pelaguu.blogspot.com

lauantai 13. syyskuuta 2014

Matkanvarrelta Ylläkselle..

Tästäpä se lähtee - Matka Ylläkselle! Koukkasimme Rovaniemen, Pellon ja Kolarin kautta Äkäslompolon kylään, josta on vain enää kivenheitto Ylläksen laskettelurinteille. Äkäslompolon kylä elää täysin kyllä matkailusta.. Tosin meiltä on matkaa Ylläkselle silti 4 tuntia, meni sitä Savukosken tai sitten Rovaniemen kautta, oli siis sama kun kävimme ensin shoppailemassa Rovaniemellä ja illan tullen jatkoimme matkaa kohti Äkäslompolon kylää, jossa myös yövyimme.

Seuraavat kuvat ovat matkanvarrelta, kohti Äkäslompoloa ja paluumatkalta myös.

Naamijoki

Naamijoen silta on rakennettu 1952, ja se lähtee 
Kolarin Kurtakosta päätyen 50 kilometrin päähän Tornionväylään.
 Kolarinsaaren kirkko eli Kolarin vanha kirkko.

 Lähes kuutionmallinen puukirkko rakennettiin 1818–1819
 A. W. Arppen piirustusten mukaan. Kirkon vierellä on samantyylinen kellotapuli.

 Museovirasto on määritellyt Kolarin vanhan kirkon ja kellotapulin yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

Täällä olemme käyneet joskus aiemminkin,
 nyt vain kuvat päätyvät myös tänne blogimaailmaan. :)Olemme käyneet joskus aiemmin myös Pellossa ja siksi nyt ei tule sitten muita kuvia matkanvarrelta, ei oikein edes ehtinyt pysähtyä muualla.. :)


Paluumatkalla pysähdyimme, joka meni Sodankylän
 kautta Savukoskelle ja kotiin.. Sodankylän vanhalla kirkolla.

Sodankylän vanha kirkko on yksi Suomen vanhimmista puukirkoista. Kirkko on rakennettu vuonna 1689 Kuninkaallisen Majesteetin eli Kaarle XI:n kustannuksella.

 Tyylillisesti kirkko edustaa toisaalta keskiaikaista kirkonrakennustraditiota, toisaalta pohjalaista puukirkkojen muotoperinnettä. Kirkko on satulakattoinen ja torniton.

 1700-luvun hengessä kirkon lattian alle on haudattu arvokkaita henkilöitä. Muumiona parhaiten on säilynyt pariviikkoinen kirkkoherran poika Abraham Cajander.

Mukavaa viikonloppua - maanantaina jatketaan ! !

: )

11 kommenttia:

 1. Matkaan päätepisteeseen menee aina aikaa, jos haluaa katsella nähtävyyksiä jo reitin varrelta. Kolarin kautta olemme ajelleet mutta onpa tuokin viehättävä kirkko jäänyt näkemättä. Onneksi Sodankylän vanhasta puukirkosta on kuvia, olimme silloin menossa Nordkappiin ja muistan, kun hain turisti-infosta Pohjois-Norjan matkailuoppaan (oli siinä tien toisella puolella). Nyt suunnittelemme pidemmät matkat jo kotona ja tilaan tai tulostan netistä kaiken mahdollisen materiaalin mukaan.
  Minulle niitä nähtävyyksiä ovat kaikki - pienet lammet, suontupsut, purot, luonnon pienet yksityiskohdat. Kaikkea ei vaan silmä edes huomaa ennen kuin pysähtyy ja kävelee. Minä touhotan mennä kolmen kameran kanssa (yksi kännykässä), kun kuvia on niin mukava sitten katsella pihassa.
  Kiitos tästä ja odotan jatkoa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin menee ja nyt kun pysähdyttiin Roissa ostoksille niin kello kiiri jo sitten niin iltaan ettei juuri muuta ehtinyt.. Kuin ajaa äkäslompoloon yöpymään. Saman teen minäkin, että tilailein esitteittä jo etukäteen ennen reissua kohteesta minne on menossa. Näin tietää ainakin suurin piirteinenmitä perillä ja matkavarrella odottaa!! Olet oikeassa siinä että kaikkea ei edes ehdi huomata tai huomaa, kamera kädessä sitä katselee, joskus maailmaa tarkemminkin ja huomaa kaikkea jännää. Kiitos Beate kommentistasi pitkästä aikaa! Ihan noita suotupsuja ja muita pieniä yksityiskohtia ei valitettavasti tällä matkalla taida olla luvassa, ehkä jotain... Pari hassua yötä on niiiiiin lyhyt aika oikeasti että Ylläkseltä jäi niiiin paljon kaikkea näkemättä, ei vain yksinkertaisesti ehdi joka paikkaan. Riittääkö viikkokaan, joka paikan tutkimiseen, ken tietää?! Mutta jääpähän jotain ensi kerraksikin. ;)

   Poista
  2. Paikat matkanvarrella olivat kutakuinkin tuttuja ennestään, emme senkään takia pysähtyneet niissä, poikkeuksena tuo Kolarin vanha kirkko, muisti pätki siinä kohin.. ;)

   Poista
 2. Hienoja on kuvat, jatkoa oottelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Toivottavasti jatkokin miellyttää ja on malttia ootella. Tykkään laittaa hieman aiheittain kuin että kaikki kertarysäyksellä yhteen postaukseen! :)

   Poista
 3. Tuttuja paikkoja, oli mukava katsella.

  VastaaPoista
 4. Hienoja puukirkkoja. Kolarin kirkossa en ole koskaan käynyt, vaikka olen paljon siellä päin liikkunut. Ehkä ensi kesänä sitten. Sodankylän kirkko on vanha tuttavuus. - Kiitos kuvista ja infosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! :) Wikipedia tietää.. ;) jäi vain mainitsematta tekstissä.. Sisällä kirkoissa en ole koskaan minäkään käynyt, pitäis varmaan, olisi varmasti vaikuttavaa.

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥