pelaguu.blogspot.com

sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Oi kuusipuu!

Pikkuhiljaa hiljennymme joulun viettoon pienen lentsun varjostaessa rauhaa. 

Tänä vuonna meinasin, että kuusta ei meille tule. Ei ole nyt pariin jouluun ollutkaan. Niin se vain mieli muuttuu, ja lähdimme kuusimetsään viikonloppuna, lauantaina. Ostimme luvan Metsähallitukselta puhelimella, soittamalla automaattiin, tarkistimme retkikartta.fi sivustolta Metsähallituksen ohjeiden mukaan lähimmät valtion metsäalueet ja lähimme matkaan. Lähtiissä ajattelin, että siellä minne suunnittelimme ensin menevämme, että siellä on paljon kuusia mistä lokata. Paikka oli täysin keskellä metsää, metsäautotien varrella. Alussa tie oli auki jonkin matkaa, loppu matka olikin umpista, vanha jälki kulki pohjana alla. Perille päästyämme, palstan rajalle, huomaan kuinka mänty voittoista metsä on. Otan koiran, miehen, sahan ja lähdemme metsään, rämpimään, kirjaimellisesti rämpimään, sillä lunta olikin jo reilut 40cm. Onneksi oli Safarit ja niiden pelastavat lumilukot.

Metsähallituksen nettisivuilla kerrotaan, että lupa oikeuttaa hakemaan joulukuusen Metsähallituksen talousmetsistä tien varresta. Kuusen ostajan velvollisuus on tarkistaa että, alue on varmasti Metsähallituksen hallinnassa ja että se on talouskäytössä olevaa metsää. Joulukuusien kaataminen suojelu- tai retkeilykäyttöön varatuilta alueilta on kielletty. Luvan hinta oli noin 5e.

Katsastelun jälkeen saan huomata, että se haaveeni suuresta kauniista kuusimetsästä olikin pelkkä päiväuni ja lähdemme takaisin autolle. Koira on yltä päältä lumessa, pieniä sieviä lumipallosia roikkuu turkista. On lauha, lähellä nollaa, sataa tihkuuttaa, räntääkö tuo kohta lie. Kuvia mäntymetsästä ei tullut otettua, mutta sen sijaan Kaunisharjun juurelta räpsin joitain. Sinne suuntasimme siis seuraavaksi. Kuusemme löytyi jotakuin näiltämain ja maantien laidasta. Saas nähdä kuinka varistelee havun-neuloja, ainakin kaataessa varisteli jonkin verran. Nythän ei ilmeisesti ole enää kovin otollinen aika kaataa kuusta, niin että se säilyttäisi neulasensa, katsotaan kuinka äkisti lähtee tänä jouluna ulos.

Hain sellaista söpöä ja pientä yksilöä, kovin suuri se ei olekaan. Kuvia tulee varmasti sitten lisää kunhan koristelemme ja sulatamme sen. Sellaisen täydellisen joulupuun metsästys on aika haastavaa, toisinaan, jos et omista mitään kulkupeliä ja jos kuusta ei ole kesällä katsottu valmiiksi.


Kynttiläkuuset ovat myös omalla tavallaan aika nättejä.Tänään on vielä tarkoitus kerätä viimeisetkin voiman rippeet ja lähteä kuuntelemaan Kirsi Rannon joulukonserttia Sallatunturin laskettelukeskuksen kupeessa olevaan ravintolaan." Oi kuusipuu, oi kuusipuu ja lehväs uskolliset!
Sä vihannoitset kesäisin, tuot lehväs talven tuiskuihin.
Oi kuusipuu, oi kuusipuu ja lehväs uskolliset!
Oi kuusipuu, oi kuusipuu ja lehväs uskolliset!
Myös aina joulun aikahan sä saavut meidän majahan.
Oi kuusipuu, oi kuusipuu ja lehväs uskolliset! "

10 kommenttia:

 1. Rauhallista joulunaikaa sinullekin!

  VastaaPoista
 2. Meidän joulukuusi on vielä appiukon metsänreunassa, eilen sen kävimme katsomassa. Tänään se on tarkoitus käydä hakemassa kotiin.
  Ihanaa joulua sinulle!

  VastaaPoista
 3. Kauniita maisemia! Täällä taitaa lumet sulaa, nilkkoihin asti on lumisohjoa.
  Tunnelmallista ja rauhaisaa joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin olenkin ymmärtänyt, että kovinkaan valkea joulu ei sinne tule. Kiitos samoin sinne!

   Poista
 4. Kaunisharju on nimensä mukainen. Tuo joulukuusen osto puhelimella on hyvä idea. Pitäisi varmaan katsella jo sulan maan aikaan sopivaa Metsähallituksen kuusimetsää sillä silmällä.
  Hyvää joulunaikaa lumiseen Sallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän se juurikin on. Kiitos samoin sinne savon suunnille Seita!

   Poista
 5. Oi teillä on kuitenkin valkoinen Joulu!
  Täällä sataa vettä ja on hirmuisen liukasta. Isä tuo joka joulu meille kuusen omasta mehtästään.
  Oikein rauhallista ja onnellista Joulunaikaa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin varmasti meilläkin yleensä, mutta en kehdannut vaivata.. Kiitos samoin Eeviregina!

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥