pelaguu.blogspot.com

lauantai 4. tammikuuta 2014

Tilkkuja yhteen

Aloitin viime vuoden puolella syksyllä tekemään silloin melko tuoreelle kummitytölle tilkkupeittoa ja sain sen juuri valmiiksi ennen joulua. Aloittelin jo syksyllä, mutta sitten tuli pieni työkiireistä johtuva tauko, joten aikalailla vielä keskeneräisenä sen sain valmiiksi juurikin jouluviikolla.

Tässäpä se sitten on valmiina. Kokoa tuolla peitolla on n.100x100cm ja yhden tilkun koko on n.13x13cm. Mitään varsinaista ohjetta mistään lehdestä tai kirjasta minulla ei ollut, vaan omasta päästä vetelin kokoja ja mittoja, jälleen. Alkuun tuotti vaikeuksia päättää minkälaista kuvioita lähtee tekemään ja mihin riittää kankaat, koska kuitenkin jotain symmetrisyyttä halusin ja kokokin tuli sitten siinä matkan varrella. Ensin peitto oli vain 4 ruudun kokoinen kunnes lisäsin siihen vielä yhden kiekan ja sain siitä isomman. Taustakankaana on vanhasta pussilakanasta leikattu reilun 100cm kokoinen palanen ja reunat on vain taitettu taustakangaasta, eli ei mitään ylimääräisiä kanttauksia vain vähän kasaan hursimista, tavallaan. No ihan kiva siitä loppujen lopuksi tuli. Tosin hyvin pinkkivoittoinen. Vaan ajattelen sen niin, että koska kyseessä on tilkkutyö, niin se tehdä niistä kangaista ja tilkuista mitä tällähetkellä kaapeista löytyy.

Ompelin tilkut siis yhteen ompelukoneella. Ensin tilkut ommellaan yhteen suoralla ja siksakilla, sitten pituussuunnassa samallatavoin, ensin suoralla ja lisäksi vahvistuksena siksakilla. Sitten nämä pitkät suikaleet yhteen samallalailla ja lopuksi taustakangas.

Tämä on yksi niistä postauksista, jotka olisi voinut julkaista viime vuonna ja julkaisu jota ei olisikaan voinut tehdä joulupukin apulaisena ennen joulua.. Onneksi on kuitenkin tälläisiä 'tee se äkkiä valmiiksi' -tilanteita, niin työt eivät jää vyörymään, niinkuin niillä tuppaa monesti tehä. Vieläkin on monta sellaista keskeneräistä työtä odottamassa loppuun saattamistaan.

Välissä tarvittiin ompelukoneen ohjekirjaa kun lankat meni solmuun ja hermo ei enää kestänyt. Lyhyt aika, lyhyt pinna - mitä siitä seuraakaan, hermojen kiristelyä ennen joulua?! Kääk!
Pieniä yksityiskohtia.

 Ja valmis tilkkupeitto.
12 kommenttia:

 1. Kylläpä se on sievä, olet löytänyt tuollaisen ihanan västäräkkitilkunkin!
  Ompelukone osaa joskus kiusata :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Västäräkkitilkku on, en tiedä mikä on varsinaisesti kankaan nimi, sellaisesta kankaasta jossa on myös koivunrunkoja ja näitä runkotilkkuja löytyy myös tästä työstä. Löydätkö?

   Poista
 2. Hieno lahja :)
  Kivasti olet sommitellut peiton. Tilkkutöiden tekeminen on eri kivaa. Aivan rupes omatkin sormet syyhyämään kun luin postaustasi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiti Heidi-Maaria. On se. Saa kivasti sommittella ja tehä kuten haluaa..

   Poista
 3. Kiva peitto! Minäkin olen tehnyt tyynyjä aikoinaan paljonkin tilkuista, olisi kyllä materiaalia jatkaa sitä harrastusta. Nyt vaan tuntuu virkkuukoukku tärkeämmältä, eka pyöreä matto on valmiina jo.
  Mukavaa tammikuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ei virkkuukoukkuja eikä sukkapuikkoja, net ei kyllä suju, sehän siinä onki.. :( Mutta semmonen pyöreä matto ois kiva, pinkki musta! ;) Kiitti Eeviregina.

   Poista
 4. Todella sievä peitto, eikä ollenkaan niin pinkkivoittoinen kuin kuvittelen. Tytölle oikein sopiva!

  VastaaPoista
 5. Todella kaunis työ ja saajalleen ihana lahja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kruunuvuokko ja heti meni käyttöön! Soma on.

   Poista
 6. Sievä peitto, sä oot taitava. Mulle teki tiukkaa ommella suoria saumoja, kun meidän marttayhdistys teki kankaskasseja muksuille kirjastoon. En ollut 20 vuoteen koskenut koneeseen, joten ymmärrän sua hyvin, kun langat takkuaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti nettimartta. Emmä nyt tiiä oonko mä niin taitava mut kiitti kuitenki. Ihan tämmöset perusjutut just ja just menee..

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥