pelaguu.blogspot.com

tiistai 24. kesäkuuta 2014

Blogloviniin siirtyminen...


Nyt se sitten näyttää tapahtuneen! Pahin painajaiseni, äh, opettelen uutta, enkä kestä sitä.. Uusi Bloglovin tuntuu sekavalta. Äh, tuntuu etten tajua tuota Bloglovinia sitten niin ollenkaan. Mutta nyt mullakin on, pakon sanelemana, siellä tunnukset ja minua voit seurata Bloglovin kautta. Ähvään tänne sen sivupalkinkin ja yritän selvittää jonkin sortin koodin mistä voit minua seurata jatkossakin ja ilmoitan sen myöhemmin tähän postaukseen... Yritin ilmoittaa omaa blogiani omakseni, mutta se ei ole vielä onnistunut.. :D  EDIT: Nyt linkki on tehty! :) Apujakin silti otetaan enemmän kuin mielellään vastaan!! :) Jos sulla on vinkkejä tai kokemuksia bloglovinista, niin kommentteja, kiitos!

Jo viime keväänä oli siitä puhetta, että Google Readiri ja rss:syöte poistuvat kokonaan ja tämän myötä tuo blogien seuraaminen bloggerin omasta lukuluettolasta vaikeutuu tai poistuu kokonaan. Minä autuaasti unohin, varmaan tahtomattaan tai sitten ihan vain tahallisesti, hups... :/, koko homman! Ja nyt kun se pamahti päälle, sapettaa... Ärrimurri. Ei auta kuin uuden opetteluun. Ei voi käsittää tälläisiä muutoksia, jos on kerran jo hyvä turvallinen tapa opittu miksi pitää muuttua...  Tykkäsin ylivoimaisesti enemmän bloggerin omasta lukuluettelosta, mutta se lienee tuli jo selväksi... Vanhan perään on turha haikailla jos sitä ei ole enää mahollista saada. :( Näillä siis menemme ja tervetuloa seurailemaan minuakin Blogloviniin!!!  :)

Menin siis eilen illalla bloggerin lukuluettolasta lukemaan blogeja, joita seuraan, niitähän ei ollut siellä kuin se vaivainen yksi, normaalin useamman 10 blogin sijaan ja sekin päivittyy aina sinne uusi sitä mukaa kun blogeista tulee postauksia, allekkaisjonossa ei ole siis kuin se vaivainen yksi... Siinä sitten ähräsin puhelimen kanssa illan, syytin jopa puhelinta, ja kiukkusin bloggerille, kunnes jätin hommaan aamun ja uusi aamu kirkastikin asian ja muistin mitä piti tapahtua ja juurikin sinä hirvittävänä maanantai aamuna 23.6.2014 se taisi tapahtua. Lähes tulkoon täysin varoittamatta, ainakin tuo päivä oli ihan peitossa koska se tapahtuu.

Vieläpä kysäsen, että ketä kaikkia muita voisin sieltä löytää? Onhan tässä nyt varmaan hommaa, kun en sitä mukaa ole blogloviniin laittanu että luen ko. blogia, nyt naputtelen niitä yksitellen.. No käytännössähän se menee kait noin muutenkin, mutta tarkoitin, että aina kun käy lukemassa, jotain blogia ois napsauttanu, että lue Bloglovinissa ja puhelimella yleensä iltaisin lueskelen blogeja eniten niin mobiiliversiossa näitä ei edes näy. Ja talvella ois ollu enempi aikaa perehtyä tähän, mutta näin nyt. Joitain puutarhablogeja sieltä jo löysinkin ja paljon on vielä jälellä blogeja, joita luen, mutta ei ole Bloglovinissa. Sisustus, lifestyle jne... Haasteellista - mutta varmasti mahdollista!Nyt olen saanut luotua koodin blogloviniin.
Tervetuloa liittymään lukijaksi sieltä kautta! :)

Löydät gadgetin sivupalkista!

(en saanut sitä tähän postaukseen linkitettyä, toivon että toimii :)Edit: Pikkuhiljaa opetellen! :) Kävin jo hieman kurkkimassa puhelimella Bloglovinin lukuluetteloa, näytti ihan näppärältä ja kohtuu helpolta. Ei paljoa häpeä bloggerin lukuluettelolle, vaatii vain ne alkutoinet, rekisteröityminen ym. Mitkä vaativat sitä näpräämistä. Hiljaa hyvä tulee! :)

Edit 2, 25.6.14 klo 9.05: Nyt se näytti taas toimivan bloggerin omakin lukuluettelo ihan normaalisti. Hiphei!! :) Mutta kuinka kauan? Onneksi on jo varalta se bloglovin..

lauantai 21. kesäkuuta 2014

Juhannuksen viettoa

Sää jatkuu hyvin koleana ja sateisena. Lunta nakkeli eilen aamulla, mutta onneksi aiemman postauksen lumet ovat sulanneet jo pois, sulivat heti silloin päivän aikana. Hyi, iletti niitä jo kyllä kattellaki.. Eikä noin muutenkaan ole lumet pahemmin maahan jääneet. Niin mentiin juhannusaattokin ja näyttää vielä tätä jatkuvan eteenkin päin - kylmää, koleaa, sateista.. Sääskistä tosin ei ole haittaa.

Mutta siis kuten eilen illalla jo vähän kerroinkin. Kävimme juhannusta viettämässä kunnan laskettelukeskuksessa, sanottakoon sitä näin kesällä tunturikeskukseksi. Siellä oli järjestetty kokon sytytys. Se oli ensimmäinen kerta kun sellaisen ihmeen näin. Voipi olla, että joskus kotona meillä on ollut kun oltiin penskoja, mutta miellän sen enemmän jotenkin etelän perinteeksi, harvemmin kai täällä näkee. Ja taisihan tuo olla ensimmäinen kerta kun se täällä "turistirysässä" nähtiin ja tehtiin. Turistirysä? Ei se ihan sitä, valitettavastikaan, taida olla täällä tähän aikaan vuodesta. Kun lumet ovat sulanneet pois on sitä myötä myös matkailusesonki on hiljentynyt.

Eräs tuore nuoriaviopari tuli yhdessä meidän ylläpitämille tulille siinä illan aikana ja he kertoivat varanneensa mökin jo hyvissä ajoin että varmasti saa. No, tuumasimme myöhemmin mieheni kanssa siihen, että, ei olisi ollut pelkoa etteikö mökkiä olisi saanut lähempänäkin juhannusta ja varmasti löytyy vapaita mökkejä vieläkin. Niin, että tervetuloa vaan meille, meille mahtuu - erämaan rauhaan! Vaikka tän ei nyt pitänyt olla, eikä tämä olekaan kenenkään tai minkään tahon pyytämä mainos.. :)

Asiaan, miksi meille kannattaa tulla?! ;) Porukkaa oli jonkin verran liikkellä, mutta ei ihan satapäin, osa katsoi ihan suosiolla touhua autosta, me tulien äärellä lämmitellen. Ilma oli sateinen ja viileä, etten nyt itseäni tässä toistaisi, jottei perusasiatkaan pääsisi unohtumaan, ilma on kurja, mutta näitä nyt on ja kesä jatkuu tästä toivon mukaan paljon lämpimämpänä.

Saimme seuraksi tulille muutamia etelän lomalaisia, myös tämän nuorikkopariskunnan lisäksi. He kehuivat Sallaa. Sallaan, eli meille, ;) ei kannata tulla jos hakee biletystä, sitä saat Leviltä. Meiltä löytyy rauhaa. Eräs äiti Kemistä kertoi, että häntä pelottaa Kemissä mm. talvella yksin hiihdellä metsässä, mutta kun hän tulee Sallaan, pelko on tipotiessään.

Tunturikeskuksessa, aivan laskettelurinteiden alapuolella, on lampi, Karhulampi, ja lammella on vasta uusittu laavu ja tulistelupaikka. Siellä vietimme siis eilisen illan herkkuja syöden ja juhannuksesta nauttien ja tietysti sitä kokkoshowta seuraten. Tässä makupaloja sieltä teillekin.


Sateisen sään vuoksi, pilvet roikkuivat 
hyvin matalalla aivan tunturinlaen peittäen.


 Suopursut kukkivat, kuten niiden kuuluukin aina näin juhannuksen aikaan.
Kokko syttyy...


Viileä ilma yhdistettynä matalapaineeseen, 
laski laavulta tulevat savut hienoksi sumuksi lammen pintaan.


 .. kun jäljellä on enää vain rippeet.
 Myöhemmin saimme seuraksemme, kuin tyhjästä, sorsaemon poikasineen.


Hyvää juhannuspyhien jatkoa kaikille - 

täältä erämaan rauhasta!

perjantai 20. kesäkuuta 2014

Hyvää juhannusta!

Säässä ei ole kehumista, mutta päätin, että vaikka sataisia pikku-ukkoja lähdemme tunturikeskukseen seuraamaan juhannuskokon sytytystä. Samalla paistoimme makkaraa ja söimme muita herkkuja.Hyvää Juhannusta!

tiistai 17. kesäkuuta 2014

Lunta

On kesäkuun 17. päivä ja saimme herätä tänä aamuna suuren ihmetyksen keskellä. Lunta on satanut viime yönä maan valkoiseksi. Emme taida olla kuitenkaan ainoa kunta Lapissa, jossa näin on käynyt. Näyttää tuo jo pikkuhiljaa ainakin puista varisevan pois. Lämpötila on vain +2.

Saa nähdä miten käy marjasadon ja kukkien. Tulppaanit ei kovin ole hätkähtäneet, tai vielä ainakaan päälle päin näytä järkyttyneiltä. Sen sijaan kevätvuohenjuuri on lakoontunut täysin lumipeitteen alle.
Aikas uskomaton juttu, pari kertaa piti hieraista silmiä kun aamulla nousin. En muista sitten ihan vähään aikaan tälläistä tapahtuneen.. Keskellä kesää ja juhannusviikolla lunta maassa.

Kesä? Kesä, minne menit?

sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Yötön yö

Kalassa. Kolmiloukkosessa.


Olet yksin. Tunnet syvää rauhaa.
Sielun syvää rauhaa.


Mieli lepää, keho eheytyy.
Jaksat taas huomiseen.
 

Ei siinä paljon muuta tarvi, kun rinnalla on hiljaisuus.
Erämaan syvä hiljaisuus.


Ja yötön yö.Yöttömästä yöstä

Lapissa, meidän korkeudella, on alkanut, 
virallisesti, yötön yö 7.6. Ja sitä kestää aina tuonne 6.7 saakka.

" Keskiyön aurinko ja myös yötön yö (tai polaaripäivä, engl. Midnight sun) ovat luonnonilmiö, jossa aurinko ei laske horisontin alapuolelle vuorokauden aikana. Se on siis kaamoksen vastakohta. Se johtuu maapallon pyörimisakselin kaltevuudesta kiertorataan nähden.

www.yllaksenyopuu.com


Jos valo ei taipuisi ilmakehässä, napapiiri olisi sen alueen rajana, jossa auringon keski­piste pysyy yhtenä päivänä vuodessa horisontin yläpuolella koko vuorokauden. Pohjoisella napa­piirillä tämä tapahtuu kesä­päivän­seisauksena 21. tai 22. kesäkuuta eteläisellä napapiirillä 21. tai 22. joulukuuta (eli silloin, kun pohjoispuoliskolla on talvipäivänseisaus). Tänä vuonna (2014) se sattuu juurikin juhannukseksi.

wikipedia.org

(Runon värssyt kuvien välissä on omaa tuotantoa :)

torstai 12. kesäkuuta 2014

Pihantouhuja ja ensikukkijoita

Mun on ihan pakko vielä jatkaa eilisen vanavedessä, kun se ikään kuin jäi kesken tai vaivaamaan... kun hommat nyt on sillä mallilla pihalla, että voi nauttia (kitkeä rikkaruohoja, jos ehin.. :D pikkuhiljaa kiviä pyöritellä jne.) !!

Taistelu pihatatari -penkki on nyt mullostettu, hieman se ehkä vielä kaipas mullasta lisätäytettä, mutta sitä lisäisen ku jaksan. Kaivettiin kaikki tatarit pois ja tilalle multaa sekä hienoa hiekkaa. Istutin penkkiin äidiltä saamani virpiangervon taimet, ostamani koivuangervot päätyivät nurkkapenkkiin, jonka senkin muutin lähes kokonaan tässä eilisen aamupäivän aikana. Lisäksi ja vain ehkä tämän kesän ajaksi, istutin virpiangervojen edustalle ukonhattuja, jospa ne siitä nousis syksyksi. Oikeaan laitaan kevätvuohenjuurien kaveriksi laitoin nurkkapenkistä kuunliljan alun ja siirtelin poimunlehden kaksi alkua vieretysten, aiemmin kesällä siihen laitoin myös ruiskaunokin. Joten tässä kohtaa aiemmin kesällä olleen ukonhatun siirsin samaan riviin muiden kanssa. Lisänä vasemmassa päädyssä on kesäkukkia ja, (muistini mukaan, kaksivuotiset), punapäivänkakkaran alut, jotka esikasvatuksesta siirsin ulos.

Taistelu tatarien kanssa ei ole loppunut ja niin en ole koskaan uskonutkaan. Tatari on lie kuinka vanha pehko ja sillä on juuret kauas kaukaisuuteen, otinkin hieman järeämättä aseet käyttöön ja kokeilen nyt tämän kesän ja ens kesän miten mulle sen kans käy.


Etupihalla kukkii vuorenkilpi.Takapihalla kevätvuohenjuuri, uudessa pensaspenkissä (ent. pihatataripenkki).Alkukesästä näytti, että nurkkapenkissä ei yksikään kasvi nouse, mutta kun katsoin tarkemmin niin pikkuhiljaa siellä näytti olevan pieniä uusia alkuja, parhaiten näistä on viihtynyt kangasajuruoho ja kasvaa ihan mukavasti. Kangasajuruoho on edelleen samassa paikassa kuin ennen, tosin taisi saada mullostus töissä hieman multa niskaansa, mutta alla olevassa kuvassa ajuruoho on penkin vasemmassa alakulmassa. Sitten oikealta alakulmasta löytyy edelleen vanha tuttu kultamaksaruoho, luulin sen hävinneen kokonaan, mutta näytti siellä pieniä alkuja olevan, elleivät ole rikkaruohoja.. ja ylhäältä keskeltä (kuvassa jää angervojen taakse) leimurakkaus. Kuten sanottua kaikki on kokeiluja. Ja kuten ehkä olette huomanneet, en osaa.. tai osaisin varmaan, mutten kehtaa tai ei vain tule tehtyä sen kummempia pihasuunnitelmia. Kokeilen kasveja sinne ja tänne. Ainainen kaaos. Mutta kyllä tämä minulle käy. Kokeilemalla löydän onneni puutarhan!


Mutta käykää ihmeessä myös katsomassa tulppaanipostausta. :) Nyt kai voin toivottaa hyvää viikonloppua!! Toivon, että pääsen johonkin retkelle! Sunnuntaina 15.6 vietetään luonnonkukkienpäivää!

Hyvää luonnonkukkienpäivää sekä viikonloppua!


MOI!! Pelaguu

Ps. tiesitkö muuten, että luonnonkukkienpäivänä järjestetään ympäri Suomea retkiä luontoon, luonnonkukkien kasvualueille. Katso lisää ja oman paikkakuntasi retket tästä linkistä! (ei ole maksettu mainos ;)

keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Tulppaanit availevat nuppujaan

Touhua on riittänyt sen verran nokko, että samaa tahtiaa ei ole ehtinyt pihan touhuja blogiin päivittää kun niitä on tullut ja ollut. Kasvit on vaihtanut paikkaa, multaa on kärrätty, pari kertaa nurmikkokin leikattu, kesäkukkia istuteltu ja kiviä pyöritelty. Hyvät kelit ovat pitäneet mukavasti ulkona. Tänään jo vähän huokaisin, kun ensimmäinen vesipisara helähti kasvoille, että nyt saa huokasta ja lähtiä luvan kans sisälle. No ei sittenkään alkanut isommin satamaan, päätin kuitenkin antaa itseni huokasta ja istahin koneen ääreen. Nyt on kutakuinkin hommat jo siinä mallissa, että ehtii istahtaa koneelle. Sais se nyt kyllä sataakin kun istutukset ovat maassa. Hieman ollaan kuitenkin teitä etelän puutarhaihmisiä jälessä ja se on luonnollista luonnon kiertokulkua. Täällä kesä ja kevät tulee hieman myöhemmin ja tulppuksen kukkivat vasta nyt. Toki täältä löytyy paljon muitakin kukkijoita samaan aikaan.

Tulppaanipenkki on lähestulkoon kuosissaan, entinen tataripenkki myös ja nurkkapenkkikin on saanut uuden ilmeen. Ensin ajattelin laittaa kaikki samaan postaukseen mutta, kyllä nämä tulppuksetkin oman postauksensa ansaitsee. Joten muista projekteista kuulette myöhemmin. :)

Taisin jossaki kohtaa mainita, että se on parasta puutarhan hoidossa, kun saa nauttia lopputuloksesta, no myönnän, että on ollut kiva touhuta, laittaa ja suunnitella pihalla ja nimen omaa yksin - omassa rauhaassa. Jonkin verran sain mieheltäni apuja, mutta aikas terapeuttista oli yksikseen touhuta pihalla, tykkäsin. Senkin verran mukavaa on ollut pihalla, että joka aamu ja iltaisinkin sinne suunnistan, kuvailemaan, kastelemaan ja kuopimaan, niinkin paljon, että ikkunanpesu ei ole oikein ottanut tuulta alleen tänä keväänä.. Ehkäpä sitä jossain vaiheessa, kun sataa. :) Mutta nythän on juuri se hetki kun pihamaalla pitääkin touhuta, kyllä kaikki muu jää lähes toissijaiseksi, mutta kyllä nyt jo haluttais johonkin kesäreissuunkin.. Tosin ressaankin niistä pikkusen, pihahommista. Lähinnä tuo tatari tuotti melkosen työn ja tuottaa jatkossakin, kun se otin nyt kontolleni. Niistä myöhemmin...

Kaikki kukkapenkkini ovat kuitenkin nyt semmoisessa tilassa, että jos minusta joskus tuntuu siltä niin voin kaivaa jonkun kasvin poiskin, jos se ei miellytä minua tai muuten vain siinä viihdy. Kuten tulppuspenkissäkin on kokeiluja kaikki ja nyt kun katson tulppuspenkkiä, tiedän mitä teen tulevan syksynä. Ainakin punaista pitkävartista tulppaania tulee taakse. Ja nuo valkoiset 'Excotic emperor' tulput olivat näköjään pitkävartisia niin nuo pienet jää vähän taka-alalle... Tuliko katsottua varsien mittoja sipulipussista kun istutin, no tuli varmaan, mutta en aatellu.. Enkä oikein tykännyt sitten muutenkaan tuosta 'Exotic emperorista', liian valkoinen minun makuun. Mutta sehän olikin se väärä tulppaani lajike, joka minulle lähettiin, no joo olisin saanut tilata tilalle toisen, mutta oli niin kiireistä aikaa silloin, että se jäi... Mutta kylläpä siihenkin silmä ja mieli tottuu, kun antaa aikaa. Tämä kauneus kaipaisi varmaan rinnalleen jotain punaista. :)

Tulppaanipenkkin takana on alue vielä gladioluksille, niitä en ole vielä uskaltanut siirtää ulos, lupas viilenevää. Jokohan kohta?

Kiviä se vielä reunoille kaipailee tulppuspenkki, mutta niitäkin tulee siihen pikkuhiljaa, jonkin verran otin jo muuttuneesta nurkkapenkistä, kun niitä jäi yli.

Vajaa viikko sitten 'Exotic emperor' oli nupullaan. Väliin on mahtunut lämpimiä kesäpäiviä.  Kurdin tulppaanit ovat aika veikeitä. Ne ovat ihan kivoja, mutta aivan eivät pääse tuolla piilosilla oikeuksiinsa. Pienet kukat yllätti. Eniten taidan odottaa seuraavaksi nuppunsa avaavilta punaisilta tulpuilta.

Kaivukaveri Roosa ♥Tämä on se maisema, jota katselen keittiönpöydän ääressä, aina kun olen syömässä. Se on minulle tärkeää, voin samalla suunnitella mielessäni uusia kukkapenkien kuvioita ja nauttia kukkasista.
Mies teki viime kesänä sillan, maa-ainekset viedään sitä pitkin metsään.
Seuraava työmaa on etualalla, mansikka-/mesimarjapenkki, aattelin kokeilla laittaa ne kasvulavaan ja tämä menee kokonaan nurmikolle. Onhan ne vähän notkahtaneet, kohopenkistä ole tietoakaan, mutta mukavasti näyttää nousseen mesimarjat, vaikka aattelin, että niitä tuskin on enää. (oikealla kuvassa mesimarjat, kaksi pehkoa)
Onneni puutarhaan

Onneni puutarhaan vie monia teitä
Maailma on täynnä eksyneitä
Harhailen elämän suuressa salossa
Perille löydän vain rakkauden valossaMukavaa loppuviikkoa!