pelaguu.blogspot.com

tiistai 8. syyskuuta 2015

Räisälän lossi

Meijän kesään kuulu myös tutustuminen Finnferriesen lipun alla seilaavaan Lapin ainoaaseen lossiin ja Käsmänjoen ylitys Räisälän lossilla. Tämä vaijerikiskoilla kulkeva lossi on Räisäläläisille sekä matkailijoille oiva kulkupeli, se lyhentää heijän matkaan Kemijärven kaupungille n. seittemisen kilometriä. Ja matkatessaan lossiin, tai lossilta pois kuljetaan Suomun laskettelukeskuksen ohitse, joka muuten on nyt taas tarkoitus avata turisteille. Kesällä lossi on ahkerassa käytössä, noin 100-150 autoa kulkee tämän lossin kautta päivässä. Tämä harvinaisuushan on jo siis nähtävyys itsessään!
Talvisin tämän jokipätkän voi ylittää jäätietä pitkin.
Vastavaloon pika-pikaa kuvatus lähtevästä lossista.. eihän se meiltä karannu, ei... ;)


Lossin rantaaSillä välin kun ooteltiin lossia takasin, vaikka sen matka ei kyllä muutamaa minuuttia pitempään kestä, pyörähettiin Räisälän kylässä kuvaamassa Räisälän kappelia Sitten päästiinki lossin kyytiin.. 
Tämä oli minun ensmäinen kerta lossin kyytissä, kyllä,
 ensmäinen kerta. ;) Lossi kulkee väliä Räisälä-Haaparanta
Vastarannalla siis Haaparannan kylää
Nyt olemme jo kuitenkin aivan ruskan sylissä - koivun lehdet kellertää, haapa ja mustikan varvut helottaa punaisenaan.. on ihana ruskan aika, johon palaan kuvienkin kanssa tulevissa postauksissa.

Hyvää syyskuun toista viikkoa kaikille! :)

20 kommenttia:

 1. Heiii, kovin tuttu paikka tuo Räisälä ja lossikin! Työnantajallani on paritalo Suomulla ja saamme käyttää tiloja lomailuun. Olen ollut sekä talvella että kesällä. Ihanan rauhallista, hienoa jos laskettelukeskuksellekin löytyisi pidempiaikainen vetäjä kun se Spedekin on pois kuvioista. Kemijärvelle olen huristellut tuosta ja käynyt usein pikkuruisessa mutta valikoimiltaan huipussa Räisälän kaupassa.Vieläkö on toimiva kauppa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauppaa en kyllä sieltä löytänyt. Mielestäni ei ole enää toiminnassa. Näin toivotaan että Suomu pääsisi uuteen nousuun.

   Poista
 2. Onpa ollutkin kaunis päivä lossiajelulle!
  Lapsuuskotiini ei päässytkään muuten kuin lossilla, vieläpä kahta kautta. Joten on tullut seilattua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, jäikin mainitsematta että yks elokuun-ilta oltiin lossilla liikenteessä. Se oli silloin kun elokuun lopulla oli se helleviikko. Niin, eikös niitä losseja ole nyttemmin lakkautettu? Ilmeisesti kaikki lapsuudenaikaiset lossit eivät välttämättä enää liikennöi. Räisälä taitaa olla niitä yksiä harvoja kyliä jotka on saanut lossinsa säilyttää.

   Poista
 3. Ihanat aurinkoiset kuvat. Lossikyyti on mukavaa aina.

  VastaaPoista
 4. Ihania lossikuvia. Kyllä ihka ensimmäisen Kyydin aina muistaa. Hieno kokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvituulia. No, näin aikuisiällä se ei varmaan enää tunnu niiin huikealta kuin lapsesta tuntuu, tai sitten pitää vain hetkeksi asettua lapsenasemaan ja kokea se kuin lapsi. Tervetuloa lukemaan uudemmankin kerran. :)

   Poista
 5. Onpa ollut komea päivä lossiajeluun. Minun ensimmäinen lossiajeluni oli kapulalossilla. (lossia liikutetaan kapuloita vetämällä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä kauniita kesäpäiviä/-iltoja on ollut tänä kesänä niin vähän, että yksi elokuinen hellepäivä oli oikein oiva hetki lähteä lossiajelulle.

   Poista
 6. en tienytkään, että Lapissakin on lossi. Kiintoisaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapin ainoa lossi löytyy Kemijärven Räisälän kylästä. :)

   Poista
 7. Hetken ajattelin, joko Pelaguu on reissannut Kannaksen Räisälään.
  Ei ollut niin, vaan tämä Räisälä on huomattavasti lähempänä. Minua harmittaa hieman nyt, etten tiennyt tästä lossista, sillä vasta surffailin reissullani Suomut ja Kemijärvet.
  Vuosikymmeniä sitten Pudasjärveltä Syötteelle eli silloiseen Vaarankylään pääsi Iinattijärven yli lossilla. Lounaissaariston losseilla olen myös kulkenut.
  Mukavaa syksyn ruskaseurantaa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, jäi tosiaan mainitsematta varsinaisessa tektstissä paikka missä tämä lossi sijaitsee, huomasin sen itsekin sitten myöhemmin, kun niin hät hätää tein vähän tämän postauksen. Vaikka kylläpä sen kemijärven ja muut maamerkit tekstissä mainitsenkin. Kiitos aimarii, samoin sinulle!

   Poista
  2. Iinattijärven lossi joskus 60-luvulla.

   http://jklaine.kuvat.fi/kuvat/iinattij%C3%A4rven+lossi+001.jpg

   Poista
  3. Kiitos Juha kommentistasi. Toimiikohan Iinattijärven lossikaan enää.. aika paljonhan niitä on kai lakkautettukin. Tietojeni mukaan Kemijärven, Räisälän lossi olisi enää ainoa lapissa näinä vuosina.

   Poista
 8. Tulee niin kaipaus siniseen kesään kun kuviasi katselen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orvokki, eikö siellä teillä ole nyt intiaanikesää? Tänäänkin oli niin ihana kesäinen ja aika lämmin päivä, vaikka ruskalehtiä ja värejä maisemassa onkin. Kesä kun oli niin kolea että kyllä nämä ilmat nyt kesältä tuntuu.

   Poista
 9. Lossilla olisi kyllä kiva liikkua, joskus on ollut ajatusta, että Parainen-Nauvo-Korppoo reitin ajelisi edestakaisin autolla ihan vaan sen merellisyyden ja lossimatkojen takia, mutta eipä sinnekään päästy edes silloin, kun asuttiin Turussa... Viisitoista vuotta sitten ja yli olen päässyt sitä Ahvenanmaan matkoilla kulkemaan sentään.

  Lapsuudessani oli kotipaikkakunnallani lossi, mutta sitten sinne rakennettiin silta. Toisaalta ihan järkevää, toisaalta sääli... :) Jaa... mutta Kemijärven lossi... jos Kuusamon reissulla joskus "hulluttelisi" ja käväisisi, kun maisemakierroksella Lapin puolella olisi, sinne saattaisi sentään edes tulla lähdettyä oikeastikin... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä suunnitelma Leena. Kannattaahan se poiketa. Minulla Ahvenanmaa on näkemättä.. Vitsailin kun kuljettiin Räisälän lossilla että harjotellaan Hailuotoa varteen.. Vaan jäipä tuokin tältä kesää tekemättä, reissu Hailuotoon nimittäin.

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥