pelaguu.blogspot.com

perjantai 7. joulukuuta 2012

8. ja 9. luukku Jean Sibeliuksen päivä

8. ja 9. luukku ja toinen joululaululuukku


Tänään olisi siis tarkoitus suunnata rajakievarin (ent. kotiseututalo) joulumyyjäisiin myymään käsitöitä ja omia askartelujuttuja. Sinne on siis tullut nyt väkerrettyä jos jonkinlaista. Eli käsitöiden parissa on menneet nämä pari viikkoa, kun matti myöhäiset hoksiin vasta sitten että jaap, vielä oli olisi pöytäpaikkoja vapaana. Myyjäisissä on tullut kierreltyä myymässä ennenkin, ihan pappia kyydissä ns. ei olla. Kerronpa miten siellä sitten meni. Lättähatukin aikoi tulla vierailemaan. Toivottavasti ehdimmä nähä sen, ennen kuin junarata suljetaan kokonaan.

Tänään 8.12 vietämme myös Jean Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivää. Tämä lienee aivan uusi liputuspäivä suomalaisessa kalenterissamme, tai ennen en ole sitä vain hoksinut tai niin kiinnittänyt huomiota.

" Suomalaisen musiikin päivää vietetään säveltäjämestari Jean Sibeliuksen syntymäpäivänä 8.12. Päivä on ollut liputuspäivä vuodesta 2011 lähtien.
lainaus http://www.musiccouncil.fi/ "
Melko uusi juttu siis.

" Kansallissäveltäjämme Johan Christian Julius "Jean" Sibelius syntyi 8. joulukuuta 1865 Hämeenlinnassa ja kuoli 20. syyskuuta 1957 Ainolassa.

Sibeliuksen perheelle joulu Ainolassa oli tärkeä juhla. Joulu oli aikaa, jolloin leikittiin ja laulettiin, kun muulloin talossa vallitsi hiljaisuus ja rauha. Erilaisten jouluperinteiden mukana Ainolassa tietenkin musiikilla oli tärkeä sijansa. Joululaulujakin laulettiin, vaikka Ainolassa yleensä soitettiin enemmän, kuin laulettiin. Sibeliuksen itsensä säveltämistä joululauluista Aino Sibelius säesti aina laulun "En etsi valtaa, loistoa" - säveltäjämestari itse säesti muut joululaulut. "

www.tunturisusi.com/joulu/sibelius.htm

 ****************************************************************************
* Joululaululuukku - tunnista kappale *

Mikä tunnettu Jean Sibeliuksen säveltämä joululaulu?

" Oi käykää, ystävät, laulamaan
Kun joulu, joulu on meillä
Se tuttu ystävä vanhastaan
On tänne poikennut matkoillaan
Ja viipyy hetkisen meillä "


Vastaukset kommenttina, kiitos!

****************************************************************************

Tässä kuva punaisesta komeetasta. Jossain tuolla taivaalla sen pitäisi näkyä. Kuvassa se näkyy kirkkaana viivana, zoomatessa sen huomaa. Hyvin vaikea erottaa.


Ps: Kommentoi, olet mukana arvonnassa!

Muoks* 12.12.12
Oikea vastaus on:
On hanget korkeat nietokset. 

Lämmin henkinen tarina, "On hanget korkeat nietokset" kappaleen säveltämisestä ja synnystä
Lainaus tunturisusi.com
 
"On hanget korkeat, nietokset", laulun sanat on kirjoittanut haminalainen kansakoulunopettaja Vilkku (Wilkku) Joukahainen. Sen on säveltänyt Jean Sibelius. Ei ole tiedossa, miten Sibelius sai sanat haltuunsa. Joukahainen ei itse ole niitä tarjonnut Sibeliukselle. Sibelius on mitä varmimmin löytänyt sanat jostakin julkaisusta. Siihen aikaan ilmestyi paljon erilaisten seurojen ja yhdistysten julkaisuja.

Joululaulun "On hanget korkeat, nietokset" Sibelius sävelsi perheen asuessa Keravalla. Aino-äiti opetti laulun salaa tyttärilleen, jotka lauloivat sen jouluaattona yllätyslahjana papalle, kuten lapset isäänsä kutsuivat.
Ainolan joulut olivat hyvin lämminhenkisiä ja iloisia ja riemua täynnä olevia juhlia.

Joululaulujen voidaan sanoa avaavan ja päättävän Jean Sibeliuksen työn säveltäjänä. Joululaulujen merkitystä tekijälleen kuvaa se, että hän teki sovituksia kahteen läheisimpään joululauluunsa, "En etsi valtaa loistoa" ja "On hanget korkeat, nietokset" - vielä niinkin myöhään, kuin vuosina 1935 ja 1942. Ja kun Sibeliuksen varsinainen säveltäjäntyö oli jo päättynyt vuosikymmeniä aiemmin vuonna 1954, hän sovitteli näitä joululaulujaan vielä tällöin, 88-vuotiaana."

2 kommenttia:

 1. On hanget, korkeat nietokset ...

  Eivät vielä ole nietokset kovin korkeat, mutta valkoista lunta on jo ihan kivasti ja toivottavasti säilyykin jouluun asti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeinpa oikein! (aplodeja..) Jos vain nyt saadaan ratkaisut muihinkin joululauluarvauksiin, niin eiköhän laiteta jotain jouluista sinullekin tulemaan. Olen yhteydessä.

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥