pelaguu.blogspot.com

torstai 29. elokuuta 2013

Syksyn merkkejä

Syksyn merkkejä on ollut jo hyvän tovin, pitkältä elokuun alusta asti, havaittavissa. Tänä syksynä ruska jää paikon vaisuksi koivuruosteen ja pilkkulaikkutaudin vuoksi. Ainakin meillä Lapissa. Koivun lehdet ovat osaksi jo kellastuneet ja ne vähätkin varisevat pois. Maaruska alkaa olla pian kauneimmillaan. Puolukat alkavat olla kypsiä, ylempänä Lappia, ovat vielä paikoin raakoja. Mustikat alkavat pian olla menneet yli. Päivät sen sijaan ovat vielä hyvin lämpimiä ja yöt paikoin viileitä, kuten viime yö. Pihlajat kantavat aika isoa taakkaa.

 Pihlajaan liittyviä uskomuksia: syksyllä punaisina notkuvat pihlajan oksat tietävät kylmää talvea. Sanonta "Pihlaja ei kanna kahta taakkaa" tarkoittaa runsasmarjaisen syksyn jälkeen vähälumista talvea.

Viime yönä mittari on käynyt lähellä nollaa. Aamulla olisi ollut komea aamu-usva ja kaste peltojen yllä ja aurinko paistoi, mutta nämä ovat taas niitä aamuja kun kamera jää kotiin.

Viime tulppaanipostauksessa väitin, että minulla ei olisi ollut ikinä ennen tulppaaneja, noh, sehän ei pijä paikkaansa. Sama pää kesät talvet.. Joskus aikoinaan, eli kauan kauan sitten :D, minulla oli ent. kasvimaan luona punaisia tulppaaneja ja helmililjoja. Ne yhtenä kesänä nousi, eikä niitä sen jälkeen ole näkynyt. Veikkaan, että myyrät veivät ne. Näin vähän pelkään käyvän näille tulevillekin sipuleille, jotain myrkkyä täytyy ähertää istutusten ympärille, etteivät ne niitä vie. Niin ja kasvimaakin on nyt entinen. Alkukesästä muokattiin se siihen kuntoon, että siihen saa kasvaa nurmikko. Mansikat ja mesimarjat jäivät, niillekin on työn alla kasvilavat.

Toivotaan nyt kuitenkin, että syksy vielä jatkuisi pitkälle marraskuuhun.. ja talvi tulisi vaikka myöhemmin. :)

Mukavaa syksyn odotusta! Jos teillä ei vielä sitä ole. :)

20 kommenttia:

 1. Ihania syksyisiä kuvia! Lämpöistä ja pitkää syksyä minäkin toivon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin. Näin viime yönä unta, että lumi satoi maahan ja en ehtinyt kaivaa tulppaaneille penkkiä. :( Onneksi se oli vain paha uni.

   Poista
 2. Kauniita, värikylläisiä loppukesän kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niitä ne ovat, punavoittoisia. Kesä meni kyllä äkkiä, ihan liian äkkiä, kun ei edes ehtinyt istahtaa nauttimaan siitä.

   Poista
 3. Kauniita ruskalehtiä olet löytänytkin.

  VastaaPoista
 4. Vau mitkä värit ! Nämä vähän helpottivat alkavaa syksy-ahdistusta, on siinä hyvätkin puolet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Vielä odotellaan sitä ihan näyttävintä ruskaa. Nämä lienee vasta alkusoittoja.

   Poista
 5. Hienoa ruskaa näkyy siellä olevan. Joskus nuorena kävin Lapissa ruska-aikaan :)
  Isoja puolukoita näkyy olevan siellä. Eilen kävin metsässä katsomassa olisko puolukkaa, mutta pieniä ja osittain raakoja olivat, joten keräsin vain marjapiirakan verran niitä.
  Täällä ei hyvin paljoa näy pihlajanmarjoja. Niinpä voi aatella että lunta tulee paljon, vaikka niinpä tuota lähes metrin verran on ollut joka talvena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikoin on ja paikoin ei. Ja paikoin tälläkin paikalla olivat vielä raakoja.. ja paikoin oli sielläkin ja toisessa paikassa lähistöllä olivat vielä pieniä. En tiedä, ehkä ei täälläkään ihan niin paljon pihlajanoksat notku kuin joskus, liekkö nuihin uskominen.. Tulee sitä lunta kuitenkin.

   Poista
 6. Todella kauniisti jo ruska värjää kaikkea luonnossa siellä.
  Upeat kuvat.
  Hyvää elokuun loppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seijastiina ja hyvää elokuun loppua Sinullekin ja syksyn alkua. Tervetuloa lukijakseni! :)

   Poista
 7. Kuvistasi voi todeta, että Suomi on todella iso maa luonto-olosuhteiltaan, sillä ei täällä etelässä vielä ruskasta ole tietoakaan. Syksyn tuntua kyllä jo on hiipinyt pihamaalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Sitä se on. Ja ei edes kovin pitkästi tarvi mennä, kun täälläkin olosuhteet vaihtelevat.

   Poista
 8. Ihania ruskakuvia. Voi kun pääsisi Lappiin ruska-aikana! En ole vielä koskaan käynyt syksyllä, vierailut on aina ajoittunut talviaikaan. Tänä syksynynäkään ei toive toteudu, mutta ehkä joku syksy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää kannattaa odottaa, ja se siinä ehkä onkin parasta. Plus se kun pääsee perille kokemaan sitä sielunmaisemaa..

   Poista
 9. Kuvissasi näkyy kauniina lähestyvä syksy. Ja pian öiden kylmetessä pakkaselle värit vaan voimistuvat. Minun asuinseudullani Koillismaalla alkaa olla myös värejä ja viime yönä jo -2.5 pakkasta.
  Kuvauksellista syksyä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin. Sitähän se on, toivotaan että ne nyt vain voimistuvat entisestään, tämähän on vain alkusoittoa. ;) Meillä oli vielä plussan puolella +1.

   Poista
 10. Ai kuinka ihania värejä, meillä vielä melko kesäinen väritys:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, näinhän se nyt on ja usko pois kyllä se tulee sinnekin ennenpitkää. ;)

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥