pelaguu.blogspot.com

keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Sipulia maahan..

Istuttelin vielä, syyskuun lopussa, sulaan maahan koiruuden kanssa marketista ostamani tulppaanien sipulit. Sen jälkeen, eli nyt, onki sitten tullu jo kovemmat pakkaset ja maa oli jämähtäny paikoin jäähän, kun postipoika kiikutti postilaatikkoon Kurjenkellon, Pienen pihan suuria unelmia -blogin arvonnasta voittamani kukkasipulit. Ne ehdin istuttaa maahan eilen. Onneksi sain vielä nuo marketista ostamani sipulit istutettua vielä sulaan maahan, kun viime vuonna tuli istutettua jäiseen ja eihän ne sieltä sitten mihinkään nousseet.

Syyskuun lopulla tulppanien istutus vaiheessa mittailin maan lämpötilaa. En siis maanpinnan vaan työnsin mittarin multaan ja annoin olla n. puoli tuntia. Mittari näytti n.+4. Nyt voin sitten testata, että onko sillä mitään vaikutusta vai oliko tänä vuonnaki liian myöhään vai ihan sopivasti. Kahenlailla kun nyt tuli, toiset sulaan ja toiset nyt kuuraiseen ja osin jäiseen maahan. Tai maan pintahan se on vasta jäässä, kaivelin sipulit sinne mistä löyty vielä sulia kohtia mullassa.

Marketin valikoima oli tänä vuonna aika.. vaatimaton. Yksi pieni hyllynurkka ja valikoimissa neljää eri tulppaania sekä kaksi isoa sekoituspussia, toiset kalliimpia ja toiset halvempia. Jäin vielä pähkäilemään valintojani ja sillä välin kun seuraavan kerran kauppaan menin, halvempi sekoitus oli loppunut, joten valintani osui näihin neljään. Toisaalta hyvä, kun valikoimaa ei ole paljon ei tartte miettiä, että mitä sitä ottais, kauppa päätti puolestani ja hyvin päättikin, siellä oli juuri sellaisia mitä olinkin ajatellut. Näistä tein sitten istutusvaiheessa iloisen sekamelskan ja sekoitin ne maassa ennen multaan istuttamista.

Näistä valmistui iloinen sekamelska.
Kelta-punainen 'Banja Luka'. Punainen 'Ile De France'.
Pinkki ' Don Quichotte'. Keltainen, punaisin radoin 'Beauty of Apeldoorn'.Koiruus oli taas vähän sitä miltä, että häntä tässä ois pitäny viihyttää, eikä istuttaa niitä samperin sipuleja! :) ps. en kehannu laittaa tähän kuitenkaan sitä kuvaa missä Roosa-koira repii sipulipakkauksia vihapäissään.. palaset näkyy kuvassa alla. ;)Tämmöstä tämä välillä on, herkistelyä.. ;)
Millin tarkkaa millon on oikea aika istuttaa sipulia maahan. Nyt oli jo himppusen liian kylmä ja myöhäinen ajankohta muutenkin. Lämmin syksy kuitenkin yllätti ja antoi odottaa
pitkälle syyskuun loppuun.Ja mikä minusta näissä tulppaaneissa on aika ihanaa, että niillä on jokin tarina. Tulppaanin lajikenimellä on joku tarina. Lajikenimet ovat ihastuttavia, värejä ja niiden erilaisia muotoja unohtamatta.

Kurjenkellon arvontapaketissa olleet posliinihyasintit ja iirikset istutin eilen etupihan penkkiin, penkissä on myös aiemmin syksyllä istuttamani  'Little Beauty' tulppaanit. Little Beautyit sattu olemaan pikkusipuleja ja löytyivät kaapista kesällä, kokeilen lähtevätkö enää. Sijottelin nämäkin sipulit sinne tänne sekaisin. Tarkemmin aateltuna, pitää vielä miettiä oisko sittenki parempi laittaa ne omiksi ryhmiksi penkkiin tai jotenkin järkevämmin. Etupihan penkistä ruukaa keväällä sulaa lumet ensin, joten on sitten kiva ootella, että mitä sieltä paljastuu vai paljastuuko mitään. Etupihan multa oli onneksi vielä kohtuullisen sulaa ja pintakaan ei ollut jäässä.

Kurjenkellon arvontapaketissa oli myös 'Purple Prince' -triumph tulppaanin sipuleja. Ne pääsivät takapihan sivupenkkiin. Keltapäivänliljan ja korallikeijunkukan kaveriksi. Ainoa paikka oikeastaan mistä löysin sulaa multaakin vielä, pinta oli tosin jo jäässä ja missä oli enää tilaa. Mutta kiitos kuitenkin Kurjenkellolle vielä ja onnettarelle sipulivoitoistani! :)


Edit 8.10: Aika tyhmää, postauksen julkaisupäiväksi puhelimella näyttää tällä hetkellä keskiviikkoa 7.10. Tekstin kyllä kirjoittelin eilen, postaus on julkaistu tänään torstaina 8.10.

Nyt hyvää syksyistä viikonloppua kaikille!

34 kommenttia:

 1. Oikeita ihanuuksia oletkin istutellut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perus tulppuja, ei mitään kovin erikoisia tällä kertaa.

   Poista
 2. Tuata 'Apeldoornia' mulla on ollu ja soli aiva käsittämättömän hiano. Tulput on istuttamatta ja maa on jääs. Toivottavasti kuitenki viälä lämpee, ettei tartte rautakangella istuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nähnyt tänä keväänä pihoissa tuommoista kelta-oranssi/punaista ja ajattelin kokeilla nyt niitä itsekin.

   Poista
 3. Kukkaloistoa tiedossa keväällä:) Hyvää viikonloppua myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin toivotaan, mitään takeita ei ole. Tänä keväänäkin epäonnistui ja vain yksi kukki vaivalloisesti. Paremmalla onnella ensi kevääseen.

   Poista
 4. Toivottavasti jaksavat kukkia ensi keväänä. Varmaan kauniita ovat!

  VastaaPoista
 5. Pikkasen sydänalaa kylmäsi ajatella, että meinasi jäädä minunkin sipulieni istutus tälle viikolle. Kolme yötä 4-5 asteen pakkasta ja lisää luvassa. Isommat sipulit olisi varmaan saanut maahan lapion kanssa, mutta miten ne pienemmät. Karmea taloudellinenkin tappio mielipahan lisäksi.
  Sinun sipulivalintasi ovat kauniita ja toivon lämpimästi niiden nousevan keväällä ilahduttamaan sinua ja varmasti blogin kautta meitä muitakin. Jotenkin tuo oranssi-keltainen yhdistelmä viehättää nimenomaan tulppaaneissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälläkin se ensilumi käväsi. Päivällä vielä kuitenkin aurinko lämmittää niin että illalla voi olla jo maan pintakin pikkusen sulempi. Onneksi minun sipulimäärät on niin pieniä että suurta taloudellista tappiota ei tule. Muuten vain paha mieli jos ei saakaan kukkaloistoa.

   Poista
 6. Minulla on vielä 80 sipulia istuttamatta. Ja on näin kylmiä ilmoja. Auts. Kaikki pienet sipulit kyllä istutin jo syyskuussa, silloin meni maahan noin 150 sipulia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei voi jättää enää näin myöhään, kun maa on jo jäässä. Hyvä että sain kuitenkin istutettua. Sinulla on isoja määriä, toivottavasti saat vielä loputkin istutettua.

   Poista
 7. Ihanaa kukkaloistoa luvassa. Sinulla on ihanin apulainen ikinä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Apulaisen korvat jäi hötäkässä kuvan ulkopuolelle, korvatkin siis löytyy! :)

   Poista
 8. Istutin syyskuussa monta pussillista sipuleita,mutta kun tulin matkoilta, huomasin vielä pari pussia narsissia ja laukkaa...Mitenkähän käy, saanko niitä vielä maahan. Ensi viikolle luvattiin onneksi lämpimämpiä päiviä. Pakko se on uskoa, että talvi tulee. Niin kirpeitä aamuja jo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmintä oli pitkään syyskuullakin, ei uskaltanut istuttaa kovin aikasin ja niinhän siinä käy sitten että ilmat kylmenee turhan äkisti. Onneksi nuot ekat kuitenkin sain kohtuu lämpimänä aikana maahan, muttei liian. :) Niinpä se on eeviregina, että joka vuosi se talvi tulee haluttiin me sitä tai ei. Toivottavasti ehdit saada viimisetkin sipulit maahan.

   Poista
 9. Kukkaloistoa tiedossa:)

  Tulppaanit ovat siitä hyviä, että ne voi istuttaa myöhäänkin. Minulla on nimittäin kaikki vielä istuttamatta....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei ainakaan liian jäiseen maahan. Ku multa on jäässä niin ei siitä taho tulla mitään eikä sipulit.. Kunnolla juurtua, totta ne sinne juurtuu ennen ko tulee talvi. Toivotaan, että nämä lähtis kasvuun..

   Poista
 10. Hei Pelaguu, sinulle olisi haaste blogissani:)

  VastaaPoista
 11. Mulla vielä sipulit istuttamatta, ehkä huomenna...
  Täälläkin oli ihan kunnolla pakkasta viikolla, mutta viime yönä satoi vettä, luulen että maa on sula;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime yö oli täälläkin lämmin, ei ollut pakkasta. Nyt taas pakastuu. Pohjoisessa on hyvä olla hyvissä ajoin liikkeellä.

   Poista
 12. Minunkin blogissani on sinulle haaste.

  VastaaPoista
 13. Ompa sinulla tiedossa kauniita kukkasia keväällä,minä ostin yhden pussin ja ne ovat istuttamatta saa nähdä jäävätkö maa näyttää olevan jäässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maa on kyllä jo jäässä tai pinta, toivottavasti saat vielä sipulit maahan.

   Poista
 14. Minustakin kauppojen valikoimat oli jotenkin köykäiset tämä vuonna tulppaaninen osalta... Mutta yhden ison pussin löysin ja ne istutan ruukkuihin ja laitan kellariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin minustakin. Muistelin että aiempina vuosina ois marketissaki ollu enempi valikoimaa. Sullakin on sitten kukkaloistoa luvassa.

   Poista
 15. Hyviä istutuksia ja kyllä työ sujuu, kun on hyvä apulainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Sulonen apulainen on kyllä aina auttamassa. Heti tulee viereen kattomaan kun jotaki touhua. :)

   Poista
 16. Hyvä, että posti toi perille! Toivottavasti kaikki istutuksesi ehtisivät juurtua. Pakkaset jotenkin yllättivät täällä etelässäkin, ei olis ihan vielä tarvinnut näin kylmät iskeä. Mukavaa viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin sitä mietinkin että ehtisivät tosiaan juurtua. Kyllä ne pakkaset aina tahtoo yllättää. Sitä niin sokeasti taas uskoi siihen lämpimään syksyyn, mutta toivotaan. Kun ei liian aikaisinkaan uskaltanut sipuleja istuttaa, oli lämmintä. Kiitos samoin!

   Poista
 17. En usko, että pakkaset haittaavat sipuleja ollenkaan. Ihania tulppaaneja ja onnea voitosta vielä! Sinulla olikin siellä söpö koira-apulainen :) Joskus toivon, että olisi vain tuollainen suppea valikoima kaikkea, minulla on niin vaikea tehdä valintoja vaikkapa ihan meidän Prisman maitohyllyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että ei. Kiitos Sametti Hortensia! Niin se on, sitä on kuin lapsi karkkihyllyllä kun ei osaa päättää mitä ottais.

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥