pelaguu.blogspot.com

keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Siemenhaaste

Sain Piha ja piennar blogin Anskilta aikas haasteellisen haasteen. Onneksi tässä ei nyt tarttekaan olla mikään vuosisadan kasvatusexpertti, eikä tämä haaste vaadi mitään kasvattamaan. Mutta päätin nyt kokeilla josko tästä jotain tulisi.


Haaste Puutarha Ystäville

- Kerro kuvin parhaat siemenvinkkisi. 

Mistä olet siemenet hankkinut, miten kasvattaminen onnistui? Esikasvatitko?

Laita haaste blogissasi eteenpäin.Kiitos haasteesta Anski!

Siemenistä kasvattelen lähinnä yksivuotisia kesäkukkia ja joskus olen kokeillut sitä kasvimaatakin, mutta nyt sekin on kuollut ja kuopattu.. Kuten olen jo moneen kertaan todennut että en ole mikään kovin hyvä siemenistä kasvattaja tai ikinä ne eivät näytä samoilta kuin siinä pussin kylessä on se kuva. Siemenet yleensä ostan tavallisesta marketista, ruokaostosteni yhteydessä. Lasketaanko viime kevään tulppaani ostot tähän haasteeseen mukaan? Ne ovat nyt aivan uusi aluevaltaus, sipulit. Katotaan sitten keväällä mitä sieltä nousee, näkyy nimittäin niitä myyriä olevan taasen liikkeessä. Yhden näin jo terassilla vipeltävän ja lumen pinnassa on myyrien reittejä näkynyt.

Toisaalta mietin teenkö tämän postauksen vasta sitten kun alan tekemään tämän vuoden kylvöjä, vielä en ole siis aloittanutkaan, toivottavasti en myöhästy ja toivottavasti se kans tapahtuu... Mutta päädyin muistelemaan menneiden vuoden kylvöjä, kuten haasteesta pyydetäänkin tekemään.

Olen aloittanut siemenkylvöt aikoinaan jo opiskeluaikoinani Rovaniemellä, siellä kasveiksi valikoituivat melko usein krassi eli jotain köynnöstävää ja lisäksi jotain pystykasvuista. Ja on aina ollut niin, että siemenistä kasvattamani kasvit jäävät kovin honteloiksi, eivätkä juuri kasva sitten kovin suuriksi.

Kylvöjä vuodelta 2005:

 Seuraavat kuvat ovat nykyisestä asuinpaikastamme.

Porkkanasatoakin on saatu.
  Joskus on näköjään kokeiltu suorakylvöjäkin. Tosin näitä penkkejä ei enää ole, todennäköisesti kylvökseni epäonnistuivat. Mansikat on siirretty kasvimaan kylkeen. Penkissä on nykyisin akileijoita, mainitakseni, menestyvät huonosti. Kuvat vuodelta 2008.

Yleensä esikasvatan ja kylvän siemenet jo sisällä, voipi olla että se täällä leveyksillä sen vaatiikin. Esimerkkiä en kehota ottamaan, kylvän ja kokeilen, enkä ole niin tarkkana niissä.Tosin tässä taitavat olla ainokaisen kuvani kylvöistä. Ennen blogiaikaa niitä ei juuri tullut niin paljoa kuvattua. Jatkoin kylvöjäni myös muutettuamme takaisin opiskelupaikkakunnalta kotipaikkakunnalleni. Tosiaankaan mitään hirmu onnistumisia nämä eivät siis ole olleet. Kokeiltu on ja silti rohkeus ja halu kokeilla on edelleen kova.

Vasta äskettäin postilaatikkoon kolahti myös ensimmäinen taimiluetteloa. Sormit syyhysi heti tilaamaan ja kokeilemaan.. tosin tilaus on vielä tekemättä. Kyllä se mieli on jo kovasti kevääseen ja kesään päin, pitkän talven selkä on taittumassa.


Haluaisin jakaa haasteen eteenpäin seuraaville innokkaille puutarhureille;

Heidi-Maarialta olisi kiva kuulla mitä tällähetkellä kasvihuoneilla tapahtuu ja mikä kasvatus onnistui ja mikä ei, mikä on ollut erikoisin kokeilu?11 kommenttia:

 1. Kokeilla kannattaa ehdottomasti! Suorakylvölläkin saa ihanaa kukkaloistoa aikaan:)

  VastaaPoista
 2. Varmaan esikasvatus kannattaa sielläkin. Jos kevät tulee myöhempään, mutta sanovat että Lapissa kaikki kasvaa nopeammin, kun on pitemmät päivät sitten. Ei vielä näytä olevan kiirettä kylvöihin, tomaatit kasvaa jo, mutta venyvät liikaakin.
  Ai ihana auringonkukka, yksi lempparini :)

  VastaaPoista
 3. Hyvännäköinen porkkanasato!

  Kannattaa aloittaa tarpeeksi myöhään, jollei ole lisävalaistusta ja kokemusta... Itse ainakin onnistun kanssa saamaan sekä honteloita kasveja että onnistuneita. Tosin onnistuneita tulee tuurilla liian myöhään suorakylvönä toteutettunakin. :-D

  Onnea kylvöihin!

  VastaaPoista
 4. Joku voisi kertoa vesimelonista :). Minua kiinnostais sellaisen kokeilu tänä vuonna, kun tomaatteja aioin vähentää.

  VastaaPoista
 5. Kiitti kaikille kommenteista ja vinkeistä, toivottavasti haastetutkin hoksaavat! ;)

  Multasormelle; En tiedä vesimelonin kasvatuksesta, toivottavasti saat vinkkejä.

  VastaaPoista
 6. Sinulle on uusi haaste blogissani:) Vastaa jos jaksat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vastaan kyllä. Pidän haasteista ja tunnustuksetkin lämmittävät kovasti mieltä. On ihana saada näitä kun tietää että jossain on ehkä onnistunut.. Toivoisin myös saavani jotain kommenttia myös heiltä joille minä taas eteenpäin laitan haasteita, ovatko kiinnostuneita vai eivät..

   Poista
 7. Kiitos haasteesta, vihdoinkin ehdin siihen vastata.

  VastaaPoista
 8. Mukavaa että jaksoitte vastailla, mahtavat postaukset.

  VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥