pelaguu.blogspot.com

torstai 10. syyskuuta 2015

Puutarhassa..

Pitkästä aikaa eilen tongin puutarhassa sitten alkukesän.. ja lukuunottamatta sitten sitä kukkapenkinreunuksen siistimistä. Nyt tein kerralla pikkusen enempi, mutta vielä jäi jotaki, ainahan sitä jää.. Koska hankinnassa on vielä kukkasipuleita ja keisarinkruunupenkin mullostuksen alotin.. siltä osin, että kaivan ne sipulit pois ja istutan uudestaan. Muuta en siihen todennäköisesti nyt teekään. Tosin tais olla väärä ajankohta.. :( tai sitä tässä nyt selvittelen. Semmosta se mulla vähän on tämä puutarhastelu välissä, takapuoli edellä puuhun ja aika äkkiä sieltä saatetaan joskus tipahtaa todellisuuteen.. :)

Alkuviikosta kävin taimistokierroksella Pudasjärvellä ja Taivalkoskella. Onneksi mukaani tarttui vain kahta kukkalajiketta, tähän aikaan taimistoilla kai on jo alennusmyynnit, niin sekin oli mukavaa, tai ainakin näillä taimistoilla. Etupihalle ostin Pudasjärven kukkahuoneelta Sammalleimua, ne istutin nytten ja siirsin, kappas vain, keväällä istuttamani rentukan pois.. Saa nähä mitä sitä ens kesänä hyyryä, että siihen pitää saaha jotaki ja sitten sen kuitenkin loppukesällä nykkäsee pois. No näillä muilla perennoilla oli niin ahtaan näköstä tuossa penkissä, että tein vähän tilaa ja en nyt kuitenkaan ole varma tykkäänkö rentukasta siinä kohin, kulleroako sais jostaki joen penkereeltä, niin se olisi kauniimpi, ehkä.. Rentukan tilalle siirsin penkistä tulikellukan.

Roosa-koira näyttää paikan mihin EI kannata istuttaa yhtään mitään, koska se on koirun toinen
tonkimispaikka! Tai lähinnä sillä pitäs päässä aijan ali naapurin puolelle, ennen joskus siitä on päässy ja nyt kun se on tillkitty verkolla niin jokainen mahollinen rako naapuriin pitää ettiä. 
Koska tämä koira on niin ihmisrakas, että lähtis vaikka kenen matkaan!
Mutta enhän minä sitä kellekään anna, vaikka se välissä seisooki keskellä
kulkuväylää poikittain eikä väistä emäntäänsä tai saatika isäntäänsä.Takapihanpenkissä kukkii yksi punatähkä. Pidin tätä kamalan vaatimattomana kukkijana/kasvina, mutta ihan kiva tuo ehkä on.. Ei ehkä pääse nyt oikeuksiinsa siinä missä kasvaa. Isommassa ryhmässä ehkä paremminkin, missä on muita pitkiä kaverina. Tämän kevään kokeiluja..Yksi mysteerikasvikin penkissä on. Olen vähän ootellu, että mitä tuosta tulee, mutta ei siitä näytä tulevan mitään. Nykkäsenkö pois?Samaiselta taimistolta löysin myös sen mitä lähin hakemaan eli sinistä tarhakylmänkukkaa. :) Nekin istutin nyt. Nyt kaikki sormet ja varpaat ristiin, että se säilyy etupihanpenkissä.. Mikä tahtoo olla koiran peserryspaikka ja myyrätkin siitä vilistää.. Muistetaan tämä kohta alkukesästä, kun sinne istuttamani kukkasipulit eivät juurikaan päässeet kunnolla kasvuun kun aina oli varret nakerrettu. Toivotaan, että myyrät ei tykkää kylmänkukan varsista.. Ei ainakaan viime yönä ollu, vielä.. Myyränlisku on pyytämässä talonnurkalla ja joka yö ja kerran päivässäkin siihen aina myyränpoikanen on napsahtanut, muutaman kerran myös päästäinen ja pari kertaa isompi.

Pudasjärven kukkahuoneelle, toiseksi lähin.. no jos ei lasketa Rovaniemen taimistoja, mutta liikkessä oltiin siellä suunnilla niin.., jäi vielä pari ihanaa juttua mieleen pyörimään, kuvat niistä jäi nyt ottamatta, mutta, sain nenääni kokopäiväksi leijailemaan huumaavan liljojen tuoksun. Muistaakseni kukassa oli valkoista ja ihanaa pinkin/punaisen sävyistä liljaa, tätä punaista jäin vielä haaveilemaan. Koska olin kai järkevä tässä kohin ja ostin vain kuitenkin niitä mitä olin ajatellu, kun näille kahelle ei ois ollu kukkapenkkiä, vielä ainakaan. Ja tosiaan toiseksi siellä oli kaikenvärisiä ihania syysleimuja kukassa, nekin oli niin vaikea jättää sinne, mutta ehkäpä mietin ensin niille paikan ja ostan sitten. :) Järkevää, eikö totta? ;)

Samalla pyörittelin kolmen koivuangervon ympäriltä kivet pois, huh, olipas niissä painoa, tai mulla huono kunto.. ;), sillä ajatuksella, että siitä ehkä joskus vois leikata nurmikkoa ja kivet pensaiden ympärille ei tuntunu enää hyvältä ajatukselta. Tässä pari postausta tuosta kulma- tai nurkkapenkiksi kutsumastani koivuangervopenkistä vuodelta 2014  ja alempana toinen linkki.., joka koki nyt muutoksen. Samalla pelastin sieltä kangasajuruohon ja siirsin samanpenkiin keltapäivänliljan ja korallikeijunkukan kanssa. Kattelin samalla postauksia taaksepäin, kuinka onkaan minun kukkapenkit muuttuneet vuosien varrella ja mielestäni vain kokoajan parempaan suuntaan. Tosin lukuunottamatta sitä, että melkein hukkasin kaksi kasviani, no toinen noista on vielä hukassa, keltamaksaruoho, eikä ole enää näyttänyt elonmerkkejä.

Koivuangervoissa on kauniit ruskanvärit Nämä pisarat ovat kastelukannusta.
Nyt Suomessa liikkuva korkeapaine on yltänyt meillekin,
nytkin ulkona on kaunis syksyinen auringonpaiste.
Hyvää viikonloppua kaikille!

16 kommenttia:

 1. Kuinka pystyykki olemahan taimistolla nua järkevä, ettet langennu heräteostoksihi. Mulla pakkaa aina joku suunnittelematonki lähtiä joukkoho. Hiano ruska jo koivuangervoos. Hyvät viikonloput sullekki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos navettapiika! Sitähän minäki. Taijan olla aika harvinaisuus, mutta pitkään mietin mitä otan ja onneksi vielä jätin kun ei oo mihin laittaa.

   Poista
 2. Vastailen kysymykseesi tänne sinun blogiisi. Eli ne pikkusipulit on hyvä ostaa ja istuttaa heti kun tulevat kauppoihin. Samoin narsissit. Sillä ne tarvitsevat juurtumisaikaa sekä voivat kuivua sisätiloissa. Tulppaanit ovat vähän eri asia. Mutta mm. Saila Roution Kukkia sipuleista-kirjassa on tästä ihan hyvät ohjeet.
  Hyvin maltoit taimistoilla. Niissä lähtee helposti mopo käsistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreä vastauksista! Taas huomattiin kun suutarin lapsella ei ole kenkiä.. ;) Eli niin juuri sitten arvelinkin, että pikkusipulit on eri kuin tulput. Arvontapalkinnossasi on kauniita kukkia ja mielellään siihen osallistun. :)

   Poista
 3. Kivireunus on vain niin kaunis ja luonnollinen! Tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Mietinnässä oli että laitanko isoja vai pieniä kiviä, mutta toistaiseksi laitoin pieniä.

   Poista
 4. Kivet ovat kauniita.

  Minä sorruin kukkasipuleihin ja istuttelin eilen 8 pussillista sipuleita.
  Pussissa oli aina 9 - 20 sipulia, joten lapio sai kyytiä.
  Mukavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään luonnonkivistä, ja kun ne oli jo näissä penkeissä valmiina kun tulin tänne niin miksi alkaa muuttamaan, kun minusta ne on ihan kivat ja välttää nyt mulle. Hyviä sipulimääriä, minä ajattelin olla maltillinen myös tänä vuonna niiden suhteen ja ostan vain sen mitä olin aatellu ja ne mitkä sopii penkkiin. Eli todennäköisesti joko yhden miksipussin tai 3-4 eriväristä, sen näkee sitten kaupassa... ;) Kiitos!

   Poista
 5. Minullakin on kukkasipulit heikkoutena. Eilen tuli postin kautta tilaamani laatikollinen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulput ja muut kevätkukkijat on aika ihania! Niihin kun on nyt tavallaan tottunu niin häätyy niitäki istutella syksyisin..

   Poista
 6. Oletkin ollut ahkerana! Täällä odottelen kipinää..visioita olisi vaikka kuinka ja monta mutta onko tarmoa? Kai sitä sitten kun taas pääsee näistä sytosäryistä :) Muksaa ja antoisaa kukkapenkki touhuilua sinne!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Birgit! Mukavaa kuulla sinusta täällä minunkin blogin puolella. :) Kyllä se ehkä täälläkin on ollut vähän väliä innostus tekemiseen hukassa, mutta joskus sitä innostuu yrittäämään edes jotakin.

   Poista
 7. Voi tätä lukiessa rupesi ajatuttamaan, että pitäisiköhän nyt tehdä jotakin puutarhan hyväksi, jotain mitä nyt pitäisi tehdä, jottei sitten ensi keväänä harmittaisi, ettei tullut tehtyä... :D Ei vaan taida saada mitään ihmeempiä nyt aikaiseksi, muutoksia ainakaan... Krookukset olisi kiva ensi kevääksi kyllä...

  Rentukkaa haaveilin minäkin tuonne meidän ojalle, mäntymetsikön laidalle, mutta en sitten laittanut ajatusta toimeksi ainakaan vielä.
  Ruskanvärit tosiaan ovat nyt tervetulleita, eilen automatkalla täällä lounaassa katselin vain, että tuleeko nyt niin monista puista ruskeita, kun ei oikein lupaavalta näyttänyt... :)

  Hyvää viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena. Näyttää vähän täälläkin suopursuruoste puita vaivaavan. Siksikin jää ruska heikommaksi, vaikka aika hienolta tuo minusta nyt näyttää.

   Poista
 8. Melko pitkän puutarhakierroksen olet tehnyt, kun ihan Pudasjärvelle ja Taivalkoskelle asti.
  Onhan niiden valikoimat melko hyvät sen olen myös käynyt toteamassa. Toissa keväänä laitoin kukkasia, mutta nyt en enää. Olisivat jo tässä vaiheessa paleltuneet.
  REntukka olen istutellut, mutta käynyt niitä lähi ojan varresta juurineen ottamassa, ei siis kaupasta.
  Mukavia puutarhapuuhia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, niin minäkin hain rentukkaa ojanpientareelta ja kulleron hakisin myös jokivarresta. Kukkahuoneella oli kyllä hyvä valikoima perennoja ja pensaitakin. No oli käyntiä Kuusamossa ja siitä pyörähettiin pudasjärvellä asti.. Kun ne on sitten seuraavaksi lähimmät Kuusamon ja Rovaniemen jälkeen. Ja on ihan oma hommansa lähtiä meiltä kahen tunnin päähän Rovaniemelle, koko päivän reissu ja kävin jo siellä taimistoilla, yksikin niistä oli silloin kiinni ja toiset myy vain kesäkukkaa... Ja Kuusamon taimisto oli kiinni sillon ku oltiin liikenteessä ja siellä ei ollut tänä vuonna kylmänkukkaa. Ja mitäpä sitä ei tekis parin kukkapuskan eteen!! :) Minä olen niin iloinen, että sain tarhakylmänkukan! Tulipa sepostus, huh.. Mutta meiltä kaikki on kaukana ja kaukasuuski on suhteellista.. Lapissa on muutenki pitkät välimatkat, niin ei tuota lasketa! ;)

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥