pelaguu.blogspot.com

tiistai 16. lokakuuta 2012

Mustikkakukko eli rättänä ja wanhan ajan vaniljajäätelö

Jotain ihan uuden uutukaista itsellekin. Kaapit pursuaa reseptejä nim. reseptikeräilijä, aina sitä vain törmää uusiin ja suunniilleen niitä kerran käyttää. Mutta tätä täytyy tehdä useamminkin. Vastaani käveli mustikkakukko. :) Kukko, jolla oli mustikka suussa. :D Tavallaan joo, mutta ei kuitenkaan. Rättänä, kuten sitä savossa kutsutaan, on sittemmin levinnyt yleistyväksi herkuksi pitkin suomea. Millään tavalla en omaa kytköksiä savon suuntaan. Tämä nyt vain tuli eteeni. Ja tässäpä teille herkullinen ohje miten minä sen tein.

Mustikkakukko eli rättänä

200 g voita
3/4 dl sokeria
3 1/4 dl ruisjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta

Täyte

8 dl (400g) mustikoita 
(jos käytät pakastemustikoita, sulata ne kukon kypsymistä nopeuttaaksesi.)
n. 1dl sokeria
1/2 dl perunajauhoja

Valmistusohje
1.Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. 
2. Lisää ruisjauho-leivinjauheseos.
3. Erota taikinasta vajaa 2/3 ja taputtele se uunivuoan (Ø 18 - 20 cm) pohjalle ja reunoille 3 - 4 cm korkeudelle. Taputtele loppu taikina leivinpaperille kanneksi ja laita se jääkaappiin hetkeksi. TAI Laita taikina 1 tunniksi jääkaappiin kohmettumaan, taikinaa on helpompi käsitellä ja erotele sitten vasta 2/3 osaa taikinasta. Voit tehdä myös pienempiin annoskuppeihin, käytä tällöin vähemmän mustikoita. Uunivuoassa tehty tarvii hyvän ja pitkän paisto ajan, jotta kypsyy keskeltä.
4. Sulata mustikat mikrossa (nopeuttaa mustikkakukon kypsymistä). Lisää mustikoihin sokeri ja perunajauho. Kaada seos vuokaan. Aseta kansi päälle.
Paista 200 asteessa n. 40 min.


Uusi tuttavuus minulle oli leivonnassa vaniljatanko. Tai siis tokihan olen kuullut sitä käytettävän, itse en ole sitä koskaan käyttänyt, ennen tätä. Sitä käytettiin wanhan ajan jäätelön maustamiseen. Tämäkin oli minulle uusi tuttavuus. Ja koen täydellistä onnistumisen iloa! Onnistuin lähes täydellisesti, tässä haasteellisessa tehtävässä. Jäätelöä voi siis tehdä itsekin, ilman jäätelökonetta ja turhia lisäaineita, mitä kaupan pakkasjäätelöt yleensä sisältävät. Ihan nopea hommahan tämä ei ollut, mutta varaa aikaa, niin hyvä tulee. :) Ja jäätelöltähän se maistuu. Sekin ohje tässä.



Wanhan ajan vaniljajäätelö

4 kananmunan keltuaista
1,5 dl sokeria
3 dl täysmaitoa
1 vaniljatanko
3 dl kuohukermaa
Voit käyttää myös laktoosittomia tuotteita.

Valmistus:
1. Vaahdota keltuaiset ja sokeri.
2. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi siemenet ulos. 
3. Lisää kattilaan maito, vaniljatangon siemenet ja vaniljatanko. Kuumenna lähes kiehumispisteeseen.
4. Kaada tilkka maitoa munasokeri-seokseen hyvin sekoittaen. Lisää sitten loppu maito ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna, kunnes vaahto häviää ja seos sakenee, älä kuitenkaan anna kiehua. Laita seos jäähtymään.
5. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää jäähtyneeseen maitomuna-seokseen. Kaada pakastusastiaan ja laita kolmeksi tunniksi pakastimeen.
6. Ota jäätelö pois pakastimesta ja sekoita sitä joko sähkövatkaimella tai perunasurvimella, jotta syntyneet kiteet rikkoutuisivat. Laita takaisin pakastimeen ja toista kahden tunnin kuluttua. Pakasta vielä vähintään kaksi tuntia ennen tarjoilua.




Ohjeen poimin makuja.fi sivustolta, sekä Valiolta. Ja kuten ainakin, kaapissani ei ole koskaan liikaa aineksia. Joten vähensin aineksia ja tein pienempiä annoksia, mutta näinkin onnistuu. Tee siis mahdollisuuksien mukaan. Ihania herkkuhetkiä! :)

Ja tätä eilen 15.10 kirjoittaessani lunta satelee. Ensilumi on saatu pian meille http://loma.salla.fi/fi/etusivu/web-kamera/.

3 kommenttia:

  1. Namskis. Mustikkakukko on älyttömän hyvää :). Joskus olen kokeillut myös jäätelön valmistusta kotona, muttei se rakenne ole ikinä kaupan veroista. Tuo sun jäätelös näyttää kyllä hyvältä.

    VastaaPoista
  2. Namskis. Mustikkakukko on älyttömän hyvää :). Joskus olen kokeillut myös jäätelön valmistusta kotona, muttei se rakenne ole ikinä kaupan veroista. Tuo sun jäätelös näyttää kyllä hyvältä.

    VastaaPoista
  3. Jos jäätelö on pidempään kuin vaaditun ajan pakasteessa, mielestäni siitä silloin tulee ehkä enemmän jäädykemäistä. Hetki vain pakasteessa ja silloin on parhaimmillaan.

    VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥