pelaguu.blogspot.com

tiistai 4. joulukuuta 2012

4. Luukku Sytykeruusut

4. luukku Sytykeruusut

Tein tässä taannoin männä viikolla sytykeruusuja ja nyt olen pussittanut niitä joulumyyjäisiin, saa nähdä kuinka tekevät kauppansa. :) Eipälen tämän kylän mummoja, että ne tuikkaa suoraan tuleen sen kananmunakennon josta nämäkin ruusut on tehty.. Sytykeruusuthan ovat siis hyviä apuja takan tai saunan uunin jne. sytyttämiseen. Sytyttää varmasti märätkin puut. Täytyy itsekin joskus testata, kuinka pärjäävät Tuliniekan sytytyspaloille.

No siis, näitä oli hauska tehdä. Tykkäsin väkertää ja onnistuu varmasti perheen pieninpienkin kanssa tehdä siihen asti kun aletaan kastaa ruusuja sulaan steariiniin ja sulattamaan sitä. Aika hyvät ohjeet löytyy Risulinnun -blogista.

Tarvitset:
Kananmunakennoja
Vanhoja kynttilänpätkiä
Kattilan
Pihdit
Leivin/voipaperia

Yhden kananmunakennon kansi ei riitä kaikkiin kuppeihin. Yhdestä kennollisesta tulee ehkä noin kolme ruusua. On ehkä parasta uhrata jokin kattila steariinin sulatukseen, ellei sinulla jo ole askarteluun varattua kattilaa.

Ruusun teko

 • hajota kenno irroittamalla kansi ja pohja toisistaan. Revi kuppiosa varovasti pituussuunnassa kahtia (tai kolmeen osaan jos sinulla on 15 munan kenno).
 • Irroittele kuppiosat erikseen. Jätä kuppeihin reilun sentin korkuiset reunat. Irti revityt palat käytetään myöhemmin kukan keskusspiraalin tukemiseen paikoilleen.
 • Revi  kannen suorasta osasta mahdollisimman pitkiä suikaleita ja kapeita (ei kovin leveitä). Pyöritä suikale rullaksi. Tarvittaessa lisää toinenkin suikale, rulla paksuuntuu ja täytepaloja ei tarvi niin paljon.
 • Aseta rulla kupin keskelle, paina sitä sormella ja tue samanaikaisesti paikoilleen pienemmillä kennon palasilla. Älä käytä liikaa voimaa, ettei kuppiosa repeä.
 • Kukan pitäisi pysyä jollain tapaa kasassa, että se voidaan kääntää ylösalaisin steariinikylpyä varten. Steariini kovettaa kukkaa niin, että kuivuttuaan se pysyy kasassa.
 • Sulata kynttilänpätkät: Ota kattila ja laita levylle. Lisää kattilaan kynttilät ja laita levy 3:lle. Steariini alkaa hetken päästä sulaa. Tämä lämpö on sopiva koko sulatuksen ajan, steariini ei yli kuumene, jos sellainen vaara on. Kynttilöiden ja kuuman sulan steraniin kanssa ei koskaan voi olla ylivarovainen! Joten älä jätä kattilaa vahtimatta.
 • Sammuta levy steariinin sulattua. Kasta ruusukkeet sulaan steariiniin. Ja siirrä pihtien avulla leivinpaperin päälle kuivumaan.
 • Kaada loppu steariini esim. maitotölkkiin tai vanhaan viilipurkkiin tai vastaavaan. Ja kohmetuttuaan roskiin. Ei koskaan lavuaariin!
(ohjeet osin muokattuna risulinnun blogista)
Itse kastoin ruusukkeet kaksi kertaa steariinissa. Ensimmäinen kasto ja kuivumaan ja seuraavana päivänä toiseen kertaan. Näytti että jäävät niin valjuiksi, ja nyt näyttävät aika steariinisilta.
Ja aika vanha trendihän tämä alkaa jo olla, että näitä ohjeita on varmasti pilvin pimein ja erilaisia.2 kommenttia:

 1. Ovat niin kauniita että eihän niitä hennoisi sytytykseen käyttää.

  VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥