pelaguu.blogspot.com

tiistai 29. elokuuta 2017

Kesää omassa puutarhassa

Kesä on vilistänyt ohi vauhdilla! Touhua on riittänyt, niin ei ole oikein ehtinyt puutarhaakaan hoitaa. Tuntuupi, että ennenko kesä ehti edes alkaa niin se jo loppui, kun meillä se alkoi muutenkin niin myöhään. Ja nyt on jo ihan selvästi syksyn merkkejä ilmassa. Mutta onneksi, tai harmillisesti olen saanut uutisistakin lukea että, etelässä ei ollut kovin paljoa hellepäiviä tänä kesänä, mutta meillä riitti hellepäiviä ihan mukavasti. Tuntuuko teistäkin ehkä siltä että kesä meni äkkiä? Veikkaan että se oli vain meillä pohjosessa, kun kesä ei kerenny kunnolla alkaakaan.

Omassa puutarhassa ei paljoa oikeastaan vielä perennoja kuki, mutta joitakin. Ja sitä olen yrittänyt paikkailla vähän kesäkukilla ja minullahan oli se arvontakin keväällä siihen liittyen. Aiheena arvonnassa oli, että piti ehdottaa jotain kesäkukkaistutuksia puutarhaani ja niistä sitten poimin parhaat ideat. No, toki minä sieltä poiminkin parhaat ideat, mutta osa sitten lopulta ylitti minun kesäkukkabudjetin niin ne jäi sitten hankkimatta. Mutta toki sitten valitsin varakukan, ja valitsin lumihiutaleen yhdeksi kukaksi. Mutta tämä onkin sitten surullisemman kuuloinen tarina kokonaisuudessaan tämä koko tämän vuoden kesäkukkahankinnat, ne meni lopulta melkolailla mönkään. Kaikki odottivat upeita luomuksia, mutta tällä kertaa valitettavasti joudutte pettymään. Ehkä ensi kesänä sitten. Jos kesä tulisi sitten aikaisemmin tai jotenkin edes oikiaan aikaan.

No miten ne kesäkukkaostokset nyt sitten menikään?
No ensinnäkin ne lumihiutaleet kuoleusi, jotenkin ihan kummallisella tavalla, kastelin niitä kyllä, no silloin tällöin.., joten jouduin ostamaan tilalle valkoista annansilmää alennusmyynnistä, kun muuta sopivaa ei oikeastaan enää ollut. Ostin myös salkoruusun kun vaikutti kivalta, ja kauniilta, mutta ei se oikein sitten ollutkaan hyvä terassin puulaatikossa. Sitten ostin auringonkukan marketista kun oli tarjouksessa, niin sekään ei kukkinut, ehkä olisi pitänyt olla auringossa. Pietin sitä koko kesän etupihalla, johon ei aurinko oikein paista, niin se vaan piti sitkeästi nuppunsa supussa. Sitten ostin myös tuoksupielusta lisäkkeeksi pelargonian ja muiden kanssa niin ei sekään minusta oikein valloittanut. Ja joo olen kastellut aina kerran viikossa kaikki kukat lantavedellä. Pelargoniat ovat ainoat jotka ovat komeasti kesäkukista kukassa ja ovat kukkineet koko kesän. Voittamani petunia-amppelit kukkivat myös aluksi ihan kivasti, toiseen vain tuli jokin ötökkä ja myrkytyksestä huolimatta se kuoleusi pois. Ja lopulta sitten en oikeastaan löytänyt amppeleille sopivaa paikkaa niin, kaikessa kiireessä niistä jäi ottamatta kuvat, ja nyt ne ovat jo kuolleet.
Suurimman osan kukista ostin Pesiölän puutarhasta, Taivalkoskelta, missä vierailimme alkukesästä.Yksi, pelargonioiden lisäksi, onnistuneista kesäkukista oli etupihan neilikka, koko kesän varjossa ja vähällä kastellulla, on kukkinut monin erivärisin kukin.
Etupihalle ostin auringonkukan kylkeen syysasterin nyt loppukesällä.Yksi onnistuneista kesäkukista oli valkoinen annansilmä. Se kukkii kivasti vieläkin.Pelargoniat mummon akkunalla. Ihan omalla ikkunalla.
Ostin heräteostoksena läheisestä ruokakaupasta kun olivat alkukesästä tarjouksessa.
Nämä ovat kukkineet kiitollisesti koko kesän. Tämä kuva tältä päivältä.
Vielä yksi kuva kesäterassin pelargonia tänään.


Tämän asetelman muistatte varmaan juhannustoivotus-postauksesta.
Suomi100-hengessä petunioita ja kesäleimua. Tätä väriyhdistelmää olisi
varmaan saanut olla enemmänkin tänä kesänä. Mutta aina se tahtoo olla, että pinkkiin 
kallistuu mulla tuo kesäkukkien valinta. Nämä olivat myös kiitollisia kukkijoita, 
vieläkin kukkivat.Liljoja odottelen, että ehtisivät vielä aueta, ovat nyt nupulla. Näilläkin on sellainen tarina, että en ole ottanut niitä viime syksynä pois tästä puulaatikosta, ne ovat talvehtineet siellä ja pitäisi kai olla sellaisia, että pitää talvettaa kellarissa ja esikasvattaa. Mutta kesällä koin hämmästyksen kun laatikosta alkoi nousemaan liljoja. Tosin yhdessä varressa on vain nuppuja.
Perennoista.

Peurankello kukkii. On vain vähän mokoma, kun on levinnyt vähän joka paikkaan.
Sekin ehkä tekee vähän epäsiistiksi puutarhan.Päivänlilja kukkii ensi kertaa tänä kesänä. Olen saanut sen fb.kirppikseltä, aikanaan.
Haluaisin vain sellaista jossa ei ole seassa mitään. Tämän mukana taisi tulla peurankelloa.Päivänkakkaroitakin on eksynyt penkkiin.Tätä tarha-alpia minä odotan, että alkaa "leviämään" ja koitan sitten pärjätä sen kanssa. Olen kyllä saanut siitä jo haukut naapurin emännältä, mutta odottelen. Se on vielä aika pieni ja ei ole vielä lähteny leviämään.


Poimulehteen näyttää tulleen jokin ötökkä, lehdet ovat kauttaaltaan ruskeat. Ei se kuolleeltakaan näytä, mutta ötököiden valtaamalta. En tiedä onko peli jo menetetty vuosiksi ja että, se pitäisi kaivaa pois koko penkistä vai mitä lie sille tekisin. Pihatataripehkotkin kukoistavat. Ensi kesänä jos jaksaisi myrkyttää ne pois. Naapurinemäntä oli samaamieltä.


Lopuksi vielä kuva takapihan kesäterassista.
Mietin, että kehtaako tätä laittaakaan. Koska tästä näkee, että ei ole ollu tänä kesänä aikaa laittaa kesäterassia. Minulla oli kaikenlaisia suunnitelmia, tai lähinnä olisi ollut ompelujuttuja ja uutta kangasjuttua kesäterassiin, mutta ei ole ollu aikaa tehä. Ehkäpä talvella, sitten ens kesäksi.

Tässä suomi100-ruukku, puulaatikossa salkoruusuja, liljoja, kaikkea mahollista.
Sinkkiruukku jossa annansilmä valkoinen. Ja maassa pelargonia.Summa sumaarum - suutarin lapsilla ei ole kenkiä.

Hyvää loppukesää kaikille ja syksyn odotusta!

8 kommenttia:

 1. Syksyä on selevästi jo ilimas. Ihanan raikas tua sini-valakoone yhyristelmä. Aina ei kaikki onnistu, mutta ens kesänä on taas uuret kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Harmikseni täytyy todeta että se arvontajuttu lupaus jäi ehkä pikkusen lunastamatta, budjetti tuli vastaan ja sitten täältä ei saanut kaikkia kukkia mitä ehdottettiin. Nyt kun aattelen niin jos olisin ollut älykäs niin olisin ostanut sinivalkoisia petunioita enemmänkin ja laittanut niitä myös puulaatikkoon. No ehkäpä tosiaan ensi kesänä. Kesä meni niin äkkiä että ei kyllä edes huomannut, kun touhua on riittänyt. Sen vuoksi bloggaaminenkin on jäänyt vähälle. Väistämättä syksyä se tekee, voimme haikein mielin hyvästellä kesän.

   Poista
 2. Eipä ne kesäkukat aina menesty meilläkään. Sun pelargoniat on tosi kauniita. Mulla ei ole koskaan ollut näin vähän kesäkukkia, parissa-kolmessa ruukussa tähtisilmiä ja laventelia ja yhteen ruukkuun istutin kärhön ja sen juurelle apilaa. Muutamassa seinäruukussa ja pöydällä on murattia. Siinäpä ne, muuten mennään perennoilla. Harmillisen kylmä ja sateinen kesä, eikä tämä syksykään enää näköjään lämpöä tuo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli mielestäni lämmin kesä. Sellaisena sen muistan. Nyt on viileää.

   Poista
 3. Jopas se nyt on tökkinyt kesäkukkien kanssa. No semmosta se on välillä. Minäkin jo päätin etten kasvata enää ikinä leijonankitaa, kun venyivät ja kaatuilivat sikin sokin purkeissa. No katotaan miten päätös pitää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, että saattaa tullakkin toisiin aatoksiin ens kesänä. Joo minä en edes tehny nyt mitään sisäkylvöjä, kun tiiän että niistä tulee ränkylöitä. Joo valitettavasti taas näin minun puutarhassa. Ainiin kukkihan ne keisarinkruunutkin, mutten ehtiny ottaa niistäkään kuvaa.

   Poista
 4. Kesä meni kesää odotellessa. Kuopion seudullakaan ei ollut yhtään hellepäivää.
  Tarha-alpi on kaunis kukka. En panisi pahakseni vaikka leviäisikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä pohjoisessa oli onneksi kesä, helteitä riitti ihan nokko. En minäkään, naapurinemäntä ei tykännyt ko. kasvista ja kävi sen kertomassa minulle.

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥