pelaguu.blogspot.com

torstai 27. syyskuuta 2012

Sadonkorjuun aika - Syksyn ja kesän satoa

Summaus kesästä lienee paikallaan. Syystöiden ja kaikkien muidenkin töiden keskellä onkin ehtinyt hyvin tänne kirjoitella.

Mesimarjasta emme saaneet toivomaamme satoa. Ajattelin laittaa ne mansikoiden kanssa samaan penkkiin. Sielläpä kasvavat jos kasvavat. Päärynämelonista emme saaneet satoa. Eivät kai ihan ehtineet täällä, no tyrkkäsin nekin kasvimaahan, kun luin jostain, että jos on suotuisat olosuhteet kasvavat myös avomaalla. Vaan eipä se niin tainut ollaakaan. Vaan se taisikin koskea mesimarjaa. Päärynämelonin varret paleltuivat yöpakkasten tultua. Oikeaoppisesti päärynämelonit 'Pepino' voidaan talvettaa sisällä, tavallisen huonekasvin tapaan. Noh, näitähän sattuu. :) Mansikoita, no niitä sai maistella, muuten ne söi varikset tai harakkoja olivat. Mansikat saimme pakkaseen muualta. :)

Porkkanasta tuli ihan kivasti satoa, omiksi tarpeiksi.. Vaikka luulin, kun varret näyttivät niin lyhyiltä, ettei mitään tulisi, niin kyllähän sieltä yksi mukavankin kokoinen yksilö saatiin. Korjasimme sadon joskus syyskuun alkupuolella, koska katsoin että varret eivät enää juuri kasvaneet ja muutoinkin oli jo sadonkorjuun aika. No, päätimme kuitenkin kokeilla tehdä niistä hilloa appelsiinin kanssa ja ihan hyväähän siitä tuli. Kun appelsiinia kuumentaa, siihen tulee hieman sellainen omintakeinen maku. Taas piti vähän soveltaa, kun ihan tarpeeksi tuohon pienenkään ei ollut porkkanaa, appelsiinia lisää siis hieman. Teimme hillon hillosokerilla, silloin porkkana-appelsiinihillo sopii vaikka puuron, lettujen tai jonkin liharuoan kanssa. Jos sen olisi tehnyt marmeladisokerilla, olisi siitä tullut varmasti kiinteämpää ja silloin se sopisi myös kääretortun täytteeksi. Mutta miksipä ei jos hillo ei ole kovin löysää, voi varmasti käyttää myös esim. kääretortussa. Oma varaisuus on aina mukavaa - ei tarvitse ostaa nyt appelsiinihilloakaan kaupasta.
Pakkanen alkaapi olla jo muutenkin täynnä marjoja, on mustikkaa, mansikkaa, hilloja.. Ja niistä tehtyjä erilaisia hilloja ja hillokkeita.
Mansikoista tehtiin marmeladia ja hilloa. Mansikkahillo sopii hyvin esim. puuron ja lättyjen kanssa. Tarkoitus olisi tehdä vielä mustikoista hilloa, mutta nyt on niin kiireinen syksy taas luvassa, että se ei ehdi tähän päivitykseen.

Osa syksyn ja kesän antimista.


Tässäpäs teille vielä se porkkana-appelsiinihillon ohje. Tästäkin on niin monta muunnelmaa ja niin monta eri tapaa tehdä, on viskillä maustettua, raperperi-porkkanahilloa, on pelkällä appelsiinimehulla tehtyjä, missä ei ole sitten taas ollenkaan itse appelsiinin hedelmää. Mutta itse nyt halusin kokeilla tätä ohjetta, ja vähän sovelsinkin sitä, alunperin tämä oli tehty raparperistä, kun en löytänyt suoraa ohjetta sille että appelsiinin hedelmästä tehtäisiin hillo hillosokerilla, marmelaadiohjeen löysin kyllä.

**************************************************************************************************************************
Porkkana-appelsiinihillo
500 g porkkanaa
500 g appelsiinejä
n. 1,5 dl vettä
n. 500 g hillosokeria

Kuori ja paloittele porkkanat. Sekä appelsiinit. Keitä pehmeiksi vedessä. Soseuta halutessasi. Laita kattila takaisin liedelle ja lisää hillosokeri ja anna kiehahtaa. Säilö puhtaisiin purkkeihin. Voit myös halutessasi pakastaa.













***************************************************************************************************************************
 Mies vain tuumasi, että tämähän näyttää ihan vauvan porkkanasoseelta. =D Ehkä liikaa sokeria kuitenkin vauvalle tarjottavaksi.

Porkkanasatoa.
Ja siellä missä minäkin, siellä on yleensä koirakin. :)


Tavallisen marjahillo -ohjeenhan löydät ihan suoraan hillosokeripussin kyljestä tai dansukker.fi, samoin kuin marmeladiohjeenkin, käytä silloin vain marmeladisokeria.

5 kommenttia:

  1. Hyvältä kuulostaa tuo hillo, on varmasti mukava käyttää talvella itse tehtyä herkkua.

    Kasvatin siemenestä tuota Pepinoa, alkoi vasta muutamaviikko sitten kukkia, että aika myöhäinen ja vaikea taitaa olla. Nyt se on jo pudottanut kaikki lehtensä että taidan viskata sen kompostiin enkä yritä talvettaa ollenkaan..

    Söpö puutarha-apulainen teillä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna! Tuo hillo ja omavaraisuus ovat hyvä juttu. :) Nyt olisi omenoitakin (tosin ei omasta tarhasta :), niistäkinhän saisi jotain hyvää hilloketta. Ilmat eivät vain ole kovin suotuisat. Vettä sataa ja ilma on lämmin kuin kesällä. Yölläkin +10 astetta. Saisi olla jo viileämpi, kasvitkin luulevat että pian kesä ja alkavat kasvaa. Lumen tulosta tai talvesta tuskin on tietoakaan!

      Poista
  2. pitää munki testata tuota hilloa, on iso pussi porkkanoita terassilla, kun ei ne mahdu mihinkään. Eikä ole sitä kellaria :( Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, ja voipi varmasti hyvin jättää appelsiinin pois. Saattaa tulla hieman "äitelää", jos se liikaa keittyy tai vastaavaa..

      Poista
    2. On myös omena-porkkanahilloa. Mutta näyttääpä se että aina niihin on jotain laitettu porkkanan kaveriksi. Suhdettahan voi muuttaa että laittaa enemmän porkkanaa kuin appelsiinia, ei tule välttämättä niin äitelää.

      Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥