pelaguu.blogspot.com

torstai 9. helmikuuta 2017

Pihalintujen tiirailua

Tammikuun viimeisenä viikonloppuna vietettiin Birdlife Suomen pihabongaus tapahtumaa. Itsekin osallistuin nyt siihen muistini mukaan kolmannen kerran. Tapahtuman aikana on tarkoitus bongata pihapiirin lintalaudalla kävijöitä tunnin ajan ja siitä poimitaan se hetki kun on ollut eniten lintuja samaanaikaan ruokintapaikalla. Täältä voit lukea lisää!

Itselleni kävi nyt vain harmillisesti, että kun aloin vasta nyt kaikelta muulta touhulta kirjaamaan lintuja järjestelmään ylös, niin se päivä olikin jo mennyt. Siis havaintoja oli voinut ilmoittaa Birdlife Suomen järjestelmään 3.2 asti. Ja en siis ehtinyt niitä saada virallisesti sinne Birdlife Suomeen.
Mutta ainakin voin kertoa tulokset tässä.

Me ei olla nyt tänä vuonna vielä ainakaan laitettu omalle ruokintapaikalle mitään.. laiskuuttaan ja saamattomuuttaan, vaikka sinne pääsis varmaan nyt aika hyvin kun ei ole vielä niin paljoa lunta. Vaikka niitä on mukava seurailla ja kuukkeli on aina mukava vieras ruokintapaikalla. Niin nyt kuitenkin tämän puutteen vuoksi bongailin lintuja jälleen mummilan ikkunasta. Meillä koti ruokintapaikalla ei yleensäkään käy paljon mitään lintuja kun naapurikin ruokkii niitä. Siellä mummilassakin oli tänä vuonna mielestäni vähemmän lintuja kuin muina vuosina. Punatulkkuja oli yllättävän vähän, siihen että on vähemmän lintuja kuin aiemmin voi vaikuttaa myös se, että naapuritaloissa ruokitaan myös pikkulintuja. Ja kevätlinnut eivät ole vielä tulleet. Syksyllä, alkutalven korvalla ruokintapaikalla oli käynyt pyrstötiaisia, ne ovat harvinaisia lintulaudan vierailijoita ja niitä ei olekaan näkynyt aiemmin. Birdlife Suomen sivustolla kerrotaan että pyrstötiaisen runsas esiintyminen johtuu viime syksyn voimakkaasta vaelluksesta.

Näiden lintujen ruokailua oli mukava seurata. Heilläkin oli ihan selvät "ruokailuajat". Noin puolenpäivään aikaan oli yksi joukkosyöntipyrähdys ja aamulla oli toinen.

Viime vuosiltakin jo tutuksi tullut lintulaudan vierailija vihertikka.Kolme närheä.Talitiaisparvi syömässä.

Kukkuu..
Lintubongaustunnin saldo: Talitiaisia 15, sinitiaisia 1, hömötiaisia 4, vihertikka 1, närhiä 3, punatulkkuja 3 ja harakoita 2.

Sinitiaisia oli nähty aiemmin muistaakseni kolmekin. Pihapiirissä on linnunpönttöjä, joissa ainakin yhdessä oli sinitiainen pesinyt ja pesintä oli näyttäneen onnistuvan, nyt ei kuitenkaan ruokinnalle tullut kuin yksi ja sitäkään en saanut kuviin.


Täällä ei ole ollut nyt kovia pakkasia, kuten siellä etelässä. Nyt on vähän kireämpää n.-15. Pakkanen tuntuu kuitenkin kipakammalta ja aurinko paistaa kauniisti puitten latvoihin. Lauhtuvampaa lupaili! Hyvää helmikuun toista viikonloppua kaikille!

14 kommenttia:

 1. Mun mies nauroi mulle kun olin innoissani pihabongauksesta kun lapsi jouluaattona! Kun monta kuukautta ruokkii lintuja, se on jotenkin olevinaan (vaikka ei oikeasti oo) kauden huipentuma! Meillä sattui juurikin sinä viikonloppuna käymään kohtuullisesti lintuja. Ihan hyvä tulos! Meillä on tässä lähistöllä myös kilpailevia ruokintapihoja, mutta ei se haittaa. Kaikille riittää asiakkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei tosiaan tuntunu riittävän. Kun menin mummolaan, niin siellä oli kovasti jo tietoa näiden lintujen liikkeistä ym. Hyvä juttu että teillä onnistui. Täytyy kuitenkin muistaa, että jatkaa ruokintaa koko talven jos sen on aloittanut. ;)

   Poista
 2. On nua punatulukut hianoja lintuja. Meillä niitä näköö vaa muutaman kerran talaves. Närhiäkää ei oo viälä näkyny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, täällä kyllä yleensä niitä näkyy kovastikin ruokintapaikalla, mutta nyt oli poikkeus.

   Poista
 3. Ihania kuvia oot saanu napsittua! Joku noissa linnuissa kiehtoo, myös minua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiden touhuja on kyllä mukava seurailla. Punatulkut aina komentelee toisia pois. Kiitos!

   Poista
 4. Kivoja lintukuvia! Vihertikkaa en ikinä ole nähnyt missään, aikamoinen elämys varmaan kun semmoinen tulee omalle pihalle syömään :). Minun piti poistaa koko ruokintapiste joksikin aikaa kun pari rottaa ilmestyi paikalle yöaikaan :(.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rotat ei ole kyllä kivoja! Tämä vihertikka on vieraillut aiempinakin vuosina tällä lintulaudalla, siksi tuttu vieras. Mutta varmastikin harvinaisempi vierailija muutoin lintulaudalla.

   Poista
 5. Kivasti olet bongannut lintuja. Mulla meni ohi, kun en ollut kotona. Punatulkkuja täällä ei ole näkynyt kuin kerran. Vihertikkoja en ole nähnyt koskaan. Pikkuvarpusia ja keltasirkkuja on ollut tänä talvena tosi paljon. Tali-ja sinitiasia siinä jonkinverran seassa. Närhet käy syömässä samalla laudalla.

  VastaaPoista
 6. Kiitos, kyllä näitä on mukavaa seurata! Saisi tulla uudestaankin niitä pyrstötiaisia niin saisi niistäkin kuvan. :)

  VastaaPoista
 7. Hienot lintukuvat! Siellä on piisannutkin vilskettä ruokintapaikalla. Minäkin osallistuin Pihabongaukseen, lintujen tarkkailu on vaan niin mukavaa. Hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! No aika hiljaista oli nyt. Edellisinä vuosina on ollut enemmänkin vilskettä.

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥