pelaguu.blogspot.com

perjantai 20. tammikuuta 2017

Suomu Snowcross

Bensan katkua, moottorinpärinää, odottavaa tunnelmaa, hurjia hyppyjä... Loppiasviikonloppuna Suomutunturissa riitti vauhtia ja vaarallisia tilanteita nyt toista kertaa peräkkäin kun siellä ajettiin Suomu Snowcross -moottorikelkkakisat. Suomutunturi sijaitsee Kemijärven kaupungissa, kuitenkin muutamia kymmeniä kilometrejä Kemijärveltä Kuusamoon päin. Mitäpä on sitten ite kisa?


" Snowcross on maastokilpailu suljetulla radalla. Sitä ajetaan luonnonmukaisella alustalla, johon kuuluvat hyppyrit, urat, ylä- ja alamäet. Radan materiaali on lunta ja radan pohja jäädytetään usein. " - moottoriliitto.fi

Suomulla ko. kisa oli yleisöystävällinen stadionkisa. Luokkia oli 8; kaksi eri-ikäisten juniorisarjaa, naistensarja, harraste, veteraanit, semi pro, pro stock ja pro open. Huiput aijoivat siis viimeisenä. Kuvatkin tulevat olemaan siinä järjestyksessä kuin kisat ajettiin. Mutta itekkään en tiiä missä kohtaa vaihtuu sitten sarja kuvissa, mutta suurin osa kuvista on pro luokkien ajoa. Mutta jospa niistä pääsis tunnelmaan.
Huippu- eli ammattilaiskuskien kisassa olikin jo ihan eri vauhti kuin esim. naisissa tai harrastesarjassa. Kuljettajia oli viidestä eri maasta; Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Virosta ja Venäjältä. Viime vuonna kisassa oli nyt jo Ameriikassa mainettava niittävä suomalainen Aki Pihlaja.
Rata oli jouduttu nyt lyhentämään normaalimittaisesta, koska lammen jäälle ei voinut rataa tehdä. Jään painon piti kestää tamparin ja lumen yhteispaino, riskiä ei oltu haluttu ottaa. Sitämyötä kun rata oli lyhyempi kuin normaalisti, kilpailijat joutuivat ajamaan tuplamäärän tavallisen kisan kierroksia.

Mekihän oltiin sielä paikanpäällä, ei kilpailemassa vaan yleisönä, ku viime vuonna oli niin kova pakkanen, niin nyt, nyt pääsin seuraamaan ihan uutta lajia. Kaikkia pitää kokeilla ja tämä oli kyllä kerrassaan elämys! Ihan toisenlaista kuin porokisat. Valitettavasti rata oli vain lyhempi ja muutenkin erilainen kisa verrattuna normipituiseen rataan. Yleisöä oli mielestäni paljonkin vähempi kuin esimerkiksi porokisoissa, joissa on tullu pyörittyä jo pikku likasta asti, siis vaahtosammuttimen kokoisesta asti ainaki.

Kisa-alue Kilpailijat ajavat lähtöpaikalleTässä juniorikuskien menoa.Lumi vain pöllysi kun kurvissa kaarrettiin lujasti ja matka vain jatkui, 
ulosajoiltakaan ei vältytty.Kisa-aluetta. Kelkat ja kilpailijat odottavat lähtökäskyä reittikatselmukseen,
ennen varsinaista starttia.Väliajalla odotetaan aamupäivän ajojen palkintojen jakoa.
Eniten paikalla oli tietysti kelkkaväkeä, huoltojoukkoja ym.
Naisissa kilpaili Hanna Pihlajaviita, hänen huoltojoukkojaan.Lähtöpaikalla odotetaan käskyä ajamaan katselmuskierros.Sitten mennään ja hyppäytetään kelkkaa korkealle..Sievempää ajoa..
Maaliviivan kohdalla oli hyppyri, siitä pro luokan ajajatkin hyppäyttivät 
kelkkojaan ilmaan.
Jo heti sitten seuraavana maanantaina innostuttiin lähtemään itekki kelkkailemaan. Siitä myöhemmin lisää, kun pääsen taas jatkamaan retkeilypostausten suman purkamista.

Mainittempa vielä että tämä ei blogiyhteistyö, eikä muukaan mainos.

Vauhdikasta viikonloppua kaikille!

6 kommenttia:

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥