pelaguu.blogspot.com

maanantai 15. syyskuuta 2014

Elämänluukulla.. Äkäslompolon kylässä..

Hyvin nukutun yön ja itsepalveluaamiaisen jälkeen, lähdemme tutkailemaan Äkäslompolon kylää ja samalla poikkeamme "Ylläs - Huipulla tulee" -sarjastakin tutussa savottakahvila Elämänluukussa. Elämänluukku on auki ensimmäistä kertaa sitten kesän, itse omistaja oli meille avaamassa ovia, tv.stä tuttu hänkin. :)Mukaan mahtuu varmasti myös yksi "tarkotuksella" tärähtänyt kuva, 
opettelua uudella kameralla! :D 

" Elämänluukku oli alunperin Kemi-Yhtiön savottakämppä, joka palveli alueen metsätöiden keskuksena 1960-luvun loppupuolelle asti. Nykyään Elämänluukku on nähtävyys, jota käytetään mm. savottakahvilana, retkikeskuksena ja juhlapaikkana. Jyhkeät hirsiseinät tekevät kämpästä rauhan tyyssijan. Tunnelman täydentävät ympärillä avautuvat jylhät erämaat. " elamanluukku.fiTuli räiskyi jo hiljaa savottakahvilan kaminassa, viime yönä oli ollut jo pikku pakkasta, rinteen alla kuohui Äkäsjoki kanjonissaan... Nyt jälkeenpäin harmittelen, ei käyty Äkäsjoen rannassa, oli kai liian lähellä.. Tunnelma oli satumainen, ikimetsien ympäröimänä saattoi aistia vanhat savotta-ajat..
  
Mistä sitten tuo nimi Elämänluukku tulee?

" Savottakokin työpäivät kestivät aamuvarhaisesta iltamyöhään.Turvallisuussyistä emäntien ja työmiesten tiloja yhdisti ainoastaan keittiön seinässä ollut elämänluukku, josta kokit tarjoilivat jätkille sapuskat. " elamanluukku.fi

Elämänluukku vasemmalla kuvassa. Ainoa kuva mikä oli
elämänluukusta ja sekin näin suttuinen. Pahoittelut tästä!


Palaamme Elämänluukulta autolle ja matka jatkuu Äkäslompolon kylälle.

Äkäslompolon kylä on hyvin pieni. Luulen aluksi sen olevan kokonainen kunta, mutta mieheni valaisee minua ja kertoo, että se on pieni kylä, joka kuuluu Kolarin kuntaan. Kolarista tänne on matkaa n. 39 km. Mitäs pienistä, meillä on pitkät välimatkat ja siihen on jo osin tottunutkin, eikä tuokaan mikään hirvittävän pitkä matka toki ole...

Äkäslompolon kylässä on asukkaita n. 437. Kylällä näkyy hyvin vahvasti matkailu, suositun laskettelukeskus Ylläksen voima. Kylällä ei näytä olevan pankkia tai postia. Sen sijaan päiväkoti, koulu ja kuuluisa Jounin kauppa, jossa myös pyörähdimme. Kylän pienoisuus yllättää minut ja se kaikki kokonaisuus mistä tämä paikka elää, sen näkee täällä hyvinkin vahvasti - matkailu. Ruskanhakijoita näyttää olevan liikkeellä nyttenkin, jonkin verran, lähinnä eläkeläispariskuntia, jonkin verran keski-ikäistä porukkaa. Parin viikon kuluttua tästä reissusta ruskaretkeilijöitä voi olla varmasti tuplastikin enemmän, ainakin osa paikoista on vielä kiinni ja ne aukeavat vasta ruskasesonkiin. Itsekin ruskaa hakemassa kun olin, mutta tiesin jo silloin, että olemme liian aikaisessa, eikä sekään minua haitannut, koska olimmehan nyt kuitenkin täällä. Pienessä kylässä, jonne olen jo pidemmän aikaa haaveillut, yleensä hiihtosesonkina. Mutta aina se on tahtonut kaatua majoituksen puutteeseen. Tai siihen kun kaikki majoituspaikat on aina täynnä ja niissä pitää olla ainakin sen viikon verran ja hinnat eivät vain sovi budjetillemme.. Olemme siis "budjettimatkailijoita" ja mahdollisimman pienellä pyritty aina tulemaan toimeen.. vaikkakin olemme yöpyneet niin autossa kuin hotellissa ja kaikkea siltä väliltä.. Ehkä joiden mielestä hölmöä, mutta jotkin asiat sen vain niin sanelee.

No siis. Tätäkin reissua mietimme pitkään kun sopivan "tasoista" majoitusta ei meinaa löytyä. Kyselen, tapani mukaan, eri majoitusliikkeistä sopivaa tarjousta ja halvin taisi olla sen 55e/yö, mikä ei sekään olisi ollut kallis.., kunnes, eräänä kauniina päivänä somen ihmeellisessä maailmassa vastaan tupsahtaa, joskus sekin voi olla mahdollista..., uusi yrittäjä ja uudet majoituskuviot. 7 fells hostel !! Aluksi epäröin, logosta saan käsityksen, että jokin kallis paikka, menee aikaa ennen kuin päätän, että no kokeillaan, kurkkaan niiden Facebook -sivua ja pistän sähköpostia. Johan tärppäs, päästään lemmikkihuoneeseen mökissä, 30e/yö 2hlöä!!! HIENOA!! Päätän, että tällä hintaa saamme olla vaikka kaksi yötä, helposti..! :D

Se mitä olen oikeastaan aina ihmetellyt on se, että kun majoitukset tuntuvat kallistuvan mitä ylemmäs pohjoiseen mennään. Etelässä leirintämökinkin saa jo tuolla 30e hinnalla /yö. Sellaista on täältä vaikea löytää. Leirintäalueita tai sen tyyppisiä kylläkin.., hinnat korkeampia! Tokihan tälle on varmaan jokin selitys minen kai varmaan ole sitä keksiny.. Tämä uusi majoitushostellipaikka on aivan upea juttu näiden kaikkien muiden majoitusvaihtoehtojen keskellä, luulen, uskon ja toivonkin, että tämä tälläinen hinta- ja laatusuhde miellyttää aivan varmasti muitakin!! Toivotan heille menestystä - nuorelle, rohkealle, intoa puhkuvalle, uudelle yrittäjälle! ;)

 Äkäslompolo tunnetaan myös nimellä "Seitsemän tunturin kylä".
Todennäköisesti tässä kuvassa näkyvät tunturit ovat; Lainiotunturi, Kesänki ja Kellostapuli

Toivon, että joku korjaa, jos olenkin väärässä, kuva otettu Ihmisen rinki -ulkoilmanäyttämön ja Ylläksen laskettelukeskuksen parkkipaikka-alueelta


Yllästunturi, Äkäslompolon kylältä kuvattuna. 
Edessä avautuu Äkäslompolojärvi.Niin jaa, pitikös meidän puhua jostain muustakin!? ;D Ei varmaan enää tässäkohin.. Matka jatkuu, vielä on nähtävää, kaikkea ei ehtinyt tällä reissulla nähdä ja kokea, paljon jää siis seuraavaankin kertaa.. Mutta elähän huoli, vielä on yksi ilta jälellä ja aamukin se taas aukenee.. Palajan taas, uusin Ylläs kuulumisin, myöhemmin!! :)

11 kommenttia:

 1. Vautsi mikä hieno kuva tuossa alinna. Kyllä olis hieno päästä joskus tuonne ruskaretkelle, Hohhoijaa, kait sitten joskus eläkkeellä ollessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos emilie! Joskus kannattaa kurkata koko postaus,.vaikka eka kuva näyttäs vähän tylsälle.. ;)

   Poista
 2. Kirjoitin sulle pitkän rimpsun mutta se hävisi taivaan tuuliin. No yritetään uusiks. Siis meiltä on jäänyt katsomatta tuo Ylläs -huipulla tulee sarja kokonaan ja mukamas sihdataan kaikki luonto-ohjelmat, kun kumppani on innokas metsämies. Katsoin MTV3 katsomon sivuja ja taitaa olla osat vielä siellä nähtävissä. Ihan kun olisi paikallinen kalayrittäjä Rautiaisen Jouni vilahtanut kuvissa. Hoperoksi tässä jo on tullut!
  Hieno paikka tuo Äkäslompolo savottakämppineen ja olette löytäneet tosi edullisen yöpaikan. Me kun olemme Lappi hulluja, niin varmaan jo Luoja suo ajelemme taas ensi kesänä sinne jonnekin. Viime kesän matka Lofooteille oli meille elämys, paras matka oikeastaan Norjan puolelle. Mutta kun sitä ollaan jo toinen yli 60 v ja minä himpun vajaa, niin enemmän pitää pihassa vielä suunnitella. Nyt nuoriso varasi meille yöpaikkoja booking.comin kautta ja katsottiin välimatkat, ettei tule liian pitkiä päiväajuja mutta ei mennyt ihan putkeen. Pellosta ajelimme Kiirunaan, jonne meille oli toinen yö varattuna mutta mehän ehdimme sinne jo puolen päivän kieppeillä ja kaupunkia kiertelimme autolla, kaivoskin nähtiin noin kaukaa. Mutta kun me emme varsinaisesti olleet tulleet kaupunkeja sihtaamaan ja mietimme, että mitäs nyt tehdään. Istutaan kaunista päivää kaupungin torilla. No, tämä ämmä teki päätöksen hyvin äkkiä ja paineli maksamaan sen meidän varatun yöpaikan ja kärsi nahoissaan. Lähdimme ajelemaan sitten eteenpäin ja en puhunut kumppanille mitään vaan sanoin, että ajelee vaan. Otin läpyskän käteeni ja siltä istumalta varasin uuden yöpaikan Narvikista. Siellä olimme joskus ilta kahdeksan maissa. Näin meille jäi vain 384 km seuraavalle päivälle ja ehdimme ihailemaan vuonomaisemia ja pysähdellä ihan rauhassa ja minä tietysti kuvata kolmella kameralla (läpyskä yksi). Illalla olimme perillä Å i Rorbuerissa, jossa sitten olimme kaksi yötä kalastajakylässä. Keittiö ja pesutilat olivat yhteiset muiden kanssa. Eihän Norjassa matkailu ole sieltä halvimmasta päästä ja pitää vielä tarkemmin tsekata yöpaikkoja netin kautta ja lauttamatkaakin voisi miettiä.
  Kiitos kuvista ja matkakertomuksesta. Halpa yöpaikka on ollut tuo 7 fells hostel.

  VastaaPoista
 3. Ei se ollutkaan meidän Jouni :). Niin vielä, että löysin muitakin mielenkiintoisia kohteita blogistasi, joissa voisi piipahdella. Myö aletaan tekeen matkasuunnitelmaa jo hyvissä ajoin ja luotetaan omiin kykyihimme :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos beate pitkästä vastauksestasi! :) Ei haittaa. Joskus sellainen tahtoo tulla itelläki ja sekin on käyny et se teksti minkä just sai kirjotettua ja se oli hyvä, katoaa juurikin tuhka tuuleen. Norjassa olisi vielä paljon nähtävää. Lofootit mm. Tromssassa asti olemme käyneet.

   Poista
 4. Äkäslompolossa ja Ylläksellä on yleensäkin vähän rauhallisempaa, se on kesäisin ja syksyllä enemmän varttuneemman väen suosiossa, menoa kaipaavat viihtyvät Levillä. Olemme olleet siellä miehen kanssa useampana kesänä ja syksynä.

  Valitettavasti luontokeskus Kellokkaan rakentaminen näkyy luonnon kuormittumisena keskuksen ympärillä. Aikoinaan Varkaankurussa sai ihailla lintuja ja luontoa rauhassa, nyt sieltä löytyy katkottuja kasveja, mehutölkkejä jne. Matkailu tuo myös haittapuolensa, kun ihmiset eivät osaa käyttäytyä oikein luonnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on aivan totta Sussi. On käsittämätöntä miten ihmiset roskaa - jos "roskan" jaksaa kantaa luontoon jaksaa sen kantaa takaisinkin. Tähän kohtaa mun on pahoiteltava että emme käyneet Varkaankurussa. Emme ehtineet eikä oikein siinä vaiheessa vielä tiennyt mitkä paikat haluaa ja kannattaa nähdä. Ekaa kertaa oltiin Ylläksen suunnilla. Toivottavasti silti maisemat miellyttävät, olimmepa käyneet missä vain.. :) Meitäkin miellyttää enempi rauha ja hiljaisuus kuin Levin biletys.. Niinhän se on että Levistä on tullut biletyspaikka.

   Poista
 5. Ylläs ja Äkäslompolo ovat ihan erityisen tuttuja paikkoja, oli ihana lukea postaustasi.
  Vietimme monet talvilomat siellä. Akäslompolossa oli kauan sitten, en tiedä onko vieläkin, Riemuliiteri niminen tanssipaikka talvilomalaisille. En ole koskaan saanut niin hyvää haudutettua ruispuuroa mitä siellä tarjottiin.
  Yövyimme alkuvuosina siellä Mäkitalon perhemajoituksessa, jossa pidettiin todella hyvänä. Viimevuosina sitten sukulaisten omistamassa mökissä Ylläsjärven puolella.
  Maisema on muuttunut ihan valtavasti niistä ensimmäisistä käynneistä 80-luvun alkupuolelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vikki kommentistasi!! Juu, kyllä sieltä vielä löytyy se Riemuliiteri, sielläki pyörähettiin, tosin ei tanssin merkeissä. Oi kuulostaapa hyvältä tuo ruispuuro - puuron suurena ystävänä! :) Maisemat muut se on ihan kai väistämätöntä. Täytyy palata tänne joskus uudestaan - hieno paikka.

   Poista
 6. Hei nyt seuraavan kerran käyn minäkin elämänluukulla aina on vaan ohi posotettu.Nytkin ja kaikkina varmaan 20 vuotena mitä olen Äkäslompolossa käynyt.Maisemat siellä ovat sielunmaisemani,ja tunnen sen kodikseni jollakin tapaa.Oletteko käyneet Äkäsmyllyllä siinäkin on mukava pysähtymis kohde,samoin Äkässaivo komeine pahtoineen.Luin kommentit ja huomasin että vanha mikä vanha,en vieläkään tykkää Levistä vaikka olen siellä yöpynytkin liikaa mannermainen ja hälisevä.Olen jo alkanut etsiä rauhaa itäkairan puolelta,no hyvää talven alkua kaikille ja meillä ainakin satoi tänään lunta oisko 15 senttiä!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei olla käyty. Tää olikin eka kerta ylläksellä. Joskus varmaan häätys.. Meillekin on tärkeämpää rauha vaikka nuoria ollasn ei tykätä biletyksestä.... "Lunta tulvillaan on raikas... syksysää.." :)

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥