pelaguu.blogspot.com

torstai 3. elokuuta 2017

Tornion Arboretum

Selailin viime viikolla Tornion kaupungin nettisivuja ja etsiskelin sieltä Tornio-Haaparannan nähtävyyksiä, kun suunnittelimme päiväseltään käytävää kesäreissua Ruotsin Haaparannan Ikeaan, niin aattelin, että olisi mukava poiketa siinä samalla jossain muuallakin. Sattumalta sitten törmäsin ko. nettisivuilla surffatessani Tornion Arboretumiin. Koskaan en ollut kuullutkaan enkä tiennyt että Torniossa on arboretum, joten sinne ehdottomasti.

On mukava nähdä ja kokea kaikkea uutta ja nähdä uusia paikkoja. Sunnittelimme Haaparannan reissua jo alkukesästä, mutta silloin tuli muita kiireitä, niin se sitten jäi ja nyt sadepäivänä kuluneella viikolla päätimme sitten reissuun lähteä. Meiltä on aika huokonen Ruotsin Haaparannalle, joten ei ihan joka päivä tule lähettyä ja sitten ku lähtee niin yrittää käyä muuallakin, vaan aika ei aina taho riittää päivässä kun välimatkat on niin pitkät. Mutta enpä minä vaihtais pois nykyistä asuinpaikkaa, enkä viime tiistain Ruotsin reissua. Se oli kiva reissu pitkästä aikaa! Me kun on ruukattu tehä aina kesällä joku automatka jonnekki etelä-suomeen, niin nyt ne on vaan jääneet, niin oli kyllä pitkästä aikaa mukava reissu. Tietty kun shoppailin kaikkia uusia juttuja kans Ikeasta! ;)

Katselin Tornion arboterumin nettisivuilta tulostettavaa pohjakarttaa ja aattelin ennakkoon kartan perusteella, että se on isokin puisto, mutta paikan päällä se osoittautui vääräksi. Mutta ei huono ollenkaan ollut, että oli pieni. Aivan sopivan kokoinen ja sinne mahtui kaikki mitä tarvitsi. Sopiva kaunis pikku puisto! Tosin paikalle ei ollut päätieltä opasteita, joten ajoimme ensin ohi. Vasta kohdalla tienhaarassa oli pieni pastellinsävyinen opaste, josta tiesimme että tuolla tien
päässä se on.

Suurin osa kukista ja kasveista oli varmaan jo kukkinut, ja osa oli vielä kukkimatta. Osa toki kukki nyt, mutta täytyy ensi kerralla ajoittaa reissu Tornioon siihen aikaan kun rodot eli alppiruusut kukkivat. Eli alkukesästä ja sitten vielä joskus loppukesälläkin. Puisto oli erittäin siisti. Nurmikot oli kantattu hienosti ja en nähnyt rikkaruohoja missään. Myös leviävät kasvit oli saatu pidettyä hyvin aisoissa. Töissä näytti olevan silloinkin kaksi puutarhuria. Vähän lähdin katsomaan arboretumia silläkin mielellä kun olen yrittänyt saada ideoita omaan puutarhaan ja etsin yhtä tiettyä keltaista perennaa mikä kukkii nyt ja pitkä. Olen miettinyt että olisiko se tarha-alpi ja mahdollisesti se on se.

Jospa sitten, enemmän kuvia vähemmän sanoja.


Sisäänkäynniltä. Tämä ei ole se pastellinsävyinen opaste josta yllä puhuin, parkkipaikan sisäänkäynniltä on tämä kuva.Sisäänkäynnillä on joka kesä vaihtuvat kesäkukkaistutukset.
Sisäänkäynnin huolto- ja wc-rakennus.
Shakkiruudut etualalla, siellä voi pelata kesällä shakkia, 
pelinappulat saa kysymällä puutarhureilta.

YrttitarhaYrttitarhassa kasvaa pionitRosarium
Rosariumissa näkyi olevan kesäkukkaistutuksia ja ympärillä ruusupensaita


KivikkotarhaTunturiunikko

Ihania kaarisiltoja oli alueella paljon!Kivipuro


Alppiruusut olivat jo kukkineetKivikkotarhaan päin kuvattu


Ehkä joskus uudestaan, alku- ja/tai loppukesällä. Pienessä puistossa oli yllättävän paljon nähtävää, kaikkea en edes tänne kuvannut. Elokuu vaihtui ja taisimpa ekan kovan ukkosen kuulla tälle kesälle. Hyvää alkanutta elokuuta, kesäkuukautta kaikille!

9 kommenttia:

 1. Onpas kaunis paikka ja niin hyvin hoidetun näköinen. Yrttitarhakin on niin kaunis. Tuollaisessa paikassa on mukava käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrttitarha oli kyllä kekseliäs. Oli kyllä hyvin hoidettu. Joka paikassa en edes vielä käynyt, oli hoppu ikeaan. :D Puuosasto jäi katsomatta. Puuosasto oli tuon yhden kaarisillan ja lammen takana. Varmasti olisi ollut satumainen puisto. Täällä olisin viihtynyt pidempäänkin. Ihana paikka! Lähin arboretumi meiltä, huh.

   Poista
 2. Ilmeisen rauhallinen ja näyttävä paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli joo. Minun lisäkseni yksi perhe ja muistaakseni joku pariskunta. Siellä oli kaikki Lapissa selviytyvät kukat ja kasvit.

   Poista
 3. Tuollahan voi käydä katsomassa vinkkejä mitkä lajit pohjoisen puutarhoissa viihtyvät. Kilpisjärvelläkin on pieni puutarha, jonnne on koottu siellä viihtyviä puutarhakasveja, mutta myös luonnonkasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa. Muistelinkin että jossain päin ylä-lappia oli jokin puisto, mutta en tiennytkään että se on

   Poista
  2. Että se on Kilpisjärvellä.

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥