pelaguu.blogspot.com

tiistai 13. syyskuuta 2016

Aatsingin wanha vanhainkoti

Elokuun viimeisenä viikonloppuna suuntasimme puolukan poimintaretkemme Sallan Aatsingin kylään. Siellä kävimme tutustumassa samalla myös jo lakkautettuun Aatsingin vanhainkotiin. Hyljätty rakennus henkii aavemaisuuttaan, sillä puhutaan, että siellä kummittelee. Ja mistäpä ei tämän tyylisestä paikasta olisi moisia huhuja. Googlettamallikin löytyy juurikin siihen viittavaa materiaalia. Eikä tämä ole auki yleisölle. Pihapiirissä voi silti piipahtaa.

" Sallan perukoilla, lähellä itärajaa sijaitsevan hoitolaitoksen historia juontaa juureensa
vuoteen 1927, jolloin tontille rakennettiin kunnalliskoti kylän vanhuksia ja muita työkyvyttömiä varten. Kunnalliskoti tuhoutui tulipalossa vuonna 1929. Vanhainkodin rakentaminen kunnalliskodin raunioille aloitettiin 28.5.1948 ja ne saatiin päätökseen seuraavana vuonna. Arkkitehti Heimo Vesikarin suunnittelma päärakennus käsittää kahdesta kerroksesta ja vintistä koostuvan vanhainkotiosan ja siihen liitetyn siipiosan, jossa sijaitsivat ruokala ja johtajan asunto. Lisäksi tontille rakennettiin saman arkkitehdin piirustusten pohjalta karjatupa, navetta ja sikala/kanala. Vanhainkotiin rakennettiin kellarikerros vuonna 1956. Uusin rakennus on vuonna 1974 arkkitehtitoimisto Aarre
Holttisen piirrustusten pohjalta valmistunut tasakattoinen rivitalo, joka toimi henkilökunnan asuntolana.  
Jokainen kynnelle kykenevä vanhainkodin asukas otti osaa talon töihin. Maataloudessa pyrittiin omavaraisuuteen. Maatila tarjosi asukkaille tekemistä niin pelloilla kuin navetassakin. Käytännössä kaikkien asukkaiden ollessa kotoisin samalta kylältä tunnelma oli kotoinen ja luonnon läheinen. Maatila lakkautettiin ja pellot paketoitiin vuonna 1972. Päärakennus remontoitiin vuonna 1977. Vanhainkodin muutettua Sallan kirkonkylälle Hopeaharjuun Aleksis kiven päivänä vuonna 1993 vanhat rakennukset jäivät autioiksi." http://kniexp.org/aatsinkin_vanhainkoti/vanhainkoti.html

 Kaksi kerroksinen vanhainkoti-rakennus oikealla
ja yksikerroksinen siipiosa, jossa ruokala ja johtajan asunto kuvassa vasemmalla.Kuvassa vasemmalla vanhainkoti -rakennus ja oikealla navetta ja sikala/kanala.
Pellot ovat tätä nykyä vuokralla ja niitä tehdään edelleen.
Nytkin siellä taisi lampaat laiduntaa.Tasakattoinen rivitalo, joka toimi henkilökunnan asuntolana.
Lopussa vielä linkki nettisivulle, jossa lisää hyviä kuvia ja tietoa paikasta, josta myös tuo ylempi lainaus on otettu.

kniexp.org-Aatsinkin vanhainkoti

Tässä linkki myös blogini juttuun Aatsinigin kylästä.

Hyvää uutta syyskuista viikkoa kaikille!

14 kommenttia:

 1. Mulla nousee aina karvat pystyyn tälläisissä paikoissa joissa puhutaan että kummittelee. Mulla on myös aika hyvä "kummitustutka". :)
  Tässä meidän lähettyvillä on kans yksi kartano jossa sanotaan kummittelevan. Kartanossa on mahtava pihapiiri, mutta jotenkin se vaan on aina yhtä "karmivaa" käydä siellä....

  Pari postausta Kartanolta:
  http://nannenturinat.blogspot.fi/2014/03/tatia-vahan-vasyttaa.html
  http://nannenturinat.blogspot.fi/2013/11/laatuaikaa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tuli oudot tuntemukset kun tutkin asiaa ja kirjoitin tätä postausta. Paikanpäällä ei tullut mitään ajatuksia tai tuntemuksia. Mutta autosta ei juuri tullut kyllä poistuttua, että olisi tutkinut pihapiiriä tarkemmin.. Kiitos Nanne!

   Poista
 2. Tuo omavaraisuus ja kykyjen mukainen osallistuminen olisi hyvä juttu nykyisinkin vanhainkodeissa. Pitäisi ihmiset virkeinä ja antaisi omanarvontunnetta.

  Kiintoisa postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin juuri tuota omavaraisuutta, kuinka paljon EU siinä tulee vastaan ja ei ihan samanlaista ole kuin silloin ennen. Mutta olisi hyvä konseptti nykypäivänäkin. Kiitos!

   Poista
 3. Tuo omavaraisuus ja asukkaiden aktivointi voimien mukaan oli silloin varmaan hyvää terapiaa niin hengelle kuin kropallekin, varmaan lisäsi viihtyvyyttäkin ja Sussin mainitsemaan omanarvontunnetta! Toimettomuus, rauhalliseksi lääkitseminen sekä aikaisin nukkumaanlaittaminen vanhainkodeissa ei asukkaiden elämänlaatua varmaan paljoa kohenna.

  Tuo kummittelu on ihan tuttua! Varmasti kaikissa vanhoissa sairaaloissa ja hoitolaitoksissa kummittelee, poisnukkuneilla potilailla on jäänyt jotain kesken ja ovat palanneet takaisin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin, tuota tarkoittaa juuri kummittelu, kuten lopussa kuvasit. Kiitos Saila!

   Poista
 4. Kurja että noin iso ja siistin näköinen rakennus on tyhjän panttina. Hui, mitäköhän siellä on tapahtunut sellaista että on alkanut kummittelemaan. Minuakin kiehtoo kaikki kummitustarinat ja historia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se varmasti vain on silmänlumetta ja päällepäin näyttää siistiltä, epäilen, että on rapistumaan päin, varsinkin jos on kylmillään. Ei välttämättä mitään kamalaa ole tarvinut tapahtua, että kummittelee. Vaan juurikin se menee noin kuten Kivipellon Saila yllä kuvasi.

   Poista
 5. Melko lailla syrjäiseen paikkaan on vanhainkoti rakennettu aikanaan. Eipä taida olla käyttöä enää noin suurelle rakennukselle nykyisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin ennen vanhaa siellä on ollut asukkaitakin, että on riittänyt asukkaita vanhainkotiinkin.

   Poista
 6. Kiinnostuin paikasta luettuani postauksesi ja innostuin tutustumaan Aatsingin kylään ja tähän vanhainkotiin lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sallan Aatsingin kylä on kaunis kylä. Siihen kannattaa tutustua.

   Poista
 7. Äitini oli töissä täällä kun synnyin. Parin päivän ikäisestä asustelimme tuossa henkilökunnan siiven 2. kerroksen huoneessa, josta näkyy pieni parveke ulos.
  Sen jälkeen olen viettänyt lomia, kesiä ja jouluja tuossa talossa ja pelkästään hyviä ja lämpöisiä muistoja lapselle / nuorelle. Sukulaisiani oli töissä talossa pitkään.
  Uskonpa, että myös vanhukset ja asukkaat olivat aika onnellisia tuon kauniin talon ja kylän sylissä.

  VastaaPoista
 8. Samoin minä olen asunut ensimmäiset vuoteni vanhainkodin tiloissa sen kellarikerroksessa;) kunnes rivitalo valmistui ja muutimme siihen. Äitini ja tätini olivat vanhainkodilla töissä ja me hoitajien lapset vietimme paljon aikaa vanhusten kanssa ja mm joulut on jääneet mieleen mukavina tapauksina joulupukin odotuksineen. Vanhukset varmaan myös tykkäsivät kun oli lapsia ympärillä ja omat perheet oli kaukana. Muistan vielä monia vanhuksia nimeltä ja minulla on aika paljon valokuvia tuosta ajasta. Vanhainkodilla oli myös kirjasto, joka tuli suunnilleen luettua lävitse ja kauppa-auto kävi pari kertaa viikossa. Minulta on jäänyt hyvät muistot tuosta n 15 v.mitä asuin aatsingissa.
  Tunnen kyllä myös veljekset jotka pitää lampaita siellä ja joita karhut käy aina välillä verottamassa, muutama vuosi sitten kävin katsomassakin ku L oli ampunut karhun sinne jonneki takapellolle.
  Pitäis taas käydä aatsingissa ja käydä katsomassa tuttuja lapsuuden leikkipaikkoja ja kiivetä petservaaran päälle ihailemaan komeita maisemia.

  VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥