pelaguu.blogspot.com

tiistai 26. helmikuuta 2013

Ruuhitunturi

Tehtiin Aslakin päivän retki Ruuhitunturille viime viikon lauantaina, Aslakin päivänä. Sääkin oli ihan nimipäivänsä mukainen. Sanotaanko että se oli sellainen vihainen lapinukko.. No mehän emme siis valinneet päivää juuri tuon nimen takia, se vaan sattui somasti. Olihan se aamupäivä sitten pilvinen, tunturinhuipulla, joka ei nyt hirveän korkealla ollut, tuuli ihan kamalasti. Ja lähes nollakelit (jotka meillä nyt on ja räystäät tippuu vettä..). Aurinko vilahteli ja alkoi paikoin paistaakin kun lähdettiin laskeumaan alas. Jos huipullakin olisi ollut mahtava aurinkon paiste, olisimme saaneet kuviinkin varjojen ja valojen leikkiä. Tänä keväänä ei edes vielä ole ollut mitenkään kovin paljon aurinkoisia päiviä. Lunta sen sijaan oli niin paljon että silmiin sattui. Parhaimmista kohdista jäi kuvat ottamatta, kun oishan se kuskikin suivaantunut, kun kokoajan pitää pysähellä. :)

Tälläkertaa allamme oli kyllä sukset, mutta nämä ei toimineet ruismoottorilla vaan ihan bensalla mentiin. Eli kypärät päähän, kelkka alle ja menoksi. Täytyy tunnustaa, että tämä oli meille ensimmäinen kerta virallisella moottorikelkkareitillä. Alku oli vähän töyssyistä ja kuski ajoi minun mielestä ihan liian kovaa, kyllä se meni karusellista paikka paikoin. Emäntä kuulemma hiljeni lopulta 5km jälkeen..

Ja täytyypi todeta, että itse en ole nyt aivan täysin tyytyväinen kuva-antiin. Noh, ovatko nämä niitä valokuvaajaan kuuluisia selityksiä, sää ei suosinut.. kamerakin on jo vähän heikko.. asetukset pielessä.. jne. Mutta tätä teille on nyt tarjota! Ruuhitunturi a'la Pelaguu.

Ps: Tämän ja aiemman Kiutaköngäs postauksen olen tehnnyt valokuvauskurssilla. Ja sitä edellisellä tunnilla en ollut paikalla ja silloin juuri olikin sitten kameran säädöistä ja kuvaamisesta yleensä.. näh.. :( Juuri se tärkein tunti. Mutta, ei voip mitään. Tälläistä tällä kertaa. :)


Aurinko pilkahti ja meni samantien takaisin pilviverhon taa.

Ilmastonvaihtelut. Näiden moottorikelkkareittimerkien välillä on matkaa muutamia kilometrejä, korkeusero tuskin paljoakaan.

Ruuhitunturin kahvila ja ikkuna luontoon.Pilvinen päivä ja lumihahmo.

torstai 21. helmikuuta 2013

Päivitystä puutarhabloggaajien kesätapaamiseen


Puutarhabloggaajien tapaaminen olisi edennyt jo siihen vaiheeseen, että kyselin jo Särkän perennataimistolta sopivaa ajankohtaa vierailla taimistolla. Ja siellä olikin jo jotain päiviä tai viikonloppuja jo varattuna tai oli ryhmiä tulossa kesäkuulle.. joten ajattelin, että olisiko sillai kiva, että ei olisi mitään isoa ryhmää samaan aikaan kuin ollaan paikanpäällä, että varataan jo hyvissä ajoin sinne miittiinkiä. Eli päiväksi olisi nyt tulossa pe 14.6. ja kellonajaksi ehkä klo 11. Kuinka monelle tämä olisi ok? Juhannusviikolla vierailuvat eivät ole mahdollisia. Ja ennen 10.6 kuulemma ei kannata tulla, jos haluaa nähdä kukkivia kukkia ja istutuksia. Melkeinpä ainoa mahdollisuus olisi siis tuo päivä. Vierailuun kannattaa varata 2-3tuntia ja haluttaessa lähettävät myös taimiluetteloita, joista voi varata jo etukäteen taimia. Tai sitten joku ilta-aika, jolloin ei olisi tuota allaolevaa puutarhavierailua.

Ja sen jälkeen, jos kiinnostusta ja innostusta vielä riittää voisimme käydä (kenen matkan varrelle sopii) Pionin puutarhassa, Pietarsaaressa. Kaiketi näinhän se kutakuinkin Pioni oli? :) Hän on lupautunut esittelemään meille puutarhansa ja tarjoamaan ilmeisesti jotain pientä purtavaa. Periaatteessa, olisimme kutakuinkin noin kello kolme tai neljä (tällä aikataululla) Pietarsaaressa. Joten jotain ruokailuakin siihen voisi järjestää.

Muuta ei ole tällähetkellä tapaamiseen suunnitteilla. Nyt edelleen toivon niitä kommentteja ja ehdotuksia!!

maanantai 18. helmikuuta 2013

Kiutaköngäs

 Kävimme laskiaisen tienoilla Oulankan kansallispuistossa, Kuusamossa, Kiutakönkäällä. Pakkasta oli sen verran, että päätimme syödä laskiaispullat takaisin autolla. Oisko sitä ollut -18C, mutta ei kyllä palellut yhtään, veri kiersi niin hyvin sormissa, että hyvin tarkeni ottaa ilman hanskoja kuvia ja aurinko paistoi.
 
Haveissa olisi nyt myös lumikenkien hankinta tai ainakin vuokraus.. Mutta saa nähä, Oulankan monet tutkimattomat seudut on nähtävät, nyt myös talvella!

Ihana myös saada uusia lukijoita, tervetuloa!

Kuva-antia Kiutakönkäältä:

Kiutakönkään kuohut.
Saukon laskujälkiä oli havaittavissa pitkin kosken kuohuja.

torstai 14. helmikuuta 2013

Tunnustus x2 ja 3 x 11 haaste

Sain blogiini pari päivää sitten oikean tunnustus ja haaste ryöpyn. Kasaan ne nyt kaikki tähän yhteen postaukseen ja säilytän ne myös oikealla sivupalkissa. Lieneekö se tuo ystävänpäivä saanut bloggaajat liikkeelle sydämiensä kanssa ja jakamaan sydämellisiä tunnustuksia. Sain siis Uusi blogituttavuus tunnustuksen sekä Hurahtanut -blogin Emilieltä että Heidi-Maarialta Perennapuutarhurin blogista.

Kiitän vielä kertaalleen nöyrimmin tunnustuksista ja haasteesta, joka todella sai soijaa (eli hikeä) pukkaamaan. Kiitos! Koska meinasi olla hankaluuksia löytää 11 uutta blogituttavuuttaa, mietin tyydynkö muutamaan vai jätän mahdollisuuden auki kaikelle kansalle, vapaaksi otettavaksi.

Sydämellisen Uusi blogituttavuus -tunnustuksen idea pähkinänkuoressa:
Tunnustukseen kuuluu, että tunnustuksen antaja linkitetään omaan blogiin. Tunnustus tulisi jakaa viidelle uudelle blogituttavuudelle ja toivoa, että he jakavat tunnustuksen eteenpäin.Talven taikaa -blogin Tiinalta sain 3 x 11 haasteen...
haasteen tarkoituksena on löytää uusia blogeja ja auttaa huomaamaan alle 200 lukijan blogeja.
säännöt:

1.Jokaisen haastetun pitää kertoa 11 asiaa itsestään
2.Pitää vastata myös haastajan 11 kysymykseen
3.Haastetun pitää keksiä 11 kysymystä uusille haastetuille
4.heidän pitää valita 11 bloggaajaa, joilla on alle 200 lukijaa
5.Sinun pitää kertoa kenet olet haastanut
6.ei takaisin haastamista

Seuraavassa hurjia paljastuksia itsestäni..

1. Aloitin valokuvaus- ja Picasa kurssin.
2. Hämmästyin viimeksi sitä, kun olen käynyt nyt muutamia kertoja hierojalla, joka on aukonut niskani jumeja, niin sormissakin on alkanut verikiertää aika tavalla ja niitä jopa aika ajoin kuumottaa.
3. Olen ajanut porolla, valjakkokoirilla sekä moottorikelkalla (viimeksi eilen :).
4. Tarvisin uudet sukset. En ole ajatellut että suksetkin pitää valita painon mukaan ja hiihdän siis edelleen nuorisosuksillani. Hyvin siis luistaa, jos ei laita pitivoidetta pohjaan!
5. Olisi ihanaa jos voisin kertoa, että olen varannut matkat, esim. vaikka Hollantiin. Mutta en ole tehnyt niin. Kotimaan kamaralla pysytellään. Tykkäisin matkustella, mutta lentäminen ei ole yhtään kivaa, omaan pelon nimeltään lentopelko.
6. Ostin tänään kaupasta 2 berliininmunkkia, itselleni ja miehelle, ystävänpäivän kunniaksi. :)
7. Olen hassu, teen tätä haastetta nyt väärinpäin. Aloitin 11. ja etenen kohti 1. asiaa itsestäni. xD Luen myös lehteni väärinpäin. En siis ylösalaisin vaan nurinperin. Aloitan loppupäästä ja menen kohti alkua ja kantta. Taidan tehdä muuten niin myös aikakauslehtien kanssa, joita luen iltaisin nukkumaan mennessä, muuten ei tule uni. Muutoin omaan hyvät unenlahjat.
8. Haaveilen mökkeilystä ja jostain matkasta jonnekin.. mutta ei kovin kauas. Enkä jaksa odottaa kesään!!
9. Myönnän ja häpeäkseni tunnustan että liikunta on minun.. heikko kohta.. siis öö, olen huono liikkumaan. Ja nyt tarttis ja pitäis tehdä oikein kunnon liikunta rypistys. Olen yrittänytkin hiihtää, käydä jonkin verran vesijumpassa ja ..no.. se crosstraineri lojuu olohuoneessa, lähes käyttämättömänä.
10. Harmittelen sydämeni pohjasta kun ei lähdetty mieheni kanssa Jokkmokin markkinoille Pohjois-Ruotsiin viime viikonloppuna, vaikka siihen oli mahdollisuus, eikä ois reissu paljoa maksanutkaan. : ( Olisi ollut mieheni työhön liittyvä matka, mutta ei välttämätön. Haikeuksissani olen sitten yrittänyt etsiä juttua markkinoista eri uutisista ja netistä. No, on siellä ilmeisesti ollut melko kova pakkanen, perjantaina kaiketi -26'C.
11. Jännityksellä odotan myös tulevaa kesää ja seuraamieni blogien puutarhavuotta ja -päivityksiä.


Tiina kysyi minulta seuraavia kysymyksiä:

1. Oletko käynyt koskaan missään ns luontaishoidossa, shiatsu, vyöhyketerapia tms?

Kyllä olen. Vyöyhyketerapiassa, jossa käytettiin myös kukkaistipoja hoidon tukena sekä intialaista päähierontaa olen myös kokeillut.

2. Onko sinulle tärkeää, että käyttämääsi kosmetiikkaa ei ole testattu eläinkokeilla ja suositko luontaiskosmetiikkaa?

En siitä niin orjallisesti noudata, mutta kyllä se on hyvä että ei ole eläinkokeita tehty.

3. Käytätkö luontoystävällisiä kodin puhdistusaineita?

En orjallisesti.

4. Kierrätätkö? Meille aika vasta tuli molokit, että on mahdollisuus kierrättää. Mutta siinäkään ei ole vielä kaikkia kierrätykseen mahdollistavia pisteitä, mutta jonkin verran.

5. Mihin matkustaisit?

Tähän tulikin vastattua jo aiemmassa 11 kysymyksen haasteessa, mutta lyhesti. Hollanti, Ranska ja Englanti. Sekä Ruotsi ja Viro.

6. Sitruuna vai mustaherukka?
Mustaherukka.

7. Kirjoitatko bloggaamisen lisäksi muutakin, esim runoja tai päiväkirjaa?
Jonkin verran runoja. Mutta viime aikoina vähemmän. En kirjoita päiväkirjaa.

8. Minkä kirjan luit viimeksi?
Nämäkin oli jo aiemmin vastatuissa 11 kysymyksessä.. Mutta voisin lisätä listaan Mari Mörö ja Petri Volanen; Paratiisi ,jonka voitin arvonnasta.

9. Missä kulttuuritapahtumassa kävit viimeksi?
Jaa,a. Mikähän tuo ois ollut. Oisko tosiaankin mentävä niinkin kauas kuin viime tai itseasiassa toissavuoden syksyyn ja sieltä Norjaan. Ne käsityömarkkinat. Tai sitten ne markkinat täällä, jossa Lättähattu vieraili.

10. Horoskooppimerkkisi?
Vaaka.

11. Lempiasusi?
Koti-asu. Gollegehousut ja kevyt pusero.


11 kysymystä uusille haastettaville

1. Rantaloma, aktiiviloma, kulttuuri vai joku muu?
2. Lempi vuodenaika?
3. Lempi ruoka?
4. Lempikukkasi? Jos on.
5. Oletko yllytyshullu?
6. Hulluin tekemäsi asia?
7. Sisustustyylisi?
8. Tärkeintä elämässäsi?
9. Laite tai hankita, jonka haluaisit hankkia, joka voisi helpottaa arkea?
10. Lempituoksusi?
11. Mitä odotat tulevat viikonlopulta?

Oli hirmu hankala keksiä uusia kysymyksiä tai saati paljastuksia itsestään. Joten muutama edellisestäkin haastetta otettu kysymys on mukana. Mulla on aika tylsä elämä, eikä mun elämässä tapahdu juuri mitään kovin ihmeellistä tai jännää. Perusarkea, yhden kohta 5v. koiran ja miehenköllykän kanssa. Mielestäni, olin näppärä ja yhdistin nämä kaksi haastetta. Ja tämä haaste on niin kovin moneen kertaan pyörinyt aina vähän erilaisena toki täällä blogimaailmassa, että en jaksa nyt haastaa kuin vain nämä 5  uutta blogituttavuutta! :)

Haastan siis viisi uutta blogituttavuutta vastaamaan kysymyksiin sekä heille menee myös tämä söpö sydän.
Seuraaville lähtee siis 3x11 haaste + sydän:

Eeviregina Jokirannassa blogiin
Kalamuijalle Kalamuija ja lappilifestyle blogiin
Annukalle Kaaoksen kesyttäjä blogiin
Lauralle Kukkapajalla ja omallapihalla blogiin
My Lifen blogiin

Muut saat tämän tästä napsia mukaansa ja sotkea pakkaa vielä vähän enemmän tai sitten vähemmän. :)


" Ei hiljaisuus herätä, se valloittaa
omia aikojaan.
Niin kuin sammal
hiljaisuus valtaa paikat
kauniisti, hahmollaan.

Valo meidät ylös ajaa,
lepattamaan kohti päivää."

- Lainaus kirjasta Paratiisi.

Leppoisaa Ystävänpäivää!


<3 Pelaguu

maanantai 11. helmikuuta 2013

Kaakaota ja laskiaispullia

Runebergin päivän herkuista on juuri ja juuri selvitty niin ollaan sitten jo herkuteltu laskiaspullilla. Ja uusi herkuttelupäivä on jo luvassa, ystävänpäivään on enää muutama päivä. :) Miksihän kaikki "herkuttelu"päivät tai päivät, jolloin on hyvä syy tehdä herkkupullia ja leivonnaisia, ovat lähes kaikki nyt helmikuussa? Laskiainen menee ja meni kipakassa pakkassäässä. Eipä tuo hiihtoladulle houkutellut. Toissa yönä on ollut -29'C pakkasta. Tämän talven ennätys meilläpäin. Eikä lupaa sen kummemmin lauhtuvaa. Joten laskiainen pidetään tiiviisti sisätiloissa. No hulluina lapinlikkoina ja -ukkoina kävimme Oulankan kansallispuistossa, Kiutaköngäällä, Kuusamossa viime viikonloppuna. Siellä oli silloin pakkasta -18'C ja auringonkajo. Kuvia tuli räpsittyä, kuva-antia retkeltä myöhemmin. Samalla yritin saada kuvamateriaalia juuri alkaneeseen valokuvaus- ja Picasakurssiin. Melkein meinas hävettää, kun mulla oli tavallinen pokkarikamera, kun muilla tietysti on järkkärit.. Sama kävi viikonlopun retkellä, porukkaa lappas pitkät, mitäköhän ne on, kuvaputkikamerat, en nyt niille parempaakaan nimitystä keksi, ja jalustat kädessä vastaan luontopolulla. Luontokuvaajia kaiketi. Ja mulla päheenä mun pikkunen mutta uskollinen pokkari. "Hei, olen ottamassa luontokuvia." Minikameralla. :] (punastelee..)

Että semmosta. Jospa seuraavalla tunnilla sais kurssiltakin julkaisukelpoista materiaalia näytille myös tänne.
Liukasta laskiaisenaikaa!!


Ps. Taispa käydä myös mulle niin, että olen saanut roskapostia blogikommentteihin, joten yritetään nyt jonkin aikaa mennä sillä captha jutulla sielä kommentoinnissa. Itsekään en siitä niin henk.koht. perusta. Mutta laitan sen nyt tän takia, joksikin aikaa.

tiistai 5. helmikuuta 2013

Hyvää Runebergin päivää!

Meillä on vähän laihat  tortut, mutta näillä mennään.
Jotenkin tälläiset juhlapäivät tässä kevään korvalla saavat jotenkin vielä enemmän oottamaan kevättä.. Mutta nyt ei kyllä kevätaurinko paista, eikä mulla oo vieläkään niitä tulppaaneita! Ja pikku kevätpakkanenkin tekisi jotenkin tähän nyt poikaa. Sellaista kipakkaa pakkaspäivää, jolloin aurinko paistaa komeasti, ei ole vielä ollut.. Alkais tuntua keväältä. Jokatapauksessa..

Hyvää runebergin päivää!

 

  Edit 6.2.2013 9:22: Löysin aika kivan jutun eilisen Uusimaa -lehden nettijulkaisusta J.L. Runebergista ja hänen vaimostaan Fredrikasta. Fredrika oli kuulemma viherpeukaloiden edelläkävijä.
" Hän tuotatti ympäri maailmaa matkustaneilla lapsillaan ja sukulaisillaan mitä erikoisempia, kalliitakin siemeniä ja kasveja kuten atsaleoita, liljakasveja ja keisarinpuun, joita hän risteytti ja viljeli menestyksekkäästi. " -Uusimaa 5.2.2013

Porvoossa on ilmeisesti Runebergin koti, joka on nyttemmin ilmeisesti museo, jossa on nyt avoinna näyttely, tästä Fredrikan harrastuksesta, puutarhuroinnista. Kannattaa varmasti käydä katsomassa!! Mielenkiintoisen kuuloinen näyttely ja näyttely on avoinna koko loppuvuoden.
Joskus olisi siis kai päästävä Porvooseen tai missä ikinä se Runebergin kotipaikka onkaan.

Joko sinulla on Fredrikan yhdysvalloista tuoma keltainen ruusu puutarhassasi? Tai muut erikoiset ruukkukasvit? Tai ehkä ne on siihen aikaan olleet erikoisuuksia, nykyään jo varmaan tutumpia. Ken tietää.

maanantai 4. helmikuuta 2013

Ja voittajat ovat..

Nyt on arvottu joulukuusta-tammikuun loppuun kestäneen arvonnan palkinnot. Kaikki sinä aikana postauksiani kommentoineet olivat siis mukana arvonnassa ja perinteinen käsiarvonta systeemi on arponut voittajiksi seuraavat henkilöt... Kaiken kaikkiaan kilpailuaikana kommentteja tuli yhteensä 25. Ihan mukavasti, mielestäni! Voittajiin pyrin olemaan yhteydessä mahdollisimman pian. Mutta tässä ne vielä siis kertaalleen:


ONNEA VOITTAJILLE!

1. Magnus Englund ja Chrystina Schmidt; Country Living - Tyylikästä asumista pohjoismaissa -sisustuskirja
 Marietta

2. Puutarhahanskat ja siemenpussi
Tiina

3. Sisustussydämet (risu- ja pellavasydän)
Maarit

4. Poronsarvisormus
Beate56

5. Kotivinkin ja Maku -lehden vuosikalenteri 2013
My life


lauantai 2. helmikuuta 2013

Persikkapiirakka

Vielä yksi keväinen piirakka herkkusuiden ja muiden pulla- ja herkkulakkoilijoiden houkutukseksi!


Persikkapiirakka             200'C        40min

taikina:
150 g margariiniä
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria

täyte:
1 prk säilykepersikoita
1 prk rahkaa
2 kananmunaa (tässä kohtaa reijitin on lyönyt reijän numeron kohdalle, mutta olen laittanut 2 munaa ja hyvää on)
0,5 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria

Mittaa kulhoon margariini ja sokeri. Vatkaa vaahdoksi.
Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja vanilliinisokeri ja lisää jauhoseos taikinaan ja vatkaa hyvin.
Ota 1/3 osaa taikinasta erilleen ja loput vuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti.
Sekoita täyte. Lisää rahkaan munat ja sokerit. Asettele persikanpuolikkaat tai viipaleet taikinan päälle ja kaada rahkaseos vuokaan persikoiden päälle. Jos et pidä persikoista, varmasti toimii jollain muullakin hedelmällä tai marjalla.
Tee lopusta taikinasta haluamanlaisesi kuviointi pintaan. Esim. pursottamalla tai palloiksi.
Paista 200'C noin 40 minuuttia.Tässä jälleen ollaan oltu vähäsen taas tienpäällä ja nytten pääsin tännekin kunnolla taasen pyörähtämään. Tässä hötäkässä on meinannu unohtua, että arvontakin on päättynyt täällä blogissani ja arpakone on alkanut pyöriä ja arpoa suuren suuria palkintoja suuren suuressa arvonnassa. Postaus voittajista myöhemmin! Kiitos vaan kaikille kommentoijille. Jatketaan samaa.