pelaguu.blogspot.com

keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Onkamojärven näköalapaikalla

Tasa-arvonpäiväksi sattui tuulinen, mutta auringossa kylpevä keväinen talvipäivä, joten suuntasimme retkeilemään. Onkamojärven näköalapaikalla oli vielä käymättä, joten sinne. Varalta matkassa olleita lumikenkiä ei tarvittu kun näköalapaikalle oli tallautunut vankka jälki, hankikin paikoin kesti kävellä, näytti niinkuin joku olisi mennyt lyhyillä suksilla ja oli jatkanut matkaa eteenkinpäin.

Onkamon kylä sijaitsee Sallassa, Onkamojärven etelärannalla, Sallan kunnan itäosassa. Osa Onkamojärvestä on Venäjän puolella. Onkamon  kylä on ikivanhaa asuinaluetta. Tästä ovat osoituksena kivikaudelta peräisin olevat löydöt ja asuinjäänteet. Myös lappalaiset ovat asuneet täällä ennen suomalaisten tuloa. Onkamonkylä on tätänykyä virkeästi asutettu kylä, jossa myös mökkiläiset viihtyvät.

Onkamojärven näköalapaikalta avautuu komeat näkymät Kenttälammin ja Onkamojärven yli aina Venäjän puolella oleville vanhan Sallan, sodan aikana rajan taakse jääneille tuntureille, Rohmoivalle ja Sallatunturille. Nousu näköalapaikalle on vain vaivanen 70m, mutta nousu on vaivan arvoinen. Tänne täytyy palata uudestaan kesällä ja syksylläkin.


70 metrin nousuEtualalla Kenttälampi, sitten sen jälkeen suuri.. Veikkaisin tätä Sallan kunnan suurimmaksi järveksi, meillä niitä järviä ei nimittäin kovin hirvittävästi ole, Onkamojärvi, jonka takaa avautuu isot tunturit Rohmoiva ja Sallatunturi.
 Matkamies on jatkanut matkaa suksilla.Me jatkoimme takaisin alas, tulosuuntaan ja ihastelimme 
vielä mennessämme hulppeita näköaloja Rinnettä alasRohmoiva ja SallatunturiTämä alla oleva runo kyllä kiteyttää hyvin ajatukseni ja sydämessäni olevan paikan, tästä paikasta.


" Näillä rannoilla on viivyttävä pitkään,
istuttava hiljaa, hengitettävä syvään,
kivet tulvillaan tietoa tuhatvuotista,
meri täynnä laulua ikiaikaista.
Täältä lähdet toisena,
tänne palaat.."

- Maaria Leinonen -


Ps. Käyhän osallistumassa blogini 4-vuotis synttäriarvontaan, vielä ehtii 3.4 asti. Klikkaa tästä linkistä arvontaan!

torstai 24. maaliskuuta 2016

Hyvää pääsiäistä!


Rauhallista ja rentouttavaa pääsiäistä kaikille!
Pajunkissa valkoinen, 
kananpoika keltainen
iloiseksi mielen saa, 
pääsiäistä ennustaa. 


Ps: Vielä ehtii osallistua blogini 4-vuotis synttäriarvontaan. Osallistu klikkaamalla tästä!

torstai 17. maaliskuuta 2016

Kevättä Ruuhijoki varressa

Alkuviikon mahtavat ulkoilusäät houkuttelivat lähtemään eilen hieman pidemmälle aamulenkille tarkkailemaan Ruuhijoen jäätilannetta ja luontoa, Ruuhijoen ulkoilureitille. Kuljimme saman pienen pätkän kuin alkutalvesta, siitä postauksen voit lukea tästä. Ruuhijoen ulkoilureitti toimii talvella moottorikelkkaurana, mutta nyt sai kävellä rauhassa ja nauttia keväisestä, lämmittävästä auringon paisteesta, joka vihdoinkin on täällä. Tänäänkin tuo keväinen aurinkosää näyttää saavan jatkoa, tosin kova pohjoiseen päin kääntynyt kylmä tuuli on nyt sillä seurana. Lupailee samanlaista myös loppuviikolle. Eilen kävellessäni reitillä oli myös kova, mutta hieman lämpimämpi tuuli, tuuli kääntyi vasta illalla pohjoiseen. Ainoa huonopuoli tuolla alkuviikon Norjan vuoristosta tulleella föhntuulella oli, tarkemmin tiistain +8 asteen lämpimämpällä ja leudolla säällä. Se ja yöpakkaset eivät olleet kovin hyvä yhdistelmä, ensin kaikki meni loskalle ja nyt joka paikka on röpöläisellä tai sileällä jääkaljamalla. Täytyisi kaivaa jostain kaapin uumenista esiin piikit kengänpohjiin.


Ruuhijoki oli paikoin jäässä, paikoin sula


Tulistelupaikka

Vasten aurinkoaSilta. Koira oli aina vähän sitä mieltä,että pitäisi vain
 jatkaa matkaa eikä pysähdellä kokoajan kuvia räpsimään. :)
Sillalta kuvattu kahteen suuntaan.
Kotimatkalle. Lämmin ilmavirtaus oli pudotellut lumet puista.Pitkin matkaa jäänpäällä, siellä missä sitä jäätä oli,
 näkyi eläinten jälkiä. Varovainen saa olla jos jäälle aikoo!
Ruuhijoen luonnon tarkkailu oli mukavaa, vaikka vähän tuulinen sää oli, mutta lämmin. Yhdessä kohtaa tapasimme lintuparven. Kauniin keväisen tityy-viserryksen keskeltä huomasin yhden talitiaisen.


Vielä ehdit osallistua blogini 4-vuotis arvontaan. Klikkaapa tästä ja kommentoi arvonta postausta. Arvonta päättyy 3.4.2016!! Kipin kapin osallistumaan! Nyt toivottelen jo hyvää loppuviikko ja palmusunnuntain viikonloppua, pikku virpojia odotellessa! Jäälle tekee jo kovasti mieli, pilkille siis! :)

torstai 10. maaliskuuta 2016

4-vuotis arvonta

Blogini täyttää pian 4 vuotta, sen kunniaksi pärähtää nyt käyntiin blogini 4-vuotisen taipaleen kunniaksi arvonta. Arvontaan voivat osallistua kaikki Suomessa asuvat, alla olevien ohjeiden mukaan. Arvonta aikaa on aina tuonne 3.4.16 yö 24 asti.

Osallistua voit myös anonyymina kommentoijana, mutta silloin sinun on laitettava tunnistettava nimimerkki tai sähköpostiosoite! Nimimerkittömät menee automaattisesti hylkyyn, eivätkä osallistu arvontaan. Muistathan mainita kuinka monella arvalla olet mukana. Voit halutessasi mainita myös kumpaa palkintoa tavoittelet.

Arvonnan suorittajalla, eli allekirjoittaneella on oikeus muutoksiin arvonnan aikana ja sen päätyttyä, eli esim. tuo arvonta-aika voi muuttua.  

Tämän kuvan voit linkittää blogiisi.


Arvontaan voit osallistua seuraavasti:

1. arpa
Kommentoi tätä arvontapostausta

2. arpaa
Kommentoi tätä arvontapostausta ja
linkitä oheinen arvontakuva omassa blogissasi,

muista mainita monella arvalla olet mukana!

+

Palkinto:

Palkintoja on kaksi, joten voittajiakin on nyt kaksi.


1. palkinto

Hannun jäljet 2016 seinäkalenteri
(kalenteri sisältää Kuusamolaisen Hannu Hautalan ottamia luontokuvia ja 
kertomuksia niiden takaa), 

IvanaHelsinki for arki Tiira - keittiöluutu,
(100% biologisesti hajoava luonnontuote,
pakkaus sis. 2 punaista sieniliinaa, molemmissa Tiiralintu kuviointi)
sekä Ambiente laventeliaiheinen kahviliinapakkaus2. palkinto

Sallan Sota- ja jälleenrakennusajan museon
Muistojen kalenteri vuodelle 2016
(kalenteri sisältää kuvia ja pieniä kertomuksia menneen ajan Sallasta) 
ja
Nelson Gardenin siemenpussit
(sis. Ruukkukasvatuksena parvekkeellekin sopiva 'Tiny Tim' Kirsikkatomaatti,
Kehäkukka, 'Ball's Orange' Kehäkukka, 'Bolero' Samettikukka,
'Sunspot' Auringonkukka, 'Villa Roma' Tuoksuherne)


+

Onnea arvontaan,

Pelaguu

* tämä arvonta ei ole yhteistyössä tehty, minkään ohessa näkyvien tahojen kanssa

EDIT 4.4.2016: Arvonta on päättynyt!! 

maanantai 7. maaliskuuta 2016

Kuusamo-opiston lumiveistospiha

Poikkesin pari päivää takaperin Kuusamossa ja samalla reissulla kävin myös Kuusamo-opiston pihapiirissä ensimmäistä kertaa katsomassa sinne Kuusamo-opiston valokuvausryhmän ja muiden tahojen yhdessä rakentamaa lumipihaa, Maailma Kuusamossa. Aikaa oli niin niukasti, että hät'hätää kuljin sen läpi, kun juuri samaisella hetkellä minun kanssani samaan pihaan sattui yhtä-aikaa bussiryhmä ulkomaalaisia, onneksi he hajaantuivat ilmeisesti sisätiloihin. Mutta tuo bussi ja yksi auto haittasi hieman kuvaamista. Ilmeisesti jonkinlaista iltavalaistustakin siellä olisi ollut taideteoksiin, mutta nyt niiden kuvaamiseen tai katsomiseenkaan ei ollut mahdollisuutta, mutta sekin varmasti olisi hieno. Nyt jälkeenpäin harmittelen, että siellä taisi viime vuonnakin jokin lumiveistosnäyttely olla, kun ei tullut käytyä. Mutta tästä kyllä pidin, tässä yhdistyy hienolla tavalla monta asiaa. Valokuvat, lumiveistokset.. jne.

Kuusamo-opiston Maailma Kuusamossa -lumipihan lumiveistokset kertovat matkailusta. Matkalaukkujen tarrat eli valokuvauslinjalaisten valaistut kuvat näyttävät muistoja maailmalta, Kuusamo-opaskirjan sivuilla loistavat tutut maisemat ja Ice-Screenillä eli lumesta tehdyllä valkokankaalla opisto voi näyttää esityksiä vierailijoille. Lumesta oli veistetty myös matkailijan kuluneet kengät.


Vasemmalla, taustalla Kuusamo-opaskirjaKuusamo-opaskirja
Matkailijan kuluneet kengät
Taustalla kuusimetsästä ja jussipaidasta vaikutteita saanut aita
Tässä vielä linkki videoon lumipihan valmistuksen vaiheisiin: Lumenveistoa Kuusamo-opistolla


Kuuntele sisintäsi, 
kuori pois egosi hätäinen ääni, 
keskity sisällä olevaan 
kiirehtimättömään rauhaan. 
Kuuntele sen kerrontaa, 
pysy avoimena ja hyväksyvänä. 
Antaudu ja ota vastaan. 
Kulje sen viitoittamaa tietä 
onnellisuuden lähteelle. 

- Pia Carpelan 


Hyvää naistenpäivän aattoa, huomista naistenpäivää sekä reipasta uutta alkanutta maaliskuista viikkoa kaikille blogini lukijoille!