pelaguu.blogspot.com

perjantai 19. syyskuuta 2014

Yllästunturin huipulle...

Ylläksen reissumme viimeinen aamu, nousemme, syömme jälleen sen itsepalveluaamiaisen, pakkaamme automme ja kotimatka voi alkaa. Ennen kotimatkaa pysähdymme Ylläsjärvellä, Yllästunturin laskettelukeskuksessa.. Tarkoituksena kiivuta Yllästunturin huipulle. Huomasimme illalla, että siellä liikennöi gondolihissit. Innostun siitä.. Perillä en olekaan enää ihan niin varma..

Suurin osa ravintoloista näyttää olevan vielä kiinni, jotkin pikkuputiikit ovat kuitenkin auki. Ja gondolihissi pyörii.. Jännittää. Kävelen ympäriinsä ja jännitän. Mietin, että uskallanko ihan tosissaan lähtiä tuon vemputtimen kyytiin. Ennen, joo ennen, sillon nuorempana :D, kuljin Tivolissaki, ja paras laite oli Sombrero..  Mutta eikait tämä nyt voi sitä vastata!! Eihän!? Mieheni on hyvinkin innokkaana menossa, pitää lentämisestäkin ja varmaan siitä vapauden tunteesta, jonka sillä voi saavuttaa.. Minä en taas pidä lentämisestä yhtään. Hirvittää edelleenkin nousta siihen hissiin.

Ylläksen kävelykatua..


Napapiirin sankarit elokuvastakin tuttu auto



Tuulee hyvin navakasti ja kylmästi. Arvelemme, että tunturin päällä on varmaan kylmä. On haettava autosta lämmintä päälle. Sormikkaatkin. Tarkkaa lämpöastetta emme tiedä, yöllä on ollut viileää. Olihan ne syksyn ensimmäiset pakkasyöt, kun oltiin tällä reissulla, kotiseutuvillakin.

Kerään rohkeuteni ja marssin ostamaan hissiliput, vain meno tälläkertaa. Päätämme tulla kävellen alas, siihen hupeeneekin aikaa enemmän kuin arvelimme, mutta ei se haitannu. Kävellen alas menee noin tunti. Alhaaltapäin Yllästunturi ei näytä niin kovin suurelta. Mutta nyt kun vertaan sitä kotipaikkakuntamme laskettelukeskuksen tunturiin, onhan se iso ja korkea tunturi. Yllästunturi on korkeudeltaan 719,3 metriä.

Nousemme hissiin, ja hirvittää edelleen. Istun liikahtamatta paikallani, koko matkan. En pidä tunteesta, kun en tunne maata jalkojeni alla.. Hirvittää katsoa hissistä alas, jonkin verran korkeanpaikankammoinen kun olen. Yllättäen, hissin sisällä ei ole otettu yhtään kuvaa, keskityn vain siinä olemiseen ja ajattelen, että ei tämä röksähdä alas. Loppumatkasta hissi alkaa heilua puolelta toiselle, tuulee, kovasti. Tunturintuulen ulinan kuulee kovin selvästi. Tunturikeskuksessa on vielä melko rauhaisaa. Ennen meitä nousi pariskunta gondoliin, meidän jälkeenkin tulee muutama pariskunta. Onneksi takissa on huppu, kun saavumme vihdoin tunturin päälle, se on tuiki tarpeellinen, huipulla on +2, navakka tuuli tekee siitä purevamman. Lakki on lähteä päästä. Olemme Yllästunturin huipulla!! :)

Yllästunturin päällä kulkee historia-polku, jossa kerrotaan Ylläksen laskettelun historiasta, myös Ylläksen päällä oleva kahvila on auki.


Keskinenlaki 615 m etäisyys 1,5 km


Lainio 613 m etäisyys 9 km,  taustalla,
keskellä Kesänki 535 m etäisyys 6,5 km ja
etualalla Kellostapuli 503 m etäisyys 2,8 km.
Oikealla edessä Keskinenlaki.


Pallas, Äkäskero ja Kukas


Äkäslompolon kylää..
Äkäslompolonjärvestä näkyy vähän nurkkaa...




Suunnittelimme jo ennen lähtöä ja hississä alastuloreitin, reitti on helpoin kulkea huoltotietäpitkin. Tunturi kun on kivikkorakkaa.. Eikä huoltotiekään mikään helpoin ole kulkea, pienet kivet pyörivät kenkien alla kuin kuulalaakerit, tai sitten vaan sattu vääränlaiset kengät...

Etualalla Tunturijärvi. Pitkäjärvi ja Niesalompolo
Taustalla kaukana häämöttää Luosujärvi



Sumuhäkärää on edelleen kokoajan ilmassa, eikä taivas ole selkeä.
Kaikki näyttää niin kovin pieneltä, ylhäältäpäin katsottuna. Pikkuhiljaa autokin näyttää jo ihan autolta, eikä vain nuppineulankokoiselta läntiltä horisontissa...

Järvet; Ylläsjärvi ja Ylläslompolo



Vaadin ja vasa. 
Lähtivät takaisin ylöspäin kun kohtasimme heidät.



On kotimatkan aika.




Hyvää viikonloppua
ensi viikolla palataan ruskaisemmilla kuvilla!

23 kommenttia:

 1. Hienot maisemat, hyvät kuvat. Luulisin että gondolihississä on turvallisemmantuntuista, kuin Pyhätunturin tuolihississä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jaa.. Yksi ikkunoista oli rikki ja gondolia sisältä tahrittu, mutta se kai ei ole ihmellistä vilkkaassa laskettelukeskuksessa.. Tai sitten se ikkuna oli jo olemassaankin pois siitä.. Olen minä ollu tuolihississäkin, täälä oman kunnan tunturissa, silloin kun se vielä oli, juhannuksena - sillon nuorena, hirvitti minua sekin.. Kiitos Seita! Onneksi sattu suht hyvät säät tälle "pikareissulle"!

   Poista
 2. Tosi komeat maisemat. Vuosi sitten olin samoissa maisemissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kirsti. Maisemat olivat huikeat!

   Poista
 3. Voi vitsit kuinka kaunista! Tuolla päin Lappia en olekaan ollut sitten rippikoulun. Minulla muuten on sama homma, nuorempana sitä uskalsi mennä vaikka mihin laitteisiin ja nyt tekee pahaa mennä edes lasketteluhissillä.

  VastaaPoista
 4. Huikea ero on kasvustossa eteläisen Suomen ja Lapin välillä.
  Kaunista ruskapeittoa ja maisemia.
  Sieltä on hulpeat näkymät alas.

  Aikoinaan arpajaisissa lykästi, voitin kolmen vrk täyshoidon Ylläshotelliin.
  Muutoin ei ole tullut käytyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liplatus kommentistasi!
   Olen käynyt myös päälaella ja eron kyllä huomaa kun alkaa sinnepäin ajella. Se on jännä kuin on niin karua ylä-lapissa..

   Poista
 5. Huikeat pohjoisen maisemat. Siitä on kauan, kun olen yleensä käynyt pohjoisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu vuokko! Pohjoisen kauneus mykistää.. Täällä kyllä kannattaa tulla käymään, jos mahdollista.

   Poista
 6. Jos vielä käytte Ylläksellä, niin suosittelen Kelostapulikurun kautta kävelemistä, se on todella kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sussi vinkistä. Eiköhän sitä joskus...

   Poista
 7. Upeita maisemakuvia upeista maisemista! :)

  VastaaPoista
 8. Ihania kuvia onnistuit kun pari päivää sitten nousin Ylläkselle hissillä oltiin ihan pilvessä.Mitään ei näkynyt kerran vain vilahti maisemaa tuntureista, tuuli viuhui korvissä ja lapseni valittivat kylmää.Mutta hauskaa muuten oli.kiitos komeista kuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillon sattu hyvät säät tosiaan. Nyt onkin ollut pilvisempää. Kiitos sulle!

   Poista
 9. On se hyvä, että on noita hissejä. Sellaisella minäkin pääsisin ylös. Ellen sitten pelkäisi minäkin - liikaa. Upeat maisemat. Olen käynyt siellä vain kerran.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa. Niin son. Olis tainu mullaki jäähä tekemättä - se ylös kiikkuminen, alas niinki. Vaan kyllä se reisiin otti.. Joskus parempi kuntosena, enkä sillonkaa ollu hyvä, kiikuin Sallatunturin päälle, mejän laskettelukeskus.

   Poista
  2. Niin ja saapi niillä tulla alaski!! :) Seki on mainiompi hommeli!

   Poista
 10. Olen nähnyt Ylläksen vain talvella, ajatella mitä rakkaa tuolla suksien alla on.
  Viimeeksi kun kävin ei vielä ollut noita gondolihissejä.
  Hienot kuvat, kiitos näistä, toivat paljon muistoja mieleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vikki. Mukava jos ilahdutti. :)

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥