pelaguu.blogspot.com

keskiviikko 19. joulukuuta 2012

19. Perennahankinnat - katsaus tulevaan kesään

Mitenhän sitä näin talven keskelle osaa ajatukset siirtää kesään? No kesää on kiva muistella talven pakkasissa. Toivottavasti ei edes tule kovin paukkupakkasia. Lunta nyt varmaan on vielä vähemmän kuin helsingissä. Varvut paikoin saattaa näkyä. Muistan että joskus penskana on tarvottu paljon enemmissäkin lumissa tai ei niin nuorenakaan. Joku talvi takaperin ja viime keväänäkin oli mökilläkin melkopaljon lunta. Ja sinnehän on aina aukaistava tie, jos menee talvella ja siellä on myös ulkoWC, joten ei ole talvikäyttöinen mökki kyseessä. Sielläkin olisi kyllä työmaata. Mutta, joo. Ensi kesän perennahankintoja tässä mietin. Syksyllähän istutin jo ne kukkasipulit maisemoimaan pihaa. Metsä on melko lähellä pihaa ja se on hyvin tiheää, hoitoa kaipaisi, mutta sepäs ei oo meijän murhe. :) Niin, jotenkin tämä tunnelma ei nyt yhtään istu tähän joulun keskelle että ensikesän kukka valintoja jo murehin, yleensä kun niin ison ressin siitäkin saa kehitettyä. No siis, kuitenkin ainakin ukonhattuparat saavat lähteä keväällä. Syksyllä jo sitä suunnittelin, mutta jäi jonku hyvän syyn takia, penkkiä taisin siinä analysoida että parempi jättää kevääseen. Pihatatarit siihen jää, osa pitää hävittää, mitenhän niillekin pärjäisi. Ja poimulehti, se pitäisi elvyttää hengiin, se on kaunis ja pidän kaikista niistä kukista joissa vesipisarat jää helmeilelään lehdille ja kas, siitäpä virisikin ajatus, tehdä kokonaan penkki pelkille sellaisille kukille. Eli ruusujuurta hankkimaan ja sitten ainakin poimulehteä.. Lyhtykukka oli ainakin yksi mitä olen haaveillut nyt ehkä kokeilevani, tai ehkä se menee niihin erikoisien kokeilujen listaan ja villiniittyyn tulee lupiinia ja ja ja.. Haavekupla poksahti.

Kodin kuvalehden puutarha -liitteestä löysin aika mielenkiintoisia TSN Gallupin tekemiä tutkimuksia. Paljonko me oikeasti kulutetaan rahaa perennoihin ja muihin puutarhatuotteisiin?

Puutarhaliiton mukaan puutarhatuotteisiin käytetään nykyään kaksi kertaa enemmän rahaa kuin runsaat kymmenen vuotta sitten. Palstaviljelijät kuluttavat jopa neljä kertaa enemmän.

Vuonna 2010 puutarhatuotteita osti:
* 1,8 milj. taloutta
* 594 milj. eurolla
Kotitaloudet käytti keskimäärin 330 euroa.

Toissa vuoden kylmä kevät ja helteinen kesä vähensivät Puutarhaliiton mukaan hiukan kotipuutarhurien intoa ostaa taimia ym.

Näin kotipuutarhurit kuluttivat eurojaan 2010


Miksi sitten ostetaan eniten juuri taimia? Kun perennojahan voisi itse lisätä pistokkaista ja siemenistä. Onko se että halutaan kokoajan jotain uutta ja virkistävää.

Lainaukset: Kodin kuvalehti puutarhassa 3/2013
TNS Gallup Elintarviketieto

Ihan mielenkiintoisia tilastoja. Minkä arvelette itse olevan syy että luvut jakautuvat näin? Miksi ostamme esim. eniten valmiita taimia.
Ajatelkaapa minkälainen hyvä tilaisuus olisi ollut Pihakutsuillakin, tilastojen valossa.

Joko sinulla on ensikesän perennahankinnat selvillä?

2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisia tilastoja! Luulenpa, että tuo valmiiden taimien osuus tilastoissa kertoo juuri siitä, että kaikki halutaan nykyään valmiina. Tai siis monet haluavat, ehkä myös sen vuoksi, että eivät itse osaa lisätä perennoja pistokkaista tai taimista. Tai sitten eivät jaksa odottaa niiden kasvamista ...

  Suurkiitos tontuista! Sain ne tänään kotiin tullessani, aivan ihania! Kuinka arvasitkaan, että juuri tontut ovat joulussa se 'mun juttu'! Joka joulu täytyy saada ainakin yksi uusi ja nyt minulla on kolme; yhden ostin itse maanantaina Vantaalta ja kaksi odotti täällä kotona :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, mukava kuulla. Minulla on näkijän kykyjä. ;), pyh ole! Ei sitä tiiä, joskus vaan sattuu mukavasti kohalle.

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥