pelaguu.blogspot.com

keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Etupihan kiviprojekti osa1

Tässä pian aikaa käy niin, että syksy loppuu kesken ja talvi tuleepi päälle, jää tämä kiviprojekti tänne päivittämättä. Mutta voi olla hyvä vaan, että laitan vähän keskeneräisenäkin enkä heti valmiina, tämän tänne.

Siispä aloin rakentaa etupihalle, "kivipaasia", isoa kukkaruukkua.. No joo, suuret oli suunnitelmat. Olisi pitänyt tulla isompi, mutta ei tähän varmaan kovin isoa kannata tehä tai mahu ja lähinnä varmaan korkeuden puolesta ois saanut olla korkeampi. Ja alunperin suunnittelin tekeväni tämän ensi kesänä, mutta mitä sitä tyhyjää. Innostuin jo nyt, syysiltoina tätä väkertämään. Ja keskenhän tuo taitaapi vähän jäähän. Tarkoitus oli laittaa tähän syysistutuksia, mutta kohta sekin on myöhäistää. Kiire (lue: laiskuus) on iskenyt toden teolla! Ja on kait nuo lehet jo puonneet puusta, tiiä koska se lumen nakkaa. Joten talvitassuja alle autoon! Lämmintä silti on vielä ja vettä sataa! Sateisen harmaa syyskuu ja lokakuun alku.

Tarkoitukseni oli vielä korottaa tuota taka-osaa, niin että saisi hieman kerroksellisuutta. En tiiä, onko ihan mahoton toteuttaa, mutta katotaan, mikä on lopputulema. Yritin etsiä kirjoista ja netistä kivirakentamisesta puutarhaan, mutta en löytänyt mitään. Ehkä jokin betoniaiheinen kirja vois olla, ja muistelen, että sellainen olisi.. No, omasta päästä aloin siis suunnittelun kautta tätä tekemään. Betoni-säkin kyljessä lukee, että laita alle kosteutta imevä suodatinkangas tai vastaava. Minä laitoin muovin! :) Onpahan suojaksi, kun laatoituksen päälle tämän valoin. Ensi alkuun suunnittelin ja ladoin kivet, niin miten ne lopussa pitäisi olla. No, loppu tuloshan ei oikein koskaan ole sitten sitä mitä pitäisi tai aivan samanlainen. Lado-pura-vala-lado... Ehkä mulla into loppui jo tuohon latomiseen.

Eli ladoin kiviä ensin malliksi millainen pitäisi tulla. Siten purin, purkamatta pohjaa. Tein laastin suunnilleen pakkauksen ohjeen mukaan sementistä ja valoin pohjan, laittamalla laastia pohjakivien väliin. Lopuksi ladoin reunat ja laastia kivien väleihin. Vähän samalla periaatteella, kuin ois uunia muurannut tai vastaavaa, ajattelisin. Ihan päälimmäisiä kerroksia en valanut, kivet ovat irtonaisina. Mutta ainakin pohja on niin, että multa pysyy. Täytyy vielä reunat purkaa ja latoa paremmin, niin että taka-osa on korotetumpi. Reunojen pohjakerros on muita kerroksia leveämpi (n. 2 kiveä vierekkäin), on helpompi latoa muut kerrokset päälle, ilman valausta. 1kpl 25kg säkki sementtiä riittää tähän hyvin. Sitten annetaan vain kuivua, täydelliseen kuivuumiseen meni muutama päivä.
 Mallipohja.Pohja ennen valua.


Lähes valmis kivipaasi/kukkaruukku.
Projekti ja osa 2, todennäköisesti, loppuun saatetaan ensi kesänä.

Ja samaiseen aiheeseen, ajattelin eräänlaisena jatkumona, säilyy ehjä kokonaisuus, lisäsin etupihan kukkapenkkiin kiviä.

En hät' hätään saanut kovin hyvää kuvaa, mutta välttää nyt.


Ja vielä jotain aiheeseen kuulumatonta. :) Ainokainen päärynämeloni 'Pepinon' hedelmä. Oletettavasti on vielä raaka ja tuskin siitä kypsyykään.Seuraava projekti jo odottaa työstämistään. Ja arvatkaa vaan kuinka monta on kesken.. ;)

Pian tosiaan talvi painaa päälle ja mulla alkaa tulla hätä, kun jutut loppuu kesken.. : ( Mutta missäänhän kai ei ole määritelty, että kuinka tiheään tai usein tänne pitäisi päivittää. : ) Kunhan vain lukijani, jaksatte uskollisesti pysyä linjoilla, niin päivittelen aina kun kiireiltäni kerkiän ja juttu luistaa!

So, stay tuned! :)

Keväältä jo kovasti näyttää! :)

4 kommenttia:

 1. Täällä toinen kiviin hurahtanut :) Muurausta en ole vielä älynnyt kokeilla kivillä, kantanut, kierittänyt ja traktorilla kuskannut kylläkin, mutta kiitos vinkistä tuollaista tahdon myös kokeilla. Hyvältä näyttää tuo tekniikka ja ruukku.
  Kiva oli nähdä tuo Pepinon hedelmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! Kovasti lämmittää mieltä jälleen kommenttisi. Kun mietin, että onko tämä ihan häränpyllystä koko homma. :) Mutta toki, olisihin sen tehnyt pihallekin sillai, että esimerkiksi johonkin pihan sisääntuloon tai vastaavaa, mutta pihaa on suunnilleen metri kertaa metri etupihalla, niin jotain pitää väkertää ja yllättävästi sinnekin aina mahtuu. :) Ja alunperin ajattelin että pohjalle tasainen kerros valua ja siihen asettelen kivet, mutta näinkin meni näppärästi, että väleihin vain laastia ja pyysypi ainakin toivottavasti jotenki kasassa.

   Poista
 2. Hyvä siitä tulee, kivet on ihania, niinku ehkä oot huomannut. ;) Ainakin mulla nuo valetut kivilaatoitukset on pysyneet ihan hyvästi, ei ole tullut lohkeamia eikä muutakaan kulumaa pahemmin. Eiköhän se kestä sullakin. Mulla on ajatuksena sitten joskus tehdä pihagrilli tuolla systeemillä, mut se haave on vielä pitkällä tulevaisuudessa.
  Sain viimein lisättyä sunki blogin mun seurantalistalle. Nyt ehkä tulee käytyä useammin kommentoimassa, kun se on aina näkyvillä. :) En tiiä miten sitä on niin saamaton, ei oo saanu päivitettyä sitä listaa.

  VastaaPoista
 3. Miva idea tuo kiviruukku. Jään innolla odottamaan, miten ensikesänä jatkat sitä.
  Sitä päivitellään talven (ja tietysti kesänkin) aikana miten asiaa ja intoa piisaa. Kun on seurantalistalla, nii siltähän se aina pomppaa ensimmäiseksi, kun jotain uutta on tullut.
  Minun blogimaailmassa lueskelukin on kausittaista =).

  VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥