pelaguu.blogspot.com

maanantai 1. helmikuuta 2016

Lintujen pihabongausta

Viikonloppu meni lintuja tiirailessa. Osallistuin nyt toista kertaa Birdlife Suomen järjestämään Pihabongaus tapahtumaan, jossa bongataan pihan ruokintapaikalle saapuvia lintuja tunnin ajan. Havaintoja voi ilmoittaa vielä perjantaihin saakka osoitteessa pihabongaus.fi. Viime vuoden postaus tässä.

Jännää nähdä mikä lopullinen tulos tulee olemaan, sillä meillä täällä Itä-Lapissa on kuulostanut linnut olevan vähissä. Ne ovat olleet vähissä joulukuulta saakka, jolloin ei vielä ollut kovin hirveitä pakkasia, kovat pakkaset eivät siis välttämättä ole verottannut kantaa. Viime vuonna oli paljon vilkaampaa. Mutta nyt on ollut haastava talvi. Ensin maa jäätyi, homehtui, päälle satoi lunta, kovia pakkasia ja paikoin vähän lunta, joka paikka tuntui olevan jäässä, niin puunrunkot kuin maakin. Sitten tuli hanki. Mutta jospa se nyt alkaa helpottamaan. Lunta on kuitenkin nyt tullut.

Paikaksi valikoitui tänäkin vuonna mummolan pihapiiri. Meijänkin pihalle olen linnuille laittanu ruokaa, mutta siellä vierailee vain närhi ja harakoita. Harakoitakaan ei ole nyt näknyt. Sunnuntaina näytti sielläkin vilkaammalta puolen päivän aikaan vierailemassa kävi parvi pikkulintuja, lajeja on vaikea tunnistaa, koska koiran takia ruokintapaikka on metsän reunassa, aika kaukana esim. keittiön ikkunasta, josta on mukava seurata linturuokintapaikan elämään, tarttis kiikarit... En halua koiraa ja linnun sekä ruuan jätöksiä kovin lähelle tosiaan tai samaan paikkaan pyörimään. Seurailin touhuja sisältä, koska ulkona kököttäminen ja lintujen odottaminen ruokintapaikalle ei nyt huvittanut. Yritin saada närhestä kuvaa, mutta aina kun avasin terassin oven ja menin ulos ottamaan kuvaa, lyhyellä putkella varustetulla kamerallani, närhi lehahti joka kerta lentoon. Totta soli oppinu jo siihen, että sitä hätistellään aina siitä pois. Yksi syy, pikkulintujen puutteeseen, voi olla myös närhi. Närhi kun on ruokintapaikalla ei siihen muita lintuja silloin tule. Nyt minoon antanu sen olla siinä kun pikkulintuja käy niin vähän, joitakin yksilöitä. Sen sijaan oravapariskuntaa ei ole näkynyt tänä vuonna. Onkohan luonto ottanut jo omansa? Vai miten sitä sanotaan..

Sitten mummolan pihapiiriin ja lintuja tarkkailemaan. Punatulkkuja ei näkynyt tänä vuonna yhtään. Eikä niitä juurikaan ole tänä talvena näkynyt. Talitinttejä oli eniten. Sitten hömötiaisia. Yksi sinitiainen ja närhiä. Sekä yksi käpytikka. Puolenpäivän aikaan mummolan pihapiirissäkin kävi kova kuhina ja silloin oli helpoin nähdä kutakin lajia enimmillään yhtäaikaa. Sen jälkeen hiljeni.


Talitiaisten kuhinaa..Hömötiainen ja talitinttejäTalitintitSinitiainen alhaalla, pötkön vasemmalla puolen, talitiaisten ympäröimänäKäpytikkaNärhi omalla kotipihan ruokintapaikalla


Minkälaisia lintuhavaintoja sinä olet tehnyt?

Nyt on jo ehtinyt vaihtua helmikuu. Eilisestä kynttilänpäivästä sanotaan, että on kulunut puoli talvea, ja se on sydäntalven viimeinen merkkipäivä. Ja että sen jälkeen olisi ensimmäinen kevätpäivä ja silloin on lupa alkaa odottamaan kevättä. Ja että, kynttelinpäivän jälkeisestä ensimmäisestä suojasta on kymmenen viikkoa kyntöön. Näitä vanhan kansan uskomuksia on mukava lukea ja odotella kevättä! Lunta on tullut taas, nyt yhteensä se 30cm.. muistaakseni aiemmassa postauksessa, kirjoitin siitä, tosin en löytänyt sitä, joten muistan varmaan vääriin, että Paavon päivänä on satanut puolet talven lumesta, kerralla alkoi nakkoa sitten sitä toista puolta, ja nyt alkaa olemaan saman verran kuin viime vuonna tähän aikaan, viime vuoden postaus tästä.

Hyvää alkanutta helmikuuta kaikille, ehkäpä pian jo kevätlinnut tulevat ruokintapaikoille!

17 kommenttia:

 1. Ooh, onpa siellä vielä lunta! Täällä on melkein kaikki sulanut, varmaan sitä taas jossain vaiheessa saadaan tännekin vielä ennen kevättä...
  Meillä vallitsi täydellinen tyhjyys ruokintapaikalla, vain yksi harakka ja kaksi meidän kissaa! Silloin pakkasilla oli kyllä aika paljonkin lintuja täällä.
  Iloista helmikuuta sinullekin, kevätkin tulee kyllä aikanaan :)

  VastaaPoista
 2. Ahaa, unohdin tuon pihabongauspäivän, höh.
  Meillä käy talitiaisia, sinitiaisia ja hömötiaisia. Punatulkkuja myös ja tikkakin viimein ilmestyi. Silloin kovilla pakkasilla pihapiirissä kävi parvi pyrstötiaisia. En ole ennen enkä enää niitä tavannut pihalla. Yritin kuvata niitä, mutta olivat liian nopeita :)

  VastaaPoista
 3. Minä oon tosi huono noissa linnuissa, en tunne niitä ollenkaan. Pakkasilla niitä kävi kyllä paljon syömässä yläkerran parvella. Kissat seuraavat tiiviisti ikkunoista lintuja, mutta eivät pääse yläkertaan, jossa ne ruokailevat. Joutuvat tyytymään tositv:hen...
  Onpa teillä paljon lunta! Meillä on jo osa sulanut, mutta luulen että sitä tulee vielä lisää. Ei talvi ole loppumassa vielä.

  VastaaPoista
 4. Sunnuntaina bongasin pikkulinnun (jota en tunnistanu) kaupan oviaukon pylvään päältä. Ihmisiä kulki ja autoja pörräsi, lintu vaan visersi. Mietin, jotta olikohan sairas.

  VastaaPoista
 5. Jos mä nyt oikein muistan, niin pihabongaus järjestettiin 11. kerran ja tänä vuonna ilmoitettiin tähän mennessä vähiten lintuja! Meillä oli lauantai myräkän vuoksi tosi huono päivä. Lopetin seurannan kesken. Sunnuntaina ihan ok., normipäivä. Närhi käväisi, vaan meillä on niin iso ja ärhäkkä sinitiaiskanta, että ne antaa närhelle joukkona huutia. Ei ollut sillä ruokinnalle mitään asiaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin myös että nyt tulos näyttää että tänä vuonna on vähemmän ilmoitettu lintuja.

   Poista
 6. Kaksi talitinttiä oli meillä! Mutta oli tipusia kuitenkin ja niiden kahden touhua oli kiva seurata! Teillä on ihan mahdottomasti lunta!

  VastaaPoista
 7. Jaa, sinnekö ne kaikki linnut tuli. Täällä oli tosi tyhjää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oliko muistaakseni 2 hömötiasta, ja 12 talitinttiä, 4 närheä.. Ei mitenkään hirveästi kun punatulkut puuttu.

   Poista
 8. Vähän oli täälläkin lintuja, en tiedä viitsinkö edes ilmoittaa. Monena vuonna olen osallistunut bongaukseen.
  Lunta on täälläkin ihan tarpeeksi ja lisääkin on luvassa. Tänään oli hieno aurinkoinen päivä ja vähän pakkasta.

  VastaaPoista
 9. Meilläkin näkynyt tosi vähän lintuja, minne ihmeeseen ne on kaikkialta menneet.

  VastaaPoista
 10. Kiitos kommenteistanne ja havainnoista! Ihan normitalvi on täällä lumen puolesta, kyllä sitä lunta tähän aikaan vuodesta pitää vielä ollakin. Linnut ovat voineet kärsiä kylmästä kesästä, sen vuoksi niitä on vähän.

  VastaaPoista
 11. Minulta jäi bongaus tänä vuonna väliin Rikun sairastelun vuoksi. Mutta pihalla vierailee sini- ja talitiaisia, varpusia että mustarastaita.

  VastaaPoista
 12. Minä osallistuin tänä vuonna ensi kertaa pihabongaukseen. Laskin tai siis yritin laskea lintuja vanhempieni luona. Tulos oli pyöreä 0, ei ainuttakaan lintua :(

  VastaaPoista
 13. Kivaa tietoa kynttilän päivästä. Viime sunnuntaina huomasin myös että kevät on täällä, linnut lauloivat niiiin kovasti että. Kuulosti todella ihanalta. Minä olisin mielelläni kanssa osallistunut pihabongaukseen, mutta meidän (kerrostalon) pihassa ei saa ruokkia lintuja.

  VastaaPoista
 14. Täällä on hienoista hiljaiseloa lintulaudalla.

  VastaaPoista
 15. Kiitos kommenteistanne ja havainnoistanne!

  VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥