

****************************************************************************

Arvaukset kommenttina.

Nämä sanat on sitten kuunneltu suoraan kappaleesta, en löytänyt tälle suoraan sanoja, että voi olla virheitä. Ei ole mikään niin tuttukaan joululaulu kyseessä.

Muoks* 11.12.2012
Oikea vastaus tähän on:
Janne Tulkki - Joulusaunassa

4. Luukku Sytykeruusut

4. luukku Sytykeruusut

Tein tässä taannoin männä viikolla sytykeruusuja ja nyt olen pussittanut niitä joulumyyjäisiin, saa nähdä kuinka tekevät kauppansa. :) Eipälen tämän kylän mummoja, että ne tuikkaa suoraan tuleen sen kananmunakennon josta nämäkin ruusut on tehty.. Sytykeruusuthan ovat siis hyviä apuja takan tai saunan uunin jne. sytyttämiseen. Sytyttää varmasti märätkin puut. Täytyy itsekin joskus testata, kuinka pärjäävät Tuliniekan sytytyspaloille.

No siis, näitä oli hauska tehdä. Tykkäsin väkertää ja onnistuu varmasti perheen pieninpienkin kanssa tehdä siihen asti kun aletaan kastaa ruusuja sulaan steariiniin ja sulattamaan sitä. Aika hyvät ohjeet löytyy Risulinnun -blogista.

Tarvitset:
Kananmunakennoja
Vanhoja kynttilänpätkiä
Kattilan
Pihdit
Leivin/voipaperia

Yhden kananmunakennon kansi ei riitä kaikkiin kuppeihin. Yhdestä kennollisesta tulee ehkä noin kolme ruusua. On ehkä parasta uhrata jokin kattila steariinin sulatukseen, ellei sinulla jo ole askarteluun varattua kattilaa.

Ruusun teko

  • hajota kenno irroittamalla kansi ja pohja toisistaan. Revi kuppiosa varovasti pituussuunnassa kahtia (tai kolmeen osaan jos sinulla on 15 munan kenno).
  • Irroittele kuppiosat erikseen. Jätä kuppeihin reilun sentin korkuiset reunat. Irti revityt palat käytetään myöhemmin kukan keskusspiraalin tukemiseen paikoilleen.
  • Revi  kannen suorasta osasta mahdollisimman pitkiä suikaleita ja kapeita (ei kovin leveitä). Pyöritä suikale rullaksi. Tarvittaessa lisää toinenkin suikale, rulla paksuuntuu ja täytepaloja ei tarvi niin paljon.
  • Aseta rulla kupin keskelle, paina sitä sormella ja tue samanaikaisesti paikoilleen pienemmillä kennon palasilla. Älä käytä liikaa voimaa, ettei kuppiosa repeä.
  • Kukan pitäisi pysyä jollain tapaa kasassa, että se voidaan kääntää ylösalaisin steariinikylpyä varten. Steariini kovettaa kukkaa niin, että kuivuttuaan se pysyy kasassa.
  • Sulata kynttilänpätkät: Ota kattila ja laita levylle. Lisää kattilaan kynttilät ja laita levy 3:lle. Steariini alkaa hetken päästä sulaa. Tämä lämpö on sopiva koko sulatuksen ajan, steariini ei yli kuumene, jos sellainen vaara on. Kynttilöiden ja kuuman sulan steraniin kanssa ei koskaan voi olla ylivarovainen! Joten älä jätä kattilaa vahtimatta.
  • Sammuta levy steariinin sulattua. Kasta ruusukkeet sulaan steariiniin. Ja siirrä pihtien avulla leivinpaperin päälle kuivumaan.
  • Kaada loppu steariini esim. maitotölkkiin tai vanhaan viilipurkkiin tai vastaavaan. Ja kohmetuttuaan roskiin. Ei koskaan lavuaariin!
(ohjeet osin muokattuna risulinnun blogista)
Itse kastoin ruusukkeet kaksi kertaa steariinissa. Ensimmäinen kasto ja kuivumaan ja seuraavana päivänä toiseen kertaan. Näytti että jäävät niin valjuiksi, ja nyt näyttävät aika steariinisilta.
Ja aika vanha trendihän tämä alkaa jo olla, että näitä ohjeita on varmasti pilvin pimein ja erilaisia.maanantai 3. joulukuuta 2012

3. luukku - Palkinnot

Joululuukkuarvonnan palkintoja on tässä väkerretty kuin pikkutonttujen pajassa. Mutta mukavaa on ollut niitä tehdä. Tykkäsin tehdä ainakin noita pikkutonttu-ukkoja. Kiirettä on vain pitänyt. Viime hetken valmistelut viikonloppuna tuleviin joulumyyjäisiin menossa.

Tässä kuitenkin tämän joulun ja tammikuun ajan palkinnot nyt myös kuvina:

Sisustussydämet 3kpl:ta. Lappilaista käsityötä, Rovaniemeltä. Ja kaikkihan jo tietävät että koiran kanssa täällä asustellaan joten muutama hassu roska tai koiran karva kuvassa näkyy, mutta yritän parhaani mukaan ne karistaa pois palkintopaketista. :)

Huopasydämet 2kpl:ta. Omatekemät. Sydämessä pieni tasku, johon voi laittaa vaikka pari karkkia.
Uniikit poronsarvesta tehdyt sormukset. Eri kuvioita. Etumaisessa poron kuva. Mieheni tekemiä. :) Nämä siis kappaleittain.

Veikeät tontut. Omatekemät.

Puutarhahanskat ja siemenpussi.
Magnus Englund & Chrystina Schmidt; Country Living - Tyylikästä asumista Pohjoismaissa -kirja  " Kirja on ylistyslaulu pohjoimaiselle luonnolle ja elämäntyylille, jossa yhdistyvät luonnonläheisyys, vähäeleinen eleganssi ja asumisen mukavuus. Teos esittelee huippunimien arkkitehtuuria ja huonekaluja, tekstiilejä sekä skandinaaviselle tyylille ominaisia puhtaita materiaaleja, puuta, lasia ja kiveä. Sisustuksista välittyy pohjoisen ihmeellinen valo, materiaalien veistoksellisuus ja vahva yhteys luontoon. "Olen tässä nyt pohtinut tätä arvontajuttua ja toivon, lukijat, teidän tärkeitä mielipiteitä asiaan.

Mitä olette mieltä, tykkäisittekö arvailla joululauluja? Niitä joululauluarvausluukkuja olisi tulossa kolme. Mutta olen päättänyt muuttaa sen nyt niin, että joulukalenterin luukkuja kommentoineiden kesken, aina 14. joulukuuta asti, arvotaan näitä joulujuttuja. Ellei muuta teiltä tule. Sitten jatkuu taas normaalisti.
Jos en saa tuplaten, palkintoihin nähden, kommentteja näihin joulukalenteri päivityksiin, siirrään arvonnan ensi syksyyn tai jatkan vielä arvontaa helmikuulle. Toivon runsasta osanottoa ja rohkeasti vain mukaan ja kommentoimaan! Ja ihan varmasti kaikkia kivoja askartelujuttujakin on tulossa, eikä ihan höpöhöpöä. :) Olethan mukana?

Ja tiiä vaikka ois jotaki extraa tiedossa arvontakuvan jakaneiden kesken.. (ei mulla kyllä oikein mitään oo, mutta jos palkintoja jää, niin pistetään jotain kivaa mukaan :) Ilmoitathan sitten kommentissasi, että olet osallistunut kahdella arvalla, eli jakanut myös kuvan blogissasi.

Muoks* ja HOX!! Jotta pakka ei olisi jo ihan sekaisin ja lahjat pukinsäkissä ihan hyrsyn myrskyn niin sekoitetaan tätä nyt vielä vähän. xD Ei nyt välitetä hirveästi vaikeista säännöistä, jotka tähän aiemmin laadin. Vaan, kommentointi periaatteella mennään ja olet siis mukana mikäli kommentoit mitä tahansa joulukalenteri päivitystä AINA sinne tammikuun loppuun asti (tai eteenpäin). Huomaa ainoastaan tuo joulujuttujen arvonta (yllä punaisella).
Ja arvontakuvaa jakamalla osallistut extrapalkinnon arvontaa. Ilmoitathan, jos niin teet!

lauantai 1. joulukuuta 2012

1. ja 2. luukku Joulukalenteri avautuu..

Joulua alamma oottamaan. Tontut kurkkii ikkunoissa. Viimeistelen joulumyyjäisiin myytäväksi menevää tavaraa. Hyörinää on kuin pukinpajassa.

Joulutontun tarina

Joulutontut eli Nisset ovat skandinaavinen ilmiö. Tanskasta Nisse kulkeutui ensin Norjaan, josta se siirtyi Ruotsiin ja sai vakiintuneen ulkomuodon.

Punanuttuiset, satuolennot, tontut tulivat Suomessa tunnetuiksi joulukorttien kautta. Suomessa varhaisimmat joulukortit olivat saksalaisia ja ruotsalaisia. Saksalaisten korttien aiheena oli usein Nikolaus-ukko. Ruotsalaisten joulukorttien tunnetuin aihe oli taiteilija Jenny Nyströmin piirtämä joulutonttu. Nyström kuvitti joulukortteja 1886-1946. Tänä aikana hän antoi joulutontulle sen nykyisen vakiintuneen ulkomuodon.

Joulupukki, Joulumuori ja tontut ovat lähtöisin Suomen Lapista, Korvatunturilta. Joulupukin suku on levinnyt ympäri maailmaa - kuulemma avaruuteen saakka.

Legenda elää. Ainakin joulupukin pajakylässä, Rovaniemellä.

Tontuilla ei ole napaa eivätkö ne jätä jälkeensä varjoa - tiedätkö miksi? 
Siksi, koska tontut ovat syntyneet ruusuntuhkasta, unelmakuteesta, 
naavajauhosta, kuusenkerppusista, rakkaudesta, ilosta ja riemusta!

Tontuilla on aina taskussaan meriheinää ja kipinäkivet tulentekoa varten,
 jäniksenkäpälä hellimistä ja kivunlievitystä varten, kissan viiksikarva 
kiusantekoa varten - ja pieni pala saippuaa tietenkin.

Tonttuja on monen kokoisia. Jotkut tontut voivat muuttaa kokoaan aina tilanteeseen sopivaksi. Tarkkailuretkillään nämä tontut kulkevat yleensä huomaamattomasti, pienempinä kuin metsähiiret. Tarvittaessa ne venyvät ihmislapsen kokoisiksi. Tonttuja on kaikenlaisia, tälläisiä ovat puutarhatontut.

Puutarhatonttu
Puutarhatonttu on suloinen, punaposkinen tyttötonttu. Hän ahkeroi ympäri vuoden vihreässä esiliinassaan: kerää siemeniä, istuttaa, kukittaa, kerää ja karsii. Puutarhatonttu paiskii töitä hyräillen ja puhellen taimilleen. Hän tietää kaiken maailman kasvit ja yrtit. Hän tuoksuu laventelille ja ulkoilmalle. Toiset tontut kokoontuvat mielellään hänen luokseen kuuntelemaan tarinoita, joita hän sepittää kasveista ja eläimistä.

Lainaukset www.suomalainenjoulu.fi


Joulutontun tarina

Asui ladossa tonttu
Hyvin vanha tonttu

Tontulla harmaa parta, puuhkalakki, harmaa nuttu..

Tonttu hiipi, hipsu siipi
Oven takaa kuristi

Joulun tervetulleeksi toivotti!Mukavaa joulunalusaikaa ja ensimmäistä adventtia!