pelaguu.blogspot.com

maanantai 5. syyskuuta 2016

Hailuoto Organum

Esittelen vielä yhden nähtävyyden Hailuodosta, jossa käytiin reilu pari viikkoa sitten. Hailuoto Organumin. Muissa nähtävyyksissä ei ehditty tällä reissulla käymään.

" Hailuoto Organum on Hai Artin rakentama betoninen tilataideteos, joka sijaitsee Ulkokarvossa. Teos on arvostetun akustiikkataiteilija Lukas Kuehnen suunnittelema. Lukas Kuehne on suunnitellut aiemmin vastaavanlaiset teokset Viroon ja Islantiin.
Veistos koostuu kolmesta erikokoisesta toisiinsa kiinnittyneestä kupolista. Kullakin kupolilla on oma resonanssi, joka vastaa nuottia, ja toimii luonnollisena äänen vahvistimena.
Pyöreä muoto on valittu sen akustisten ominaisuuksien takia, ja veistoksen visuaalinen muotokieli sijoittuu harmonisesti ympäröivään maisemaan. Sisäänkäytävä veistos vaikuttaa sekä visuaalisiin, että kuulollisiin aisteihin – Organumissa voi laulaa, puhua, hiljentyä tai järjestää vaikkapa pienoiskonsertteja.
Veistos on rakennettu Ulkokarvossa puuston puolelle mahdollisimman kauas ranta-alueesta, jossa maa on korkeammalla. Veistos sulautuu ympäristöön huomioiden maiseman ominaispiirteet.  Tekijöillä on kokemusta aiemmista rakennuskohteista, joissa tilataideteoksen ympäristö on saatu pidettyä alkuperäisessä tilassaan.
Hailuoto Organum -tilataideteos on rakennettu kesällä 2014. Teos toteutettiin Hai Artin Soiva Saari -hankkeen puitteissa ja Goethe-Institut Finnland:in tuella. " 
- hailuoto.fi/matkailu
Hieno akustiikka Organumissa on, en vain tiedä kuuluuko betoni nyt oikein luontoon. Mutta nähtävyyshän se on tämäkin. Ja ihan hieno betonityötaiteen näytös.
Hyvää uutta syksyistä viikkoa kaikille!

Jokohan seuraavana kertoilisin hieman oman puutarhan kesästä. Se on jäänyt blogin puolella nyt ihan paitsiolle, kun on niin paljon ollut reissukuuluumisien kertomista ja ne reissukuulumiset vielä jatkuisivatkin. Saatteppa vaikka kertoa mulle, oman puutarhan puutarhakuulumisia vai reissukuulumisia seuraavaksi?

11 kommenttia:

 1. No onpas se ainakin erikoinen. On varmaan makuasia, onko se kaunis. Itse en ole koskaan käynyt Hailuodossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, makuasia. Hailuotokin on ihan kaunis paikka ja siellä on muitakin nähtävyyksiä.

   Poista
 2. Rakennuksesta - tai taideteoksesta - tulee mieleen kutistunut observatorio, tai korotettu bunkkeri. En ehkä pitäisi harmaata betonia ihan luontoon istuvana, mutta onneksi maailmaan makuja mahtuu.
  Reissukuulumiset ovat kivoja. Varsinkin, kun usein postaat paikoista, joissa en itse ole käynyt. Toisaalta puutarhajututkin on kivoja, joten päätös jää täysin sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos between! :) Saapas nähdä, mutta ajattelin puutarhapostausta seuraavaksi.

   Poista
 3. Jännittävän näköinen taideteos. Minulle tuli viimeisestä kuvasta mieleen herkkusienet =D.

  VastaaPoista
 4. Hailuoto on aivan mahtava paikka. Siellä on paljon kulttuuritapahtumia musiikista, runoudesta, kuvataiteesta aina tikkuröijyjen kutomiseenkin.Käymme siellä parin vuoden välein nykyään, ennen useimmin. Asuimme ennen lauttarannan läheisyydessä mantereen puolella, meren rannassa. Rakkaat ystävät asuvat vanhaa pappilaa Luovossa ja ovat usein järjestämässä erilaisia tapahtumia.Miä olen aina ihmetellyt sitä kultturitarjonnan määrää ja aktiivisuutta, mikä siellä vallitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas mukavaa kuulla Elina! Joo, saman olen huomannut että aktiivinen pieni kylä se Hailuoto on.

   Poista
 5. Erikoinen paikka. Varmaan kokeilit resonansseja ;)

  VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥