pelaguu.blogspot.com

maanantai 30. marraskuuta 2015

Hidas bloggaaminen - Slow Blogger Manifesto

Kiirettä on taas pitänyt. Ja minähän pidän siitä, että on muutakin touhua kuin kotona istua ja nyhjöttää. Tarkoitus oli blogata tämä tänne viikonloppuna, mutta annoin asialle hyväksynnän mielessäni, että on ok kirjoittaa tämä vaikka tänne nyt maanantaina.. enkä ala sitä räpeltämään puhelimella. On ok, vaikka postaukset siirtyy. Täytyy vain hyväksyä joitakin asioita. Ja sekin on täysin ok! Elämässä on paljon muutakin kuin bloggaminen.

En siksi vaan muutenkin voisin... (ylpeänä) sanoa olevani Hidas bloggaaja. Tuo ylpeä kohta on siksi suluissa, koska olen pohtinut voinko olla aidoisti siitä ylpeä, että bloggaan hitaasti. No ainakin siitä, että bloggaan kuten haluan ja millaisilla väleillä haluan! Menemättä tai olematta missään muotissa. Toisinaan bloggaankin ihan pari kolme kertaa viikossa. Välissä kun on muuta tekemistä bloggaan kerran viikossa. Onko se sitten hyvä väli, kuka sitä on määrittämään?! Vai olenko sittenkään Hidas bloggaaja?


Tästä aiheesta, jos en ole aiemminkin täällä turissut, niin ainakin sivunnut, että millainen bloggaaja minä olen? Miksi bloggaa? Kenelle bloggaa jne.. mm. Blogini tarina -postauksessa.  Ja jopa sitäkin olen kertonut, että olen innostunut valokuvaamisesta taas uudestaan ja luonnossa liikkumisesta siksi kun bloggaa. Mutta kaikki nämä ovat mukavia harrastuksia. Sain huomata, että joku muukin on ollut samojen asioiden äärellä.. Sitten luin viikonloppuna Risuja ja Ruusuja -blogin, Marrun hienon kirjoituksen aiheesta Hidas bloggaaja. Alunperin tämän jutun Hidas bloggaaja ja bannerin on tehnyt Lady of The Mess -blogi.  Kirjoittaja pyytääkin, jos tämä juttu kopsitaan, että se halutessaan linkataan hänen blogiin, niin teen minäkin. :)

Lukiessani tuota Marrun kirjotusta, minulla tuli pari asiaa mieleen mitä voisin laittaa tähän omaan kirjoitukseeni.. mutta kun en pistänyt niitä heti ylös, en enää niitä muista. Yhtä syvällisesti en minäkään ole perehtynyt tai edes kuullut aiheesta ennen kuin tosiaan luin Marrun kirjoituksen, kuin Lady of The Mess. Sen sijaan olen kuullut puhuttava Slow Life:sta.. sivuaisiko tämä jopa vähän sitäkin.. siihenkään en sen kummemmin ole perehtynyt. Mutta välissä pitäisi osata olla tässä hetkessä. Koen, että slow life -on enemmänkin ehkä Etelä-Suomessa tai miksei täälläkin perheellisten uranaisten tai -miesten kiireisessä arjessa oleva ilmiö, johon voisivat pysähtyä ja ottaa käyttöön. Pitäisi osata pysähtyä, ihan itse kunkin! Itse koen kuitenkin, että elämäni tällähetkellä ei ole mitään hektistä.. vaikka nainen parhaassa iässä... niin se ikäkriisi, se minulla edelleenkin taitaa olla.. Silti toisiaan pysähdyn hetkeen, pysähdyn kuuntelemaan itseäni.

Halusin kopioida jutun myös tänne, koska Marrun ja Lady of The Messin jutut kolahtivat minuun ja koen jollain pienellä tapaa olevani Hidas bloggaaja ja aion jatkaa samalla linjalla, tuntematta siitä syyllisyyttä tai muuttamalla sitä asiaa millään muotoa. Nämä allaolevat teesit poimin mukaan Lady of The Mess -blogista:

Mitä mieltä olette tästä?

" Ja vaikka yleensä kaikissa blogioppaissa painotetaan, että mitä enemmän ja useammin postaat, 
sitä  enemmän saat lukijoita ja lukukertoja, onkin hitaan bloggaamisen kannattajien sanoma se, 
että kun julkaisee harvemmin, jää lukijoille aikaa löytää postauksesi - ne eivät jää heti uuden postauksen jalkoihin.
Ja etteivät lukijamäärät tästä kärsi. "


Minulla tulee mieleen, että on hyvä varmaan jonkinlainen bloggausväli olla, ettei se veny liian pitkäksi. Unohdetaanko sellaiset blogit helposti jotka bloggaa harvemmin? Itse en unohda. Minulla on kuitenkin käytössä blogin lukuluettelo ja sinnehän tupsahtelevat niiden postaukset sitten aikanaan kun kirjoittavat taas jotakin ja luen nekin sitten, ja joskus saan aikaiseksi myös kommentoida.


" Hidas bloggaaja:

1. Hidas bloggaaja kirjoittaa tai kuvaa ihmisille - ei hakukoneille eikä rankinglistoille.

2. Hidas bloggaaja bloggaa siitä mitä tekee tai ajattelee
 - mutta hän ei muuta tekemisiään eikä ajatuksiaan blogin vuoksi. 
Hänen bloginsa ei ole hänen elämänsä - ja elämää eletään täysillä.
Hidas bloggaja ei anna bloginsa vaikuttaa perhe- tai työelämäänsä eikä se 
estä hänen harrastuksiaan eikä sosiaalista elämäänsä.

3. Hidas bloggaaja ei sitoudu postailemaan joka päivä - ei edes joka viikko. 
Hän postailee silloin kun häntä huvittaa eikä hän tunne huonoa omaatuntoa siitä,
 että postausvälit venyvät.

4. Hidas bloggaaja syö ruokansa lämpimänä, hän viettää lomansa ilman ajastettuja postauksia
 ja jos hänen perhejuhlissaan kamera laulaa, päätyvät sen kuvat perhealbumiin eivätkä blogiin. 
Hidas bloggaaja nukkuu yönsä ja näkee unia muusta kuin bloggaamisesta.

5. Hitaan bloggaajan elämässä on aina aikaa puhallella kukkasten lehtiä, katsella kynttilän liekkiä,
kuunnella musiikkia, hiljentyä - tai matkustella, kulkea kulttuuritapahtumissa, harrastaa liikuntaa
 - ilman että bloggaaminen on edes mielessä. Tai kamera mukana.

6. Hidas bloggaaja tekee yhteistyöpostauksia vain tuotteista, joista oikeasti pitää
 ja jotka hänen mielestään ovat sen arvoisia - ja hidas bloggaaja käy vain
 sellaisissa pr- ja verkostoitumistilaisuuksissa, jotka häntä itseään kiinnostavat.

7. Hidas bloggaaja yrittää tuottaa laadukkaita julkaisuja mottonaan "vähemmän on enemmän"
 - eikä määrä tässä tarkoita sitä, että postausten pitäisi olla lyhyitä.

8. Hidas bloggaaja ei tuomitse eikä arvostele toisten tapaa blogata vaan hän ymmärtää, 
että niin paljon kuin on erilaisia ihmisiä, on erilaisia blogejakin ja tapoja tehdä niitä.

9. Hidas bloggaaja ei ota mitään noista ylläolevista ukaaseista liian vakavasti. "


Minulle blogin kirjoittamisen hetket ovat niitä kuin voi uppouta ihan omaan "maailmaan", kirjoittamaan, muokkaamaan kuvia, valitsemaan niitä.. vähän joskus tekemään taustatyötäkin. Ne on niitä minun omia hetkiä. Hetkiä, jolloin kaikki muu unohtuu ympäriltä. Hetkiä, jolloin minua ei saa häiritä.. ;) jos häirittee niin heti ajatus karkaa. Mutta ne hetket, jolloin kerää tosiaan sitä materaalia bloggausta varten ovatkin sitten juurikin toinen juttu.. ehkä kohta 2, silloin ei aivan täyty.. Retkelle tulee usein lähdeyttä myös siis sen takia että saa blogiin jutun.. Minäkään en käy esim. blogitapaamisissa, eikä niitä nyt kyllä ole yhtään minulle ehdotettu. :D Mutta ne ovat aika kaukana.. Yhteystyökuvioita... no, yhden kerran tälle vuodelle. Ja yhden koko bloggausvuosien aikana, mutta en silloin kokenut, että olisin voinut tarttua siihen.


Jatkan hidasta bloggailua taasen sitten kun sille päälle satun, ehkä jo loppuviikolla. Mutta jatkossakin niin, että en yritä ottaa siitä mitään paineta, esim. jos vaikka torstaille aikomani blogin kirjoitus siirtyy joidenkin muiden töiden takia, niin se ei ole niin vaarallista, voin aivan hyvin blogata sitten myöhemmin! Täällä saan olla niin vapaa kuin halua, sellainen kuin haluan olla!

On ok tehdä blogiaan niinko haluaa. Olitpa sitten hidas tai nopea! :)

Näihin ajatuksiin tähän viikkoon.. Edelleen aion postailla ja bloggailla paineita siitä ottamatta!


Ihanaa alkanutta uutta hitaiden aamujen, iltojen ja päivätouhujen viikkoa
kaikille!

43 kommenttia:

 1. Mä olen yleensä varmaankin "nopsa" bloggaaja! Johtunee siitä, että blogi on kuitenkin silleen ainoa paikka kuvien säilytykselle järjestyksessä ja sieltä yleensä löytyy selitys niiden ottamiseenkin. Toimii blogi siis myös "päiväkirjana" itselle. Koneella kuvat ovat sikin sokin. Sitten kun se lopullisesti lagaa, sinne meni kuvatkin. Kuvaan niin paljon normisti, että jokin roti täytyy olla. Tosin ihmeissäni olen, että marraskuussa tuli tehtyä vain 21 postausta! Ei siis ollenkaan joka päivä, mikä on mun normi!! Mitä laiskottelua allekirjoitaneen puolelta?? No, säät olivat huonot. Ei päässyt kuvaamaan. Minulla on sen verran vähän lukijoita ja en todellakaan oo missään ranking-listalla! Pitäisi kirjoittaa/kuvata varmaan muodista/matkustelusta tai jostakin IN-aiheesta! Osaisinko olla hidas bloggaaja? En. Se ei oo mun luonteen mukaista. Eikä tarkoitus oo aiheuttaa sulle paineita! :) Hidastele vaan!! Hyvää joulukuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kyllä minä sitä tässä oon pohtinu että jos bloggausvälistä puhutaan niin mikä tekee hitaan bloggaajan.. Kaks kertaa viikossa ei välttämättä oo hidas bloggaaja ja en tosiaankaan ota paineita bloggaamisesta kuten kerroin. En vaikka aijonki olla minkälainen olen. Talvella saatan olla hitaampi mutta mitäs sitten. Jokainen tekee kuten haluaa. Niin sinäkin! ;)

   Poista
 2. Minustakin on ihan ok postata silloin kun haluaa välittämättä niiden tiheydestä. Joskus minulla riittää tarinaa ja kuvia useimmin, joskus saattaa mennä todella pitkä aika ennenkuin tunnen että minulla on jotain sanomisen arvoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo en minäkään mieti.. Paitsi sen verran että jonku päivää annan olla postauksen että ihmiset ehtii lukea ettei postaukset huku toisten jalkoihin.

   Poista
 3. Minusta on mukava lukea sellaisia blogeja, joita päivitetään usein ja sellaisia, joita päivitetään harvoin. En näe mitään syytä yrittääkkään hankkia suuria lukijamääriä. Jokainen on omanlaisensa , hyvä niin ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin me ollaan. Oltiinpa me sitten hitaita tai nopeita ei sillä liene mitään suurta merkitystä.

   Poista
 4. No huh, :) en ole koskaan miettinytkään tuollaisia asioita. Kun ei saa mitään taloudellisia korvauksia keneltäkään omista kirjoituksista, ei kukaan pakota kirjoittamaan mitään :) Saa kirjoittaa jos siltä tuntuu, tai olla kirjoittamatta.
  Minäkin luen lukulistalla olevat kirjoitukset silloin kun kerkiän. Joitakin kadonneita blogeja joskus mietin, että miten niiden "emännät" voivat, kun ei kuulu mitään.
  Niinkuin Tillariina kirjoitti, myös päiväkirjana pidän blogia ja kuvien yhtenä säilytyspaikkana. Mihinkäs niitä kuvia muuten tarvitsisikaan niin paljoa, ja valokuvaus kuitenkin kiinnostaa.
  Hyvää kuun vaihdetta ja joulukuun alkua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin mietin kadonneita blogeja ja emäntiä niiden takana.. Kaipaus ja ihmetys missä ovat. Niinpä kuten kirjoitin valokuvaamista tulee harrastettua bloggaamisen takia enempi.

   Poista
 5. Minä olen pitänyt blogia nyt vuoden verran ja alusta pitäen minusta oli tärkeää, että minulla on se tunne että saan blogata silloin kuin huvittaa. Jos ei huvita, en bloggaa. Jos bloggaaminen tuntuu pakkohommalta, niin sitten lopetan, koska haluan tämän olevan minulle mukava harrastus, kuten puutarhakin. - Tosin mielelläni käyttäisin enemmän aikaa muiden blogien lukemiseen, se on minusta niin mukavaa hommaa ja aina oppii jotakin uutta. Mukavaa joulukuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin eikä tätä bloggaamista tarvi niin vakavasti ottaa. Jatketaan kukin omalla tyylillämme. Samoin! :)

   Poista
 6. Hienoa, jälleen yksi hidas bloggaaja ;)
  Mua tosin huvitti oma "ilmoitus" hitaudestani - heti hienoja hetkiä lähipiirissä, joista halusin muutaman kuvan ja sanan muistoksi postauksen kera :D Niin se menee, toisinaan on kuvia ja juttuja, toisinaan taas ei...

  VastaaPoista
 7. Kiva postaus ja melkolailla komppaan sitä. Voin rehellisesti olla sitämieltä, ettäolen hidas bloggaaja. Tavattoman hidas. En ole moista koskaan pohtinut, se on vaan minulle ominaista, kirjoitan just silloin, kun saan hyvän idiksen mielestäni ja/tai jotenkin tuntuu, että tämän haluan kertao ja nämä kuvat esitellä.
  Luen yhtälailla joka päivä päivitettyjä blogeja, kuin esm. kerran pari vuodessakin.
  Reippaasti siirrytään joulukuulle - hyvää meininkiä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kukin tyylillään ja jokainen tyyli on aivan oikea, eikä ole suurta merkitystä kyllä! :)

   Poista
 8. Minä niin allekirjoitan tämän hidas bloggaaja -jutun ja olen aiheesta joskus blogannutkin. Täytyy etsiä tuo vanha postaus ja liittyä 'kuoroon' jahka ensin olen vastannut muutamaan haasteeseen. Tavanomainen bloggaustahtini on ollut keskimäärin yksi juttu viikossa, mutta nyt on viimeisimmästä kulunut jo puolitoista kuukautta. Tänään olen kyllä ajatellut yhden pienen jutun laittaa, tuleehan sitten marraskuullekin yksi postaus ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa kuulla. Tuon postausvälin perusteella alan kallistua normibloggaajaksi. En ole kumpaakaan nopea enkä Hidas. Bloggaan sillon ko siltä tuntuu enkä ota paineita! :)

   Poista
 9. Mielenkiintoinen postaus! Tunnistan itsessäni hitaan bloggaajan piirteitä. En päivitä blogia päivityksen vuoksi - mutta toisaalta samaan hengenvetoon on pakko myöntää sekin, että jos blogi on ollut kauan päivittämättä, alkaa ahdistaa vähän niin kuin lukijoiden puolesta. Koska tiedän itse, miten kurjaa on, kun on jonkin blogin "koukussa", mutta sitten sitä ei tyyliin "ikinä" päivitetä. Mutta joo, laatu painaa ehdottomasti vaakakupissa enemmän kuin päivitysten määrä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään päivitä blogia päivityksen vuoksi ja samalla linjalla aion jatkaa. Eikä siitäkään kannata ottaa paineita että keksis tikusta asiaa, kyllä me lukijat täällä ootetaan. :)

   Poista
 10. Parhaimmillaan hidas bloggaaja on mielestäni sellainen, joka ei ota aikataulupaineita muilta, vaan ilmaisee itseään omassa tahdissaan. Tärkeintä ei saisi olla bloggausten määrä (kumpaakaan suuntaan) vaan suhde omaan itseensä ja luonnolliseen rytmiinsä.

  Että niin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ota edelleenkään minkäänlaisia paineita bloggaamisesta. Olinpa sitten hidas tai nopea bloggaaja.

   Poista
 11. Kiva postaus, meitä hitaita bloggaajia onkin enemmän :). Olen pohtinut samoja asioita viime aikoina, elämässä tapahtuu niin paljon ettei ole aina aikaa bloggaamiselle. Joskus oikein tunsi stressiä kun ei tule päivitettyä niin usein, mutta jos sitä alkaa keksimään tikusta asiaa niin ketä sellainenkaan kiinnostaa lukea. Blogi pysyy ehkä myös mielenkiintoisempana kun ei pakota itseään kirjoittamaan, uskon että innon puute välittyy lukijoillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa kuulla sinustakin. Ei oteta paineita bloggaamisesta. :)

   Poista
 12. Varmaan menee minulla vähän kausiluonteisesti tämä. Kesällä on enempi juttua ja talvella ei, koska puutarhassa ei tapahdu mitään. Mielummin sitten harvemmin ja asiaa, kuin usein ilman kunnon sisältöä. Kerran pari viikkoon jos saa jutun, niin tälläiselle hämäläiselle se on jo ihan nopsaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama tahti se on mullaki. Mutta kuten Lady of The Mess kirjoittaa alla olkoon aikaväli mikä tahansa voi silti olla hidasbloggaaja ja mikäs siinä, ei hitaus mitään huonoa tarkoita. Se on totta että tikusta ei kannata keksiä asiaa.

   Poista
 13. Hieno postaus. Bloggaamisesta ei saa tulla suorittamista, eikä se mielestäni voi korvata tai ohittaa muuta elämää. Se on kiva harrastus ja lisäbonus esimerkiksi puutarhahörhöilyssä, mutta jos siitä muodostuu paineita ja pakkopostausta, se ei ainakaan minun elämääni enää sovi. Itse koen olevani aktiivinen ja nopeakäänteinen, mutta samaa en vaadi enkä odota muilta. Seuraamineni blogien tuoreista postauksista tulee ilmoitukset ja luen niitä, vaikken aina kommentoikaan. En minä aseta blogeja mihinkään järjestykseen sen mukaan, kuinka usein itse kukin postaa. Välillä on hiljaisempaa, välillä aktiivisempaa, meillä jokaisella.
  Kiitos Pelaguu, tämä oli tärkeä postaus.

  VastaaPoista
 14. Kiva kun lähdit mukaan tätä hidas bloggaaja -teemaa pohtimaan. Ja ei se, että on hidas bloggaaja tarkoita sitä, ettei voisi postailla vaikka joka päivä - kunhan ei pidä sitä pakkona. Hidas bloggaaja postaa itselleen sopivaan tahtiin - kerran päivässä, kerran kuussa - mutta emme sitoudu mihinkään toisten tai oman mielemme asettamaan tahtiin. Blogataan silloin kun huvittaa, on asiaa ja aikaa. Ja välillä vähän siltä väliltäkin. Kunhan ei oteta bloggaamisesta stressiä eikä anneta itsemme tuntea huonoa omaatuntoa siitä, että postausväli joskus vähän venähtääkin. Kun on se elämäkin elettävänä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä tarkennuksesta. Niin juuri sitten ajattelinkin että blogataan sillon ko tykätään. :)

   Poista
 15. Tunnistampa tuosta itseni olen todella hidas plokkaaja mutta miksi pitäisi kertoilla ihan turhia.Tavallaan plokkaan matkoistani tai yleensä tapahtumista elämässä.Taitaa tulla joskus peräti ploki kuukaudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häätys käydä sinunkin juttuja taas lukemassa... Taijan poiketa heti ettei unehu.

   Poista
 16. Kuten kaiken harrastamisen, niin myös bloggaamisen tulee olla hauskaa ja mielekästä. Jos siitä tulee pakollista suorittamista, niin se ei ole enää hauskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä sitä silloin jaksa, eikä ole intoakaan tehdä.

   Poista
 17. Bloggaaminen on minustakin harrastus, ja juuri se tekee siitä hauskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi. Niin minustakin. Pidetään se siis jatkossakin samanlaisena.

   Poista
 18. Tuijotan tässä vaan tätä tyhjää kommenttikenttää, kun en tiedä mitä sanoa, mutta olen tämän postauksen jutuista niin samaa mieltä, ja tämä on itsellenikin hyvin ajankohtainen aihe... tai siis, tämä on mulle ajankohtaista, omakohtaista, aina, hidas bloggaaminen, ja muutenkin hidas, inspiraatioilla käyvä ja luonnollisen rytmin elämä...
  Kiitos tästä, ja pitääpä käydä lukaisemassa muitakin samasta aiheesta kirjoitettuja, ehkäpä joku päivä kirjoitan näistä jutuista itsekin... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja siinä ei ole mitään väärää että kirjoittaa sillon ko hyvältä tuntuu. Hitaus ei ole pahasta. Kuulostaa hyvältä tuo luonnollisen rytmin elämä. Alunperin kun kirjoitin tämän jutun en ajatellu ja minulla ei vieläkään ole sellainen tunne että blogin kirjoittaminen olisi vaikeaa tai pakkopullaa. Mukava harrastus! Kirjoitan myös fiiliksen mukaan.

   Poista
 19. Tätä samaa olen päässäni pyörittänyt, olenko hidas, saamaton vai mikä olenkaan...hidas bloggaaja natsaa hyvin, enpä ole tullut sitä hoksanneeksikaan ja kirjoituksesi on erinomainen ja todella tämä bloggaaminen on niin kiva harrastus ja harrastuksena saakin pysyä, päivien piristyksenä!

  VastaaPoista
 20. Postaukseesi viitattiin parissakin blogissa, joten oli "pakko" tulla vierailulle... Hyvä postaus!!! Jokaisen pitää itse miettiä, miksi kirjoittaa blogia, ajankulukseen vai näkyäkseen vai rahasta... Taidanpa jäädä lukijaksesi...

  VastaaPoista
 21. Olipas hyvä ja mielenkiintoinen postaus. Taidan itsekin olla hidas bloggaaja. Postauksia tulee nykyään harvemmin, joskus kerran viikossa tai harvemminkin. Blogin alukssa 4 v sitten intoa oli mahdottoman paljon ja postauksia oli tiheämpään. Eipä silloin paljoa muuta ehtinyt vapaa-ajalla tehdäkään. Nykyinen tahti on itselle parempi. Mukavaa joulunodotusta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän samanlaiset ajatuksen on minullakin. Kiitos, samoin!

   Poista
 22. Hieno postaus tämä! Olen samaa mieltä.

  Hyvää joulua ja onnelista uutta vuotta!

  VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥