pelaguu.blogspot.com

keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Vuosi vaihtui

Vuosi vaihtui rakettien paukkuessa, tinaa valaessa ja herkkuja syödessä. Kävimme tänä vuonna katsomassa vain uuden vuoden aattona lapsille suunnatun ilotulituksen, kun seuraavana päivänä oli aamulla aikaisin noustava, niin päädyin siihen ettemme käy puolen yön aikaan katsomassa isompaa ilotulitusta tunturissa, niin tunturissa kuten me sitä kutsumme. Siis Sallantunturin laskettelukeskuksessa järjestiin tänäkin vuonna klo 18 lasten ilotulitus, ammattilaisten toimesta ja sitä ennen soihtulasku, joka koostui tunturin työväestä ja puolen yön aikaan vuoden jo vaihduttua hieman isompi ja näyttävämpi ilotulitus. Lasten ilotulituksessakin oli pari isompaa, jotka lensivät korkealle taivaalle ja kaikki muut olivat sitten hieman sitä matalampia. Ja uuden vuoden vaihteessa kahtapuolta vaivanut kuumeeseen asti mennyt lunssa verotti hieman myös vointia. Eikä tullut sitten muutenkaan silloin valvottua, sattuneesta syystä. Mutta kyllähän se vähän valvotti, lunssan vuoksi ja kun ampuivat raketteja vielä tässä kylän pinnassa, aivan seinän takaa kuulunut paukahdus herätti sitten myös. Kovin paljoa eivät tänäkään vuonna tässä kylän pinnassa ampuneet, mutta jokunen aina silloin tällöin kuului. Koiraa ei raketit haitanneet, kuten ei aiempinakaan vuosina.

Uutta vuotta ja sen vaihtumisen juhlintaa varjosti mediassa ollut uhkaus terrori-iskusta, ainakin itsellä oli kova huoli siitä, että mitä jos sellainen oikeasti tapahtuu ihan tässä lähinurkilla, no siis Lapissa, ei meillä ehkä kuitenkaan. Media tai lehtiartikkelit käänsivät, siis mielestäni käänsivät, uhkan kohdistuneen Lappiin vaikka Isisin uhkauksessa ei mainittu mitään Lapista. Isku oli kohdistettu länsimaihin ja niinhän se valitettava tapahtuma sitten uuden vuoden yönä sattui Istanbulissa. Uhkausviestin kuvassa oli kuvattu lunta, poroja ja joulupukki ja media oletti heti siitä että isku kohdistuu Lappiin ja ihmisten pelottelu oli taattu. Mutta ehkäpä ei tästä aiheesta enempää, koska tästä varmasti puhutaan mediassa jo niin paljon, että pysytellään täällä blogimaailmassa siitä poissa tai ainakin vähemmässä määrin.

Tinatkin valettiin. Me ollaan nyt monta vuotta valettu samoja vanhoja tinoja, aina uudestaan ja uudestaan. Kun tinahan on ongelmajätettä ja sitä ei saisi laittaa tavallisten roskien sekaan, näin se jonkin aikaa menee kierrättäessä. Tänä vuonna olisi jo varmaan aika ostaa uudet tinat, koska moneen kertaan käytetyistä tinoista ei enää oikein tullut mitään, alkaa mennä lopulta pieniksi palasiksi ja pitkulaisiksi pötköiksi ettei niistä oikein saa mitään ennustettuakaan. Minun tinan varjosta muodostui kuitenkin lintu, kuukkeli siis, onnenlintu. Lisää retkeilyä kenties luvassa.

Tässä kuvia uuden vuoden aattoillan soihtulaskusta ja ilotulituksesta Sallatunturin laskettelukeskuksessa. Joku onnistunut otoskin siellä seassa on. Kuvat on otettu ilotulitusasetuksella, tarkoittaen, että on pitkä valotusaika ja kameranjalustaa apuna käyttäen. Kameran olessa kiinni jalustassa ei voi reakoida kovin nopeasti ylös lentäviin raketteihin, voi tulla puolikkaita tulitteiden kuvia. Ja pitkällä valotusajalla kamera ottaa mitä siihen milloinkin tarttuu. Ensi vuonna siis tänä vuonna taidan kokeilla käsivaralla ja tavallisilla säädöillä, ilman pitkää valotusaikaa, jos silloin ei tulisi mitä sattuu, vaan se kohta kuin siihen haluan. Kun osa on saanut kännykkäkamerallakin hyviä, onnistuneita kuvia ilotulituksista.


Kauniita pastellinsävyjä Sallatunturin iltamäestä, 
ennen kuin valot sammutettiin soihtulaskun alkaessa.Soihtulaskijoiden valojono
(pitkällä valotusajalla)

Lopuksi kaikki soihtulaskiat asettuivat riviin ja kaikki taputtivat heille.Ilotulitus alkoi ensin pienellä säkenöivällä tulituksella maanpinnalla, 
mutta kuva siitä epäonnistui, joten aloitamme tällä.

Yksi epäonnistunutkin kuva joukkoon, osa kuvista oli tälläisiä,
ilmeisesti tarkensi sitten aivan johonkin muuhun kuin ilotulitukseen


Kaikkea hyvää, rauhaa ja rakkautta alkaneeseen vuoteesi! ♥

Hyvää tämän vuoden ensimmäistä kokonaista viikonloppua kaikille, pakkasen puraisemasta Itä-Lapista, mittarissa nyt -30!

12 kommenttia:

 1. Hyvää alkanutta vuotta myös sinulle! Näkyy olleen komea soihtukulkue

  VastaaPoista
 2. Meillä unohtuivat tinat valamatta!
  Ylimmässä kuvassa on upeat pastellinsävyt.
  Kiitos samoin, kaikkea hyvää alkaneelle vuodelle!

  VastaaPoista
 3. Kiitos ja toivon sinulle itsellesi myös upeaa alkanutta vuotta kiinnostavine postauksineen ja kuvineen.
  Kaamoksen loppupuolen kuvissa on todella noita hienoja sävyhä. Ilotulitusta en katsellut, enkä hankkinut raketteja.
  Parhaillaan ihailen minäkin ikkunastani taivaan hempeitä värejä, joita pakkanen loihtii. Ei Koillismaalla ihan vielä -30 ole, muttei kaukanakaaan, on -27.

  VastaaPoista
 4. Meillä mittari näyttää -20 C, mutta kylmempääkin on lupailtu. Nyt on aikaa tehdä ihan luvan kanssa tupahommia, monenlaisia käsitöitä ja myös kirjallisia työhommia.
  Meillä ei ole flunssaa ollut, vaikka ympäristössä useat ovat sairastuneet. Myöskään uutta vuotta ei juhlittu raketeilla tai tinalla. Lähdettiin anopille pakoon naapureiden pommituksia, miehen korvavaurion vuoksi. Myös kissat pelkäävät paukutuksia.
  Toivon sinulle terveyttä ja kaikkea hyvää tähän alkaneeseen vuoteen! Terveisiä myös lumiselta Passojantieltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos eeviregina terveisistä! Asuikoihan mummini juuri sillä tiellä? En muista. Omaasukua hän on Passoja.

   Poista
  2. Kyllä mä luulen että kaikki Passoja-nimiset on ainakin syntyisin siltä kylältä. Meillä oli viime kesänä yks sen niminen poikakin kesätöissä. Ehkä sinun sukuasi...

   Poista
 5. Komeita ilotulituskuvia. Varmasti oli hieno tilaisuus.
  Vuosi sitten onnistuin aika hyvin saamaan ilotulituskuvia. Tänä vuonna (tai siis viime vuottahan se jo on) meni täysin pieleen, sillä havahduin säätöihin liian myöhään. Lisäksi meidän pihalle ei näkynyt montaakaan ylös taivaalle lentävää rakettia. Suurin osa jäi puiden taakse. Ehkä sitten loppuvuodesta uusi yritys.

  VastaaPoista
 6. Hienot kuvat! Meillä jäi tina valamatta kun vaihdoimme kesällä hellan ja nykyinen uuni on keraaminen liesi. Emme keksineet keinoa valaa tinoja:) Hyvää vuoden jatkoa!

  VastaaPoista
 7. Upeita ilotulituskuvia!!
  Oikein hyvää alkanutta vuotta 2017!!

  VastaaPoista
 8. Kiitos toivotuksistanne ja kommenteista. Emme ostaneet myöskään tänäkään vuonna raketteja. Katseltiin toisten ampumia.

  VastaaPoista
 9. Oikein hyvää alkanutta vuotta,hieno tuo soihtulasku homma.Ilotulitusta on tosi vaikea kuvata olen sen huomannut.Meilläkin on tinat valettu niin moneen kertaan että murusiksi menevät.Kierrätys silti kunniaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kierrätys kannattaa! Ilotulituksia on paljon helpompi kuvata kuin revontulia. Kiitos samoin!

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥