pelaguu.blogspot.com

lauantai 27. kesäkuuta 2015

Luonnon kukkivia..

Joka kesä samat luonnon kukkalajikkeet avaavat nuppunsa, tosin joka vuosi aina vähän eri aikaan. Ja joka vuosi niitä pitää olla yhtä hanakkana kuvaamassa, niin nytkin! Osa kasvaa metsässä, osa tienpientareille, pelloilla, ojissa..


Suokukka ja hilla, 
kukkivat jo ennen juhannusta

Mesimarja. Kukkii metsässä, 
mutta ei tee koskaan meilläpäin marjoja.Juhannuksen jälkeinen hillankukka. 
Kukkia on kovasti, ja osa niistä on poikkeuksellisen
iso kokoisia. Yön rankkasateet saivat jo kukanterälehdet putoilemaan.
Metsätähtiä. Yritin kuvata myös metsätähtiä,
joissa on vaaleanpunainen kukan terälehden pää.
Viimeisessä kuvassa saattaa näkyä oikealla, jos oikein tarkkaan katsoo.

Suopursu avasi kukkansa juhannuksen jälkeenLupiini
Puna-ailakki
Hyvää viikonlopun jatkoa!

keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Puutarhassa kukkii..

Onhan ollut alkukesä! Koleaa ja sateista, niin että joissa on vieläkin tulva. Kolean sään vuoksi kukinta ja kasvu on mielestäni jonkin verran viivästynyt. Toisaalta nyt kun takapihalla on lähes kaikki penkit uudistettu, niin jotenkin hitaasti ja kituisasti vielä lähtevät kasvamaan. Jotain siellä on, kun on tullut multaa muiden istutuksia ohessa pöyhästyä, niin vastaan on tullut viime syksyn istutusten alut, koskaan ne eivät ole ennättäneet vielä maan pinnan yläpuolella. Odottamista, miten lähtevät kasvuun.. Viime vuoden postaus kesän ensikukkijoista, myöhemmässä oltiin tänä vuonna myös vuorenkilven kukinnan osalta. Tämän vuoden kukasta en kerinny nappassa kuvaa, ennen ku koira katkas kukkavarren poikki talutusnarullaan..

Rentukkaa käytiin ojanpientareelta, kun halusin pihaan jotain kevätkukkijoita, kun niitä ei enää ollut viime vuoden uudistuksen myötä. Kun uudistin pitkulaisen pihatataripenkin kokonaan, siitä lähti heinittynyt kevätvuohenjuuri pois, vaikka kiva oli sekin. Kulleroa ja lisää rentukkaa on vielä toiveissa löytää. Ja myös muita kevätkukkijoita on hakusessa. Katselin jo tarhankylmänkukkaa taimistolta, mutta olivat lähteneet huonosti kasvuun, että jäi nyt myyjän kehotuksesta vielä ostamatta, mutta on edelleen hankintalistalla. :) Mikäli vain menestyisi täällä.Olen nyt kutakuinkin aika tyytyväinen tähän takapihan uudistettuun ent. pihatataripenkkiin. Kunhan vain lähtevät siittä nyt sitten kasvuun.. Olen "erottanut" ja tehnyt raja-aidan naapurin kanssa, vihreästä verkosta. :D Osin tästä syystä lähti pihatatarit. Ei naapurin kehotuksesta vaan omasta ajatuksestani. Kun tekivät pihatataripenkin taakse oman kukkapenkin aivan pihatataripenkkiin kiinni, niin loppukesällähän pihatatarin hujopit olis peittäny koko nuot naapurin kukat tuosta.. No joo, sepäs siitä, kuitenkin tuossa kuvassa näkyy verkkoaidan takana naapurin penkki, mitä nyt en muutoin lähde analysoimaanm, analyisoin omat tekoseni. ;) Elikkä etualalla tänä keväänä istutettu Rentukka, siittä ylöspäin on reunalla pieniä esikkojen alkuja, esikasvatetut punatähkät, (siellä väleissä pitäs olla, ei vielä vaan maan pinnalle ole nousseet.. tarha-alpia ja kultatyräkkiä) tänä keväänä istutettu tulikellukka, poimulehteä, kevätkaihonkukkaa ja takana rivissä angervot. Kesäkukkasiemenkylvöksiäkin tein penkkiin, katsotaan lähtevätkö.Kasvuakin on jonkin verran tapahtunut. Yllä olevan kuvan ja alla olevan kuvan
välillä on aikaa kulunut tasan viikko. :)Tulikellukka nupulla.Kevätkaihonkukka
Takapihalla toisella sivulla pikkupenkissä nousee päivänliljaa ja keijunmekkoa,
(korjaus aiempaan,) korallikeijunkukkaa.Juuri parahiksi, 'Dream touch' tulppaanit aukasivat kauan nupullaan olleet kukat juhannuksen aikaan. Juhannuksen aika oli kohtuu lämmintä ja pari helle päivääkin sinne tais mahtua. Koleiden ja sateisten säiden aikaan tulppaanit näyttivät vain venyttelevän varsiaan. Tulppupenkin muut yksilöt näyttävät lähtevän kitusasti kasvuun. Viime kevään tulput eivät näytä nyt juurikaan (tai vielä ainakaan..) nousseen. Hienot oli mulla suunnitelmat, (paitsi lumikuvia ei ole kiva kattoa tähän aikaan.. ;) mutta vielä ainakaan ei kovin ole noista mikään muu noussu, joitain vihreitä lehen alkuja näkyy, mutta jotenkin kärsineen näköisiä, odotellaan. Ehkä noin reilun viikon verran myöhemmin aukaisi nuput 'Dream Touch' kuin viime vuonna toiset lajikkeet.. Päässäni on virinnyt ajatus aikaisista tulpuista. Siis lisää sellaisia ja vain sellaisia jotka aukaisevat kukkansa tähän aikaan ja alkukesään, että olis yhtäaikaa enempi auki ja ihan yksinkertaisia. Vaikka 'Dream Touch' kin on hyvin kaunis. :)
Nyt kuvatessani lisää pihan kukkia ei tarvinut olla yksin, kaverina oli tuhat ja yksi vihaista sääskeä. :)


'Dream Touch' aloitteli juhannuksena..Ja nyt jo täysin auki.Etupihalla tänä keväänä istutettu akileijaa ja mukana tuli keisarinkruunun sipuleja.  Loppupenkki odottaa uudistusta, sipulit nostaa ylös ja istuttaa uusiksi, kasvavat jo sen verran kitusasti. Etupihan saniaisetKesäkukkien ostokin mielestäni viivästyi tänä vuonna, viime vuosiin verrattuna. Koleat säät eivät houkutelleet ostamaan kovin pian kukkasia ja ei varmaan niin kova kuhina ole ollut nyt torilla, kun ei ole ollut mainittavasti alkukesässä helteitä. Onneksi kuitenkin ostin jo jonkin aika sitten niitä, kun nyt kukkamyyjät olivat jo torilta lähteneet. Harsoa on kuitenkin pitänyt pitää varuiksi kesäkukkien päällä. Kesäkukista lisää myöhemmin! :) Tästä viime vuoden kesäkukka postaukseen.


Se ois nyt keskikesä.. Vaikka Lapissa vasta alotellaan. Luonnonkukat availevat nuppujaan, ei toki kaikki.. Nyt vain odotellaan jatkoja! :) Etelässä ollaan hurjan paljon edessä meihin verrattuna.. toivotanpa silti, 

Nautinnollista puutarhakesää vai pitäisikö sanoa jatkoa! ;)

torstai 18. kesäkuuta 2015

Hyvää Juhannusta!

Aurinko paistaa ja silloin kun aurinko näyttäytyy on lämmin. Juhannussiivoukset tehty, juhannussauna on puhdistettu. Mieli tekee ulos, kesäkukkien istutukseen. Viimeiset kolme päivää on satanut taivaan täydeltä vettä, ja on ollut viileää, sisällä se on pitänyt melko hanakasti. Joet ja purot näyttää sen vesimäärällään. Suopursu on vielä nupullaan. Mutta hilla ja mustikkakin kukkii. Halla on saattanut hillaa runnella, osa kukista on kuitenkin vielä nupulla. Lupailee lämmintä juhannussäätä!


Hilla kukkii.Leppoisaa keskikesän juhannusjuhlaa teille kaikille!

maanantai 15. kesäkuuta 2015

Isäntä Matin Museolla

Avoimet Kylät -päivän merkeissä poikkesimme Sallan, Lapajärvellä sijaitsevassa Isäntä Matin Museossa. Valtakunnallisen Avoimet kylät tapahtuman tarkoituksena on lisätä kylätoiminnan näkyvyyttä, edistää maallemuuttoa ja positiivista mielikuvaa kylässä asumisesta. Tapahtumassa tärkeintä on näyttää maaseudun elinvoimaisuus ja sen mahtavat puitteet hyvälle elämälle.
Lapista mukaan osallistui n.40 kylää, joissa mukana myös Salla Lapajärven kylällä.  Avoimet kylät järjestettiin kesäkuun ensimmäinen lauantai 6.6.

Lisäinfoa päivästä Avoimet Kylät sivulta.

Minusta on hienoa tuoda esiin maaseutujen lähes rikkomatonta, puhdasta ja raikasta luontoa ja elämää, joka on varmasti niin kovin erilaista kuin kaupunki elämä. On mielestäni myös tärkeää tuoda esiin elinvoimaisia pieniäkin Lappilaisia kyliä, koska on täysi tosiasia, että pienet kylät hiljenee. Muuttoliike pois kylistä ja kunnista on kovaa, ja kuolleisuus lähes suurempaa kuin syntyvyys.

Ilokseni sain paikallis-lehestä huomata, että meijänki kunnan yhdessä kylässä on toimintaa päivän tiimoilta. Met poikkesimma siis Sallan Lapajärven kylässä, Isäntä Matin Museolla tuona kesäisenä ja auringoisena ilta-päivänä.  Isäntä Matin Museolla viettettiin tuolloin avoimia ovia, päivällä siellä oltiin nautittu keittoa ja rieskaa pientä maksua vastaan. Normaalisti Isäntä Matin Museolle on pääsymaksu. Tutustu Isäntä Matin Museoon lisää tästä, josta löytyvät myös ajo-ohjeet.

Isäntä Matin museo on jälleenrakennusajanmuseo. Museo on perustettu vuonna 1948 tehtyyn Tasalan taloon. Museo on rakennettu entiseen navetarakennukseen vuonna 2002.  Alueella pääsee tutustumaan myös heinälatoihin, joissa on esillä entisajan työkaluja ja -koneita, alueella on myös Tasalan pirtti, josta löytyy mm. vanhoja astioita ja ajanhenkeen sopiva vanha keittiö.


" Sallan pinta-alasta puolet jouduttiin luovuttamaan Neuvostoliitolle toisen maailmansodan jälkeisissä rauhanehdoissa 1944.

Pitäjän luovutetun alueen yhdeksän kylää, Alakurtti, Vuorikylä, Kuolajärvi, Korja, Sallan kirkonkylä, Vuosnajärvi, Tuutijärvi ja Sovakylä rakennettiin jäljelle jääneen Sallan pitäjän erämaihin. Lampelan kylä rakennettiin Lapajärvelle. "  - lapajarvi.fi/museo


Vanhaa aikaa henkivään essuun pukeutunut "museopiika" toivotti meidät jo pihalla iloisesti tervetulleiksi. Hän esitteli meille museo alueen ja kertoi tarinoita museon synnystä ja vanhoista esineistä. Esittilykierroksen jälkeen oli mahdollisuus tutustua oma toimisesti museoalueeseen.


Tasalan talo vasemmalla ja punainen navettarakennus oikealla.
Rantasauna lämpiää..Isäntä Matin Museo kuuluu Napapiirin retkeilyreitistöön.Tervetuloa kylään ja kuvaretkelle!Astutaan ensin navetan porstuaan..Navetassa on esillä vanhoja työkaluja. Navettarakennuksessa on myös nykyisin keittiö ja juhlatila,
jossa voi viettää vaikka syntymäpäiviä.

Kuva juhlatilan sisäänkäynniltä.Päärakennukseen on rakennettu uusi kesäterassi, lasitetulta ja täysin katetulta terassilta
avautuu upea järvinäköala. Saammekin nauttia kahvia, puolukkamehua ja kampanisuja, ennen kuin jatkamme tutustumista museoon. Terassilla on myös esillä museoisännän rakkaan harrastuksen, kahvikuppikeräilyn astiastoja. 

Talon nuoren emännän Nannin keittiö vintillä.
Vanha astiakaappi on ostettu evakkoreissulla Kokkolasta.Kirjaillut liinat on ommellut talon tytär Helvi.Sitten mennään jälleen ulos, heinäladoille..

Heinäladoissa on esillä vanhoja työkaluja.

 Rankinen. Rankisissa voi myös yöpyä. Aina sillon tällön ulkomaalaisia
käy kokeilemassa nukkua yön ulkona, heinäladossa, rankisessa.Pihapiirissä on kesäisin myös lampaita maiseman hoidossa.

Taustalla siintää Lapajärvi.
Oikeassa reunassa heinälatoja.
Toivottavasti nautit näistä pienistä kuvamakupaloista museolta!

 Lupa kuvien julkaisuun ja ottamiseen on pyydetty museolta.


perjantai 12. kesäkuuta 2015

Kurkiaura

Eilen Kuusamossa ylilennon tekivät todennäköisesti kurjet, taivaankannen kannattelijat ja
niiden muodostama aura. Kukin voi sitten itse päätellä onko tulossa lämmin suvi?

" Kurki on lintujen kuningas, jolla oli enimmäkseen hyviä ominaisuuksia. Kurkien keväinen muutto ennusti kesän säitä. Jos kurkiaura lensi korkealla hyvässä järjestyksessä, tulossa oli lämmin suvi. Jos taas kurjet lensivät matalalla epäjärjestyksessä, osattiin odottaa sateita. " - taivaannaula.org

Pahoittelut erityisen huonosta kuvan laadusta. 
Havaittavissa on kuitenkin kuvassa kurkiaura. :)
(klikkaa kuvaa, avautuu isompana ja hieman tarkemmin)

Ennen kurkien ylilentoa, tuli taivaan täydeltä vettä ja
ilma kirkastui hetkessä.


Kurjen ryhdikkään asennon takia sen sanottiin kannattelevan koko taivaankantta. Rakennuksia kannatteli vuorostaan kurkihirsi. Vastuunkantamisen lisäksi kurki symboloi myös valppautta ja tarkkaavaisuutta." - taivaannaula.org


Hyvää viikonloppua kaikille - lämpimämpää suvea odotellessa..!

maanantai 8. kesäkuuta 2015

Ruuhijoki varressa

Kun puutarhassa vielä odotellaan kukkien kasvua ja ilma on vaihtunut meilläkin luvattoman kylmäksi, yöllä voi olla +2 ja päivällä vain +8.. ei se kesältä tunnu, mutta saapahan olla luvan kans sisällä, silloin on kai paikallaan pieni retkeilypostaus. Poikkesimme kalassa, noin viikko sitten kun ilmat olivat kuitenkin jo mukavan kesäiset ja kohtuu lämpimät, meillekin uudessa paikassa, Ruuhijoella, vaikka aivan kivenheiton päässä on meiltä kyseinen joki ja sen kallioiset maastot. Ilta oli tuulinen, mutta oikein lämmin ja aurinkoinen. Suhailimme autollamme pitkin poikin lähimaastoa hyvää metsäautotietä Marjavaaran poikki, josta pääse läpi aina Sallatunturin laskettelukeskuksille asti. Poikkesimme myös Hangasjärvellä, jonne olikin rakennettu näköalatasanne, josta oli laajat maisemat Sallatunturin rinteisiin.Osa näistä värikylläisistä kuvista Ruuhijoelta on otettu kameran PopUp -taide asetuksella, kokeilua.. ja maisema oli kovin vielä kalpea ja valkoinen, joten lisäsin osiin kuvista hieman värikylläisyyttä muutenkin.

Ruuhijoki laskee kuohuistansa rauhallisempiin suvanto kohtiin.. 
Jyrkkä pudotus, joki virtaa alapuolella, näkyy myös kuvassa..Ihanat kesäillatkin siis olivat jo täällä. Myös ensimmäinen sääskiaalto käväs, tuona lämpimänä ajanjaksona, ja nyt ovat taas hieman hiljenneet kun viileni. Yhtään kalansaalista emme saaneet, minä tyydyin nyt vain valokuvaamiseen.


Koirukin tuppas kuvaan mukaan.. ;) 
Tarkoitukseni oli kuvata noita neljää kiveä, jotka oli hauskasta vaakasuorassa,
eikä siis suurin kosketuspinta maata vasten..
Tukkimiehen kirjanpitoa?


Tähän päättyy tämän kertainen retki, kalastusretki Ruuhijoella, joella
joka ei ollut meille ennestään tuttu ja avautuu varmasti meille vielä monella tapaa
uudestaan ja yhä uudestaan.