pelaguu.blogspot.com

keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Suuri Ruotsiin muutto -näyttely

Edellinen postaus oli niin ihana, että ei meinaa raaskia alottaa uutta postausta olleskaan. Kerrankin sain tehtyä kukkapostauksen, seuraavaa ootellaan jonku aikaa.. Kiitos kaikille kommenteista! Ootellessa, kerronpa missä kävin alakuviikosta!

Meillä täälä Sallassa on alakanu Salla-viikko. Salla-viikon avasi Suuri Ruotsiin muutto -näyttely, jonka keskiössä on Ruotsinsuomalaisten arkiston Arvet -näyttely. Arvet -näyttely on kiertonäyttely.

" Näyttely kertoo sanoin ja kuvin toisen ja kolmannen polven ruotsinsuomalaisista, joita on ruotsinsuomalaisten keskuudessa yli puoli miljoonaa. He ovat Ruotsissa syntyneitä tai kasvaneita suomalaistaustaisia ihmisiä. " www.arkisto.org

Ruotsissa asuu noin 700 000 henkilöä, joilla on suomalainen tausta. Heistä vajaa kolmannes on syntynyt Suomessa. Näyttely muodostuu useista eri henkilöhaastatteluista ja kuvista, jotka on koottu rullajulisteisiin.  Se on esitelty yleisölle ensimmäisen kerran Västeråsissa vuonna 2011. Sen jälkeen näyttely on kiertänyt lukuisissa eri paikoissa ja paikkakunnilla. Nyt näyttely on ensimmäistä kertaa Suomessa, tämän jälkeen näyttely menee syksyllä Turkuun. Lue lisää näyttelystä niiden kotisivuilta, jonne pääset tästä. 

Suuri Ruotsiin muutto -näyttelyn rakentamisesta on vastannut minun mieheni yhdessä kesätyöntekijöiden kanssa, joten on ollut vähän omaaki lehmää tässä ojassa, miksi kiinnostuin itsekin lähtemään avajaisiin. En siis kesätyöntekijänä, olen vain ollut apuna keräten kasaan tavaraa 1960-70 luvuilta ja ehostaen niitä. ;)  Ja kyllähän se vanha-aika kiinnostaa ja luulenpa, että nykyajan tietokoneellistuneessa ja modernisoituneessa Suomessa se vanhaan hyvään aikaan palaaminen kiinnostaa tai ainakin sen muistelu ja fiilistely kiinnostaa myös sitä lukua eläneitä. Ja vaikka itse en sitä lukua ole elännyt, voin vain arvuutella, että oliko se sitä, vanhaa hyvää aikaa? Olisiko kaikki paremmin ilman näitä nykyajan vemputtimia, pärjäisimmekö vähemmällä?

Siksipä Arvet -näyttelyn tueksi on rakennettu osioita, joissa on vanhaa tavaraa sekä tarinoita ja muisteluita 1960-70 luvuilta. Kun Suuri Ruotsiin muutto oli Sallassakin totta. Se kertoo ajasta, joilloin Suomesta ja Sallastakin muutettiin Ruotsiin paremman "leivän" perässä. Mitä oli elämä silloin, kun tultiin lomille Sallaan, ja kun montakin lapsiperhettä saattoi lomiaan viettää saman katon alla ja taas sitä lähettiin, töihin Ruotsiin.

Arvet näyttelyn lisäksi näyttelyssä on neljä osiota; 1.Lähtö, 2.Baari/Huoltoasema 3. Ruotsissa ja 4. Lomalla. Suuren Ruotsiin muuton aikoihin mm. lavatanssit olivat kova juttu ja kotona käydessä heinäpellollekin aina jouduttiin, haluttiin tai ei. Näihin kaikkiin pääset pureutumaan paremmin näyttelyssä. Haluankin nostaa hattua näyttelyn rakentajille, on ollut kova urakka nostaa pystyyn lähes tyhjästä näin suuri ja mielestäni hieno näyttely, jossa todella voi aistia ajan henkeä! Enkä sano näin siksi koska mieheni on ollut tätä rakentamassa, luulenpa, että yhtä suuren kiitoksen olisi näyttely saanut olisi sen rakentanut kuka vain. Mutta näyttelyn visuaalinen ilmehän on varmastikin uniikki, toista samanlaista näyttelyä ei ole. Tässä kuvapaloja näyttelystä.


Ensimmäinen osio, lähtö.
Näyttelyn yhteydessä on Karkkikauppa, josta voi ostaa mm. vanhan ajan karkkeja ja saippuaa.
 Näyttelyssä lapsille on oma leikkipaikka!Toinen osio kertoo minkälainen oli sen ajan huoltoasema.Arvet -näyttelyä..Tarinoita ja muisteluita...Ruotsi -osiota..Suomi alttari, on ollut monella Ruotsiin muuttaneella
kotonansa. Siihen on koottu Suomesta muistuttavia asioita, mm.
perhevalokuvia. Se on kuvassa vasemmalla. Oikealla Lomalla -osio.Pöydille on koottu vanhaa esineistöä


Suuri Ruotsiin muutto -näyttely on rakennettu Sallan kunnan valtuustosaliin ja se on avoinna 13.8 asti joka arkipäivä, sekä Salla-päivänä 10-15! Näyttelyyn on vapaa pääsy. Salla -viikko huipentuu 19.7 pidettäviin Salla -päiviin. Salla -päivillä on myös Sallalle sydämessään paikan antanut Anna Rukon koruhuutokauppa. Anna Rukon Salla -tarinan voit käydä lukemassa tästä. Kotosalla lehteen pääset ohessa olevasta linkistä, jossa myös Salla -päivä liite.

Olisipa mukava nähdä, vaikka näin blogin kautta, että minkälaisen vision Turku teki tästä Arvet -näyttelystä. Jos liikut Sallassa, niin poikkeappa näyttelyyn sekä Salla -päiville! Tervetuloa!

(Sallan kunta tai näyttelyn toteuttamisesta vastaavat eivät ole tekemisissä tämän blogitekstin kanssa, 
eikä tämä ole maksettu mainos, tai onko mainos sitten ollenkaan...)

14 kommenttia:

 1. Tuollaiset leikkihuonekalut olen joskus nähnyt ja raanu ja ruusukupitkin on tutunnäköisiä. Näyttelyn kuvat tuovat muistoja mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa jos muistot palailee, kannattaa poiketa näyttelyssä, jos täälläpäin satut liikkumaan.. :)

   Poista
 2. Mielenkiintoista. Minunkin yksi eno ja kaksi tätiä asui muutaman vuoden 70-luvulla Ruotsissa. Äidin serkkuja asui lähes kymmenen ja pari heistä jäi sinne perheineen asumaan.
  Myös miehen serkkuja asui siellä ja he tulivat aina kesäisin entisille kotikonnuilleen uusilla volvoilla... Todella monilla tuttavillani on Ruotsin kokemukset muistoinaan. Siellä sai moni suomalainen elantonsa aikoinaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ja varmasti jäi itselläkin vielä nähtävää.. oli niin paljon kaikkea mielenkiintoista. Tässä oli vain pintaraapaisu näyttelystä. Mukava kuulla että muistoja löytyy Ruotsiin muuton ajalta. Tutun kuuloisia muistoja.. niin sitä ovat täältäkin lähteneet, osa jääneet ja osa tulleet takaisin. Näin Salla-päivien kynnyksellä nuot Ruotsissa asuvat suomalaiset tulevat aina tänne piipahtamaan. Tuo Volvo tuli esille myös avajaispäivän avauspuheessa. Sillon on ollu Volvot alla ruotsiin matkatessa.

   Poista
 3. Huoks...Muistan nuo lapsuudesta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti. Joillakin voi olla kipeitäkin muistoja..

   Poista
 4. Mielenkiintoista! Kävisin jos ois lähempänä :)
  Miehen sukulaisia ja minunkin tuttuja on muuttamut Ruotsiin. Asuvat siellä vieläkin, on tuttu aihe. Esim Heikki Turunen on kirjoittanut näistä ajoista ja elokuva Kivenpyörittäjän kylä kertoo siitä kipeästä asiasta, kun Ruotsiin muuttanut tulee kesäloman viettoon kotiseudulle. Ikävä on siellä ja kotimaahankaan ei voi muuttaa. Jotkut ovat kyllä muuttaneetkin takaisin. Pitää katsoa missä tuo näyttely kiertää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvet näyttely menee seuraavaksi syksyllä Turkuun. En löytänyt niiden nettisivuilta että kiertääkö muualla Suomessa. Mutta tuo siihen tueksi tehty näyttely 60-70-luvun tavaroista (nimikkeellä suuri Ruotsiin muutto) on tämmöisenään vain Sallassa!

   Poista
 5. Näyttely vaikuttaa kiinnostavalta. Kiehtova aihe. Hienoja vanhoja tavaroita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat tavarat kiehtovat minuakin! Näyttelyssä on paljon nähtävää ja koettavaa.

   Poista
 6. No onpa todella hienosti koottu näyttely! Näin kuvissapaljon tuttuja asioita ja jo pelkästään kahvikuppien alla oleva liina on samanlainen, minkä tätini minulle virkkasi varmaan joskus 70-luvun lopulla. Hänen kaksi poikaansa muutti Ruotsiin 60-luvulla. Toinen palasi perheineen takaisin, toinen jäi sinne pysyvästi asumaan, avioitui umpiruotsalaisen kanssa ja muutti nimensäkin kankaisesta Kajermarkiksi. Yhteyttä toki pidetään ja serkku tulee Suomeen yleensä enää vain hautajaisiin sukua tapaamaan.
  Kuvasarja on hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piipe! Minunkin suvussa ja mieheni suvussa on ruotsiin muuttaneita ja sinne jääneitäkin... Ne on niitä ruotsinsukulaisia! :) Kolmannen polven ruotsinsuomalaiset ei puhukaan äidinkielenään muuta kuin ruotsia, vaikka heilläkin voisi ehkä olla mahdollisuus puhua vaikka kahta kieltä, suomi toisena, poikkeuksia toki voi olla.

   Poista
 7. Mielenkiintoinen näyttely. Tykkäisin itsekin käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se on. Paljon nähtävää ja koettavaa.

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥