pelaguu.blogspot.com

tiistai 9. toukokuuta 2017

Kalliojärvi talviasussaan

Pääsiäisenä ilmat eivät meitä suosineet, mutta juuri viimeisenä pääsiäispyhänä sattui sen verran sopiva keli, että lähdettiin käymään pilkillä, minä, mies ja koira. Matkasimme moottorikelkalla, minä ja koira istuttiin ahkiossa ja mies ajoi meidät perille pilkkivedelle. Pilkkivedeksi valikoitui tällä kertaa aivan uusi vesistö näin talviaikaan, tänne olen toivonut pääseväni ja nyt se toteutui. Kävimme täällä toissa kesänä, josta postauksen voit lukea tästä. Pilkkivetenä siis Kalliojärvi. Kalliojärvi on jäätikköjoen kallioperän muuroksen kuluttamaa rotkoa. Suomen Rotkot -kirjassa kerrotaan, että porrasmainen jyrkkä, kohti suoraa ylöspäin nouseva seinämä olisi otollinen esihistoriallisille kalliomaalauksille. Ja näin minä sitten muistinkin kun saavuimme paikalle. Nyt oli paljon helpompi tutkia tuota kallion punaa. Kovin lähelle siihen ei kuitenkaan päässyt, joten voin vain jäädä miettimään, olisiko mahdollista, että tuolla olisi esihistoriallisia kalliomaalauksia. Vaikuttavaa! Toisaalta mietin miten se olisi mahdollista?

Kalliojärvelle helpoin tapa talvella on tulla hiihtämällä. Sinne kulkee kunnostettu latu. Ja kesällä merkittyä polkua pitkin. Lisää kesäpolusta yllä olevasta postauslinkistä.
Kovin paljoa siellä ei ollutkaan kairin reikiä, olimme ainoita pilkkijöitä, koko päivänä. Mutta oli siellä muutamia reikiä, että jotkut olivat käyneet kokeilemassa. Ja moottorinkelkanjälkiäkin oli jonkin verran. Sen sijaan hiihtäjiä oli senkin edestä. Suosittu latu siis. Kalliojärven kierros. Kalliöjärven latu on 18 km pitkä ja se on merkitty helpoksi. Moni hiihtäjä ihasteli Kalliojärveä ohi mennessään.

Kalliojärvi sijaitsee Sallan kirkonkylän eteläpuolella.


Kalliojärveä jäältä katsottuna.


Ensin pilkittiin ja sitten mentiin nuotiolle paistamaan makkaroita
ja syömään eväitä. Kuvassa Kalliojärven päivätupa.Nuotiopaikka.Päivätupa. Päivätuvassa on myös kamina.Liiteri.Roosa. Meijän vanha kelkkakoira. Joka aivan pian täyttää 9 vuotta.
Silta. Sillan ylittämällä pääsee kiikkumaan päivätuvalle ja tulistelupaikalle.Makkaran paiston jälkeen pilkittiin vähän lisää.


Talvi pitää otteessaan edelleenkin. Luin jostain uutisen, että tämä on poikkeuksellista, että lumet ovat näin pitkään, mutta en löytänyt enää uutista. Aluksi olikin jo pari lämmintä päivää ja yötä, niin että lumet saivat jo jonkin verran kyytiä, mutta ei tarpeeksi. Nyt tuuli on kääntynyt pohjoiseen ja yöllä on pakkasta, aamulla teräshanget. Keväthanget vielä toukokuussa?! Aargh, tulisi jo kesä. Kun kesä on muutenkin niin lyhyt meillä. mutta antaa kovasti odotuttaa. Mietin tässä kesärenkaiden vaihtoa autoon, joko uskaltaisi. Aikaisin aamulla voi olla vielä jäiset tiet, luntakin nakkelee kokoajan, mutta ei niin että se jäisi tienpintaan. Mieheni mukaan voi jo vaihtaa kesärenkaat. Huh, mikä kevät! En ihan tälläistä odottanut, mutta koskaan ei voi tietää mitä tuleman pitää. Toivoisin kuitenkin, että kaikkea hyvää vain tulisi! Hyvää toukokuista viikkoa täältä pohjoisesta lumien keskeltä kaikille! ♥

16 kommenttia:

 1. Täys talavi! Täällä enää rippeet jäljellä, mutta taivaalta tulee pikkusen lisää tälläkin hetkellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä vielä on talvi. Mutta nyt on jo pälviäkin. Pääsiäisenä ei vielä ollut.

   Poista
 2. Kovin syvällä on vielä nuotiopaikka, lunta riittää.
  Paras tilaisuus nyt onkin tutkia kallioseinämiä jäältä käsin. Punaista graniittia taitaa olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovatko kyllä mielenkiintoisia nuo kallionseinämät. Tulipas muuten testattua myös se että ei aivan pohjaton ja kalaton kalliojärvi ollut. Kesällä mietin että on syvä järvi kun oli niin tumma. Kyllä se syvä oli, mutta siima riitti hyvin pilkissä. Aivan normaalin syvyinen järvi.

   Poista
 3. Onpa siellä tosiaan vielä paljon lunta! Tulisipa meillekin tuollainen talvi kun sen aika taas koittaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on postaus on pääsiäiseltä. Pitää pikapikaa kiriä kiinni ja tehdä postaus tämän hetkisestä tilanteesta.

   Poista
 4. Onpa upeat maisemat niin hienosti kuvattuna. Mieli lepää näissä kuvissa.

  VastaaPoista
 5. Nimensä mukainen järvimaisema. Komea paikka.
  Täällä etelässä toki jo keväiseltä näyttää, mutta talviselta tuntuu. Tänään on useaan kertaan satanut lunta, joka ei onneksi sentään maahan jää. Aamulla luin lehdestä, että näin kylmiä keväistä on kaksi 100 vuodessa. Harvinaista siis. Saisi jo tulla lämmintä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, niin se se oli se uutinen jonka minäkin luin, mutta en muistanut enää että miten se meni, mutta harvinaista joka tapauksessa. Sais kyllä, kun miettii myös peltotöitä ja muita niin kyllä mietityttää.

   Poista
 6. Olipa jännää katsoa talvisia kuvia. Noin kaunista talvea meillä ei ollut täällä etelässä koko talvena =D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tätä talvea jo riittää ja vähän arvelinkin että enää ei talvipostaukset kiinnosta, mutta kun talvi on niin sitä sitten saadaan tännekin.

   Poista
 7. Tämä talvi meni meilläpäin niin mahdottoman vähillä lumilla, etei juuri hiihtämään edes päässyt.
  Ja kevät on reippaasti myöhässä, parhaillaa sataa lunta, ihan hiljakseen.
  Komea paikka, varmasti upea kesälläkin.

  VastaaPoista
 8. Komeat on maisemat.... ja lpaljon unta! Ja me täällä etelässä kauhistellaan kun muutama päivittäinen raekuuro osuu päälle. Tosin ei niin pitäisi enää toukokuussa tapahtua, kevät on tosi myöhässä.
  Muuten, en vaihtaisi siellä vielä kesärenkaita... jos vähänkin lumesta on tietoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä nyt on jo pälviäkin paikoin. Tielle ei lumi jää joten juuri uskaltaa vaihtaa kesärenkaat.

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥