pelaguu.blogspot.com

torstai 4. syyskuuta 2014

Karhutunturi

Aatsingista suuntasimme Karhutunturille. Tunturi sijaitsee Sallan kunnassa, Naruskan kylässä. Karhutunturi on 518 metriä korkea. Se on suosittu retkeilykohde sekä kesällä että talvella. Näköalat avautuvat hyvällä säällä pitkälle Venäjän ja Suomen puolelle. Kesällä 1960 Karhutunturin palovahti havaitsi ja teki hälytyksen Tuntsan palosta. Karhutunturin huipulle on matkaa n. 3 km.

Ja myönnän myös, että vaikka kotikunnassani jälleen ollaan, tuona aurinkoisena hieman vettä tihkuttavana elokuisena viikonloppuna, vierailu oli minulle täällä ensimmäinen. Ja kyllä se kannattikin!

Ajoimme aivan tunturin juurelle, loppu metrit kiikuimme ylös tunturiin, oli jo sen verran jyrkkä meijänki piilille. Vaan olihan se mukava pikku reippailu autossa istumisen jälkeen.

Mielestäni, jo tällä reissulla näkyi hiven maaruskaa, kun mustikan varvut olivat alkanut punertaa. Ensimmäinen hallayö kävi pakkasellakin viime viikonloppuna (elokuun viimeisenä viikonloppuna).
 Tätä nykyä Karhutunturin päällä on masto ja valtavat verkkoaitaukset.


 


 Naruskan kylää.


Vastakkaiseen suuntaan, oikealle.
 Päästyämme tunturin päälle, huomasimme sateenrajan lähestyvän, se on havaittavissa myös seuraavista kuvista. Lähdimme kiireen vilkkaa alas kera eväiden, sateenraja ei ehtinyt saavuttaa. Känkkyrä


 Kota


Karhutunturiin johtavan uusitun metsäautotien varressa on tulistelupaikka/kota, puuvajat sun muut tarpeet sekä "Elämänlähteeksi" kutsuttu kirkasvetinen lähde, jonka vesi on juomakelpoista. 
Testasin! :)Alla taulussakin oleva teksti.


Elämän lähde

Joka juo tätä vettä, sen tulee uudelleen jano,
mutta joka juo antamaani vettä,
ei koskaan enää ole janoissaan

siitä vedestä, jota minä annan,
tulee hänestä lähde,
joka kumpuaa ikuisen elämän vettä.

(Joh. 4:13-14)

Paluumatkalla pysähdyimme Naruskajoen Siekakönkäällä. Täällä joella kävimme myös talvella.


***** ***** ***** ***** ***** ****** ***** ****** ***** ***** ***** ***** *****
Aikaa on jälleen vierähtänyt, kun taas tänne kirjuuttelen!! Onhan siihen syynsäkin. Moniakin. Syyskiireitäkin. Mustikoiden poimimista, kukkapenkin kaivamista.. jne. :) Ja eräs toinenkin mukava syy.. ;) Hahaa, kävimme viime viikonloppuna Ylläksellä!! Sieltä saatte seuraavaksi kuvapläjäyksiä ja sitten alkaa tulla jo niitä uudella kameralla otettuja kuvia. Nämä ovat vielä vanhan pokkarikameran tuotoksia. Kiva, jos jaksat pysyä mukana, vaikka silloin tällöin vain tätä nykyä olen ehtiny tänne kirjuutella.. :) Reissun aikana en oikein edes ehtiny lukea muidenkaan blogeja, :/... Pyydän nöyrästi anteeksi... Yritän kuroa tätä väliä taas kiinni!! :) Kiitos teille, lukijani!! Kiitän myös viime postaukseen, jossa aiheena oli Aatsingin kylä Sallassa, tulleesta huimasta katselumäärästä, 458, enemmän vielä ku etellisessä. Ohoh, oli ensimmäinen reaktio kun sen näin, en nyt tiiä pittääkö nuot ihan paikkansa, mutta kivasti kommentoitte!! Kiittiii!! :)

Sehän on jo syyskuukin, no itseasiassa olimme vielä reissussa kun se kuu vaihtui.. Joko on syksyn tuntua? Täällä ilmat lämpeni niin, että ötökän raatoja sai auton tuulilasista jynssätä reissussa, tai no ne oli niin kauan lasissa kun vain semmonen vesipesuämpäri löyty ja sitähän lapin kairasta ei ihan het löyvykäänn.. Maaruskaa alkaa erottua ja koivut kellertää. Moi!! Palataan!! :)

Mukavata syyskuuta, Sinulle! :)

15 kommenttia:

 1. Karhutunturin maisemat viehättävät aina. Se on myös mukava tunturi kävellä siinä mielessä kun siellä ei ole rakkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitatko kivikkorakkaa? Mielestäni se oli päältä melko kivikkoinen, sai loikkia kiveltä kivelle että pääsi tunturin laidalle. Tosin nousu oli helppo uuden soratien ansiosta.

   Poista
  2. Tarkoitan että kivipinnat ovat helppokulkuisia, löytyy jalansijaa.

   Poista
 2. Kiitos Sinulle näistä upeista maisemista!

  VastaaPoista
 3. Sykähdyttäviä kuvia, tulee ikävä Lappiin! Ylläksen maisemat ovat kovasti tuttuja, jään odottamaan kuvasatoasi sieltä, kun en tänä kesänä ole itse päässyt tuntureihin. Ja sama ongelma kaikilla multasormilla, ei tahdo keritä pihalta tietokoneelle naputtelemaan näin satokautena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinhä se on. Kova kiire häärätä kaikenlaista puutarhassa kun talvi tulee, taas. Sitä pysähty tänään miettimään että kun se kesä meni taas niin äkkiä..

   Poista
 4. Komea paikka!

  Odotan innolla kuvia Ylläkseltä, meiltä jäi tänä vuonna vierailu siellä väliin remppajärjestelyiden vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sussi! Yksi vaivainen viikonloppu ei riittänyt mihinkään ylläksellä vierailuun. Jäi niin paljon vieläkin nähtävää.. Jospa joskus uudestaan. Aina olen halunnut siellä käydä, tämä oli eka kerta. Ihmettelen kyllä miksi ei aiemmin ole tullu käytyä. Somen voima, mm. ;)

   Poista
 5. Kiitos ihania kuvia jälleen kerran.Oli mukava nojatuolimatka.

  VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥