pelaguu.blogspot.com

tiistai 20. lokakuuta 2015

Sotkan ämmin kierros

Haaveissani oli ollut käydä Sotkan ämmin lähteellä. Viime syksynä sinne jo vähän yrittelimme, mutta totesimme olevamme väärällä puolen pikitietä ja totesimme silloin, että retki jäisi nyt tekemättä, koska olisi paljon helpompi lähteä pikitien toiselta puolen, ja silloin jotenkin suivaannuimme reittiä etsiessä.

Olimme silloin Sallatunturin laskettelukeskuksen kupeessa Hotelli-Ravintola Revontulen takana, josta opasteet näytti, että tästä polku lähtisi. Olin yrittänyt, Sallalaisena..., en siis yhtään tiennyt missä lähde sijaitsee, etsiä lähtöpistettä ja reittiä kartoista mistä se menisi, kunnes tuolloin tajusimme, että kaikista helpointa reitille on lähteä esimerkiksi Sallatunturin tuvilta, eli siis pikitien toiselta puolelta, jos ollaan tunturin juurella. Nyt tänävuonna näin kuvia paikasta ja halusin lopulta löytää tuon lähteen ja aikani karttoja tutkittua ja Citynomadi -palvelun avulla löysin sen kuitenkin melko helposti. Citynomadin puhelin sovelluksen kartta ja reitit kulkivat kokoajan minun mukanani ja kun puhelimessa oli vielä päällä paikannus, Citynomadi seurasi kokoajan kun aluella vaeltelin ja ilmoitti milloin olin tullut määränpäähän. Helppoa, en voinut eksyä!

Syksyisenä sunnuntaina suuntasin sitten ensimmäiselle yksin vaellukselle, tai no kaksin koiran kanssa, jos sitä vaellukseksi voi kutsua, mutta koko päivän sain siinä vierähtämään ja vielä pois lähtiissäkään luonnon keskeltä ei olisi halunnut lähteä yhtään mihinkään. Tosin lopussa meinasi usko hieman loppua, kun en meinannut löytää reittiä pois. Suosittelen siis lähtö- ja ainakin päätepisteeksi Sallatunturin tupia. Mies vei siis minut ja koiran autolla lähtöpisteelle.


Lähtöpisteeksi valitsin Sotkan ämmin polulla olevan laavun. Laavu sijaitsee pienen lammen rannalla. Taustalla näkyy Sallatunturi eli Pieni ja iso pyhätunturi.


Matka jatkuu märän suon yli. Onneksi on vettä pitävät kengät. Aivan yksin ei kuitenkaan tarvinut taivaltaa. Kun ollaan niin lähellä Sallatunturin matkailukeskusta, missä majoituspaikatkin pääasiallisesti ovat, niin ruskaretkeilijöiden kohtaamisilta ei voinut välttyä. Kuitenkin melko maltillisesti niitä oli, verrattuna esim. Karhunkierrokseen Kuusamossa. N. 3-6 ruskaretkeilijöiden joukkoa käveli vastaan tai ohi. Maasto on vaihtelevaa.


Silta Hangasojan yli. 
Kelkkareitin pohjaa saavutaan pian Sotkan ämmin lähteelle.Hangasoja, Sotkan ämmin lähteen lähellä.


Sotkan ämmin lähteen läheisyydessä on vanha puulato. Hangasharjun alla oleva lähde ja monia muita rakennuksia kuului Sotkan tilaan. Sotkan torpassa oli asutusta talvisodan syttymiseen saakka aina vuodesta 1910 alkaen. Laajalla alueella on rakennuksia, joista alkuperäisiä on jäljellä kellari. Kellari sijaitsee pikitien laidassa. Sotkajärven torpan topakkaa emäntää kutsuttiin ämmiksi.

Vesi pulppua lähteessä jatkuvasti ja ylivaluman vuoksi se ei jäädy talvellakaan.

Tästä jatkoin matkaa Hangasjärven laavulle, josta lähdinkin kotimatkalle. Ja jotenkin ihmeen kaupalla selvisin vielä pikitien laitaan, josta miehen oli määrä tulla hakemaan. Mitään ennalta suunniteltua reittiä minulla ei ollut. Katsoin luonnossa paikan päällä fiiliksen mukaan mihin lähtisin, joten poikkesin myös Hangasjärven laavulla, josta olin kesän aikana nähnyt kauniita kuvia. Siitä myöhemmin oma postaus. 

Sotkan torpan kotipalstalla olevia rakennuksia pikitien laidassa. Tien toisella puolen on vanha kellari.Kartta kuljetusta reitistä.

Tein tietokoneella kartan kuljetusta reitistä. Piirretty reitti hieman hyppii polulta pois, vaikka merkattua polkua kuljin, mutta antaa kuitenkin suunnan kuljetusta reitistä. Poluilla kannattaa olla tarkkana ja käyttää apuna myös karttaa, vaikka polut on merkitty viitoillakin. Loppumatkaa en kehannu merkata karttaan. ;)
 Matkani ei päättynyt siis Hangasjärven laavulle, vaan palasin siitä takaisin pikitien laitaan, jossa on rakennuksia Sotkan torpan kotipalstalla.

Kuljettu matka merkattu punaisella ja lähtöpiste punaisella laatikolla. Sotkan tilan rakennukset merkattu punaisella ääriviivalaatikolla. Järkevin paluumatka olisi ollut todennäköisesti jo kuljettua reittiä Sotkan ämmin lähteelle ja siitä Sallatunturin tuville.
Mutta en halunnut kulkea jo kuljettua reittiä, joten loppumatkaan valitsin jotain uutta nähtävää.Pahoittelut suttuisista kuvista, en tiedä miksi osa kuvista oli kovin pikseleisiä, kun katsoi jälkeenpäin koneella. Karttakuvakin on hieman suttuinen, pahoittelut siitäkin! :)

Tässä vielä linkki Citynomadin karttaan, Sallan patikkareiteistä.

* tämä postaus ei ollut tehty yhteistyössä minkään postauksessa mainitun palvelun kanssa.

29 kommenttia:

 1. Mukavannäköistä kävelymaastoa harju- ja suomaisemissa. Kuvasta jo voi päätellä, että vettä pulppuaa lähteestä runsaasti kun tuo pyörre on noin suuri.

  VastaaPoista
 2. Oioi, tästä mieki tykkään. Mukavaa vaihtelevaa maastoa ♥

  VastaaPoista
 3. Mukavan näköisiä maisemia taas. :) Kelpaa tuolla nautiskella raittiista ulkoilmasta!

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos Maarit. Lähteellä oli metallimuki tolpan nokassa, ei houkuttanut sillä ehkä kaikkien käyttämällä mukilla vettä maistaa. Yritin minä maistaa. Mutta muki oli repussa ja koira toisessa kädessä ja ja ja.. En maistanut! :)

   Poista
 5. Onpa ihanan näkönen paikka! Tuolla varmasti sielu lepää, saa nauttia hiljasuudesta :) Kiva tietää että tämmönenki paikka löytyy, jos joskus lappiin suuntaa, niin vois ottaa kohteeksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sallasta löytyy paljon mukavia retkeilykohteita. Tottakai tänne kannattaa suunnata! ;) Tervetuloa!

   Poista
 6. Kyllä on upeat maisemat! Tuttuni oli aiemmin syksyllä Karhunkierroksella ja sanoi siellä olleen suorastaan tungosta. On se hyvä, että ihmiset lähtevät luontoon, mutta aitojen luontokokemusten saaminen voi olla niin ja näin. Ainakin itse toivoisin ihmisen aiheuttamien äänien puuttumista ja sen sijaan niitä luonnon rasahduksia ja vaikkapa korpin kirkumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, nämä helposti saavutettavat matkailukeskuksen vieressä olevat kohteet ovat suosittuja varsinkin sesonkina. Mutta aivan tutustumisen arvoisia. Toki karhunkierros on syrjemmässä, itsekin sen toissa syksynä muistaakseni katsastaessa.. Liikkujia oli silloin mieleeni turhan paljon. Nyt niitä oli ihan sopivasti ei yhtään liikaa. Kiitos between!

   Poista
 7. Voi miten kivaa löydynköhän minäkin sieltä harhailemasta,ikävää että mulla on tuo "karvalakki" puhelin ei voi siihen luottaa.Tuurilla vaan mutta hienon retken olette tehneet sinä ja koiruli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karvalakkimallin puhelimen omistajalla kannattaa käyttää ihan tavallista paperikarttaa. Totta sitä patikointikarttaa saa paperisenaki. En tosin ole varma, mutta jonkulaista karttaa ainakin. :) Kyllä siihen tuurinkin voi luottaa ja käyttää vaikka suuntavaistoa. Tekisin tämän retken kyllä uudestaankin!

   Poista
 8. Oispa ihanaa tallustella noissa maisemissa :)

  VastaaPoista
 9. Kiitos teille muillekin ihanista kommenteista! Tämä oli tutustumisen ja löytämisen arvoinen kohde.

  VastaaPoista
 10. Oi miten kauniita syksyisiä ruskakuvia luonnosta! Jälleen pääsin kanssasi patikkaretkelle. Tuota nahkanappinenää ihailen aina kuvissasi, hän on niin suloinen <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katinka! Lehdet olivat jo pudonneet suurimmaksi osaksi, jotain punerrusta vielä kuitenkin löytyi.

   Poista
 11. Mielettömiä maisemia ja mieletön reissu teillä ollut. Ihan mieli lepää pelkkiä kuvia katsoessa ja mieli tekisi itsekkin lähteä luontoon retkelle, johonkin luontopolulle ja laavulle. Kunhan oloni on niin kuin normaaleilla ihmisillä ;) niin pakkaan kyllä repun ja lapset matkaan ja lähdetään luontoretkelle. :) Mukavaa viikkoa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luontoon kannattaa kyllä lähteä. Kiitos samoin sinulle! :)

   Poista
 12. Onpa ollut mahtavat maisemat. Hienosti olet onnistunut taltioimaan niitä kamerallasi. Ehkäpä sitä joku päivä itsekin pääsisi matkustamaan pohjoiseen. Hieman on eri maisemat kuin täällä Hämeessä.

  VastaaPoista
 13. kiintoisa paikka ja kauniit maisemat. Lähde näyttää pulppuavan runsaasti vettä.

  VastaaPoista
 14. Kiitos Sussi ja Suvituulia. Pohjoisen luonto on rikasta ja se on parasta kokea itse.

  VastaaPoista
 15. Ihanan rauhaa ja hiljaisuutta henkiviä pohjoisen maisemia.

  Tyyni päivä, ei väräjä vedenpinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Mukavan rauhallista oli tuulienkin puolesta.

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥