pelaguu.blogspot.com

perjantai 17. helmikuuta 2017

Polar Night Light Festival - Valoa pimeään

Runebergin päivänä 5. helmikuuta oli viimeinen päivä kun Kuusamon ja Rukan alueella oli mahdollisuus päästä tutustumaan ja kokemaan ainutlaatuista tapahtumaa Polar Night Light festivalia. Silloin pääsin lopulta minäkin katsastamaan näyttelyn. Koskaan ennen en ole käynyt vastaavanlaisessa näyttelyssä, enkä liioin Kuusamon vesitornissa. Osa valotaidenäyttelystä oli Rukan laskettelukeskuksessa, Rukan parkkihallissa ja osa Kuusamon vesitornissa, Kuusamon keskustassa. Kuusamon vesitornissa on toiminut joskus aikoinaan kahvila, koskaan en ole muistini mukaan siellä käynyt, nyt oli siihen oiva tilaisuus. Maisemat yläilmoista oli huikeat, harmi vain kun oli pilvinen päivä. Nykyisin vesitornissa ei ole mitään toimintaa ja se on suljettu yleisöltä. Toki paikkakuntalaisilla oli toive, että sinne saataisiin jotakin toimintaa. Kävijöitä valotaidenäyttelyssä kuulosti olleen kohtalaisen paljon. Vielä viimeisenäkin päivänä vesitornissa oli muitakin kuin me. Odotin innoissani, että pääsen haastamaan itseni ja pääseen kiikkumaan portaita, joita ei ihan vähän ole. Mutta pettymykseksi ja yllätykseksi sisäänkäynnin aulassa oli hissi. Hissillä siis ylös ja takaisin alas.

Polar Night Light näyttely on saanut viitteitä Helsingin Lux -valotapahtumasta, itseasiassa Lux Helsingin tekijät Sun Effects olivat tätä näyttelyä toteuttamassa. Tämä Kuusamoon ja Rukalle rakennettu popup -näyttely oli avoinna 21.1-5.2 ja sen oli tarkoitus tuoda valoa keskelle pimeää talvea. Näyttely avatui aina ilta-aikaan, pimeään aikaan. Ainoastaan Rukatunturin kohteet olivat avoinna kellonympäri. Siellä oli esillä uutta ja vanhaa valotaidetta sekä suomalaisilta että ulkomaalaisilta taiteilijoilta.
Myös joitain laskettelurinteitä oli valaistu erilaisin valoin.


Vesitorni oli valaistu myös ulkoapäin. Värit vaihtuivat aina tietyin ajoin.
 Vaihtumisessa oli aika pitkä aika, nyt kerkesin kuvata vain sinisen värin.



Heti sisäänkäynnilläkin oli valonheittimillä heijastettu liikkuvaa valoa kattoon ja
 koko sisäänkäynti valaistui siniseksi.




Heti yläosan sisäänkäynnillä oli mahdollisuus ihastella vesitornista avautuvia upeita näkymiä Kuusamon ylle. Tunnistatko paikkoja?

Kuusamon kirkko



Torankijärvi



Kauppakeskuksiin päin kuvattu



Janne Parviainen - Valomaalauksia

Janne Parviainen on yksi tunnetuimmista valomaalaajista. Hänen töitään on julkaistu muun muassa National Geographicissa, The Guardianissa ja Wiredissä.
Täällä olivat esillä Dhamma, Karma ja World On Our Shoulder. 




Ishmail Sandstroem - Mandala

Mandalassa oli liikkuvaa valoa. Mandala syttyi vähitellen koko loistoonsa.



Mandala oli tehty mm. ruiskuista.



Tero Laine & Rölli Ridanpää - Tricton custom works / Light Pipes

Interaktiivinen Light Pipes on metafora modernille kaupunki-infrastuktuurille. – Veistoksellinen teos koostuu kupariputkista, venttiileistä ja hehkulampuista.




Jim Bond - Blink

Tästä tuli ehkä hieman huono kuva, mutta tässä aiheena oli silmänräpäytys. Tämä siis räpäytti silmäluomea. Mietimme, että tekeekö se sen silloin kun siinä liikku ihminen, eli jokin liiketunnistin. Mutta jäi sitten sen kummemmin se selvittämättä. Ahkerasti se räpytti silmää.



Takaisin alastullessa vesitorniin oli vaihtunut vihreä väri.



Kun Kuusamon vesitornin maisemat ja näyttelyt oli nähty suuntasimme Rukalle, ja siellä Rukan parkkihalliin.

Janne Ahola - Counterparts

Tässäkin oli liikkuvaa kuvaa heijastettu seinälle.





Kuka muistaa koulusta piirtoheittimet? Meidän aikana niitä vielä oli, nykyään ei enää taida olla. Nämä heijastukset seiniin oli tehty piirtoheittimen avulla ja rikkinäisillä hehkulampuilla, metallinpalasilla sekä palaneilla värikalvoilla. 

Duncan Matthews (UK) - Dark ideas





Tässä vielä linkki artisteihin ja installaatioden tarkempaan infoon.

Hyvää viikonloppua kaikille!

10 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! Onpa mukavaa, että valotaidetta esitellään muuallakin, kuin vain pääkaupunkiseudulla tai isoissa kaupungeissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä positiivinen juttu ja iloinen yllätys, että jalkautuivat tännekin suunnalle, hieman pohjoisemmassa, meillä kun niin harvoin on tälläistä tai eipä kyllä ollenkaan, tavallisia taidenäyttelyitä kyllä on.

   Poista
 2. Tuonne minunkin piti, mutta jäi väliin. Kivaa, kun esittelit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, harmi kun et päässyt oli kyllä hieno. Ole hyvä!

   Poista
 3. Olipa kaunista.
  Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hieno näyttely, tykkäsin kyllä. Kiitos!

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥