pelaguu.blogspot.com

lauantai 3. toukokuuta 2014

Lintuja Ruuhijärvellä

Vappuna kävimme ilta-ajelulla läheisellä järvellä. Kotikuntamme kirkonkylällä on kaksi järveä, joista toisessa, Ruuhijärvessä sijaitsee yleinen uimaranta sekä Sallan Ladun avantouintipaikka. Kuulin, että Ruuhijärvessä avantouimareiden avannossa oli ennen vappua uiskennellut kaksi joutsenta yhdessä avantouimareiden kanssa täysin vailla pelkoa, kokoajan, välittämättä avantouimareiden pulahduksista. Olihan se siis itsekin lähdettävä katsomaan olisivatko joutsenet vielä siellä. Vaan eivät olleet. Ehkäpä edellis päivien sankka lumipyry oli ajanut ne tiehensä tai sitten he vain jatkoivat matkaa levähdettyään tarpeeksi.

Meni pari päivää ennen kuin ennätin paikalle, mm. sankan lumipyryn oli odotettava laantuvan ja tulikinhan sitä lunta ihan reippaasti, reilusti yli 15cm ellei enemmänkin.. Nyt kiusanamme ovat myös yöpakkaset, mutta päivällä aurinko yrittää jo kovasti lämmittää ja sulattaa juuri sataneita lumia. Vanha sanonta sanoo: "Uusi lumi on vanhan surma." Nyt vain odottelemme! Myöskään jäät eivät ole vielä lähteneet, mutta odottelemme niidenkin lähtöä, kevät on ehkä myöhempänä viime vuoteen verrattuna. Jäille lienee pina kohta enää asiaa.

Ilta oli hyvin kaunis, hyinen pohjoistuuli oli jäänyt muistoksi lumipyrystä. Olin myös onnekas, kun avantouimarit eivät tälläkertaa olleet uimassa. Menin avantouimareiden laiturilta kuvailemaan vesilintuja, ranta kun ei ole lukittuna. Emme siis nähneet joutsenia, sen sijaan huomasin sorsapariskunnan uiskentelevan avantouintipaikalla. Sekä hieman kauempana oli myös telkkäpariskunta. Aluksi sorsat eivät välittäneet kun kuvasin, myöhemmin hekin jo uiskentelivat hieman kauemmaksi telkkien luokse ja siinä vaiheessa loppui minun kamerasta teho zoomata lähemmäs, mutta jotain kuvia poimin.

Olipas aika voimaannuttavaa ja ihastuttavaakin seurata sorsia ja heidän käyttäymistään, joiden lajia en sen tarkemmin tiedä, aurinkoa vasten sorsien väritystä ei erottanut, nokastakaan en nyt äkkiseltään tunnista, joten parempi kun jätän tämän kohdan kokonaan tulkitsematta, enkä edes ala arvailla keitä he olivat, eivät he minulle kertoneet. Kovasti keskenään raatailivat. Niin olisihan siinä saattanut vierähtää vaikka kokonainen ilta ja yö.. Lumisateen jälkeen jäi hyinen pohjoistuuli, joka sai laukaisinsormeni kohmeeseen, päätin lähteä kotiin. Ensikerralla lämmintä kaakaota, munkkeja ja viltti mukaan.

Tänään lauantaina taidetaan viettää tornientaistoa, Bird life Suomen lintubongauspäivää, ilta näyttäisi olevan sille taas suotuisa, aurinko paistaa!
 Välissä noustiin jään päälle tepastelemaan.Matka jatkui telkkäpariskunnan luo, peräkanaa.

 Avantouimareiden laiturilta kuvattuna uimarannalle päin, 
jossa telkkäpariskunta ui, johon myös sorsapariskunta liittyi seuraan.


 TelkkäpariskuntaLopuksi, kuin vielä kiitoksena, 
aurinkokin näyttäytyi vienosti pilviverhon takaa,
tehden omia heijastuksiaan järven pintaan.


Hyvää ja linturikasta viikonloppua, 

jos sinulla sellainen on suunnitelmissa! :)

13 kommenttia:

 1. Onpas kauniita kuvia. Ihan omassa pihassa on kateltu lintuja ja aika paljon niitä onkin ruokaa etsimässä ollut. Hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tänä talvena kuulostaa olleen muuallakin hyvin runsaasti pikkulintuja ruokailemassa ja ruokaa on mennyt tavallista enemmän, mistä lie johtunee.

   Poista
 2. Niin kauniita kuvia! Ja uskomatonta, että siellä on vielä jäät järvessä!
  Meilläkin satoi vappuaamuna räntää, mutta ei sitä onneksi jäänyt maahan.
  Mies aina nauraa mun lintutuntemukselleni (sitä ei ole!), kun kaikki linnut on mulle "pieni lintu, iso lintu, lokki tai sorsa... Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeviregina! Täälläkin menee ihan ne peruspikkulinnut lintulaudalta, mutta sorsia on niin monta lajia ettei niitä kaikkia voi muistaa. Mökin vessan seinältä joskus opiskelee,muttei ne jää päähän!! :D

   Poista
 3. Erittäin kaunis valo kuvissasi, näissä aistii ihan selvästi viileyden, upeaa!
  On tämä blogimaailma mielenkiintoista, äsken kommentoin kukkivaa mustikkaa ja kohta hyppään kommentoimaan kaunista pohjoisen valoa.
  Kiitos tästä katseluelämyksestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vikki! :) Suomi on pitkä maa, tähän mahtuu niin monenlaista ja tänä keväänä eritoteen, kun tuntuu että Etelässä ollaan edellä ja täällä jälessä, tässä kevään tulossa.

   Poista
 4. Kauniita sorsakuvia. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos seita! Sitäkun joskus sattuu olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan..

   Poista
 6. Upeita valokuvia! Rohkeita ovat nuo linnut kun noin kylmässä uiskentelevat :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Onneksi heillä taitaa olla lämpimät untuvaiset hyöhenet suojanaan.

   Poista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥