pelaguu.blogspot.com

keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Kirkkolammen puisto

Kesäkuun lopulla käytiin Rovaniemellä asioinnin yhteydessä Kirkkolammella, sen puistossa ja Kirkkolammen näytemaita tutkimassa, hain vähän vinkkiä omaan puutarhaan kasvien suhteen. Mutta mitään en oikeastaan löytänyt. Olin ehkä hieman yllättynyt siitä, että näytemaa vaikutti siltä kuin sitä ei olisi kovin paljon viime vuosina hoidettu. En ole ihan varma kenelle sen hoito ja ylläpito kuuluu, olisiko kaupungille. Osa kasveista kasvoi melko heikostikin.

Kirkkolampi ja sen puisto sijaitsee Rovaniemen pääkirkon kyljessä, välittömässä läheisyydessä. Rovaniemen pääkirkkokin on kaunis, sekä sisältä että ulkoa. Siellä olen kokenut ja katsonut yhdet häät, konsertteja, jumalanpalveluksia jne.

" Rovaniemelle suunniteltiin toteutettavaksi Lapissa menestyvien kasvien esittelypuistoa (v. 1986-87). Se päätettiin toteuttaa Kirkkolammenpuistossa. Vihertyöt aloitettiin v.1993 ja puisto valmistui 1995.
Puiston pinta-ala on 2.9 ha. Puistoon on sijoitettu eri toimintoja: lasten leikkipaikka, hiekka- ja nurmikentät. Puistokäytäviä on 1,2 km, joka talvella tehdään hiihtoladuksi.

Kasveja on istutettu n. 10 000 kpl, joista puulajeja 44 (yht. 200 kpl), pensaslajeja 65 (n. 3200 kpl) sekä perennalajeja ja -lajikkeita 144 (n. 6000 kpl). Kasvit on nimetty suomeksi ja latinaksi. "
Lainaus rovaniemi.fi sivustolta
Olemme joskus vuosia vuosia sitten asuneet Kirkkolammen rannalla. Lampi on kaunis kaikkine sen miljöinen. Lammessa on myös suihkulähteet.

Tässä joitain kuvia sieltä.

Rovaniemen kirkko ja Kirkkolampi
Kirkkolammen ympärille on laitettu paimensauvoja, joissa on aina jokin raamatun teksti.


 Lammessa asustelee paljon myös sorsia. Mummot, papat, lapset ja muut lammella kulkijat ruokkivat sorsia pullan- ja leivänmuruilla, joten sorsat ovat hyvin kesyjä jo aivan pienestä poikasista lähtien ja ne tulevat hyvin lähelle ja niitä on suhteellisen helppo myös kuvata.

Kirkkolampi laskee Kemijokeen.


Näytemaalta.

Unelmatädyke.
LehtoängelmäPois lähtiessämme huomasin vielä yhden sorsan uiskentelemassa. Tämä yksilö oli vilkas liikkeissään, kaippa sillä oli pesutuokia, kun räpiköi niin kovin..


Helteinen ja kiireinen kesä jatkuu! Pihan rakentamista aina siellä välissä ja vähän askarteluja ;).. Piha tuntuu olevan niin kovin keskeneräinen, että sitä ei paljoa kehtaa vielä esitellä... Seuraavaksi retkeilypostauksia. Jossain välissä kuitenkin perennoista kuvatuksia ja niitä kesäkukkiakin omasta pihasta olisi luvassa. :) 

 Helteistä loppuviikkoa sulle!


2 kommenttia:

  1. Paljon on istutettu ja töitä tehty puiston hyväksi. Sääli jos jää hoitamatta. Mikä on tuo korkea punainen kukka, joku pioni?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku viisaampi vastatkoon. Mulla jäi siinä hötäkässä nimi tarkastamatta. Tämä on vain pieni pala puistoa.. Poimin kuvien parhaimmistoa... Tähän aikaan ei kovin ollut sitä kukkivaa kuitenkaan,.mutta maa näytti paikoin melko tiiviiltä. Voisikohan näitä kukkapenkkejä joskus uudistaa? En tiedä, voin olla väärässäkin. Kaunis on kuitenkin Kirkkolampi ja sen monet istutukset.

      Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥