pelaguu.blogspot.com

tiistai 4. marraskuuta 2014

Inkiväärijuoma

Tuuli ulisee nurkissa. Puhaltaa melko kovasti. Talvi tekee tuloaan. Kirjaimellisesti. Jokohan se kolmannen kerran yritti. Yritykseksi hyväksi sellaiseksi se jäikin. Sulasi lumet pois ja nyt nakkoo jo uusia, tosin hyvin hentoiseksi taitaa jäädä tämäkin kerros. Milloin tulekaan talvi Pohjolaan?

Samalla kun talvi tekee tuloaan, kääriydytään vilttiin, otetaan hyvä lehti ja kenties jotain juomaa...

Myös flunssa-aika alkaa olla käsillä. Tai no syysflunssat on jo yhteen kertaan ehditty sairastaa. Pikaisesti. Nimittäin luulenpa, tai ainakin uskallan sanoa, että uskon tämän ihmevoimajuoman auttaneen omalla kohdalla ja flunssa jäi nyt hyvin (onneksi...) tynkäksi! :)

Nautin tätä, tänä syksynä löytämääni "ihmejuomaa", joka ilta flunssa-aikaan, kahvikuppillisen verran, lämpimänä!

En olekaan pitkään aikaan julkaissut blogissani yhtään reseptiä, vaikka aikomus on ollut... Niin näin flunssa-aikaan ajattelin, jakaa ohjettakin tuon "ihmevoimajuoman" tekemiseen, mikä on melko simppeli.

Tosin tätä on monta tapaa tehdä.. Tai lähinnä aineksia ja niiden määrää voit vaihdella oman mieltymyksesi mukaan! Juoman pääraakaineena on inkivääri. Tuo tuhansia vuosia sitten Aasiassa käytetty ja hyväksi ihmisen terveydelle todettu kasvi, inkiväärijuuri.

Joka tahtoo monesti unohtua, ainakin itselläni, varsinkin flunssa-aikaan, mikä voimakasvi se onkaan! Toki en sitten mitään ihmeitä lupaa... ;) että kun ei heti flunssaa poistanutkaan.. kannattaa siinä mielessä suhtautua "leikkimielelläkin".

Jotkut sanovat, että maku voi muistuttaa jonkin verran mietoa chiliä. Kieltämättä, maku juomassa, riippuen inkiväärin määrästä on omanlaisensa, kirpakka. Kannattaa aloitella varovasti, jos maku mietityttää.


Inkiväärijuoma

1 l vettä

2 peukalonkokoista paksua palaa inkivääriä

1 sitruunan mehu

hunajaa


Valmista:

Kuumenna vesi kiehuvaksi.

Kuori inkivääripalat. Ja leikkaa niistä viipaleita.
(n. 20 viipaletta)

Keittele viipaleita ainakin 15 min.

Kaada inkiväärivesi esim. siivilän läpi tai 
poista inkivääriviipaleet ennen kuin kaadat juoman
pulloihin.

Lisää juoman joukkoon yhden (n. 0,5 dl) sitruunan mehu.

Voit nauttia juoman lämpimänä tai kylmänä.
Voit käyttää valmiseen kupilliseen, pehmentämään 
inkiväärin kirpakkaa makua,
oman mielesi mukaisen määrän hunajaa. 
Itse laitan teelusikallisen verran.
Sain enoltani purkillisen raakahunajaa, jota käytin myös mausteeksi tähän juomaan. Raakahunaja on taas sitten täysin oma lukunsa. Täytyy myöntää, että se on herkullista. Herkullisempaa kuin tavallinen kaupasta ostettu. Ja se oli vielä lähituotantoa. Enoni sanoi, ettei hän tiedä minkä ruusun hunajaa se on, mutta ruusunmakuiselta se maistuu! :) Ja enoni on myös taas ihan oma lukunsa.. ;)

Olen tutkiskellut tietoja raakahunajasta ja ymmärtänyt, että sitä voi siis syödä suoraan. Normi hunajahan linkotaan, jotta saadaan kaikki kennojäämät pois tuotteesta, eikä se siten ole niin rakeista. Tässä raakahunajassa on vielä ne "rakeet" tallella. Maukasta!


Suosittelen rohkeasti kokeilemaan juomaa, raakahunajalla tai tavallisella hunajalla. Lämmittää sisäisesti. :)


Villasukat jalkaan, viltti ympärille ja kuppi kuumaa inkiväärijuomaa kätöseen!

Nauttikaa lämpimänä tai kylmänä!

14 kommenttia:

 1. Kiitti reseptistä. Joskus olen kokeillut inkivääriä, kun luin että siitä olisi nivelkulumien hoidoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä. Monikäyttöinen on inkivääri. Ja moneen vaivaan varmasti...

   Poista
 2. Itsekkin käytän kokonaista inkivääriä silloin tällöin teen seassa ja aina silloin, jos flunssa yllättää. Terveellinen ja auttaa mielestäni hyvin flunssan vaivoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin inkivääri on hyvin moni käyttöinen. Sopii kaiketi myös ruoanlaittoon.

   Poista
 3. Tuota voisi kokeilla, Ukko onkin nyt sopivasti flunssassa! Luinkin jostain ihan äskettäin että inkivääri on se uusi super-ruoka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä. Suosittelen kyllä! Ja kuitenkin niin helppo tehä.

   Poista
 4. Kiitos, kuulin viime viikolla sivukorvalla radiossa puhuttavan inkiväärijuomasta flunssan ehkäisijänä, nyt sain sitten reseptinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä! Sillä lienee muitakin terveysvaikutuksia.. mm. suoliston toimintaan.

   Poista
 5. Hyvä sinäkin olet "löytänyt" inkiväärijuoman minäkin olen sitä keitellyt jo pitemmän aikaa,mutta sitruunaa en ole hoksannut lisätä.Nyt korjaan sen puutteen.Hyvää marraskuuta sinulle.

  VastaaPoista
 6. Inkivääriin täälläkin luotetaan flussa-aikana, ja pakurikääpään! Lisänä valkosipulia, muttei sentään juomaan vasn vaikka leivän päälle;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkosipuli on kyllä hyvää. Voi laittaa myös pumpulin sisään ja palloksi - jos korva on kipeä ja pumpulipallo korvaan. :)

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥