pelaguu.blogspot.com

maanantai 3. kesäkuuta 2013

Helle helli, paista päivä..

14. päivä toukokuuta oli vielä räntäsajetta, nyt se on pelkkä muisto vain ja nyt olemme saaneet kylpeä helteessä. Auringossa mittari paukuttaa 35'C. Varjossa kai viileämpää. Viime viikolla Lappi oli Euroopan lämpimin. Helteet vain jatkuu. Paikoin on jo ropsautellut vesiä, meillä ei.. Kovasti me jo niitä sateita odotellaan ja ukkosia. Jäähtyis vähän. Hyi, viime vuonna toukokuun 12. päivä, oli vielä melekoset lumikinokset. On se mukava että on kesä, kun se kuiten on niin lyhyt Suomessa!
Cosmos Puutarhakaaos blogissa sanoi mielestäni aika hyvin.. Kevät meni kohisten, jos sitä koskaan olikaan, kun hypättiin suoraan kesään. Semmoset kesäsäät oli jo toukokuussa, että oksat pois! Kesä tulee niin kovalla tohinalla, ettei pysy perässä. Nurmikonkin sai leikata ekankerran jo toukokuun puolella, nyt sais jo leikata uudestaan.

Takatalveakaan meillä ei ole ollut ja sekkait joka vuosi nyt kuiten ollut. Hallaöitä? Ei niitäkään. Miten käy hillan? Se kukkii jo. Miten käy hujoppien kotkansiipisaniaisten, kun ovat jo nyt täydessä mitassaan, kuihtuvatko jo loppukesällä? Miten käy ruskettuneen ihon? Onko se papuna jo loppukesällä?

Kun lapissa on pakkasta -25'C, ei sole hyvä Lapinukolle, son liian kylymä. Kun lapissa on lämmintä 25'C (ja reippahasti yli), ei sekkään ole Lapinukolle hyvä, ko palelee vieläki. :D Näillä mennään ja pakkasia ootellaan! (toivottavasti ei nyt kuitenkaan tule..)

Alkukesän kukkijoita tässä teille pihastani. Ja lissää tullee myöhemmin, toivon mukaan.

Ainokainen Kevätvuohenjuuren kukka. Liekkö lannan puutetta tai Pihatatarien ahistelua.

Kevätkaihonkukka

Laukka nupulla.


Kotkansiipisaniaiset ja keisarinkruunut ovat jo kovassa kasvussa. Viime vuojen kesäkuussa nämät olivat .. no kutakuinkin kuiten samanmittaiset, niin no 21. päivä.. ehkä lopputulemani on että ne ovat kasvaneet etuajassa lähes täyteen mittaan. Liekkö me kuiten edellekään ollaan.. Mutta luonto on kyllä eri mieltä. Tiiä sitten, vuodet eivät ole veljiä keskenään! Hallaöidenkin pelossa, ensimmäiset kesäkukat ostettu, niitä illanpäälle istuttelemaan, jos sajekuuro ei yllätä.

Gladiolukset. Jokohan kohta nämä pistän ulos kasvamaan? Vielä ei ihan ole uskaltanut.

8 kommenttia:

 1. Meillä täällä Savossa ei ole ollut yöpakkasia enään kuukauteen. Kasvukausi on teilläkin lähtenyt hyvin käyntiin. Kauniita kukkia ja gladioluksesi alkavat varmaan kohta kukkimaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole ollut olleenkaan yöpakkasia tai saatika hallaa. Vähän se tais toukokuun puolella käyä alhasena lämpötilat. Ei kestä vielä kukkia kun ovat sisällä, äkkiä ulos!

   Poista
 2. Ihana tuo kevätkaihonkukka. Nimi kuvaa hyvin sen herkkää kauneutta.

  VastaaPoista
 3. Olen miettinyt noita yöhalloja, mutta onko se enää edes mahdollista, kun maa ja luonto on lämminnyt näiden helteiden myötä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, takatalvi on vielä mahollista.. Tiiä siitä sitten, voihan ne ilmat vielä aivan hyvin kylmetä.

   Poista
 4. Samankokoset mun gladioluksetkin on. Istuttelin ne ulos, ruukkuun osan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän ne mullakin kohta lähe ulos. Karaisukin varmaan nyt vesittyy, kun on näin lämpimät ilimat sisällä ja ulukona. Mutta ahkerasti olen niitä kiikuttanu ees taas. :D

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥