pelaguu.blogspot.com

tiistai 9. elokuuta 2016

Avoimet puutarhat Pohjoisessa osa 1

Viime sunnuntaina oli jälleen odotettu Avoimien puutarhojen -päivä. Minäkin pääsin osallistumaan tapahtumaan, nyt toista kertaa vierailemalla kohteissa, mutta kunnolla ensimmäisen kerran, tämäkin kerta oli kariutua, mutta niin vain onni olikin nyt puolellamme ja pääsimme lopulta matkaan, noin 150 km päähän Lapin pääkaupunkiin Rovaniemelle. Viikon suunnittelun ja pähkäilyn tuloksena lopulta matkakohteeksi päätyi Rovaniemi. Jätetään muillekin vuosille jotakin.. En vain tosin taida jaksa odottaa ensi vuoteen, päivä oli niin antoisa ja hieno! Tuli myös taas uutta innostusta laittaa omaa puutarhaa jonkin verran ja sai todeta, ettei se oma puutarhakaan niin huono ole.. 

Muiksi vuosiksi jäi tällä kertaa Oulun, Tornion ja Ylitornion kohteet. Minun oli vain hyväksyttävä tosiasiat, että kaikkea ei ehdi yhtenä päivänä, joten käyntikohteemme olivat nämä seuraavat esittelyssä olevaa 5 puutarhaa. 5 niin erilaista ja eri-ikäistä puutarhaa, rohkeiden ihmisten puutarhaa. Rohkeita ihmisiä siinä mielessä kun uskaltavat avata meille ovensa, vaikka puutarhat saattavat olla vielä keskeneräisiä, silti kova työ, kädenjälki ja elämisen jälki näkyi näissä upeissa puutarhoissa. Valitettavasti kukinta-aika oli jo monenkin kasvin kohdalla mennyt, kauneinta kukkaloistoa emme nyt nähneet, mutta paljon muuta. Rovaniemelläkään en ennättänyt enää jokaiseen avoimeen puutarhaan ja mm. vuoden 2014 vierailukohteeni Napapiirin ryhmäpuutarhassa en vieraillut nyt ollenkaan.

Sää oli epävakaa, mutta poutaantui juuri parahiksi. Ensimmäisen vierailupuutarha käynnin ja toisen käynnin välissä satoi melko railakkaasti vettä, onneksi suunnitelmissani oli siinä välissä käydä mm. Anttilan konkurssiloppuunmyynnissä.

Esittelen teillä viisi osaisen postauksen, joista jokaisessa on jokaiselle vierailemalleni puutarhalle oma postauksensa. Aloitan siinä järjestyksessä kuin niissä vierailin. Ensimmäinen puutarha sijaitsi Hirvaalla, n. 13 km Rovaniemeltä länteen,
Tämä kaunis jokimaisemalla varustettu puutarha oli perustettu savisen pellon päälle, jossa on vesisuonia. Puutarha on alunperin perustettu vuoden 1940 -luvun loppu puolella aukealle ja aurinkoiselle paikalle jokirantaan. Tuolta ajalta jäljellä on mm. herukkapensaat, vanha talo on kuitenkin purettu uuden tieltä. Isoimmat muutokset ovat tehty vuoden 2013 jälkeen, jolloin silloisiin pieniin istutusalueisiin laitetut kasvit ovat sijoitettu isompiin helppohoitoisiin ryhmiin.


Heti sisääntulon luona oli 'Kitchen garden', eli keittiöpuutarha.
Etupihan istutusalueita
Istutusalueisiin oli tehty nimilaput, mitä kasveja kussakin penkissä on.
Talon nuori emäntä oli tehnyt pihan siivouksen yhteydessä 
tulleista risuista risupatsaita ja portin takapihan sisääntuloon.

Takapihan sisääntulon oikean puolen istutuksia. Ja lopuksi vielä etupihan pieniä, nuoria istutuksia.Tästä linkistä vuoden 2014 Avointen puutarhojen -postaukseen.

9 kommenttia:

 1. Nätti puutarha. Kiva oli vierailla puutarhoissa.

  VastaaPoista
 2. Kiva puutarha. Hieno päivä on tuo Avoimet puutarhat. Meilläkin oli puutarha avoinna.

  VastaaPoista
 3. Tykkäsin myös risujutuista. Kiitos kommenteistanne!

  VastaaPoista
 4. Olipa mukavan ja viihtyisän näköinen puutarha. Nuo risujutut olivat ihania =).

  VastaaPoista
 5. Upeat risuteokset ja kaunis puutarha!

  VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥