pelaguu.blogspot.com

tiistai 11. syyskuuta 2012

Tutustumismatka Pohjois-Norjaan - Käsityömarkkinat

Kävimme viikko sitten mieheni työn puitteissa tutustumismatkalla Ylä-Lapissa ja Pohjois-Norjassa Nessebyssä, Finnmarkissa. Tutustuimme paikalliseen lammas- ja porotalouteen sekä käsityökulttuuriin, niin Nessebyssä kuin Ylä-Lapin kairoissa.

Nesseby - suomeksi Uuniemi - on Pohjois-Norjan kunta Finnmarkin läänissä Varanginvuonon, ihanan sinisen Barentsinmerelle ulottuvan vuonon, rannalla. 
Nesseby on noin 900 asukkaan pieni kunta suurineen pinta-aloineen. Asukkaista suurin osa on saamelaisia.
" Laajoine luonnontilaisine alueineen ja luonnonrikkauksineen on luonnollista, että kunnan elinkeinotoiminta perustuu näiden hyödyntämiseen. Kalastus ( saaliina mm. kuningasrapu, turska ja sei) sekä porotalous miittaamattoman laajoilla porojen laidunmailla ovat Nessebyn tärkeimmät elinkeinot." Lainaus varanger.com

Nessebyssä sijaitsee myös Varangin saamelaismuseo, joka esittelee kalastajasaamelaisten 10 000 vuotta vanhaa historiaa sekä Varangin alueen saamelaishistoriaa, vierailimme myös siellä.

Vierailumme kohteena oli mm. Nessebyn Vuononmarkkinat (norjaksi Vuonnamárkanat), joissa saamelaisuus näkyikin hyvin vahvasti. Tänä vuonna kävijöitä oli liki 2300 kansalaista ja markkinakojuja noin 40. Kävijöitä oli ympäri maakuntia ja saamelaisuuden eri kirjot näkyivät markkinoilla voimakkaasti. Jokaisella kunnalla, aina Ivaloa ja Inaria myöten on omat saamenpuvut ja niissä omat kirjonnat ja koristeet. Saamelaiset käyttävät pukua vain juhlapäivänä. Ja olipa se jopa meikäläiselle, lapin asukille, niin huikaisevaa nähdä saamenpukuisia ihmisiä ja sitä värien kirjoa, kisailemassa kilpaa ruskan eri sävyjen kanssa. Tosin ehkä hieman yllättyneenäkin, ruska jää myös Ylä-Lapissa tänä vuonna hyvin hailakaksi mielestäni. Odotin, että siellä olisi ollut mahtava maaruska ja lehdet eri sävyissään, mutta eipä sillä paljoa iloiteltu, toki jonkin verran. Meillä täällä Itä-Lapissa jopa näkyy vielä vihreitäkin lehtiä, syy lienee siis siinä ruostetaudissa.

Markkinat järjestetään saamelaismuseon pihapiirissä. Markkinoiden tarkoitus on edistää paikallista käsityötä, ruokaa ja kulttuuria, ei tehdastekoista tavaraa ja massatuotantoa. Olihan siellä monenlaista kauppiasta, oli hilloa ja porotossua ja huovutusjuttuja. Markkinat kokoaa yhteen erikansalaisuuksia myös myyjissä. Siellä oli norjalaisia, saamelaisia, kolttia, suomalaisia ja venäläisiä. Ah, sitä kansalaisuuksien kirjoa.

Markkinatunnelmaa Vuononmarkkinoilla, Nesseby.

Vuononmarkkinat. Nesseby, Norja.
 
Pohjois-Norja, Finnmark ja Tenojoki.

Tiistain 4.9 Lapin Kansassa oli myös juttua Vuononmarkkinoista.

Itseänihän kiinnosti myös paikallinen kasvillisuus ja puutarhat. Nessebyssä, kuten jo Ylä-Lappiin tultaessa luonto on aika karua itsessään. Paljoa emme tällä matkalla keskittyneet puutarhoihin, mutta pienen maistiais palan voin siitäkin teille antaa. Tutustuessamme paikalliseen lammastalouteen paikallinen lammasfarmari esitteli meille myös hieman norjalaista luontoa sekä piha- ja puutarhakulttuuria.


Kuvan vasemmassa yläkulmassa on maisemakuvaa oikean alakulman pihasta katsottuna oikeaan. Norjalainen lammasfarmari kertoi, että kyllä sielu lepää kun aamukahvin saa nauttia näin kauniissa maisemissa. Upeat näköalat todella!


Tuokiokuvia Suomen puolelta, Ylä-Lapista ja Norjasta.


Yllätyin kovasti kun löysin Norjasta Alchemilla ruusukasvien heimoon kuuluvan Poimulehden, lähes tienposkesta kasvamasta. Kysyin paikalliselta lammasfarmarilta, tietääkö hän mikä kasvi tämä on. Hän sanoi että norjaksi se on mårikape ja kotiin päästyäni tutkin asiaa.. Arvelin itse ensin poimulehteä ja ihan oikeaan arvasin. Lehden muodosta on aika helppo päätellä, että poimulehtihän se. Itse pidän poimulehdestä, kun vesi jää niin kivasti helmeilemään kasvin lehdelle.
Tämä 'mårikape' eli poimulehti kasvaa tuntureilla luonnossa, mutta koskaan ennen en ole tätä tavannut luonnossa kasvamassa. Mielestäni tämä kasvoi vähän niinkuin maahumala meillä, eli hieman köynnöstämällä, maata myöten, meillähän tämä on totuttu näkemään perennoissa, pensastavana. Täytyy vielä myös tarkentaa että poimulehteä on monta lajia ja tämä ei ole ilmeisesti se jota olemme tottuneet näkemään puutarhoissa, jättipoimulehti, eikä ilmeisesti tunturipoimulehtikään vaan tavallinen poimulehti.

Alchemilla Poimulehti

Mielenkiintoinen reissu kaiken kaikkiaan! Ja aivan varmasti vielä jäi paljon mukavaa nähtävää. :)
Ja täytyypäs tähän vielä näin jälkikäteen lisätä, että tuliaisiakin tuli ostettua. :)

Blogini on siis edelleen hieman työnalla, ja en ole tähän ulkonäköön vieläkään aivan tyytyväinen. En halua mitään romanttista, ei pitsiä, vaan jotain karua ja sellaista rosoista. Vinkkaa, jos vaikka tiedät hyvän taustakuvablogin. :)

Ja kovasti minä odotan teidän lukijoiden kommentteja. Mitä pidätte matkakuvistani? Ja kannattaa katsoakin kuvat tarkkaan, niissä on mukavia pieniä yksityiskohtia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥