pelaguu.blogspot.com

maanantai 22. lokakuuta 2012

Talveen taittuu, ruusujuuren tuoksussa

Vastoin ounastelujani. Lumi ei ole sulannut pois, tai jos on, on maassa kuuraa. Pikku pakkasta, kasvit talvilevolla, puutarhalapiot varastossa. On niin jännä lukea, kun vielä etelässä, pohjanmaallakin asti syystyöt ovat käynnissä. Toisaalta olen helpottunut, että lumi tuli ja kaikki on puutarhassa rauhallista, lähes niin seesteistä. Luonto alkaa valmistautua talveen. Olipa sitten syystyöt kesken tai ei. Ajattelen, että tuleekohan tänne aina niin aikaisin, mutta kuitenkin ajallaan, talvi. Etelässä syystyöt ovat täydessä vauhdissa vielä ennen lumien tuloa ja täälä ollaan jo himppusen edemmällä. Onko syksy siis meillä lyhyempi ja talvi pidempi?

Silloinpa on ihana tarttua johonkin puutarhalehteen ja suunnitella jo tulevaa kevättä. Tartuin uusimpaan Oma Piha -lehteen viikonlopun aikana ja ai että oli taas niin ihania juttuja. Erityisesti pidin Tyynelän tonttujen -tarinasta, pienen vuokrapihan -tarinasta ' Kukkia ja satoa vuokrapihasta' sekä Perh Kalmista kertovasta jutusta ' Kasveja aikojen takaa - Perh Kalmin jalanjäljissä '. Näitä voin suositella ja näistä otin myös jotain vinkkejä ja aijon niitä hyödyntää. Erityisesti silmiini pisti seuraavat kasvit; luumupuu, ukkomansikka 'Fragaria moschata' ja kalmia. Näitä on pakko kokeilla ja perehtyä niihin paremmin, paremmalla ajalla, jos sellainen jossain nurkan takana lymyää ja odottaa niin laiskaa ottajaa.

Luettuani pienen vuokrapihan tarinan, jäin itse miettimään omaa pihaani, että on niin vaikea alkaa laittamaan mitään suurta, koska piha ei ole kuitenkaan oma. Pienelläkin saa aikaan paljon, jos keksii jotain niin pientä, eikä kovin suureellista. Vanhojen esikuviemme, joiden niitä pitäisi ehkä olla, innostamana jatkan edelläkävijöidemme puutarhakierros -sarjaa. Oma Piha 6/12 -lehdessä olleestä Perh Kalmista, jopa ehkä häpeäkseni en ole tiennyt, on aikamme edelläkävijöitä ja suuria puutarhakulttuurin esiintuojia, että näihin tutustuu mielellään lisää ja on ehkä vähintäänkin kohtuullista, että ottaa selvää ja on perillä siitä, mistä kaikki on meille tullut ja palaa asioiden alkulähteille. Voisi olla siis että, joskus olisi käytävä Turussa, Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa, kulkemassa näitä jalanjälkiä. Olen jonkin verran kierrellyt kasvitieteellisiä puutarhoja, ihan niiden kasvillisuuden vuoksi, sen kummemmin historiaan perehtymättä. Jotenkin viime vierailumme Haapavedelle sai silmäni aukenemaan. On tärkeää tietää mistä kaikki tulee. Maito tulee lehmästä jne. Tästäkään aiheesta sen enempää, itse siihen paremmin ensin perehdyttyä.

Ja asiasta ihan melkein toiseen..
Nyt olen perehtynyt ja myönnän, että tahtoisin ja pitäisi vielä paremmin perehtyä ruusunjuureen ja sen käyttö mahdollisuuksiin. Ihan harmittaa, kun vasta oli luento täällä meilläpäin siitä ja sen käytöstä, ja enhän siellä sitten käynyt. No, nyt kuitenkin ostin sitä murskeena, jota voi käyttää teenä ja testasinkin jo kerran. Ihan hyväähän tuo oli, erityisesti minua kiinnostaa sen terveysvaikutukset. Sanotaan, että se auttaa väsymykseen ja päänsärkyyn. Ja pidän myös perennana tästä ruusunjuuresta. On minusta sievä.

Ruusujuuri 'Rhodiola rosea' valittiin vuoden rohdoskasviksi v. 2003.
Ruusujuuri – ”Pohjolan Ginseng” on tällä hetkellä yksi kiinnostavimmista lääkekasveista maailmassa.
Sen lääketieteellinen arvo nykyajan kiireiselle ja stressaantuneelle ihmiselle on merkittävä.
http://www.herbosus.fi/rjInfoa.htm

Ruusujuuren käyttö ei aiheuta mitään riippuvuutta; sen käytön voi aloittaa ja lopettaa milloin tahansa.
Nauttimisen jälkeen ruusujuuren vaikutus alkaa nopeasti. (Itse en kyllä tuntenut mitään hirveän suurta vaikutusta, ensimmäinen teen juonnin jälkeen.)
Ohjeen mukainen käyttö pitkänä kuurina antaa yleensä parhaan tuloksen.

Ruusunjuuren terveysvaikutukset kokonaisuudessaan sivulla  http://www.herbosus.fi/rjInfoa.htm.

Ruusunjuurihan tunnetaan siis perennana, maksaruohojen sukuun kuuluvana luonnossa villinä kasvavana kasvina. Sitä viljellään sekä koriste- että lääkekäyttöön.

 ' Ruusujuuri on adaptogeeninen kasvi, joka vahvistaa elimistöä ja auttaa sitä selviytymään äärimmäisissä olosuhteissa. Se myös lievittää kipuja ja päänsärkyä ja estää kasvainten kasvua. Perinteisesti Ruusujuuri tunnetaan koristekasvina. Sen meheviä C-vitamiinia sisältäviä lehtiä käytetään myös salaattina. Juurakosta puristettua öljyä käytetään myös kosmetiikkatuotteissa lähinnä sen hyvän tuoksun takia. Nykyään Ruusujuurella on voimakkaasti kasvava merkitys myös rohdoskasvina. Ruusujuuri – ”Pohjolan Ginseng” on tällä hetkellä yksi kiinnostavimmista lääkekasveista maailmassa. Sen lääketieteellinen arvo nykyajan kiireiselle ja stressaantuneelle ihmiselle on merkittävä.' luontaistuotteita.fi

Ja aika hyvä kirjoitus on myös Metsätontun ruusutarha -blogissa ko. kasvista.

On siis myös muistettava että, juurta ei käytä liikaa. Tai yhdessä synteettisten masennuslääkkeiden kanssa tai keskustelee ainakin lääkärin kanssa sen käytöstä muiden lääkkeaineiden kanssa. Myös ostamassani paketissa "Pyhä Olavin Ruusujuuri" lukee, että ei suositella yli 4kk yhtäjaksoiseen käyttöön. Olen myös miettinyt, että mikä olisi helpompi tapa käyttää tätä mursketta kuin teenä. Kun mielestäni tämä ei ole jauhetta ja paikasta, josta tilasin sen, ei ole mukana sen kummempaa käyttöohjetta. Ajattelin, tai se ainakin näyttää niin teemäiseltä murskeelta tai miksi nyt sitä kutsuisin. Ruusujuuresta on olemassa tablettia ja jauhetta jne. Mutta minusta tämä ei ole jauhetta vai voisinko sittenkin käyttää tätäkin esim. viilissä, kuten jauhetta käytetään. Aikani etsittyä löysin ruusujuuri teen valmistajan nettisivuilta myös sen käyttöohjeen, joka on alla. Joka myös paljasti, että tässä on käytetty muitakin yrttejä lisänä.



Pakkauksen takana lukee näin:
" Ruusujuuri, Pohjolan ginseng. Perinteisesti käytetty mm. Siperiassa, Alaskassa ja Suomen Lapissa esimerkiksi teenä. Jo aikoinaan sen uskottiin vaikuttavan terveyden ylläpitoon, lihaskunnon kohottamiseen, väsymykseen ja sairauksien poistoon. Ruusujuurelle ei ole todettu haittavaikutuksia. "

Ruusujuuritee

Ruusujuuri Rosenrot
Vadelmanlehti Blad av hallon
Maitohorsmankukka Blomma av duntrav
Maitohorsmanlehti Blad an duntrav
Koivunlehti Björklöv

Hauduta 10 min. 1-2 tl / muki. Erittäin piristävä ja virkistävä yleistee. Tarvittaessa makeuta hunajalla. 



2 kommenttia:

  1. Mulla on myös tuota ruusujuuriteetä. Hyvää! Ehkä pitäisi juoda joka päivä kunnolla, jotta huomaisi piristävän vaikutuksen? Ja ehkäpä on tehokkaampaa jauheena? Sitäkin itseltäni löytyy. On vain niin ärtsyn makuista, etten tiedä, miten söisin sen. Sekoitettuani johonkin pilaa mielestäni sen muun. Vinkkejä? Kieltämättä tässä kaipaisi piristystä :)

    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  2. Näin minäkin luulen, kiitos vinkistä! Samoin vinkkejä ja keskustelua ruusunjuuresta. Itse vielä haluaisin perehtyä paremmin siihen että kuinka sitä voisi itse käyttää suoraan kasvista. Mistään en löytänyt siihen liittyen mitään.. Ja kaikki syystyöt on tehty, joten lumi saa tulla, kun on kuitenkin tullakseen. Pakkanen ei ole vain minun ystävä eikä toisinpäinkään! :/

    VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥