pelaguu.blogspot.com

maanantai 29. heinäkuuta 2013

Keisarinna vai keisari?

Helteisen heinäkuun loppupäiviä vietellään. Summaan mätäkuun kylmäksi ja nyt helteiseksi, sateitakin kyllä saatiin. Suomalainen uskomus on, että jos unikeonpäivänä (27.7) sataa, sataa seittemän viikkoa sen jälkeen taukoamatta. No, meillä ei satanut, vaan oli helle. Tietääkö se helteistä elokuuta?

Tänä kesänä tuntuu, että kaikki kukkii niin nopeaa. Ukkolaukat kukkivat jo alkukesästä ja kukinta on mennyt jo ohi. Keisarinkruunut samaten. Tutummin ruskolilja. Meillä sitä on aina kutsuttu keisarinkruunuksi. Miksiköhän? Mistähän keisari tai keisarinna on saanut hienon nimensä. Kukan värissä tai ulkonäössä ei ole liene moittimista.






Valokateremppakin on nyt valmis ja saamme ihastella remonttimiesten hyvää työntulosta. Kaikki kaiteetkin maalasivat uusiksi. Tälläinen valokate on näppärä terassilla, jossa ei muuten ole mitään katosta. Tosin talvella joutuu vähän lumia pudottelemaan, edellinen meni rikki ja haprastui, osin lumen painosta.




14 kommenttia:

  1. Terassit on kivoja, harmi kun meille ei voi tuollaista tehdä kun tontti on niin ahdas. Mutta onneksi sitten uuteen tupaan saadaan ISO terassi, kun vain malttaisi odottaa...

    Äitini puhuu myös aina keisarinkruunuista eikä ruskoliljasta, kai se on joku vanhan kansan nimi tuolle kukalle?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se Eija on. Olen kuitenkin monasti miettinyt että onko se oikea puhuttelunimi kasville, mutta kyllähän tuo tuntuu olevan ihan yleinen.

      Poista
  2. Keisarinkruunu on minullekin tutumpi nimi kuin tuo ruskolilja. Hieno katos, tuon alla on ilo nauttia päiväkahvit vaikka vähän sateisemmallakin säällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On, ja pyykitkin saa kuivatettua ja tuuletuskin onnistuu, kun on sateensuoja. Tokihan kovin kostialla nyt mikään ei kuiva, mutta kätevä ja näppärä on.

      Poista
  3. Meilläkin oli hellepäivä, siis lisää helteitä luvassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan että lämmintä olisi, tosin sais se vähän sataakin aina välissä, muttei liikaa. ;)

      Poista
  4. Keisarinkruunu on minullekkin tutumpi nimi. Minäkin istutin tuota ukkolaukkaa mutta ensimmäistäkään ei noussut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Kutsumanimi", "puhuttelunimi".. onhan noita. Voi harmi, mikähän niille tuli.

      Poista
  5. Keisarinkruunuja ne on täälläkin olleet koko mun ikäni. Laukat kukki hyvin ja valkoisista jätin varret pystyyn, jotta saisin niistä siemeniä. Hitaastihan niistä laukkoja tulee, mutta "yrittänyttä ei laiteta".
    Meillä on ollut tuollanen kate terassilla monta vuotta, hyvin on pudonneet lumetkin talvella. Tuota katetta on useampaa laatua kuulemma, toivottavasti on teilläkin sitä kestävävämpää laatua :) Katettu alue on ihan ehdoton näissä ilmastoissa kun sataa toisinaan jatkuvasti, ei muuten saa pyykkejä kuivaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietimme myös että se nyt varmasti olisi mahollista, kasvattaa omista siemenistä laukkoja, mutta olisihan tuo varmaan projekti. Meilläkin oli edellinen kate ainakin reilu 7 vuotta ja nyt vaihtovat siihen uuden ja luulenpa että se on tälläkertaa kestävämpää laatua. Näin on, kyllähän se tuntu "jopelolta" kun ei ollut katetta kun remppasivat, äkkiä kaikkeen tottuu.

      Poista
  6. Keisarinkruunu-nimi tuo muistoja lapsuudesta. Silloin niitä kasvoi jokaisen maalaistalon pihalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, se onkin sitten vanha perinnekasvi. Kuinkahan monta vuotta sitten on ensimmäinen keisarinkruunu saanut alkunsa ns. Ja kuka senkin on keksinyt.

      Poista
  7. Heippa! Tsääs uusi lukijasi, Irmastiina Ruusukummusta, päätti alkaa seuraamaan, millainen kaaos se siellä kukkaruukussa oikein on...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa lukijakseni! Täällä on aina kaaos, eikä kaikki ole aina niin tiptop, edes puutarhassa. :)

      Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥