pelaguu.blogspot.com

perjantai 30. joulukuuta 2016

Joulusta uuden vuoden odotukseen

Joulu oli ja meni, tänä vuonna joulun pyhätkin olivat niin lyhyet, että eipä juuri huomannut kun joulu oli jo ohi. Ei olla ehditty vielä retkeilemäänkään, tapanin päivänä käytiin kyläilemässä. Säiden puolesta nyt on ollut hyvät ilmat retkeillä, pikku pakkasta. Uuden vuoden ensimmäiselle viikolle lupasi jo kovia pakkasia. Joulukuukin itsessään on sellaista tohinaa, jouluun valmistautumista, että meni kyllä nopeasti. Jouluaattokin on sellaista tohinaa ja touhotusta. Mutta jouluun valmistautuminen on aika tärkeää ja mukavaakin aikaa. Ei se päätepiste vaan se matka.

Vietimme joulua jälleen synnyinkodissani. Siellä olivat kaikki muutkin ja seurasimme pienten lasten vilpitöntä ja välitöntä riemua ja jännitystä. "Koska se pukki tulee?" Tein silti myös meille kotiinkin jouluruokia ja niitä puran tässä. Niitä oli nimittäin sen verran paljon, ettei koskaan ennen ole ollut. Ja kun oltiin vielä aattoaamu kotosalla, niin saatin jo silloin nauttia pöydän antimista. Aatto menee meillä aika rutiinin omaisesti. Ja aatonattoiltana käydään jo miehenpuolen haudoilla ja aattona "rauhoitutaan" olemaan ja nauttimaan. Haudat ovat sen verran kaukana tästä meiltä, että on parasta käydä jo etukäteen, että riittää päivässä tunnit aatossa.

Aattoaamuna heräsin aikaisin tekemään joulupuuron, johon sujautin lopuksi valmiseen puuroon mantelin. Manteli ei jäänyt viime vuoden tapaan kattilaan vaan mantelin sain viimeisessä lusikallisessa minä, allekirjoittanut. Joulupuuron teen uunissa padassa, se on riisipuuro. Ja oman annoksen päälle laitetaan luumukiisseliä, joka oli tehty edellisiltana jo aattoaamuksi valmiiksi. Tein myös aatonaattona kaikki muutkin ruoat valmiiksi. Meidän joulupöydästä löytyi tänä vuonna melko valtaisan kokoinen annos punasuolattua kinkkua. Tarkoitus oli ostaa sekä valmista harmaasuolattua sekä punasuolattua kinkkua. Vaan nyt kävi niin, että olimme katsoneet kaupassa väärin pakkausselosteita ja huomasimme vasta kotona, että kaikkia kaksi ostamaamme kinkkua olivat punasuolattuja. Lisäksi meillä oli kalapitoisia ruokia. Joista vähän esimerkkiä alla olevassa kuvassa.


Ruokapöydästä löytyi siis kylmäsavulohta, mätimoussea, siikamoussea, suolasiikaa. Ja joululahjaksi saamaamme oma tekoista ruisleipää.
Lautaselta löytyi myös poron kieltä, joka on suurta herkkuani, jonka keitin aatonaattona.



Mätimousseen tulee kirjolohen- tai siianmätiä, tässä tapauksessa itse pyydetyn siian mätiä, ja ranskan kermaa. Siikamousse muodostuu samanlaisista aineksista, pääraaka-aineena on vain suolasiikaa ja lisänä ranskankerma, jotka sekoitetaan keskenään. Halutessaan voi laittaa molempiin sipulia.

Jälkiruoaksi tein luumurahkaa, jonka ohjeen löytää viimeisimmästä A-Lehtien Kaikkien aikojen jouluherkut -lehdestä. Tein jouluksi myös kakun, jos käy vieraita. Mutta itse se tuli syötyä luumurahkan kera. Se olikin itseasiassa hyvää luumurahkan kanssa, kun kakku olisi ollut muuten niin kuivakkaa.


Luumurahka



Upside down -juustokakku. Ohje täältä.

Juustokakun voi tehdä myös irtopohjavuokaan, 
itse tein kuivakakkuvuokaan kuten ohjeessa neuvottiin.



Ja sitten on tietysti syöty suklaata ja pääruoan kanssa, joka oli sattuneesta syystä kinkkua, oli salaattia. Joulutorttuja tein myös kaksi satsia ja niitä syödään vieläkin.


Venäläiset naapurimme olivat ripustaneet jälleen parkkipaikkojen lähellä olevaan kuuseen joulukuusenpallot. Heillä se joulu taitaa olla vielä edessäpäin.
Eivätkös he juhli joulua loppiaisena? 
Onkohan meidän naapureilla kaksi joulua? 
Elävät varmasti muuten kahden kulttuurin mukaan. Venäläisistä helposti luulee,
että ovat röyhkeitä ja heistä on se tietty mielikuva, mutta nämä venäläiset
naapurimme ovat mukavia ja raatailemme aina silloin tällöin!



Joulukuusen virkaa teki kaksi tyroksista tekemääni tekosammalkuorrutteista
kuusta ja yksi pieni valokuitutekokuusi.
Joululahjaksi saamani hyasintti avasi nuppunsa juuri uudeksi vuodeksi.



Lapset tekivät joulunalla lumienkeleitä. Tälläisiä kortteja meiltä lähti maailmalle, jotka askartelin itse. Yksi lumihiutale -kortti tästä kuvasta puuttuu, jonka lähetin Hollantiin ystävälleni, on samantyylinen kuin tuo joulukorttikuvan oikeassalaidassa oleva kortti, koristeen voi sitten ripustaa kuuseen, se oli valkoinen, kultaisin koristein..



.. ja tälläisiä meille saapui. Ne pääsivät jälleen joulukortti-ikkunaan pyykkipojilla kiinni.



Sitten tulemmekin jo uuteen vuoteen ja tämä vuosi on saatu taas pulkkaan. Uudeksi vuodeksi on myös luvassa herkkuja. Patonkia kahdella eri täytteellä, sinihomejuustolevitettä, lämminsavulohilevitettä, raejuusto-ruohosipulilevitettä ja jälkiruoaksi ja kahvipöytään tekemäni Dr. Oetkerin Suklaa-Toffeekakku. Jonka ohjeessa on sokerin kohdalla virhe, siinä pitäisi olla desiä ei grammaa, asiasta on laitettu palautetta heillä ja he korjaavat sen. Mutta ohjeen löydät ylhäältä linkistä, jonka upotin tuonne tekstiin, muista vain itse muuttaa kakkupohjan sokeri grammat deseiksi. Ja tietenkin siinä välissä jotain herkullista päivällistä porosta, salaatin kera josta löytyy aina fetaa, tällä kertaa oliivi-valkosipulifetaa. Uusi vuosi vaihtuu itselläni flunssan merkeissä, onneksi ei kovin paha tuntuis olevan, että jaksaa "juhlia" uutta vuotta.


Dr. Oetkerin Suklaa-Toffeekakku

Ohje löytyy linkitettynä yllä olevasta tekstistä.



Takapihan tunnelmaa...




Rauhallista uuden vuoden juhlintaa kaikille!

23 kommenttia:

  1. kivalta ja herkulliselta näyttää! Hyvää tulevaa vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli herkullista, mutta alkoi mennä jo vähän pakkosyömisen puolelle. Kahdestaan kun syötiin niin piti ahmia itsensä halkeamispisteeseen, ettei ruoat mene pilaan. Kinkku helposti menee.

      Poista
  2. Näin se joulu oli ja meni. Kovasti puuhaa se aina tuottaa, suurimmalle osalle meistä, kuitenkin ihan mieluista. Teillä ainakin vietettiin herkullisissa merkeissä.
    Meillä on myös venäläinen perhe tässä naapurustossa, yht' äkkiä jouluaatton iltana alkoi mahtava ilotulitus, sitä räiskettä riitti! Näin ne tavat ja tottumukset ovat erilaisia!
    Hyvää uutta vuotta 2017!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vikki! Ihan mukavaakin tekemistä siihen joulunodotukseen liittyy ja sai jälleen ahertaa ja miettiä joulunruokia. Sehän on sellainen minkälaiseksi sen itse haluaa tehdä, nähdäkö vaivaa vai ei.

      Poista
    2. Niin meillä ei vielä ole räiskineet tässä kertaakaan. Ovat matkailupuolella töissä ja ovatkin aika kiireisiä, mutta yleensä myös muistini mukaan heidän joulun aikaan matkoilla.

      Poista
  3. Monenlaisia herkkuja ootte laittaneet :) Hyvää Vuoden vaihdetta! Täällä on lauhaa, taivaaltakin tuli silkkaa vettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se täälläkin taisi jo vähän vettä sadella tai ainakin räntää, päivällä tuli luntakin. Kiitos, samoin! Saattoi ehkä kyllä vähän överiksi ruoan suhteen, myönnettäköön. Mutta kaikki tuli syötyä. Oli tarkoitus tehdä noista jonkinlaisia alkupalaleipiä myös, mutta aika ja jaksaminenkin loppui kesken.

      Poista
  4. Ihana joulu teillä on ollut. Niin paljon jouluherkkuja olette laittaneet. Herkullisen näköinen on myös tuo uudenvuoden kakku. - Ihanaa Uutta Vuotta sinulle!

    VastaaPoista
  5. Olipas teillä monenlaisia jouluherkkuja! Minä tein tänä vuonnavähemmän jouluksi ruokia ja leivonnaisia. Silti syötävää on riittänyt tähän asti, ainakin makeita leivonnaisia.
    Meidän kylältä on pari miestä Venäjällä töissä ja he tulevat tänne Suomeen aina uudeksi vuodeksi venäläisten perheidensä kanssa. En tunne niitä vaimoja mitenkään hyvin, mutta ahkeria ruuanlaittajia he ovat. Täällä syödään monta viikkoa heidän tekemisiään lähtönsä jälkeen...
    Oikein onnellista, mukavaa ja inspiroivaa uutta vuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, säihkyvää uutta vuotta sinullekin! Porkkanalaatikko unohtui minulla listasta. Ahaa, mukavaa kuulla miten muualla Suomessa venäläiset elevät, täällä en ole huomannut tuollaista. Mutta aina tämän venäläisen perheen luona käy jomman kumman äiti silloin tällöin pidempäänkin kyläilemässä, kun sehän ei ilmeisesti ole aivan mahdollista asua pidemmän aikaa vaan pitää käydä välissä venäjällä että voi taas tulla.

      Poista
  6. No niin, nyt sitten muistan, että minunkin piti ottaa kuvia jouluruoista. Syöty on, joten enää ei ehdi. Ihania herkkuja teillä on pöydässä ollut.

    Toivon sinulle ensi vuodeksi
    12 kuukautta Iloa,
    52 viikkoa ystävyyttä,
    365 päivää rakkautta,
    8 760 tuntia toteutuneita toiveita,
    525 600 minuuttia auringonpaistetta
    sekä 31.536.000 sekuntia onnea!

    Hyvää Uutta Vuotta 2017!

    VastaaPoista
  7. Sinun joulupöydässäsi on ollut herkkua niin monta. Joulu todella meni nopsaan ohi ja nyt ollaan pian uuden vuoden aatossa.
    Toivotan sinulle mitä parhainta uutta vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eniten tykkäsin kielestä ja mätimoussesta. Herkkuja riitti, nam nam! Kiitos!

      Poista
  8. Onnellista uutta vuotta! Mukava oli maistella jouluherkkujanne kuvien välityksellä.

    VastaaPoista
  9. Ihania jouluruokia olet laittanut!
    Hyvää ja onnellista uutta vuotta 2017!

    VastaaPoista
  10. Onnellista ja kukkivaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
  11. Mahdottomasti olit laittanut kaikkea, minä en leiponut yhtään mitään! Torttuja meillä tykätään syödä ja tytär leipoi piparkakkuja, niillä ja suklaalla mentiin. Eipä ole kyllä käynyt vieraitakaan, lapset perheineen ja niitä ei lasketa vieraiksi.
    Hyvää ja kukkaisaa uutta vuotta Pelaguu!

    VastaaPoista
  12. Kiitos kaikille! Vaikka terroriuhka meitä hieman varjostaa. Jouluna ja uutena vuotena tulee jotaki aina laitettua, minulla on kokeileva keittiö. Mieluummin nykyään kokeilen kakuissakin aina uutta, sen perinteisen mansikka-suklaakakun tilalle.

    VastaaPoista
  13. Sinulla on ollut ihana ja lämminhenkinen joulu. Kevättä kohti mennään nyt kovaa kyytiä =D. Toivon sinulle onnea ja iloa, sekä hyvää oloa uuteen tulevaan vuoteen 2017!

    VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥